wijnliefhebbers
Feit of fictie .... - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Wist je dat... (/forum-71.html)
+--- Discussie: Feit of fictie .... (/thread-6198.html)


Feit of fictie .... - Mathijs81 - 25-11-2018 12:15 AM

Mocht het al bestaan, mag het verwijderd worden ... maar misschien eens een thread om wijnmythes uit de wereld te helpen ?

Dit is er eentje die me al een tijd bezig houdt ... hopelijk kunnen de leden me hiermee helpen.

Bij flessen die plat liggen ontwikkelt zich mettertijd een bepaalde afzetting aan de binnenrand van de fles.
Je kan het een "korstvorming" noemen, al lijkt het mij eerder het depot te zijn dat zich netjes verdeeld.
Het is iets wat ik vooral bij Bordeaux flessen van oudere jaargangen heb gezien ... foto hieronder is Forts de Latour 1989.

De uiteenlopende verklaring die ik hiervoor al heb gekregen ( en dit van twee diverse wijnhandelaren ) is de volgende :

- Uitleg 1 : het is een teken dat de fles goed werd bewaard en weinig heeft bewogen gedurende haar bewaring.
- Uitleg 2 : het is een teken dat de fles slecht ( lees te koud ) werd bewaard of tijdens transport vorst heeft gezien

Wat is nu feit en/of fictie ... ik ga eerder mee met uitleg 1 ... goeie bewaring.

[attachment=3712]

Mathijs


RE: Feit of fictie .... - Biff - 25-11-2018 12:29 AM

Ik sluit me aan bij 1!
Fles goed bewaard, weinig beweging, depot slaat aan op de fles.


RE: Feit of fictie .... - don quichotte - 25-11-2018 12:47 PM

(25-11-2018 12:29 AM)Biff schreef:  Ik sluit me aan bij 1!
Fles goed bewaard, weinig beweging, depot slaat aan op de fles.

De kans dat de neerslag of depot werd veroorzaakt is het grootst dat het valt onder Uitleg 1. De kans is des te groter bij ongefilterde wijn.
Maar het zou ook eens kunnen zijn dat deze neerslag ook fijne kristallen bevat wat een gevolg is van een lage bewaartemperatuur.
Deze natuurlijke kristallen worden gegenereerd door wijnsteenzuur, een natuurlijk zuur dat aanwezig is in druiven. Dit verschijnsel komt meer voor in witte wijn dan rode wijn omdat het gehalte aan wijnsteenzuur in witte wijn doorgaans hoger is dan bij rode.