wijnliefhebbers
Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Wijnreizen (/forum-79.html)
+--- Discussie: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd (/thread-6367.html)


Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Jerver - 22-04-2019 10:42 AM

Allen,

Binnen een kleine maand zouden we een weekje naar Noord-Italië / Piëmonte trekken.
U hoort mij al komen, ik hoor graag jullie aanraders voor zowel te bezoeken domeinen, restaurants, logies & te bezoeken parels Smile
We gaan trouwens met de auto, dus als we wat afstand moeten afleggen is dat geen probleem. Gattinara tot Alba is ten slotte maar een overbrugbare afstand van anderhalf uur, meestal veranderen we toch ook om de 2 nachten van slaapplaats.

Bedankt!


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Vince - 22-04-2019 11:53 AM

mocht je in noord piëmonte het domein proprietà Sperino van De Marchi kunnen bezoeken. De rondleiding in zijn kasteel is maf. Hij is trouwens historicus van opleiding. Hij is ook mede-eigenaar van een andere grote naam: Nervi. Wij bezochten dat ook, maar toen was het domein nog maar net overgenomen. Prachtige wijngaarden. Probeer daar zeker in rond te toeren.

Clerico Massimo is een kleinere wijnboer in Lessona, heb daar goede dingen van gehoord.

En natuurlijk fratelli Barale in Barolo, wij werden daar zeer goed ontvangen met de heevie teusted bende. Zeer leuk bezoek.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - wvd - 22-04-2019 12:30 PM

(22-04-2019 11:53 AM)Vince schreef:  mocht je in noord piëmonte het domein proprietà Sperino van De Marchi kunnen bezoeken. De rondleiding in zijn kasteel is maf. Hij is trouwens historicus van opleiding. Hij is ook mede-eigenaar van een andere grote naam: Nervi. Wij bezochten dat ook, maar toen was het domein nog maar net overgenomen. Prachtige wijngaarden. Probeer daar zeker in rond te toeren.

Clerico Massimo is een kleinere wijnboer in Lessona, heb daar goede dingen van gehoord.

En natuurlijk fratelli Barale in Barolo, wij werden daar zeer goed ontvangen met de heevie teusted bende. Zeer leuk bezoek.

Luca De Marchi is geen (mede) eigenaar van Nervi. Dat domein is sinds enkele maanden voor 90% in de handen van Roberto Conterno, met aangepaste prijzen tot gevolg. Luca De Marchi heeft zich recent wel ingekocht bij La Prevostura en we hebben daar onlangs samen een boeiend gesprek over gehad. Smile


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Vince - 22-04-2019 01:04 PM

bedankt voor de update wvd
wij hebben het met heevie teusted nog in 2011 bezocht toen hij zich nét ingekocht had (samen met noorse mede-eigenaar) in Nervi, maar vermoedelijk was het te veel om te bolwerken en dan wijselijk doorverkocht aan Conterno. Jammer van de prijsevolutie.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Jerver - 22-04-2019 02:15 PM

Thanks Vince


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Baldrick - 23-04-2019 01:16 PM

Wij zijn voorbije zomer enkele dagen in Piëmonte geweest.

We verbleven er bij een wijnboer - cascina ballarin - die ook agriturismo doet. Je kan er je tent in zijn tuin zetten met daarrond de wijnvelden en op de top van de heuvel La Morra. De familie is uiterst sympathiek, douches en toilet meer dan verzorgt. En in geval van droogte kan er altijd op de achterdeur geklopt worden en krijg je zo een flesje mee uit hun gamma.
Als een tent minder je ding is kun je er ook gewoon gaan proeven onder de treurwilg. Hun barolos zijn de moeite om eens te proeven. Zeker ook eens hun schuimwijn proberen, die is gemaakt van de vroeg geplukte topjes van de nebbiolo druif om zo hun fraicheur te behouden.

