wijnliefhebbers
Canada - BC - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Nieuwe wereld (/forum-29.html)
+--- Forum: Andere (/forum-34.html)
+--- Discussie: Canada - BC (/thread-6383.html)


Canada - BC - UC - 04-05-2019 12:05 PM

Ik ga volgende week voor paar weken met het gezin richtimg Vancouver en omgeving om met een camper rond te toeren. Onder andere Vancouver Island en de Rockies staan op de planning, maar uiteraard wil ik hier en daar ook nog bezoekje brengen aan een wijnhuis.

Op Vancouver Island schijnt Cowichan Valley de mooiste wijnen te hebben, richting de Rockies is dat uiteraard Okanagan Valley. Vroeg me af of hier men wellicht nog tips heeft voor Wwijnhuizen die ik niet mag missen?


RE: Canada - BC - Fre - 04-05-2019 03:13 PM

Lijkt me cool te doen. Maar tips heb ik niet direct. Amuseer je!


RE: Canada - BC - UC - 03-06-2019 10:32 PM

Zal binnenkort eens kort verslagje plaatsen


RE: Canada - BC - UC - 05-06-2019 08:25 PM

Zoals beloofd nog een klein verslagje. Ik had van te voren aantal wijngaarden opgeschreven en had voornamelijk een grote interesse om naar Oost Kelowna te gaan. Daar schijnen ze een aantal mooie Rieslings en Pinot Noirs te maken, maar aangezien ik voornamelijk op vakantie was met de familie en vrienden en niets gepland was wist ik niet precies waar in the Okanagan Valley zou uitkomen. Uiteindelijk op een camping neergestreken in de buurt van Summerland. Dus 1 dag de familie de camper uitgeschopt en op stap gegaan, maar wel in en rondom Summerland om niet te lang weg te zijn en tussen de middag in het dorp wel gewoon samen te kunnen lunchen. En niet getreurd, ook in Summerland had ik een aantal interessante namen op het lijstje staan.

Okanagan Valley (OV)
De Okanagan Vallay is met 84% van het huidige wijnbouwareaal in BC (4150 hectare), de belangrijkste en oudste wijnbouwregio van deze provincie. De eerste winery (Calona vineyards) dateert van 1932. De overige erkende herkomstgebieden in BC zijn wezenlijk jonger, zij zijn ontstaan tussen 1984 en 2012. Serieuze wijnbouw zowel kwantitatief, maar zeker ook kwalitatief dateert van de laatste decennia. Ter vergelijk in 1990 waren 17 erkende wineries actief in BC, op 1 juli 2018 zijn dat er net iets meer dan 300, waaronder, naast een aantal echt grote, vele kleine
wineries. BC trekt veel jong wijnbouwtalent, ook vanuit Europa (o.a Duitsland en Zwitserland). Met kennis, creativiteit en élan worden er steeds mooiere wijnen gemaakt. De OV is noord-zuid gericht, zo’n 180 km lang en kent een diversiteit aan microklimaten door sterk wisselende bodem-, geografische- en klimatologische omstandigheden. Het Okanangan Lake ligt in het noordelijk deel en is 130 km lang. Direct aansluitend ten zuiden daarvan liggen een aantal wezenlijk kleinere meren, het meest zuidelijk Osoyoos, grenzend aan Washington State in de VS.

De wijngaarden van OV liggen rond de 49ste breedtegraad, dat is vergelijkbaar met de Champagne en een deel van de Duitse wijngebieden. De klimatologische omstandigheden zijn er echter anders en ook uniek. Er heerst een continentaal half-woestijn klimaat, met in het zuiden het warmste en droogste deel. De vallei kent extreme verschillen tussen zomer- en wintertemperatuur (plus 40 ? tot min 20 ?) maar ook tussen dag- en nachttemperatuur. In de zomer kan dit verschil oplopen tot 30 ?. De OV kent daardoor een kort en heftig groeiseizoen met veel zonuren (door de noordelijke ligging is het ook nog eens extra lang licht, een prachtig helder licht juist door de aanwezigheid en reflectie van de meren) gecombineerd met koele nachten. Met de juiste druif op de juiste plek is dit de basis voor rijp fruit met pure en intense aroma’s gecombineerd met een mooie natuurlijke zuurgraad. De meest aangeplante druivenrassen in de OV zijn: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Riesling, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Gewürztraminer. *

