wijnliefhebbers
Oost-Europa - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html)
+--- Discussie: Oost-Europa (/thread-6684.html)


Oost-Europa - Jordaens - 06-11-2019 07:04 PM

In de loop der jaren kwamen sporadisch wel (vaak mooie) Oost-Europese wijnen op onze degustatietafel, maar echt systematisch deden we het nog nooit. Vorige week dus wel.

0. Bohemia Sekt Prestige Brut
Zuid-Moravië
Rheinriesling, Welschriesling, Pinot Blanc
Méthode traditionnelle, 15-18 maanden sur lies.
Bohemia Sekt s.r.o., Stary Plzenec
13% Vol. - Delhaize Boechout, 9,99 euro

Bleekgoud, helder. Intens aroma van ananas, citroen en mango, witte bloempjes (Kamperfoelie), wat kruiden – Mineralig – Kiezel. In de mond wat hinkend op twee benen: molligheid enerzijds, zuren anderzijds. Een afdoende Sekt-achtige schuimwijn, niet groots, maar voor de meesten zeker niet onaangenaam.

Stary Plzenec ligt in de buurt van Pilsen, maar de druiven komen zo'n 300 km oostelijker van
Moravië, ten zuiden van Brno.

Het Romeinse tiende legioen bouwde in de tweede eeuw een versterking in de buurt van het hedendaagse
Pasohlavsky, ten zuiden van Brno. Een eeuw later annuleerde keizer
Marcus Aurelius Probus et edict van Domitianus, dat druivenaanplant
ten noorden van de alpen verbood. De start van de Tsjechische wijnbouw
die zich grotendeels nog steeds in dezelfde streek afspeelt. In
Bohemen zijn er wel nog enige wijngaarden ten noorden en ten oosten
van Praag.

De voornaamste druiven zijn Müller-Thurgau en Grüner Veltliner (Veltlinské
Zelené) voor wit en Saint-Laurent (Svatovavrinecké) en Blaufränkisch (Frankovka) voor rood.

1. Zlatan Crljenak 2010
Dalmatië (Kroatië)
Crljenak (of Tribidrag of Primitivo of Zinfandel)
Zlatan Otok, Hvar
14,5% Vol. – Andere Wijn, Den Haag, 25,50 euro

Helder granaatrood met dikke gekleurde tranen en gevulde, verkleurende meniscus. Vol tot intense neus met veel zwart fruit en hout. Wat granen en zaden en lichte tertiaire, ietwat animale geuren met onderhout, paddestoelen en karamel . Ook in de mond evenwichtig met eerst wat nadruk op de zuren, zoet, rood fruit, cacao en karamel. Mooi gedoseerd. Wat menthol in de afdronk, eindigend in gestoofd fruit. Bestendigheid 4’.

Dit is de derde duurste wijn van Zinfandel in Srednja I Juzna Dalmacija. De prijs is het afgelopen jaar stabiel geweest.
Dit is de meest gewilde wijn van Srednja I Juzna Dalmacija. De belangstelling voor deze wijn is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren.
Zinfandel (of "Zin", zoals het liefdevol bekend is in de Verenigde Staten) is een donkerhuidige rode wijndruivenras die veel wordt verbouwd in Californië. Het kwam vanuit Europa aan in Noord- en Zuid-Amerika in de vroege jaren van de 19e eeuw, en was een onmiddellijk succes in zowel Napa als Sonoma-provincies, die vandaag de dag nog steeds zijn bolwerken zijn. Na 30 jaar discussie, meningsverschillen en DNA-onderzoek bleek Zinfandel (bekend als de Zinquest) identiek aan de Primitivo van Italië. Zinfandel is Primitivo. Dit heeft een nog ouder hoofdstuk van de geschiedenis van het ras geopend. Zinfandel-druiven , te weten Primitivo is via Kroatië in Italië is aangekomen. In Kroatië was deze druif bekend onder verschillende namen, waaronder Tribidrag en Crljenak Kastelanski. Maar de vraag of Zinfandel vanuit Italië of via een andere route in de VS is aangekomen, blijft onbeantwoord.
Dus de vraag is nu: is de Amerikaanse Zinfandel gebaseerd op Primitivo stekken, of Tribidrag, of beide?
Een onopgelost mysterie is de taalkundige oorsprong van het woord Zinfandel.25.5022

2. Lyrarakis Estate Wine 2016

IGP Kreta
75% Syrah, 25% Kotsifali
Lyrarakis Estate, Heraklion, Kreta
13% Vol. – Cora, 8,99 euro + 0,42 euro verzending

Ondoorzichtig violet paarsrood/zwarte kers. Kleurend aan het glas. Neus bij aanvang met wat kunstleer, mottenballen en karton, die verdwijnen echter vrij snel.
Donkere kers, zwart fruit, pepertje, erg primair fruit. Stevig en hard op de tong, veel extract, veel tannines maar ook goede molligheid en zuren, nog niet versmolten. Cacao en donker fruit in de matig lange afdronk. Blockbuster die nog moet open komen, maar komt dit goed met de leeftijd?