Voor de honger kan ik vinbar in La Morra aanbevelen, uitgebaat door een vriendelijk koppel rijpere Italianen. De plaatselijke La Morrees (of hoe ze ook noemen) komt hier ook eten, wat ik toch nog hoger inschat dan tripadvisor en dergelijke ratings. De gastvrouw helpt graag en goed met de toch behoorlijk uitgebreide wijnkaart. Alle gerechten met truffel en de hazelnootcake met 'Zabaglione' zijn absolute aanraders als je er eet.

Ons is het in ieder geval zo goed bevallen dat ik er deze zomer met twee vrienden nog eens naartoe ga om de mangialonga te doen, dat is een 'wandeling' op 25 augustus van enkele kilometer doorheen de wijnvelden waar op geregelde tijdstippen bevoorrading is van lokale specialiteiten. Een mens zou toch niet willen omkomen van de honger en dorst, nietwaar.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Jerver - 09-05-2019 07:00 PM

Oei Baldrick, ik zie dat hier nu pas, moet er over gekeken hebben. Toch bedankt Smile

Voor wie ooit ook eens naar daar trekt, mss kan volgende interessant zijn, wij hebben beslist deze aan te schrijven, we zien dan nog wel waar we uiteindelijk overal terecht kunnen, het wordt alleszins een leuk programma! Ik mag mij gelukkig prijzen met mijn vrouw die overal mee wil Smile

Alta Piemonte:
Massimo Clerico
Sperino
La Prevostura
Le Piane
Anzivino
Antoniolo
Cantalupo
Rovelotti

Barolo/Barbaresco/...:
Vajra
Burlotto
Produtorri Di Barbaresco
Albino Rocca
Conterno Fantino
Cavalotto
Sobrero


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - jr02 - 10-05-2019 07:55 AM

(09-05-2019 07:00 PM)Jerver schreef:  Oei Baldrick, ik zie dat hier nu pas, moet er over gekeken hebben. Toch bedankt Smile

Voor wie ooit ook eens naar daar trekt, mss kan volgende interessant zijn, wij hebben beslist deze aan te schrijven, we zien dan nog wel waar we uiteindelijk overal terecht kunnen, het wordt alleszins een leuk programma! Ik mag mij gelukkig prijzen met mijn vrouw die overal mee wil Smile

Alta Piemonte:
Massimo Clerico
Sperino
La Prevostura
Le Piane
Anzivino
Antoniolo
Cantalupo
Rovelotti

Barolo/Barbaresco/...:
Vajra
Burlotto
Produtorri Di Barbaresco
Albino Rocca
Conterno Fantino
Cavalotto
Sobrero

Benieuwd naar het verslag en foto'sTongue


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Olivier - 10-05-2019 08:29 AM

Citaat:Benieuwd naar het verslag en foto's

Ik ook! Mooi lijstje.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Vince - 10-05-2019 11:40 AM

Cantalupo in Ghemme bezocht in 2011. Zou de top van Ghemme zijn maar ik vond dit p/kw niet interessant. Anekdote: de eigenaar doet zich nogal vroom voor en verkoopt zijn wijnen ook aan het Vaticaan. In zijn kelders (een gigantische ruimte met een enorm hoog plafond, leek op een grote grot) lagen lange paarse gewaden over de tonnen (...).

Antoniolo ooit in de winkel gepasseerd in Gattinara. Haalde met zijn 2006 (dacht ik) de prijs van beste wijn van Italië (gambero rosso). Was de eerste keer voor Noord-Piëmonte en deze regio staat sindsdien dus (terecht) meer in de radar.

Le Piane in Boca, Christoph Kunzli is een zeer sympathieke man, maar ik vind zijn wijnen bijzonder duur.