[Afbeelding: Okanagan-Wine-Map-WineFolly2018.jpg]
Bron: Winefolly

Over het algemeen is te zien dat de wijnmakers weten waarmee ze bezig, wat niet zo raar is aangezien de velen uit Europa, VS, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika komen. Alle wijnen had een specifiek zuurtje, crispness, die je in weinig andere gebieden tegenkomt. Iets anders dat mij opviel is dat de bovengenoemde druivenrassen ook daadwerkelijk door nagenoeg alle bezochte wijngaarden werd aangeboden in het assortiment. Enerzijds omdat de wijnbouw jong is en er nog veel geëxperimenteerd word en specialisatie nog moet plaatsvinden, anderzijds omdat vele wijnbedrijven door heel OV wijngaarden hebben (in bezit of huur) of druiven aankopen.

Daarnaast staat Summerland bekend om zijn Gewurztraminers en zien het beetje als hun druif in de OV. Een goede, complexe, uitdagende Gewurztraminer is fascinerend en kan ik zeker wel waarderen, dus ik was erg benieuwd. Over het algemeen werd ik niet overtuigd. Over het algemeen, te vlak, te droog, te vegetaal (wellicht druiven niet rijp genoeg geplukt?).

De wijnen in de OV hebben weinig bewaarpotentieel, de meeste wijnmakers raden aan de wijnen niet langer dan 6-7 jaar te bewaren. Toch werd tijdens de proeverijen veel rode wijnen nog te jong geschonken (veelal jaargang 2017 of 2018). Meeste proeverijen kostte tussen de 3 en 8 euro, wat uiteraard wordt kwijtgescholden bij de aankoop van een fles. Zijn allemaal erg ingesteld op wijnproeverijen, waarschijnlijk voornamelijk door de vele toeristen in de zomermaanden.

Onderstaand is gemaakt op wat vluchtig geschreven aantekeningen, dus niet altijd even consequent vrees ik.

Dirty Laundry
Volgens aantal artikelen die ik op voorhand had gelezen was de Dirty Laundry de hotspot in Summerland die ik moest bezoeken, dus stond deze als eerste op het lijstje. Daarnaast waren er een aantal andere wijngaarden direct naast de deur, dus was het ook wel een handige startplek. Dat ze hier ingericht waren op toeristen en wijnproeverijen was direct duidelijk. Buiten moest ik met mijn creditcard een kaartje kopen en vervolgens deze bij de bar inleveren om 5 vastgestelde wijnen te kunnen proeven. Enige spontaniteit zat er niet in, ik heb driemaal hetzelfde riedeltje aan moeten horen voor alle gasten hoe het wijnbedrijf aan haar naam kwam.

Waar de artikelen lyrisch waren was ik het een stuk minder. De meeste wijnen waren weinig uitdagend, vlak en lieten niet het beste van de druif naar voren komen.

Sauvignon Blanc 2017 - Basis SB, niet echt spannend. Typische OV zuurtje, grassig, grapefruit en zelfs wat passievrucht.
Woo Woo Gewurztraminer 2017 - De wijn waar ik vooraf het meest naar uitkijk werd niet de verleider waar ik op had gehoopt. Lychees, abrikozen, witte bloemen, honing, limoen, gember, abrikozen.
OK Sweetheart 2017 - Deed me denken aan Canei
Hush Rose 2018 - Lichtroze, aardbeien, frambozen, citrus, einde heeft klein zoetje maar met nog genoeg zuur. Prima rose voor een mooie zomeravond.
Dangerous Liason 2018 - Blend van Merlot en Malbec. Vol donkerrood fruit zoals kersen, beetje rokerig, zoetige kruiden, levendig, alhoewel nog wel te jong, interessante wijn.
Merlot 2017 - Te jong: te stroef, te harde tannines en onplezierig om te drinken. Daardoorheen espresso, pure chocolade, kersen en pruimen.
Cabernet Sauvignon 2017 - Stevige, donkere, volle wijn. Aards, chocolade, kersen, bosbessen.


Lunessence
Vervolgens kwam ik bij uit bij Lunessence, waar ik op was gewezen door een klein artikeltje ergens op een blog dat ik nu niet meer kan vinden. Hier spelen ze klassieke muziek in de wijngaarden, in de wijnkelder en uiteraard in de proefkamer. Michal Mosny, de wijnmaker, gelooft dat de druiven beter in balans zijn op basis van de onderzoeken die ook voor andere andere planten zijn gedaan. In tegenstelling tot de Dirty Laundry kwam men hier veel authentieker over en meer tijd voor de gast om ook in gesprek te gaan. Over het algemeen was ik onder de indruk van zijn wijnen: strak, elegant, gebalanceerd en met karakter. En de lokatie heeft een prachtig uitzicht.

Quartet 2017 - Blend van Gewurztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Oraniensteiner. Toegankelijke wijn, tropisch fruit, citrusvruchten, bloemig en tikkeltje off-dry. De meegenomen fles deed het goed bij onze vrienden.
Pinot Blanc Oraniensteiner 2017 - Dit was voor mij misschien wel de typische Summerland wijn. mooi rond, typische zuurtje/crispness, mineralen, perzik (komen veelvuldig voor in de omgeving), mandarijen, peer en met genoeg diepte en structuur. Mooie afdronk.
Viognier 2018 - Nog wat een de jonge kant eerlijk gezegd, zat net een week in de fles en volgens mij eerste jaargang van Viognier die ze hebben. Het ronde was zicht nog aan het ontwikkelen met nog veel zuur. Ook hier wederom bloemig, perziken, mandarijn en peer.
Riesling Reserve 2017 - Druiven hiervoor komen uit het zuiden, woestijnachtige gebied van de OV. Droge wijn, veel mineralen, appel.
Merlot 2017 - Medium body, redelijk soepel, typische Merlot eigenlijk wel.


Heaven's gate
Direct naar/onder Lunessence ligt Heaven's gate, wat genoeg reden was om vlak voor de lunch nog een korte stop te maken. Een kleine bedrijf met ook hier een persoonlijke, authentieke aanpak. Hangt zelf specifieke een bordje dat je mag lunchen met je eigen eten mee op het terrras zolang daar een wijntje van de wijnboer bij gekocht wordt. En dat is ook met dit uitzicht geen straf. Hier wellicht een van de leukste gesprekken gehad over van alles en nog wat en wilde men ook veel weten over de wijnen uit Europa (waarvan ik met prijzen in Canada snap dat niet iedereen die al te veel drinkt). Zodoende heb ik mijzelf goed vermaakt, alhoewel de wijnen niet al te bijzonder waren.

Heaven's gate Gewurztraminer 2017 - droge gewurztraminer, niet heel erg mijn ding.
Cloud Nine 2018 - Blend van Gewurztraminer, viognier en riesling. Speels, jong, perzik, bloemig.
Gamay Nouveau 2018 - Eerste jaargang van Gamay Nouveau, een initiatief wat ik dan wel weer kan waarderen. Licht van kleur, bijna limonade-achtig, veel frambozen.
Gamay noir 2016 - Lichte body, fruitig, bosbessen, kersen, goede balans met zachte, ronde tannines.
Merlot 2016 - Weinig body, niet alle te spannend.
Merlot Malbec 2016 - De toevoeging van de Malbec geeft de wijn extra kruidigheid, peper, maar mist nog steeds wel body.
Marechal Foch 2017 - De druiven hiervan komen niet uit de OV, maar uit Kamloops, een stuk noordelijker. Wederom onrijpe tannines, medium body. Donkerrood fruit, tabak en aards.


Okanagan Crush Pad
Na een lunch met de familie en vrienden in het dorp bij een geweldig bakkerijtje waar we maar bleven bestellen, door richting de volgende op mijn lijst: Okanagan Crush Pad, dat met Free Form, Haywire en Narrative maarliefst 3 merken voert. Het werd mij niet helemaal duidelijk waarom, erg sterke profielen kon ik niet ontdekken. Naast houten vaten en stalen vaten, werken ze ook met betonnen eieren, vanwege de specifieke structuur die die meegeeft. Staat ook bekend als een van de meest innovatieve wijngaarden in de omgeving met veel focus op terroir. Een kleine intieme proefruimte met kundige gastheer en vrouw die veel informatie deelden en lieten zien. Over het algemeen interessante wijnen.

Narrative XC Method - Bruisende wijn met een lichtroze, zalmachtige kleur, medium body en een klein zoetje met lychees.
Free Form White 2017 - Blend van Pinot Blanc, Chardonnay en Viognier. Gele appel, citrusvruchten en ananas. Typische OV zuurtje, desondanks niet al te spannend.
Haywire Switchback Pinot Gris 2017 - Volledig gefermenteerd in de betonnen eieren en krijgt daardoor totale andere textuur. Bijna romig als een chardonnay, puur, levendig en crips met citrusvruchten, steenvruchten en zachte kruiden zoals salie op de achtergrond.
Free Form Vin Gris 2017 - "Oranje" wijn vanwege het schilcontact. Niet echt oranje en troebel. Mooie eetwijn met abrikozen, tropisch fruit en kruiden.
Haywire Gamay Noir Rose 2018 - Droog, boordevol rood fruit, zachte kruiden, makkelijk weg te drinken voor een zomeravond.
Haywire Canyonview Pinot Noir 2014 - Wederom een wijn die uit de betonnen eitjes komt. Plezante Pinot Nor met licht medium body, wilde bessen, zachte kruiden zoals salie, typische OV zuurtje, mineralen, witte peper, gebalanceerd met genoeg diepte.
Free Form Cabernet Sauvignon 2017 - donkerrood fruit, koffie, kruiden, toegankelijk, ietwat onrijpe tannines,
Narrative Cabernet Franc 2016 - Eiken komt beter naar voren door de langere rijping, relatief laag alcohol percentage, krachtig rood fruit met een soepele finish.


Sage Hill
En als laatste een kilometer verderop richting Sage Hill, een kleine familiebedrijf op een geweldige locatie bovenop een heuvel uitkijkend op het meer. De eigenaar Rick Thrussel deelt veel informatie met zijn gasten op een enthousiaste manier die soms wat pretentieus kan overkomen, maar in Canada denk ik goed aanslaat gezien de reacties van de overige gasten. Ik kon meegenieten van de show die startte toen ik halverwege was, aangezien Rick nog bezig was toen ik binnenkwam. Tussen de bedrijven door nog wel even met hem gesproken. Wel een prijzige proeverij ten opzichte van de andere wijngaarden eerder op de dag.

Brut Sauvage 2016 - Een bruisende wijn van Pinot Gris. Beschaafde bubbel, droog, crisp, verfrissend en verrassend genoeg een toefje truffel op het einde.
Pinot Gris 2017 - Wat minder zuur/crispness dan in de andere wijnen uit de omgeving, ananas, grapefruit.
Rhymes with Orange 2017 - Wederom Pinot Gris, maar eentje waar ik enthousiaster over ben, al weet ik dat het niet iedereens cup of tea is. Schilcontact zorgt voor prachtige oranje kleur. Funky, rokerig, abrikozen, hartig en toch wat perziken, kaneel. Past met alles waarschijnlijk. En had niet het zwavelachtige wat veel oranjewijnen hebben.
Gewurztraminer 2017 - Wederom een niet enorm aromatische gewurztraminer, maar wel een betere balans dan de voorgaande. Uiteraard zijn er natuurlijk wel de lychees, de rozen, de honing, het bloemige en het OV zuurtje.
Syrah Rose 2017 - Aardbeien, aardbeien, aardbeien. Had ik al gezegd aardbeien? Voor de rest licht, mooi zuurtje en ook nog wat kersen. De beste gebalanceerde rose die ik hier heb geproefd.
Pinot Noir 2016 - De Pinot Noir is waar ze zich op voorstaan en blijkbaar heeft een lokaal restaurant ooit een aantal Fransen weten te foppen met deze wijn als een Bourgondische wijn(En ik heb nog steeds geen idee wat dat nou precies zegt). Sindsdien is het gelimiteerd tot 1 fles per persoon. Dat gezegd hebbende, het is een pn in bourgondische stijl waar ik van heb ervan genoten. Soepel, zacht, niet te veel rood fruit, specerijen zoals cacao en nootmuskaat, beetje bloemig, aards. Breed smakenpalet waarbij je blijft ontdekken. Wel aan de prijs.
Merlot 2016 - Toegankelijke, soepele merlot voor bij het eten.
Syrah 2015 - Elegante wijn, lijkt een beetje op een Syrah uit de Noordelijke Rhone. Rode kersen, cranberry, salie, ietwat jammig, witte peper, ietwat tabak, medium zuurtje.
Aft 2016 - Port van Merlot, gecombineerd met chocolade. Niet te zoet.


* Tekst schaamteloos gejat van een verslag dat ik online vond: https://vinologen.net/pathtoimg.phpid=4076&image=verslag_studiereis_vvn_vs_en_canada_2018.pdf


RE: Canada - BC - Fre - 05-06-2019 09:14 PM

Bedankt UC. Je moet wel bezeten van wijn zijn om naar Canada te reizen en daar dan al die wijndomeinen te bezoeken. Ik weet niet of 't vrouwke hierin mee zou gaan. Ik lees door de lijnen dat de zoektocht naar kwaliteit nog volop bezig is. Heb je 't gevoel dat ze net zoals in redelijk wat Amerikaanse wijngebieden nog moeten ondervinden wat de beste terroir en de meest geschikte druivenrassen zijn.


RE: Canada - BC - Olivier - 05-06-2019 09:37 PM

Wow, bedankt voor het uitgebreid verslag!

Die diversiteit aan druiven die ze daar hebben is toch wel bizar, vind ik. Wat is volgens jou hun sterkste druif?


RE: Canada - BC - wvd - 06-06-2019 10:55 AM

Schitterend verslag UC, bedankt daarvoor!


RE: Canada - BC - vinejo - 07-06-2019 01:44 PM

(06-06-2019 10:55 AM)wvd schreef:  Schitterend verslag UC, bedankt daarvoor!

+1!!


RE: Canada - BC - UC - 07-06-2019 10:33 PM

Dank allen.

(05-06-2019 09:14 PM)Fre schreef:  Bedankt UC. Je moet wel bezeten van wijn zijn om naar Canada te reizen en daar dan al die wijndomeinen te bezoeken. Ik weet niet of 't vrouwke hierin mee zou gaan. Ik lees door de lijnen dat de zoektocht naar kwaliteit nog volop bezig is. Heb je 't gevoel dat ze net zoals in redelijk wat Amerikaanse wijngebieden nog moeten ondervinden wat de beste terroir en de meest geschikte druivenrassen zijn.

Niet meer dan een net beginnende wijnliefhebber. En ach, we waren samen met vrienden en de kinderen had behoefte aan dagje camping. Dus wat dat betreft kwam dat goed uit. Nog samen gelunchd en door stadje geslenterd, dus viel alleszins mee.

En eens met je opmerking. Ik geloof echt dat men nood heeft aan meer specialisatie en heb mijn oprechte verbazing ook gedeeld. Lunessence leek daarin het meest een keuze te hebben gemaakt. Veelal knikte men instemmend, vast om de klant tevreden te stellen Big Grin, maar ook met de mededeling het wijngebied nog jong is en dat het nu pas de periode aanbreekt om dat te doen.

(05-06-2019 09:37 PM)Olivier schreef:  Wow, bedankt voor het uitgebreid verslag!

Die diversiteit aan druiven die ze daar hebben is toch wel bizar, vind ik. Wat is volgens jou hun sterkste druif?

Eens, zie ook boven. Aan de andere kant niet vergeten dat het een gebied is half zo groot als Nederland met veel verschillende type (micro)klimaten, in het zuiden is er zelfs woestijn! Ik wil dus geen uitspraken doen over hele Okanagan Valley, aangezien ik goede verhalen heb gehoord over de Riesling in Oost-Kelowna en de GSM blends uit het zuiden van de vallei. Echter, als ik naar Summerland keek dan zie ik veel potentie in de Pinots Noirs die ik heb geproefd, vergelijkbaar met Nieuw Zeeland bijvoorbeeld. Maar bij Lunessence laten ze zien dat in dit gebied je ook een Pinot Blanc Oraniensteiner kan maken die tot de beste behoord in deze prijsklasse. En eigenlijk vond ik het jammer dat ik geen Sauvignon Blanc voorgeschoteld heb gekregen, erg benieuwd hoe die het hier doet.

Wat dat betreft blijft het jammer dat Canadese wijnen, behalve ijswijn, bijna niet te vinden zijn buiten Canada.