Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html) +--- Forum: Bourgogne (/forum-5.html) +--- Discussie: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais (/thread-6567.html) |
Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - vinejo - 07-08-2019 12:45 PM De eerste die op dit forum over Nicolas sprak was onze goede ouwe Carl, die al meteen de nagel op de kop sloeg: “Eén van de jonge wolven uit de Beaujolais die op een zo natuurlijk mogelijke manier werkt maar dan wel pragmatisch en niet dogmatisch” http://www.vinejo.freebb.be/thread-2726-post-48130.html#pid48130 Vijf jaar later heb ik m eindelijk ook ontdekt, via een tip in de streek zelf. Nochtans wordt de wijn blijkbaar al ingevoerd door Vlaamse wijnhandels, ondermeer Vinovo, gerund door twee ex studenten sommelier conseil aan syntra. De vader van Nicolas maakt ook nog steeds wijn, wellicht van een ander karakter, dus opgelet. Ik bracht een kort bezoekje aan de sympathieke jonge gast, hier terug te lezen http://www.vinejo.freebb.be/thread-6495-post-90870.html#pid90870 Toen we maandag na bijna 8 uur rijden thuis kwamen was het eerste wat doo mijn hoofd speelde ”Goesting naar een glaasje Bojo..” Ik opende de Vignes de Jeannot 2016 van Nicolas Chemarin. Onmiddellijk werd de goede indruk die de wijn me ter plaatse liet bevestigd. Enorme fraicheur in de neus, eerder zwart dan rood fruit, fijne mineraliteit (potloodpunt), zachte kruiden (nootmuskaat). In de mond zeer digeste, ook hier valt de fraicheur op, zuiver, mooie lengte en evenwicht, tannines zijn merkbaar maar mild en rijp. Een wijn in de stijl van Chamonard en Dittieres. Heerlijk drinkplezier. Dag twee had de wijn in de afdronk het -door mij gevreesde- creozoot, iets wat me bij zowat elke (semi) natuurlijke wijn opvalt. Dag drie was dit echter veel minder opvallend en kon ik voluit genieten van de laatste twee glaasjes van deze zalige gamay. RE: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - vinejo - 12-08-2019 10:44 AM Zoals elders vermeld, in Beaujolais worden er veel stokken gamay gerooid om te worden vervangen door chardonnay. Momenteel verkoopt dit in sommige delen van de streek beter dan de gamay. Bij Nicolas Chemarin kreeg ik een fles mee van zijn witte, natuurlijk gemaakte wijn (geen toegevoegde zwavel). Hij had me de fles in de handen gestopt toen ik mijn rode wijnen betaalde en en ik zei dat hij de 4 euro wisselgeld mocht houden. Echt een reactie van een gepassioneerde, niet van een commercant. Toen eergisterenavond PvdW me wat kwam bij staan vond ik het, gezien de naam op het etiket, hét ideale moment om deze fles te openen. Volledig natuurlijk gemaakt, zonder ook maar 1 gram toegevoegde zwavel. In de neus hadden we een chenin gevoel, wat hars, rijpe appel. Appelsáp eigenlijk. Hmm, beetje typisch natuurlijke wijnen toch. De mond is zeer zuiver maar mist volume en afdronk. Lekker, maar gezien het etiket en de wijnbouwer toch ontgoochelend. Geef me toch maar zijn rode wijnen. En een ietsjepietsje SO2. RE: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - vinejo - 12-08-2019 10:51 PM En ja, ook deze wijn toont dat elke proefnotitie een momentopname is. Of dit aan de wijn of aan de proever te wijten is kan voer zijn voor discussie. Op de derde dag is de neus complexer, met bovenop het rijpe fruit een fijn toetsje toast. Maar vooral in de mond heeft de wijn aan volume en materie gewonnen. Heel zuiver en redelijk lang nu, met veel sap maar niet plomp, een fijne lijn. Afdronk nog steeds relatief kort maar het geheel bevalt me nu echt wel beter. RE: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - vinejo - 28-08-2019 06:46 PM Maandag Chemarin geschonken en gedronken. Hij bevestigde de zeer goede indruk die hij eerder op me liet. Chemarin Vignes de Jeannot 2016 Minerale neus, met wat creozoot toetsen, in de mond heel sappig en evenwichtig, heerlijk drinkplezier. (Oli) My kind of wine! Zo verleidelijk... Animaal toetsje in de neus, maar dan toch dat mooi rijp beaujolaisfruit. Fraicheur in de mond. Als je dit opentrekt, gaat de fles gewoon uit. RE: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - vinejo - 20-06-2020 04:02 PM Heb je dat ook dat, als je leest over wijn je zin krijgt in een glas? Ja hé. Wel, als je over wijn schrijft is dat nog erger. Dus nadat de Bouland was uitgelepeld had ik nog zin. Ik wou in de lichtere sfeer blijven en opende een Vignes de Jeannot 2016 van Nicolas. Goh zo lekker. Smelt op de tong. Wat een heerlijke wijnbouwer is dat toch. De wijn doet me zelfs dansen op de (prachtige) “ouwe” nieuwe van Neil Young. RE: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - Vince - 21-07-2020 12:45 PM La haute ronze 17 Oranjebloessem in de neus, stevig mondgevoel, rijpe tannine, volle kers, lichte frisse zeste, opnieuw een mix van pinot en syrah, mooie afdronk, mooie toekomst, asjeblief nog meer van dit, ik geraak door mijn bojo aankopen Jo, vlug teruggaan! RE: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - vinejo - 21-07-2020 07:15 PM (21-07-2020 12:45 PM)Vince schreef: La haute ronze 17 t Zal niet meer voor dit jaar zijn vrees ik, maar de wijnen van Nicolas vind je bij Vinovo, een project van 2 sommelier-conseils (syntra) die enkel Beaujolais verkopen, aan slechts enkele euro meer dan de domeinprijs: http://www.vinovo.be/wijnen-2/?&SingleProduct=10 RE: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - vinejo - 27-08-2020 02:03 PM (20-06-2020 04:02 PM)vinejo schreef: Heb je dat ook dat, als je leest over wijn je zin krijgt in een glas? Ik blijf teruggrijpen naar deze jonge kerel uit Marchampt (bij Regnie). Ik proefde dus de laatste week twee pinot noirs van topdomeinen die me allebei zeer goed bevielen. Deze Beaujolais Village verschafte me echter nog meer genot. Nochtans had de wijn een half uur na openen wat geranium in de neus, een geur die er wel in bleef. Wijst normaal gezien op wat onrijpheid, Ik merkte dit niet eerder bij deze wijn maar het stoorde niet. Naast die lichte groenigheid ook specerijen, cacao, blauwe bes. In de mond is dit zijdezacht en subtiel, de wijn smelt op de tong. Ik had hier misschien nog meer het Chambolle gevoel dan bij de pinot van Barthod. Aan een luttele 15 euro is dit van het beste wat ik vandaag aan die prijs kan vinden. RE: Nicolas Chemarin, Marchampt Beaujolais - vinejo - 02-06-2021 12:38 PM Morgon Corcelette 2015 Tienne kwam zondag met dit flesje aandraven. De kleur was donker, met violet rand, echt syrah kleur. Of gamay. Of cabernet franc. De peper en het zwarte fruit wezen naar de NRhone, het rode fruit, de fruitige zuurtjes en cuberdons/guimauve naar Beaujolais. Van het type NRHone. In de mond was het alsof je op een rijpe zwarte kers bijt, het sap spuit eruit. Veel sap en volume, maar toch ook enige strakheid. Uiteindelijk bleek het mijn favoriete wijnbouwer in de Beaujolais te zijn, waarvan ik de Morgon nog nooit had gedronken. Zeer andere stijl, zijn Regnie en Villages zijn lichter en meer Bourgondisch, deze een stuk krachtiger en meer...Rhone. However, even heerlijk als alles wat Nicolas maakt. Met op de tweede dag wel het gevreesde creosoot toetsje, hoewel niet totaal storend.(= niet hetzelfde als ..totaal niet..) |