wijnliefhebbers
Rare restaurantervaringen - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: klik hier om bijzonder interessante topics te ontdekken! (/forum-42.html)
+--- Discussie: Rare restaurantervaringen (/thread-6972.html)


Rare restaurantervaringen - vinejo - 04-08-2020 11:58 AM

De topic van de Tissot vin jaune deed me denken aan een eigen ervaring in een sterrenrestaurant.
Een verhaal dat destijds ook heel wat commentaren uitlokte. Ik plaatste het toen in 3 delen op de blog:

Deel 1
https://wijnliefhebbers.wordpress.com/2008/04/29/100-percent-consistent/

Deel 2
https://wijnliefhebbers.wordpress.com/2008/04/30/uneetoilechezmichelinvervolg/

Deel 3
https://wijnliefhebbers.wordpress.com/2008/05/04/a-b-c/


RE: Rare restaurantervaringen - Baldrick - 04-08-2020 12:10 PM

'Zonder dan nog te willen vervallen in een rijk-arm discours blijft wat je op je bord krijgt uiteindelijk gewoon de precursor van onze faeces.'

Heerlijk!
Die zin he Wink


RE: Rare restaurantervaringen - wvd - 04-08-2020 03:05 PM

Erg mooi geschreven vind ik! Wel grappig dat je toen in een sterrenzaak een Soutard 2001 kon drinken aan € 90 en dat je dat duur vond...
Wat voorproeven betreft heb ik het ook al lang geleerd: dat doet Vera...!
En ik vind je al vrij assertief, zelf ben ik een beetje als de meeste Vlamingen (waren?): zwijgen en het etentje niet verknallen, maar ze zien ons nooit meer terug... Misschien is de aanpak van Vinoco dan eigenlijk toch wel beter, mits er, uiteraard, beleefd gebleven wordt.


RE: Rare restaurantervaringen - vinejo - 04-08-2020 03:06 PM

(04-08-2020 03:05 PM)wvd schreef:  Erg mooi geschreven vind ik! Wel grappig dat je toen in een sterrenzaak een Soutard 2001 kon drinken aan € 90 en dat je dat duur vond...

Dankuwel Werner Blush
Ja, andere tijden...t was 2008 he...


RE: Rare restaurantervaringen - Rik Martens - 04-08-2020 03:51 PM

Vreemd toch. Bij het minste vermoeden van kurk geef ik meteen mijn glas aan Mady. Als ze een glimp waarneemt van rot karton, dan gaat het van beuaaark en gaat de fles linea recta terug naar de keuken.

Eigenlijk nog nooit enige discussie over gehad, zelfs geen lange smoelen.


RE: Rare restaurantervaringen - Vmk - 04-08-2020 04:55 PM

Heerlijk om te lezen, goed geschreven! Ik, als Nederlander, zie gewoon helemaal Dimitri Verhulst meets Herman Koch voor me. Geweldig Smile

Gelukkig herken ik deze gebeurtenissen totaal niet met mijn ervaringen in Michelin restaurants. Want dit kan natuurlijk echt niet.

Wel heb ik ooit eens één grote satire meegemaakt in een restaurant, waarbij alles fout ging met als hoofdonderwerp de wijn, maar dat was in een eenvoudig restaurant net voordat we naar de film gingen.
Maar een sommelier in een sterrentent mag dit nooit overkomen. Ook daar worden fouten gemaakt (een sommelier kan al snel roepen dat een Spaanse tinto de tempranillo bevat, maar laat net die ene keer het een Rioja zijn die geen enkele druppel tempranillo bevatte), maar dat is zeer sporadisch.


RE: Rare restaurantervaringen - vinejo - 04-08-2020 05:59 PM

(04-08-2020 04:55 PM)Vmk schreef:  Heerlijk om te lezen, goed geschreven! Ik, als Nederlander, zie gewoon helemaal Dimitri Verhulst meets Herman Koch voor me. Geweldig Smile

Staan allebei in mijn boekenkast.. ;-)
thank you


RE: Rare restaurantervaringen - TheWineVet - 04-08-2020 06:45 PM

Ooit in Le millenaire in Reims (staat al ergens beschreven op forum) een fles La Louviere rood 2009 goedgekeurd. Daarna beginnen snuffelen, nog eens walsen, opnieuw...Twijfel! Wat doet de rest. Drinken. Mmm, toch nog eens snuffelen. Neen, niet oké. Zeer lichte kurk. Nog eens snuffelen en nog geen slok gedronken. Dan die blikken:1,2, 3 blikken op mij gericht. Zonder woorden beginnen ze nu toch ook aandachtig te rieken. Twijfel bij de rest. Maar inderdaad. De sommelier kwam de fles terughalen, ook al waren er 3 glazen zo goed als leeg. Juist het mijne niet. Gewisseld, top! Soms komt kurk toch zo traag op gang en voel je je als ‘kenner’ heel ambetant en klein worden om na initiële goedkeuring alsnog de kaart van de kurk te kiezen...


RE: Rare restaurantervaringen - Vinoco - 04-08-2020 06:57 PM

(04-08-2020 06:45 PM)TheWineVet schreef:  Ooit in Le millenaire in Reims (staat al ergens beschreven op forum) een fles La Louviere rood 2009 goedgekeurd. Daarna beginnen snuffelen, nog eens walsen, opnieuw...Twijfel! Wat doet de rest. Drinken. Mmm, toch nog eens snuffelen. Neen, niet oké. Zeer lichte kurk. Nog eens snuffelen en nog geen slok gedronken. Dan die blikken:1,2, 3 blikken op mij gericht. Zonder woorden beginnen ze nu toch ook aandachtig te rieken. Twijfel bij de rest. Maar inderdaad. De sommelier kwam de fles terughalen, ook al waren er 3 glazen zo goed als leeg. Juist het mijne niet. Gewisseld, top! Soms komt kurk toch zo traag op gang en voel je je als ‘kenner’ heel ambetant en klein worden om na initiële goedkeuring alsnog de kaart van de kurk te kiezen...

Bij een overduidelijke "kurk" is er uiteraard geen discussie maar er zijn zoveel varianten dat het niet altijd makkelijk te zeggen is. Ik hou altijd vast aan het idee dat een wijn met "kurk" geen charme meer heeft. Dus dat "kurk" het plezier bij een bepaalde wijn laat verdwijnen. Als we een twijfel hebben of een fles "kurk" heeft of niet dan kijk ik of de wijn nog charme en plezier geeft dan heeft hij voor mij geen "kurk".
We hebben al diverse malen meegemaakt dat er dus in de groep twijfel is en dat de helft de wijn niet scoort ivm "kurk" en dat de wijn van de andere helft een zeer hoge score krijgt en bij de winnaars hoort. Volgens mijn beredenering heeft hij dan dus geen "kurk".
Uiteindelijk is het heel simpel, als een wijn voor een bepaald persoon "kurk" heeft dan is dat zo voor die persoon. Het is de discussie nooit waard.


RE: Rare restaurantervaringen - Rik Martens - 05-08-2020 08:29 AM

Een "vermoeden van kurk" wordt vrij snel volwaardig rot karton. Vermits mijn vrouw daar het gevoeligst aan is, laat ik het eerste oordeel doorgaans aan haar over en dat is onverbiddelijk "weg ermee".

Hier thuis is het me dan weer wel overkomen dat onze gasten zeggen "allez, ge gaat dat toch niet weggieten" en de gekurkte wijn zonder problemen soldaat maken.


RE: Rare restaurantervaringen - wvd - 05-08-2020 09:15 AM

Kurk wordt door sommigen wel verward met "oud hout", een muffigheid die al dan niet verdwijnt na enige tijd enz.. Ooit meegemaakt op een degustatie die ik deed voor een groepje wijnliefhebbers die een sommelier cursus hadden gevolgd. Ik doe de flessen open en van één heb ik zeer sterk vermoeden dat ze kurk had. Helaas geen vervangfles, dus ik laat hen het oordeel vellen. Unaniem: nee, geen kurk. Op het einde van de degustatie waren deze 2010 en de 2012 de meest gewaardeerde wijnen. Ik neem de overschotjes mee naar huis en laat ze proeven aan de eega die bij de bewuste wijn onmiddellijk zegt: "Amaai, deze is wel zwaar gekurkt."


RE: Rare restaurantervaringen - Baldrick - 05-08-2020 10:56 AM

Wat ik gemerkt heb is dat de ene persoon veel gevoeliger voor kurk kan zijn dan de andere.
Ik persoonlijk ben er minder gevoelig voor, wat een vloek en een zegen tegelijk is.
Als er een fles een zweem van kurk zou hebben ga ik er dus minder tot geen last van hebben in vergelijking met iemand die hier wel gevoelig voor is.
Anderzijds wordt het genant als je compagnon met weinig wijnervaring na één snuif roept: kurk! en je zelf al een half glas op hebt zonder iets te merken (al meegemaakt Rolleyes ).


RE: Rare restaurantervaringen - Vinoco - 05-08-2020 11:10 AM

Wat komt vaker voor bij wijnliefhebbers?

- een fles die afgekeurd wordt op kurk maar geen kurk heeft

Of

- een fles die goed bevonden wordt maar feitelijk kurk heeft

Ik denk het 1e.


RE: Rare restaurantervaringen - BartS - 05-08-2020 12:33 PM

Ik denk ook het eerste.

Er zijn immers veel andere fouten die kunnen voorkomen in een wijn. Het is niet altijd duidelijk wat exacte fout juist is, kan me best voorstellen dat “kurk” als generieke fout soms onterecht als oorzaak wordt aanzien.

Voorbije nummers van Perswijn was er een interessante reeks over de verschillende fouten in een wijn.

“Kurk” komt door nieuwste technieken ook minder en minder voor, terwijl de andere oorzaken volgens mij juist aan belang winnen.


RE: Rare restaurantervaringen - wvd - 05-08-2020 12:43 PM

(05-08-2020 11:10 AM)Vinoco schreef:  Wat komt vaker voor bij wijnliefhebbers?

- een fles die afgekeurd wordt op kurk maar geen kurk heeft

Of

- een fles die goed bevonden wordt maar feitelijk kurk heeft

Ik denk het 1e.

Zeker weten. Met zowat de helft van de teruggebrachte flessen is niets mis behalve door te lang open wat VA en/of geoxideerd. Wijnen worden soms afgekeurd doordat ze wat reductie hebben of een flink animale geur die na een tijdje wegwaaien. Misschien dacht die sommelier uit Jo's verhaal dat ook, maar die zat ernaast.


RE: Rare restaurantervaringen - Jerver - 05-08-2020 02:38 PM

(05-08-2020 10:56 AM)Baldrick schreef:  Wat ik gemerkt heb is dat de ene persoon veel gevoeliger voor kurk kan zijn dan de andere.
Ik persoonlijk ben er minder gevoelig voor, wat een vloek en een zegen tegelijk is.
Als er een fles een zweem van kurk zou hebben ga ik er dus minder tot geen last van hebben in vergelijking met iemand die hier wel gevoelig voor is.
Anderzijds wordt het genant als je compagnon met weinig wijnervaring na één snuif roept: kurk! en je zelf al een half glas op hebt zonder iets te merken (al meegemaakt Rolleyes ).

'Sociaal gezien' absoluut begrijpelijk, maar in principe niet genant, want wat je eerst aanhaalt klopt volledig. Iedere mens heeft een andere waarnemingsdrempel voor TCA/TBA, hoeveel partikels/miljoen er moeten aanwezig zijn, het aantal benodigde partikels is in ieder geval zeer laag om waarneembaar te zijn, zelfs indien de drempel hoog ligt. Of je al dan niet 'kurk' waarneemt hangt af van deze drempel, eerder een zegen dus als uw drempel hoog ligt.

En geen nood, voor alles is er een oplossing Smile
https://votrecave.com/verres/1743-dream-taste-recharges-3760133021002.html


RE: Rare restaurantervaringen - wvd - 05-08-2020 03:05 PM

(05-08-2020 02:38 PM)Jerver schreef:  
(05-08-2020 10:56 AM)Baldrick schreef:  Wat ik gemerkt heb is dat de ene persoon veel gevoeliger voor kurk kan zijn dan de andere.
Ik persoonlijk ben er minder gevoelig voor, wat een vloek en een zegen tegelijk is.
Als er een fles een zweem van kurk zou hebben ga ik er dus minder tot geen last van hebben in vergelijking met iemand die hier wel gevoelig voor is.
Anderzijds wordt het genant als je compagnon met weinig wijnervaring na één snuif roept: kurk! en je zelf al een half glas op hebt zonder iets te merken (al meegemaakt Rolleyes ).

'Sociaal gezien' absoluut begrijpelijk, maar in principe niet genant, want wat je eerst aanhaalt klopt volledig. Iedere mens heeft een andere waarnemingsdrempel voor TCA/TBA, hoeveel partikels/miljoen er moeten aanwezig zijn, het aantal benodigde partikels is in ieder geval zeer laag om waarneembaar te zijn, zelfs indien de drempel hoog ligt. Of je al dan niet 'kurk' waarneemt hangt af van deze drempel, eerder een zegen dus als uw drempel hoog ligt.

En geen nood, voor alles is er een oplossing Smile
https://votrecave.com/verres/1743-dream-taste-recharges-3760133021002.html

Benieuwd of dat goed werkt. Vroeger had je die truc met de plastic folie: een prop folie in de karaf, de gekurkte wijn erin, beetje roeren, een uurtje wachten et voilà! Werkte inderdaad af en toe, willicht afhangend van het soort / merk folie.


RE: Rare restaurantervaringen - GP1978 - 05-08-2020 04:04 PM

(05-08-2020 03:05 PM)wvd schreef:  
(05-08-2020 02:38 PM)Jerver schreef:  
(05-08-2020 10:56 AM)Baldrick schreef:  Wat ik gemerkt heb is dat de ene persoon veel gevoeliger voor kurk kan zijn dan de andere.
Ik persoonlijk ben er minder gevoelig voor, wat een vloek en een zegen tegelijk is.
Als er een fles een zweem van kurk zou hebben ga ik er dus minder tot geen last van hebben in vergelijking met iemand die hier wel gevoelig voor is.
Anderzijds wordt het genant als je compagnon met weinig wijnervaring na één snuif roept: kurk! en je zelf al een half glas op hebt zonder iets te merken (al meegemaakt Rolleyes ).

'Sociaal gezien' absoluut begrijpelijk, maar in principe niet genant, want wat je eerst aanhaalt klopt volledig. Iedere mens heeft een andere waarnemingsdrempel voor TCA/TBA, hoeveel partikels/miljoen er moeten aanwezig zijn, het aantal benodigde partikels is in ieder geval zeer laag om waarneembaar te zijn, zelfs indien de drempel hoog ligt. Of je al dan niet 'kurk' waarneemt hangt af van deze drempel, eerder een zegen dus als uw drempel hoog ligt.

En geen nood, voor alles is er een oplossing Smile
https://votrecave.com/verres/1743-dream-taste-recharges-3760133021002.html

Benieuwd of dat goed werkt. Vroeger had je die truc met de plastic folie: een prop folie in de karaf, de gekurkte wijn erin, beetje roeren, een uurtje wachten et voilà! Werkte inderdaad af en toe, willicht afhangend van het soort / merk folie.

En dan smaakte de wijn naar folie ipv kurk?


RE: Rare restaurantervaringen - vinejo - 05-08-2020 04:10 PM

(05-08-2020 04:04 PM)GP1978 schreef:  
(05-08-2020 03:05 PM)wvd schreef:  
(05-08-2020 02:38 PM)Jerver schreef:  
(05-08-2020 10:56 AM)Baldrick schreef:  Wat ik gemerkt heb is dat de ene persoon veel gevoeliger voor kurk kan zijn dan de andere.
Ik persoonlijk ben er minder gevoelig voor, wat een vloek en een zegen tegelijk is.
Als er een fles een zweem van kurk zou hebben ga ik er dus minder tot geen last van hebben in vergelijking met iemand die hier wel gevoelig voor is.
Anderzijds wordt het genant als je compagnon met weinig wijnervaring na één snuif roept: kurk! en je zelf al een half glas op hebt zonder iets te merken (al meegemaakt Rolleyes ).

'Sociaal gezien' absoluut begrijpelijk, maar in principe niet genant, want wat je eerst aanhaalt klopt volledig. Iedere mens heeft een andere waarnemingsdrempel voor TCA/TBA, hoeveel partikels/miljoen er moeten aanwezig zijn, het aantal benodigde partikels is in ieder geval zeer laag om waarneembaar te zijn, zelfs indien de drempel hoog ligt. Of je al dan niet 'kurk' waarneemt hangt af van deze drempel, eerder een zegen dus als uw drempel hoog ligt.

En geen nood, voor alles is er een oplossing Smile
https://votrecave.com/verres/1743-dream-taste-recharges-3760133021002.html

Benieuwd of dat goed werkt. Vroeger had je die truc met de plastic folie: een prop folie in de karaf, de gekurkte wijn erin, beetje roeren, een uurtje wachten et voilà! Werkte inderdaad af en toe, willicht afhangend van het soort / merk folie.

En dan smaakte de wijn naar folie ipv kurk?

Ja, men maakt er nu ook speciale cuvees van


RE: Rare restaurantervaringen - Rik Martens - 05-08-2020 06:33 PM

Voor mij is één ding zeker: ook al wordt je het bij aanvang maar een beetje gewaar, misschien twijfel je zelfs aan je smaakvermogen, het zal altijd erger worden en op de duur al het plezier verbrodden.


RE: Rare restaurantervaringen - BartS - 05-08-2020 08:47 PM

Zonet thuis ook gekurkte fles. Toch is er steeds die twijfel (althans bij mij). Meteen zelfde fles open gedaan. Twee glazen naast elkaar. Toen was alle twijfel weg.

Ik beken dat ik op resto nog nooit een fles heb teruggestuurd, al had ik in paar gevallen vermoedens dat deze gekurkt was, ten minste fouten vertoonde. Met de jaren meer bezig zijn met wijn is mijn vertrouwen wel gegroeid en de volgende keer ga ik niet twijfelen. Kan me wel inbeelden dat het enorm lastig wordt als het personeel mrt jou en je tafel begint te discussieren. Er zijn immers mensen die wijn terugsturen omdat ze hem toch niet zo lekker vinden of zelfs om het tafelgezelschap te imponeren met “kijk eens wat ik durf”. Alle begrip voor sommeliers die dan sceptisch staan tegenover een tafel die dan ook wijn afkeurt. Desalniettemin, een sommelier met enige sérieux ruikt zelf eerst.

In Pazzo, om naam restaurant niet te noemen, ooit meegemaakt dat sommelier twee flessen, twee maal zelfde Barolo, zelf aan de neus bracht en meteen zelf verwijderde. Pas van derde fles was het raak. Ik kende toen nog niks van wijn, maar dit zal ik nooit vergeten en vond ik getuigen van grote klasse.


RE: Rare restaurantervaringen - Vinoco - 05-08-2020 09:36 PM

(05-08-2020 08:47 PM)BartS schreef:  Zonet thuis ook gekurkte fles. Toch is er steeds die twijfel (althans bij mij). Meteen zelfde fles open gedaan. Twee glazen naast elkaar. Toen was alle twijfel weg.

Ik beken dat ik op resto nog nooit een fles heb teruggestuurd, al had ik in paar gevallen vermoedens dat deze gekurkt was, ten minste fouten vertoonde. Met de jaren meer bezig zijn met wijn is mijn vertrouwen wel gegroeid en de volgende keer ga ik niet twijfelen. Kan me wel inbeelden dat het enorm lastig wordt als het personeel mrt jou en je tafel begint te discussieren. Er zijn immers mensen die wijn terugsturen omdat ze hem toch niet zo lekker vinden of zelfs om het tafelgezelschap te imponeren met “kijk eens wat ik durf”. Alle begrip voor sommeliers die dan sceptisch staan tegenover een tafel die dan ook wijn afkeurt. Desalniettemin, een sommelier met enige sérieux ruikt zelf eerst.

In Pazzo, om naam restaurant niet te noemen, ooit meegemaakt dat sommelier twee flessen, twee maal zelfde Barolo, zelf aan de neus bracht en meteen zelf verwijderde. Pas van derde fles was het raak. Ik kende toen nog niks van wijn, maar dit zal ik nooit vergeten en vond ik getuigen van grote klasse.

Pazzo, inVINcible en Bar(t)-a-vin vind ik 3 geweldige relaxte restaurants in Antwerpen waar wijn een juist podium krijgt. Kom bij alle 3 graag. Leuk om te lezen Bart.


RE: Rare restaurantervaringen - wvd - 06-08-2020 10:28 AM

(05-08-2020 08:47 PM)BartS schreef:  Zonet thuis ook gekurkte fles. Toch is er steeds die twijfel (althans bij mij). Meteen zelfde fles open gedaan. Twee glazen naast elkaar. Toen was alle twijfel weg.

Ik beken dat ik op resto nog nooit een fles heb teruggestuurd, al had ik in paar gevallen vermoedens dat deze gekurkt was, ten minste fouten vertoonde. Met de jaren meer bezig zijn met wijn is mijn vertrouwen wel gegroeid en de volgende keer ga ik niet twijfelen. Kan me wel inbeelden dat het enorm lastig wordt als het personeel mrt jou en je tafel begint te discussieren. Er zijn immers mensen die wijn terugsturen omdat ze hem toch niet zo lekker vinden of zelfs om het tafelgezelschap te imponeren met “kijk eens wat ik durf”. Alle begrip voor sommeliers die dan sceptisch staan tegenover een tafel die dan ook wijn afkeurt. Desalniettemin, een sommelier met enige sérieux ruikt zelf eerst.

In Pazzo, om naam restaurant niet te noemen, ooit meegemaakt dat sommelier twee flessen, twee maal zelfde Barolo, zelf aan de neus bracht en meteen zelf verwijderde. Pas van derde fles was het raak. Ik kende toen nog niks van wijn, maar dit zal ik nooit vergeten en vond ik getuigen van grote klasse.

We gingen ooit met de ganse Vinitaly groep vieren bij Zamboni. Als wijnen werden Luciano Sandrone Bricco Boschis 1989, Aldo Conterno Gran Bussia en Soldera Riserva 1990 gekozen. We hadden een zestal flessen van elk nodig en onze sommelier van dienst ging de flessen keuren. Het ging al niet meer enkel over kurk, maar er was zoveel flesverschil, je acht het niet voor mogelijk. In totaal werd ruim een derde van de flessen afgekeurd! Die welke de tafel haalden waren alle fenomenaal!
(05-08-2020 08:47 PM)BartS schreef:  Zonet thuis ook gekurkte fles. Toch is er steeds die twijfel (althans bij mij). Meteen zelfde fles open gedaan. Twee glazen naast elkaar. Toen was alle twijfel weg.

Ik beken dat ik op resto nog nooit een fles heb teruggestuurd, al had ik in paar gevallen vermoedens dat deze gekurkt was, ten minste fouten vertoonde. Met de jaren meer bezig zijn met wijn is mijn vertrouwen wel gegroeid en de volgende keer ga ik niet twijfelen. Kan me wel inbeelden dat het enorm lastig wordt als het personeel mrt jou en je tafel begint te discussieren. Er zijn immers mensen die wijn terugsturen omdat ze hem toch niet zo lekker vinden of zelfs om het tafelgezelschap te imponeren met “kijk eens wat ik durf”. Alle begrip voor sommeliers die dan sceptisch staan tegenover een tafel die dan ook wijn afkeurt. Desalniettemin, een sommelier met enige sérieux ruikt zelf eerst.

In Pazzo, om naam restaurant niet te noemen, ooit meegemaakt dat sommelier twee flessen, twee maal zelfde Barolo, zelf aan de neus bracht en meteen zelf verwijderde. Pas van derde fles was het raak. Ik kende toen nog niks van wijn, maar dit zal ik nooit vergeten en vond ik getuigen van grote klasse.

We waren ooit met de ganse Vinitaly groep vieren bij Zamboni. Uit de ruime wijnkaart kozen we Luciano Sandrone Bricco Boschis 1989, Aldo Conterno Gran Bussia en Soldera Riserva 1990. We hadden een zestal flessen van elk nodig en onze sommelier van dienst ging de flessen keuren. Het ging al niet meer enkel over kurk, maar er was zoveel flesverschil, je acht het niet voor mogelijk. In totaal werd ruim een derde van de flessen afgekeurd! Die welke de tafel haalden waren alle fenomenaal


RE: Rare restaurantervaringen - Vinoco - 06-08-2020 10:42 AM

(06-08-2020 10:28 AM)wvd schreef:  We waren ooit met de ganse Vinitaly groep vieren bij Zamboni. Uit de ruime wijnkaart kozen we Luciano Sandrone Bricco Boschis 1989, Aldo Conterno Gran Bussia en Soldera Riserva 1990. We hadden een zestal flessen van elk nodig en onze sommelier van dienst ging de flessen keuren. Het ging al niet meer enkel over kurk, maar er was zoveel flesverschil, je acht het niet voor mogelijk. In totaal werd ruim een derde van de flessen afgekeurd! Die welke de tafel haalden waren alle fenomenaal

Mooi verhaal Werner! Flesverschil is ook heel erg irritant. Zo zijn er veel grote wijnen in omloop waarvan je weet dat er goede, minder goede en slechte flessen van in omloop zijn. Bijvoorbeeld Montrose 1990. De goede flessen zijn 101/100. Een paradijs beleving voor iedere wijnliefhebber. Groter kan Bordeaux haast niet worden. De slechte flessen halen de 90/100 niet. Prijs ligt momenteel rond de 500 euro per fles. Wat moet je doen als je ze aangeboden krijgt voor 400 euro (en je goede flessen absoluut 500 euro waard vindt)?
Lastig vind ik.

Nog erger vind ik flesverschil door een niet schone kelder bij de producent (Soldera jaren 80 t/m begin 00, Pegau jaren 80, 90 en half jaren 00, Tondonia al 100 jaar te smerig voor woorden en zo zijn er nog veel te veel te noemen)


RE: Rare restaurantervaringen - wvd - 06-08-2020 10:51 AM

(06-08-2020 10:42 AM)Vinoco schreef:  
(06-08-2020 10:28 AM)wvd schreef:  We waren ooit met de ganse Vinitaly groep vieren bij Zamboni. Uit de ruime wijnkaart kozen we Luciano Sandrone Bricco Boschis 1989, Aldo Conterno Gran Bussia en Soldera Riserva 1990. We hadden een zestal flessen van elk nodig en onze sommelier van dienst ging de flessen keuren. Het ging al niet meer enkel over kurk, maar er was zoveel flesverschil, je acht het niet voor mogelijk. In totaal werd ruim een derde van de flessen afgekeurd! Die welke de tafel haalden waren alle fenomenaal

Mooi verhaal Werner! Flesverschil is ook heel erg irritant. Zo zijn er veel grote wijnen in omloop waarvan je weet dat er goede, minder goede en slechte flessen van in omloop zijn. Bijvoorbeeld Montrose 1990. De goede flessen zijn 101/100. Een paradijs beleving voor iedere wijnliefhebber. Groter kan Bordeaux haast niet worden. De slechte flessen halen de 90/100 niet. Prijs ligt momenteel rond de 500 euro per fles. Wat moet je doen als je ze aangeboden krijgt voor 400 euro (en je goede flessen absoluut 500 euro waard vindt)?
Lastig vind ik.

Nog erger vind ik flesverschil door een niet schone kelder bij de producent (Soldera jaren 80 t/m begin 00, Pegau jaren 80, 90 en half jaren 00, Tondonia al 100 jaar te smerig voor woorden en zo zijn er nog veel te veel te noemen)

Bonneau lijkt me het summum! Soms vraag je je af hoe die er toch in slagen om (af en toe) sublieme wijnen te bottelen. Ook Tours is een beetje ziek in dat bedje met vaten van 100 jaar oud. Ik snap dat niet als ik zie hoe enorm proper er bvb in Bourgogne gewerkt wordt. