wijnliefhebbers
Montecariano, Valpolicella - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Italië (/forum-13.html)
+--- Forum: Noord-Italië (/forum-16.html)
+--- Discussie: Montecariano, Valpolicella (/thread-6832.html)


Montecariano, Valpolicella - Olivier - 15-03-2020 02:05 PM

Valpolicella Classico 2017

Zéér licht van kleur. Heel mooie neus met het hele register van rood fruit : aalbesjes, framboos, rode kersen. De wijn is opgevoed op inox, maar toch zou ik blind waarschijnlijk zeggen dat er een lichte houttoets is in de neus, of eerder een lichte rokerigheid. Ik hou echt van dit boeket : je hebt frivool rood fruit dat eerst opvalt en daaronder toch een rijpere basis, wat voor een gelaagdheid zorgt. Mooi!

In de mond een vrij ronde aanzet, ronder dan je zou verwachten op basis van de neus. Daardoor komt deze wijn heel sappig over. Had misschien net iets fijner verwacht op basis van de neus, maar niettemin is dit een heel leuke wijn. In het lichte genre uiteraard.

Opmerkelijk : dit is een Valpolicella die naast de usual suspects (corvina, corvinone, molinara, rondinella) ook wat teroldego heeft in de blend (10%).


RE: Montecariano, Valpolicella - Olivier - 20-03-2020 02:46 PM

Corte Monte 2015, Valpolicella Classico Superiore

Redelijk rijpe neus, met rijpe kersen en zelfs wat pruim. Ook in de mond vrij rijp en breed, zonder dat het zoet wordt. Deze wijn heeft 14% alcohol en dat voel je bij momenten.

Qua vinificatie heeft deze wijn een iets langere fermentatie dan de Classico, en meer remontage en délestage. Geen sprake van gedroogde druiven volgens de technische fiche.

Deze wijn is iets minder mijn smaak. Ik hou meer van de spanning in de Classico.


RE: Montecariano, Valpolicella - Olivier - 21-03-2020 03:30 PM

(20-03-2020 02:46 PM)Olivier schreef:  Corte Monte 2015, Valpolicella Classico Superiore

Redelijk rijpe neus, met rijpe kersen en zelfs wat pruim. Ook in de mond vrij rijp en breed, zonder dat het zoet wordt. Deze wijn heeft 14% alcohol en dat voel je bij momenten.

Qua vinificatie heeft deze wijn een iets langere fermentatie dan de Classico, en meer remontage en délestage. Geen sprake van gedroogde druiven volgens de technische fiche.

Deze wijn is iets minder mijn smaak. Ik hou meer van de spanning in de Classico.

Ook deze toont zich toch wat anders op dag 2. De rijpheid is er nog, maar geïntegreerd. Beetje oxidatie op dag 2 maar die belegenheid past wel bij de rijpheid. Toch ook wel verrassend aanwezige tannines voor een Valpolicellla. Er zit wat Oseleta in de blend. Maar slechts aan 5%. Dit is een druif die aan belang wint in Valpolicella om donkerdere en stevigere wijnen te maken.