Kotsifali is een blauwe Griekse druif, oorspronkelijk uit Kreta. Ze wordt vooral verbouwd in de Heraklion regio en op de Cycladen. Ze geeft een matig rode wijn met hoog alcoholgehalte en een rijke geur. Kotsifali wordt veelal versneden met andere druiven.

3. Principe Dracula 2015
DOC Dealu Mare
Feteasca Neagra (12 maanden eik)
Legendary Dracula SRL, Boekarest
14,5 % Vol. – Tezauro, Lichtervelde, 12,50 euro + 2,50 euro verzending.

Dieprode bessenkleur, geen violet, weinig transparant. Ongekleurde tranen, lichtere meniscus. Intense aroma's van bramen klein rood fruit en bessen. Eik en kreypelhout, mineralen, rook en thee en een pepertje. Gedroogd fruit
Tannines iets hoger. Mooie afdronk met een bittertje en wat vanille en hout. Bestendigheid 3’ à 4’ .

Feteasca neagra (ofte “zwart meisje”) is een oude, pre-fylloxera druivenvariëteit uit Roemenië (Moldavië), één van de beste druiven van de regio, maar ze beslaat slechts 2,5% van de aanplant van blauwe druiven in Roemenië en Moldavië. De wijnen ervan zijn droog, half-droog of zoet, met een diepe rode kleur en de geur van zwarte bes. De wijn wordt rijker en zachter met ouder worden.

In Duitsland noemt men de wijn “schwarze Mädchentraube”, in het Frans: “le noir des pucelles”.

De Dealu Mare regio bevindt zich in de Munteniastreek in Roemenië, rondom de gemeente Valea Calugareasca in Prahova, bekend voor de rode wijnen en de gemeente Pietroasele in Buzau, bekend voor witte wijnen. Zowat de belangrijkste wijnstreek van Roemenië, gelegen beneden de Zuidelijke Karpathen.

4. St. Andrea Aldàs Egri Bikaver 2017
Eger
33% Kékfrankos, 17% Pinot Noir, 4% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot, 25% Cabernet Franc, Syrah, 4% Menoir, Turon, Zweigelt (Deels op gebruikte Hongaarse eik) (percentages van de 2017, de blend varieert).
St. Andrea Vineyards & Winery, Egerszalók
14,33% Vol. – Andere Wijn, Den Haag, 15,50 euro

Intense kleur van zwarte kers met een beetje mauve en gekleurde tranen. Eerder gesloten neus maar na walsen gestoofd fruit, met hout, toast, kruiden, vanille en kaneel. Een “dikke” neus.
Evenwichtig en fruitig, met wat roze pompelmoes, wat groene tannines met goede bestendigheid.

György Lörincz (spreek uit als Joeri leurintsj) is niet alleen orthodox priester maar ook één van de meest eigenzinnige wijnmakers van Hongarije. Het in ere herstellen van de reputatie van Egri Bikaver (Stierenbloed) is zijn grote passie. Hij gaat volledig zijn eigen weg in het creëren van nieuwe wijnen en was de eerste in Eger die biologisch ging werken.
Deze wijnmaker van het jaar 2009 heeft stierenbloed een kwaliteitsinfuus gegeven. Zijn blend verschilt per jaar, maar een kwaliteits-Egri Bikavér bestaat uit minstens vijf druivensoorten.

Stierenbloed. Turkse belegeraars van de stad Eger zagen de baarden van de Hongaren druipen van de rode wijn en dachten dat het om stierenbloed ging, wat hen vermeend onoverwinnelijk had gemaakt. De Turken zetten het op een lopen. Dit zou rond wijn2 gebeurd zijn.

Kékfrankos is de Oostenrijkse Blaufränkisch (Lemberger in Duitsland).
Menoir en Turon zijn inheemse Hongaarse druiven.15.5

5. Mavrud Premium Reserve 2016

Thracië (Bulgarije)
Mavrud
Zagreus Winery,
Andere Wijn, Den Haag, 10,75 euro

Ondoorzichtig, inktkleurig. Kruidige neus, velpon, onderliggend heel rijp zwart fruit, overrijpe vijgen. Hout, rook en vanille. Sappig, eerder fijn, goede fraîcheur, vrij complex. Ook wat eucalyptus. Wat warmte in afdronk met mooie bestendigheid 3’ - 4’

Zagreus is een uiterst modern wijnhuis uit Bulgarije dat strikt biologisch werkt. Ze maken moderne, goede rode wijnen van zowel inheemse als internationale druiven. De 120 hectare wijngaarden worden door het wijnhuis zelf beheerd. Het wijnmaken staat onder leiding van drie Bulgaarse dames die niet van plan zijn om concessies te doen aan de kwaliteit van hun wijnen.
Zagreus Winery is gesticht in 1998. Haar wijngaarden bevinden zich in de regio Tracië in het zuiden van Bulgarije. Een regio met donkerrode bodem, warme zomers met veel zonne-uren en koude winters. Zagreus Winery is een zeer modern bedrijf dat beschikt over de modernste kelderapparatuur.
Het is veelzeggend dat de drie vrouwelijke wijnmakers van Zagreus - Tanja Stevanova, Donika Kaneva en Maria Alexieva - bewust hebben ingezet op biologische wijnbouw. Sinds 2003 zijn hun wijnen officieel gecertificeerd als biologisch. Er worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt, geen kunstmatige stoffen toegevoegd en een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd om de houdbaarheid van de wijnen te borgen. Dat biologisch werken is arbeidsintensief, maar voor de dames van Zagreus is het een principe-kwestie.
Zagreus heeft inmiddels 120 hectare aan wijngaarden in gebruik. Ze hebben gekozen voor blauwe druivenrassen die goed gedijen in het klimaat van de regio: Mavrud, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Ze worden naar verschillende Europese landen geëxporteerd.

De Mavrud (van het Griekse mavro, zwart) is een inheemse Bulgaarse druif. Hij geeft krachtige, donkerrode wijnen, rijk van smaak en met aardig wat tannines. De geur is gekruid en vaak wat aards, met het frisse van zwarte bessen. Wijnen van Mavrud kunnen rijping in eikenhouten vaten prima aan, dat maakt ze wat zachter en complexer. Je kunt bij ons twee wijnen van de Mavrud kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

6. Koncho Mtsvani Kakhuri Qvevri 2015
Kachetië (Georgië).
Mtsvani Kakhuri
Koncho & Co, Kvareli
13% Vol. – Andere Wijn, Den Haag, 15 euro

Het buitenbeentje van de avond. Een toegankelijke ‘oranje wijn’.
Kristalheldere wijn met een oudgouden fonkelende wat oranje kleur.
Zeer lekkere complexe neus van perzik, abrikoos, mango en amandel – ook gestoofde peer. Een beetje mineraal en wierook met een vleugje honing.
In de mond niet de verwachte citrus- of appelzuren maar wel mango en ananas en weer mineraligheid , noten, tanninesmaak en amandel.
Wijn met finesse lichte zuren en goede bestendigheid die blijft nahangen. Misleidende neus doet een andere smaak verwachten.
Mooie kennismaking. Mooie wijn, maar slechts voor een glaasje, niet voor een hele fles.

Georgië (Kachetië)
De Mtsvani Kakhuri groeide tot voor kort slechts in één wijngaard aan de voet van de Kaukasus in Georgië. Van wijnmaker Koncho. Die maakt er zowel conventionele, witte wijn van als deze oranje versie.
De Mtsvane Kakhuri druif is een zeer zeldzame witte druif uit Georgië. Hij staat maar in één wijngaard mee aangeplant en maar één wijnmaker die er een wijn van perst. Die smaakt vrij vol met zacht tropisch fruit van mandarijn, abrikoos en perzik.
De enige wijnmaker die wijn van de nogal onuitspreekbare Mtsvani Kakhuri maakt heet Koncho. Dit wijnhuis uit het dorpje Kvareli aan de voet van de Kaukasus bergen in Georgië probeert de druif een nieuw leven in te blazen. Omdat het ontegenzeggelijk een kwaliteitsdruif is. Hopelijk volgen andere wijnmakers spoedig hun voorbeeld, zodat we nog veel meer van deze druif kunnen horen. Al zal dat nog wel even duren, want Georgische wijn is in onze regio op zich al een zeldzaamheid, laat staan een gemaakt van Mtsvani Kakhuri.

Qvevri of kvevri zijn grote eironde terracotta urnen voor het gisten en rijpen van wijn. De technieken van het pottenbakken zijn duizenden jaren oud. Qvevri zijn geen amforen, die dienden enkel voor het transport en de opslag van o.m. Wijn en olijfolie.

Geen slechte wijnen geproefd, wel enkele merkwaardige, die niet meteen te vergelijken waren met wat er doorgaans op de tafels komt.

De meningen waren wat verdeeld, de schuimwijn was voor velen afdoende en vrij origineel, anderen waren er niet van onder de indruk.
De oranje wijn, welnu, you love it or you hate it... Prijs van de originaliteit in elk geval.

Een mooie wijn als de Kretenzer had origineler kunnen zijn, maar misschien niet zo lekker als er geen 75% Syrah bij de Kotsifali gezeten had.

Stierenbloed en Dracula, het passeerde allemaal niet ongemerkt de revue.

Een, alweer zeer onwetenschappelijk, statistiekje leverde het volgende:

1. Wijn 4 (Stierenbloed) met 16 punten
2. Wijn 3 (Dracula) met 13 punten
3. Wijn 5 (Mavrud) met 11 punten
4. Wijn 1 en 2 (Dalmatië en Kreta) ex aequo met 4 punten

De oranje wijn mocht niet meespelen, wegens compleet iets anders dan de rode. Hetzelfde geldt voor de schuimwijn.

--


RE: Oost-Europa - Jordaens - 07-11-2019 05:51 PM

Hoe komt er eigenlijk zo'n smileytje voor de titel van deze thread? Een vriendelijke moment?

Of is 't gewoon om me wat uit te lachen of wat?


RE: Oost-Europa - vinejo - 07-11-2019 06:29 PM

(07-11-2019 05:51 PM)Jordaens schreef:  Hoe komt er eigenlijk zo'n smileytje voor de titel van deze thread? Een vriendelijke moment?

Of is 't gewoon om me wat uit te lachen of wat?

Geen enkel idee, ik vermoed dat je dit zelf hebt gedaan door onder jou titel per abuis een bolletje aan te klikken.
Jou uitlachen, we zouden niet durven, wij lachen niet met de derde leeftijd, meneer!
Wink


RE: Oost-Europa - Fre - 07-11-2019 07:09 PM

Bedankt Jordaens. Die Oost-Europese wijnen, het blijft toch een moeilijk verhaal voor mij persoonlijk. Vaak kruidig, behoorlijk stevig met af en toe wat restzoet. Maar waarschijnlijk drink ik gewoon de verkeerde. Heb je wijnen gedronken waarvan je vond dat je ze in je wijnkelder moet liggen hebben?


RE: Oost-Europa - Jordaens - 07-11-2019 09:37 PM

Jaah. Er is zoiets als "Berichticoon", door mij al jaren genegeerd en nu allicht in de vlucht eentje aangeraakt. Van de ene vijftigplusser aan de andere: hartelijk dank. En vergeet niet: die van de derde leeftijd zullen altijd degenen zijn, die ouder zijn dan jij zelf...

Fre, goeie vraag. Eigenlijk wil ik eerder wijnen uit mijn kelder, dan erin. Er waren zeker geen incontournables bij (zoals de Monasterio die we hier op dit moment drinken, dat wel is), maar zeker enkele interessante wijnen.

Het stierenbloed scoorde in de groep gemiddeld het hoogste. Dat is dan ook een zeer vriendelijke wijn, een blend van talloze, veelal internationale druiven, waar er geen enkel de hoofdrol van opeist. Zelf had ik het meer voor de Mavrud, omdat die toch echt een eigen karakter had, geen grote wijn, maar eentje die we nog niet hadden. Ook de Dracula kon me bekoren omwille van een niet-alledaagse druif, goed gemaakt en aangenaam te drinken. Het label is een beetje een conversation piece, natuurlijk. Ten derde is er de Lyrarakis, die vooral lekker was omwille van de potente syrah. In de achtergrond een wat vreemd aanhangseltje van de Kotsifali, wat me blij maakte dat er maar 25% van in de wijn zat. Typiciteit was intussen natuurlijk ver zoek bij deze wijn met een heel goed p/q-gehalte.

Bref, als je eens uitgekeken bent op de GSM's, de CS-M's of de PN's dan zit hier mogelijk wel wat zeer betaalbaar vertier.

De schuimwijn was behoorlijk geschikt voor een niet al te chique receptie. De oranje wijn is aan mij niet besteed, maar mijn broer vond die dan weer interessant... En de Crljenak was erbij om het verhaaltje te kunnen vertellen, niet slecht hoor, maar te duur voor een Primitivo.

Als dat een antwoord kan zijn op je vraag, Fre.


RE: Oost-Europa - Fre - 07-11-2019 10:22 PM

Zeker en vast, bedankt! Je antwoord ligt in de lijn van mijn ervaringen. In het beste geval verrassend en ontdek je weer iets nieuws maar nooit wauw


RE: Oost-Europa - Jordaens - 08-11-2019 08:31 AM

Als er af en toe een wauw is, dan is het met internationale druiven. Ik herinner me een zeer mooie bordeauxblend "Kopar" van A. Gere in Hongarije en ook een paar dingen uit Bulgarije, die met de beste mee konden, maar waar ik de naam nu niet direct van terugvind.


RE: Oost-Europa - Olivier - 08-11-2019 09:57 AM

Toen ik begon met wijn, heb ik wat Bulgaarse wijnen gedronken. Ik herinner me dat ik de Enira heel goed vond dan, een bordeaux-blend van Stephan Von Neipperg. Ook Angelus Estate maakt er toch wijnen op niveau.
Maar de autochtone druiven vond ik toen toch ook interessant, melnik en mavrud.
Ondertussen wel al lang geleden dat ik nog iets Bulgaars gedronken heb.


RE: Oost-Europa - wvd - 08-11-2019 01:12 PM

(07-11-2019 09:37 PM)Jordaens schreef:  Bref, als je eens uitgekeken bent op de GSM's, de CS-M's of de PN's dan zit hier mogelijk wel wat zeer betaalbaar vertier.

Dan kijk ik eerder naar Nebbiolo, Barbera, Grignolino, Corvina, Sangiovese, Aglianico, Nerello Mascalese, Nero di Troja,... Wink


RE: Oost-Europa - Jordaens - 08-11-2019 05:06 PM

... of Fumin, of Cesanese, of... Akkoord. Maar daar mag al eens een mooi zwart meisje tussen staan ook, vind ik.


RE: Oost-Europa - wvd - 08-11-2019 05:25 PM

(08-11-2019 05:06 PM)Jordaens schreef:  ... of Fumin, of Cesanese, of... Akkoord. Maar daar mag al eens een mooi zwart meisje tussen staan ook, vind ik.

Ooit nog wat wijn uit wat nu Kroatië is gedronken. Waren toch wel lekkere wijnen bij. Ik herinner me namen als Plavac en Postup. Daar moet idd toch een potentieel zijn.


RE: Oost-Europa - Jordaens - 08-11-2019 08:05 PM

Ja, Dingac (met een omgekeerd kapke op de c) maken ze daar van. Wel vaker gedronken toen er nog een Joegoslavisch restaurant was in 't Klapdorp in Antwerpen... En ter plaatse, in de tijd dat Tito nog dictatoriaal in de gaten hield dat de diverse bevolkingsgroepen elkaar niet de hersenen insloegen. Ideale wijnen voor bij de razjnitsie en de tsjevaptsjitsji... Maar dan met kapkes op de c's.

En onder de Sovjets had je in Moscou wel wat behoorlijke, zware Georgische wijnen, meen ik me te herinneren.


RE: Oost-Europa - wvd - 11-11-2019 10:21 PM

(08-11-2019 08:05 PM)Jordaens schreef:  Ja, Dingac (met een omgekeerd kapke op de c) maken ze daar van. Wel vaker gedronken toen er nog een Joegoslavisch restaurant was in 't Klapdorp in Antwerpen... En ter plaatse, in de tijd dat Tito nog dictatoriaal in de gaten hield dat de diverse bevolkingsgroepen elkaar niet de hersenen insloegen. Ideale wijnen voor bij de razjnitsie en de tsjevaptsjitsji... Maar dan met kapkes op de c's.

En onder de Sovjets had je in Moscou wel wat behoorlijke, zware Georgische wijnen, meen ik me te herinneren.

Haja, die delicatessen herinner ik me ook van een vakantie in de seventies in wat nu Kroatië is! Veel lol gehad rond de lokale bbq! Wijn was best verhaspelbaar.