In Boca was er destijds een zeer goede vinotheek.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - wvd - 10-05-2019 02:26 PM

(10-05-2019 11:40 AM)Vince schreef:  Cantalupo in Ghemme bezocht in 2011. Zou de top van Ghemme zijn maar ik vond dit p/kw niet interessant. Anekdote: de eigenaar doet zich nogal vroom voor en verkoopt zijn wijnen ook aan het Vaticaan. In zijn kelders (een gigantische ruimte met een enorm hoog plafond, leek op een grote grot) lagen lange paarse gewaden over de tonnen (...).

Antoniolo ooit in de winkel gepasseerd in Gattinara. Haalde met zijn 2006 (dacht ik) de prijs van beste wijn van Italië (gambero rosso). Was de eerste keer voor Noord-Piëmonte en deze regio staat sindsdien dus (terecht) meer in de radar.

Le Piane in Boca, Christoph Kunzli is een zeer sympathieke man, maar ik vind zijn wijnen bijzonder duur.

In Boca was er destijds een zeer goede vinotheek.

Dat Le Piane duur is hangt uiteraard af van waarmee je vergelijkt. De topwijnen zitten net onder de € 50 en dat is idd veel geld, maar in vgl. met de Langhe valt het dan weer mee. En ik ken weinig Nebbiolo wijnen van die prijs die dergelijke adelbrieven kunnen voorleggen. Idem wat Antoniolo betreft trouwens.
En wat Cantalupo betreft ben ik het met je eens: ik vind het niet de top in Ghemme.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Thomas - 11-05-2019 03:12 PM

(09-05-2019 07:00 PM)Jerver schreef:  Alta Piemonte:
Massimo Clerico
Sperino
La Prevostura
Le Piane
Anzivino
Antoniolo
Cantalupo
Rovelotti

Al 3 keer Alto Piemonte bezocht, en daarna in de Langhe gaan proeven, de eerste nebbiolo daar proeft echt alsof je van de Côte d'Or in de Rhône terechtkomt...

We hebben toevallig eens bij Anzivino overnacht, van zijn stijl ben ik niet zo een grote fan: nogal modern en een beetje geconfituurd.

Op aanraden van Italiaanse Vivino-contacten langsgeweest bij Mauro Franchino in Gattinara en Tizziano Mazzoni in Ghemme. Vond ik veel meer old school, en beiden hebben naast hun DOCG een mooie, zeer betaalbare Spanna.

Waar ik heel graag ga is Vallana: één van de oudste producenten van Alto Piemonte. De jonge generatie spreekt perfect Engels (hun vader was een Engelsman, jammer genoeg erg vroeg gestorven) en is zeer gastvrij.
Ze hebben een indrukwekkend grote kelder, waar ze hun Gattinara ongeveer 10 jaar laten rijpen vooraleer ze hem op de markt brengen. Ik vermoed dat ze nu 2009 verkopen. Hun Boca is misschien nog mooier (heel bourgondisch) en 2 jaar geleden kostten beide wijnen €16. Daarnaast hebben ze ook Spanna en een heel leuke Nebbiolo rosé MT zonder dosage die 4 jaar sur lattes rijpt.
We kregen er laatste keer als cadeau na onze bestelling een flesje Spanna uit 1991 te proeven: het bewijs dat zelfs hun basiswijn met gemak 25 jaar kan rijpen.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Jerver - 12-05-2019 07:38 PM

(11-05-2019 03:12 PM)Thomas schreef:  
(09-05-2019 07:00 PM)Jerver schreef:  Alta Piemonte:
Massimo Clerico
Sperino
La Prevostura
Le Piane
Anzivino
Antoniolo
Cantalupo
Rovelotti

Al 3 keer Alto Piemonte bezocht, en daarna in de Langhe gaan proeven, de eerste nebbiolo daar proeft echt alsof je van de Côte d'Or in de Rhône terechtkomt...

We hebben toevallig eens bij Anzivino overnacht, van zijn stijl ben ik niet zo een grote fan: nogal modern en een beetje geconfituurd.

Op aanraden van Italiaanse Vivino-contacten langsgeweest bij Mauro Franchino in Gattinara en Tizziano Mazzoni in Ghemme. Vond ik veel meer old school, en beiden hebben naast hun DOCG een mooie, zeer betaalbare Spanna.

Waar ik heel graag ga is Vallana: één van de oudste producenten van Alto Piemonte. De jonge generatie spreekt perfect Engels (hun vader was een Engelsman, jammer genoeg erg vroeg gestorven) en is zeer gastvrij.
Ze hebben een indrukwekkend grote kelder, waar ze hun Gattinara ongeveer 10 jaar laten rijpen vooraleer ze hem op de markt brengen. Ik vermoed dat ze nu 2009 verkopen. Hun Boca is misschien nog mooier (heel bourgondisch) en 2 jaar geleden kostten beide wijnen €16. Daarnaast hebben ze ook Spanna en een heel leuke Nebbiolo rosé MT zonder dosage die 4 jaar sur lattes rijpt.
We kregen er laatste keer als cadeau na onze bestelling een flesje Spanna uit 1991 te proeven: het bewijs dat zelfs hun basiswijn met gemak 25 jaar kan rijpen.

Bedankt voor de tips.
Anzivino inderdaad ook bij terecht gekomen omdat we er zouden slapen, net als bij Burlotto en Sobrero.
Vallana klinkt inderdaad zeer interessant, zal ik eens bekijken.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Olivier - 25-06-2019 10:40 PM

Toevallig op deze thread beland. Hoe is het geweest in Piëmonte?


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Jerver - 27-06-2019 02:47 PM

(25-06-2019 10:40 PM)Olivier schreef:  Toevallig op deze thread beland. Hoe is het geweest in Piëmonte?

Goed.

Nee, verslag blijft al een tijdje in draft hangen, komt er nog aan.
Nu eerst het examen wijnbouw passeren op zaterdag, nogal tijdrovend (bestaat er hier geen emoticon van gekookte hersenen?).

Hier al een fototje om het wachten te verzachten Smile
[attachment=4084]


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Olivier - 27-06-2019 03:14 PM

(27-06-2019 02:47 PM)Jerver schreef:  
(25-06-2019 10:40 PM)Olivier schreef:  Toevallig op deze thread beland. Hoe is het geweest in Piëmonte?

Goed.

Nee, verslag blijft al een tijdje in draft hangen, komt er nog aan.
Nu eerst het examen wijnbouw passeren op zaterdag, nogal tijdrovend (bestaat er hier geen emoticon van gekookte hersenen?).

Hier al een fototje om het wachten te verzachten Smile

Aha, we kijken er naar uit Smile

Veel succes met het examen!!


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Jerver - 02-07-2019 02:00 PM

Aldus, het examen gepasseerd, bij deze een verslagje.
Uiteindelijk met nog wel wat aanpassingen in vergelijking met de initiële planning, maar alles was meer dan de moeite.
Begonnen met een half dagje Turijn, wat door ongeveer iedereen meer de moeite wordt bevonden dan Milaan. De weinige tijd die we er hadden hebben we ons alleszins niet verveeld. (Milaan nog niet gedaan, maar Turijn is alleszins de moeite)


De bezoeken (part 1):
Massimo Clerico: man alleen die 3 hectare beheert, waarvan er 1 nieuw werd aangeplant 2 jaar geleden. Op de oudere wijngaarden staan de stokken nog per 2 aangeplant, een oude praktijk. Naast de bottes worden ook barriques gebruikt, maar minder en minder. Maakt een Costa del Sessia, Spanna, Lessona & Lessona Riserva. De Costa del Sesia hebben een groter aandeel Croatina & Vespolina en is een ronde, eerder vlotte wijn. De Spanna was voor mij een wat mindere Nebiolo. De Lessona speelt op een hoger niveau met ook hier Vespolina en Croatina, in een lager aandeel. Mooie wijn, maar prijs kwaliteit niet de beste die we tegenkwamen (38€, de Costa del Sesia: 15€)

Op de foto is het niet ongelooflijk duidelijk, maar aan weerszijden van de paal staat een plant.
[attachment=4091]


Daarna naar La Prevostura getrokken voor een bezoek & lunch (de agriturismo zijn ze momenteel aan het verbouwen, moest je in de buurt zijn, op voorhand eens bellen of het lukt om er te eten) en bezoek aan de cantina. To start with, de lunch was meer dan voortreffelijk ende uitmuntend. Voor 20€ pp 4 gangen, met de degustatie van de wijnen aangeboden door het huis. Zeer lekker!
[attachment=4089]

Ik weet niet hoe het juist zit met de verdeling/verkoop van het domein, maar het domein wordt gerund door Elisa & Martino, de dochter en schoonzoon van Marco Bellini. Martino gaf ons een rondleiding en degustatie, terwijl Elisa het beste van haarzelf gaf in de keuken. Marco is nog steeds ploegleieder bij Androni Giocattoli, die op dat moment de Giro aan het rijden was. De dag dat we er waren was het rustdag en zaten ze op een uurtje van zijn domein en sprong hij eens binnen en kwam ook een babbeltje doen over de wijnen en de koers. "En, wat wordt het morgen?" "Ah, aanvallen eh, wat moeten we anders doen." (Masnada werd 3e de dag nadien Smile)

De gebouwen & wijngaarden zelf zijn prachtig gelegen op de Prevostura heuvel. Eens de bouwwerken afgerond zijn lijkt het mij wel de moeite hier te overnachten.
[attachment=4092][attachment=4093]

Passeerden de revue:
Piemonte rosato D.O.C. Corinna: leuke rosé, perfect bij de charcuterie.
Vino rosso Giuinot: Sappige alledaagse wijn, die deze taak perfect vervult
Coste della Sesia rosso D.O.C. Muntacc 2016: Zeer goede wijn, balans tussen mondvullend sappig, structuur & lengte, zonder te serieus (of te duur) te willen zijn. 15€
Coste della Sesia rosso D.O.C. Garsun: Ja, we hebben die ook gedronken. En slecht was het waarschijnlijk niet, maar meer kan ik er niet meer over vertellen.
Lessona D.O.C.: Trapje hoger, niet persé meer materie dan de muntacc, maar eleganter potentieel. Nu nog minder toegankelijk, meer voor de long run en lijkt mij er eentje om te koesteren in de kelder. Zeer goed. €30


Volgende in de rij was Le Piane die Boca terug op de kaart zet als appelatie. Hoewel dit geldt voor volledig Alto Piemonte, was het voor mij hier best weergegeven
hoeveel wijngaarden er in sneltempo verdwenen zijn. In Lessona wat vroeger in de jaren 1900 door een hagelbuitje waarbij het ijs een meter hoog kwam, maar de volledige regio liep wijngewijs leeg ten voordele van de textielindustrie. Nu zijn er dus een aantal nieuwe projecten en domeinen. Le Piane was de pionier in Boca om als nieuw domein een aantal wijngaarden te herontdekken en cultiveren.
Er wordt zoveel als mogelijk volgens bio/biodynamie gewerkt, maar is niet volledig mogelijk gezien het natte klimaat.

Ook hier, terug prachtig gelegen (zie foto in mijn vorige post), de hele streek is hier de moeite op dat vlak! Een tweetal uurtjes rondgetoerd door de wijngaarden met Christophe Künzli,de Zwitserse bezieler van Le Piane. Zeer interessant man met een, laten we zeggen uitgesproken, mening over ongeveer alles. Interessante visie over de regio (potentieel, maar krijg het er maar eens uit door de grote versnippering & traditie), boeiende kijk op het wijnbouwen zelf, de invloed van de bodem PH, zand, mineralen, mycorhiza en andere die niet altijd in lijn ligt met de 'gangbare' visie. En zoals bij alle/de meeste/weinig/geen enkele (schrap wat niet past) focus op de wijngaard en niet de vinificatie.

De wijnen hebben alleszins een deel van het karakter van de eigenaar meegekregen.
Een aantal vatstalen geproefd, waarvan de Boca 2016 eigenlijk al verbazingwekkend drinkbaar en goed was.
Daarna:
Maggiorina 2017: genoemd naar een traditionele geleidingsvorm, zie foto's bij Castello di Conti. Oude aanplant met verschillende variëteiten. Qua 'instapwijn' van het domein goed te pruimen en de meest toegankelijke, meest fruitgedreven wijn.
Mimmo 2016: Gebalanceerde wijn met meer inhoud en structuur dan de Maggiorina. Nebbiolo, Croatina & Vespolina.
Boca 2013: Concentratie & elegantie, Rozen, kersen, elegante tannines, toetsje hout, hint van leder, bos en nog een hoop aroma's. Wijn die Groot wil zijn en daar eerlijk gezegd de troeven voor in handen heeft. Goedkoop? Zeker niet, maar ik vermoed blije gezichten als de fles opengaat. Prijs afh van de jaargang, te koop tem 2005 als ik mij niet vergis 50-100 €


Nog 8 domeinbesprekingen te gaan.. Smile


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Fre - 02-07-2019 02:23 PM

Knappe beschrijving. thank you

Laat die andere maar komen. Het voelt als een beetje vakantie van achter mijn computer hier in Bxl


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Olivier - 02-07-2019 02:34 PM

wow, mooi verslag. En interessante domeinen.

thank you


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - vinejo - 02-07-2019 05:53 PM

.....


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - wvd - 03-07-2019 12:25 PM

Schitterend verslag! Misschien mag ik het hier niet vermelden, maar zowel La Prevostura als Le Piane worden in België exclusief verdeeld door ons en zowel Martino als Christoph passeerden al op onze lente degustatie. La Prevostura is nu ook deels in handen van Luca De Marchi, die ook wat adviseert in de vinificatie. Zowel Lessona als Boca zijn wijnen die verbluffend mooi rijpen. Wat in stock is vind je op onze website, de nieuwe wijnen (Lessona 2015, Boca 2013 en Boca 2015) komen binnen in september.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - shiraz - 03-07-2019 08:21 PM

(03-07-2019 12:25 PM)wvd schreef:  Schitterend verslag! Misschien mag ik het hier niet vermelden, maar zowel La Prevostura als Le Piane worden in België exclusief verdeeld door ons en zowel Martino als Christoph passeerden al op onze lente degustatie. La Prevostura is nu ook deels in handen van Luca De Marchi, die ook wat adviseert in de vinificatie. Zowel Lessona als Boca zijn wijnen die verbluffend mooi rijpen. Wat in stock is vind je op onze website, de nieuwe wijnen (Lessona 2015, Boca 2013 en Boca 2015) komen binnen in september.

thumbsup


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Jerver - 28-08-2019 04:35 PM

Excuseer, ik heb er mij nog eens aan gezet, bij deze een vervolg aan het verslag.

Rovelotti in Ghemme is daar één van de grotere producenten, die daar in het oude versterke dorp/kasteel hun bureau's, degustatieruimte, stockage etc hebben. Interessant om te bezoeken!
We kregen de rondleiding van vader en dochter. Maar na 2,5u vond dochter het voldoende (ze moest nog een zetel gaan kopen), en vader vervolledigde de 4u. Op zich hadden we een 'gewoon bezoek' aangevraagd, er kan ook geopteerd worden voor het bezoek van het 'kasteel', maar de patriarch had er blijkbaar zin in. Hij had de dag er voor dan ook de verkiezingen gewonnen en ik weet niet of meneer al terug volledig nuchter was Smile
Ze zijn zeer trots op wat ze hebben verwezenlijkt en tonen dit graag. Na het uitgebreide bezoek, een even uitgebreide degustatie.
- Metodo Classico: fris, brioche, interessante wijn
- Innomenabile - Erbaluce: Prijs kwaliteit een super frisse wijn, staat hier in de frigo (6€)
- Valplazza Rosato: Rosé van Nebiolo: wordt bij velen als hun rariteit van het huis te zien, maar we kwamen dit regelmatig eens tegen. Niet slecht.
- La Paganella - Vespolina: vlotte drinkwijn, wat ik verre van negatief bedoel
- Ronco al Masso - Bonarda/Uva Rara: was hij zeer enthousiast over, ik vond de Vespolina beter
- Valplazza - Nebiolo: Ietwat hard, weinig vulling in de wijn
- Ghemme 2013: Een heel stuk beter, heeft nog wat jaren nodig om echt op dronk te zijn, maar al te genieten. Typische Nebiolo, met zowel kracht als verfijning.

Travaglini: het referentiedomein in Gattinara. Nog steeds familiaal, maar ferm uitgebouwd. Zeer modern gebouw & een Q8 voor de deur Smile Totaal 60ha ondertussen, ook hier prachtig gelegen (indien in de streek, eens de heuvel oprijden naar het uitzichtpunt). Relatief korte rondleiding in de kelder en bottelruimte, daarna door naar de degustatieruimte.
De wijnen zelf zijn relatief toegankelijk en worden in een speciale fles verkocht (de Gattinara's toch). Volgens hen om het depot makkelijk in de fles te laten. For what it's worth.
3 wijnen geserveerd gekregen
Costa della Sesia: weinig herinnering
Gattinara 2015: goed gemaakte wijn, jong, fruitig, floraal
Gattinara Riserva 2013: langer op hout, betere percelen. De wijn kan het hout aan, zal met nog wat jaren mooi gebalanceerd worden vermoed ik.

Tweede domein dat we bezochten in Boca: Castello di Conti. De vader van de huidige generatie vrouwen aan het roer had in de jaren 60 een visioen dat hij een kasteel nodig had. Wat doen een mens dan, er één bouwen tiens. Et voila, het domein van de familie Conti veranderde van gebouw en naam. Actueel staan 2 van de 3 zussen aan het roer en maken ze prachtige wijnen.

Ook hier een drietal uur gespendeerd met de kleindochter des huizes en vooral door de moeilijk bereikbare afgelegen wijngaarden getrokken. Op heden slechts 3 hectare groot, er is wel een stukje bijgeplant nu. Zeer aangenaam bezoek, wel te betalen maar vonden we op zich wel de moeite. Prachtig gelegen percelen, maar zoals gezegd niet goed bereikbaar:
[attachment=4263][attachment=4264]

Zoals bij Le Piane, wordt ook hier nog met maggiorina gewerkt als snoeivorm, waarbij 3 of 4 planten vanuit het midden een vierkant omhoog worden geleid, zie foto's onder. Vorm met veel werk en hogere kans op vocht/schimmel, maar deze traditionele vorm wordt nog steeds behouden en zelfs nog aangeplant.
[attachment=4265][attachment=4267]

De wijnen:
- Colline Novaresi 2015 & Origine 2015: ga ik hier nog eens moeten herproeven Rolleyes
- Boca 2011: Dit is waarom ik van wijn houd. Kracht & finesse, diepgang!, lengte! fruit, houtje, bos&mos, licht tertiair, met nog veel tijd voor de boeg, complexiteit & miljaar, die blijft nog altijd hangen. Eén van de beste wijnen die ik ooit dronk.
-Elixir: Voor kerst, wisten ze ons te vertellen. Versterkte wijn, met een geheim kruidenmengsel. Voor de liefhebbers.
Van de Boca zijn er nog héél veel oude jaargangen te koop, tot in de jaren '70.

Daarna nog kort even een ommetje gemaakt naar Lago d'Orta alvorens de omgekeerde richting uit te trekken, richting Langhe.
[attachment=4268]


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - vinejo - 28-08-2019 06:28 PM

thank you voor t verslag!!
Die laatste foto, man, prachtig! Lijkt wel zo n beginschermfoto van Microsoft..


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Jerver - 28-08-2019 09:16 PM

(28-08-2019 06:28 PM)vinejo schreef:  thank you voor t verslag!!
Die laatste foto, man, prachtig! Lijkt wel zo n beginschermfoto van Microsoft..

Ik kreeg nochtans op mijn doos van mijn madam omdat die blaadjes linksboven er op staan taz

Deze juist jammer van de wegenwerken, same place.
[attachment=4269]


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - wvd - 29-08-2019 10:38 AM

Alto-Piëmonte is een schitterende regio! Ik ben bijzonder blij dat je ook de wijnen kan appreciëren, ik vind die door hun extreme finesse dikwijls nog mooier dan de Langhe. Mijn favoriet blijft de Boca van Christoph Künzli (Le Piane) die geweldig mooi ontwikkelt op fles, maar dat doen de meeste goed gemaakte wijnen uit die streek.
Ik kreeg zojuist een nieuwsbrief van Christoph met de boodschap dat alle Boca 2013 verdeeld is! Ook vermeldt hij de prijs die we moeten vragen en die ligt flink wat hoger dan onze prijs voorverkoop van onlangs. Volgens Christoph is het zijn tot nog toe grootste wijn en dat wil wat zeggen, geloof me!!
Een caveat: zoals altijd als een regio in de belangstelling komt, zijn er producenten die "mee op de kar springen" en dan minderwaardige wijn onder deze AOP's op de markt zetten. Daarom, vindt u een goedkope Boca, Lessona, Gattinara,... en vindt u die toch niet zo geweldig, laat u daardoor niet van de wijs brengen en probeer een wat duurder exemplaar.


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - Fre - 29-08-2019 12:47 PM

Knappe foto's en dito verslag. Een vraagje: is de communicatie met de eigenaars in 't Italiaans te doen, of kan het ook in het Engels? Ik heb namelijk nog een tijdje op Erasmus in Milaan gezeten en het niveau van het Engels, ook bij hoger opgeleiden en jongere generatie is toch beschamend te noemen. Als je dan een paar uur over wijn moet staan leuteren...


RE: Bezoek Piëmonte: tips gevraagd - wvd - 29-08-2019 01:39 PM

(29-08-2019 12:47 PM)Fre schreef:  Knappe foto's en dito verslag. Een vraagje: is de communicatie met de eigenaars in 't Italiaans te doen, of kan het ook in het Engels? Ik heb namelijk nog een tijdje op Erasmus in Milaan gezeten en het niveau van het Engels, ook bij hoger opgeleiden en jongere generatie is toch beschamend te noemen. Als je dan een paar uur over wijn moet staan leuteren...

Christoph van Le Piane is zeer bedreven in Duits, Engels en Italiaans. Op La Prevostura kan je Marco Bellini treffen, spreekt uitstekend Frans of Martino en dat is beginnend Engels. Of soms misschien Luce De Marchiin beide. Bij C&G heb je met wat geluk Cristiano Garella in goed Engels en bij Antoniolo trekt ook Lorella zich goed uit de slag in 't Engels. Ook bij Ioppa kan je met Andrea aardig uit de slag in 't Engels, de moeite om te bezoeken en ook bij Le Pianelle wordt een aardig mondje Engels gesproken. En als je echt interesse hebt in Italiaanse wijnen, dan begrijp je toch al snel de belangrijkste woorden, niet? Nooit Italiaans geleerd, maar ik lees toch proefnota's in die taal, met wel het geluk dat ik het in geval van nood altijd aan Vera kan vragen. Smile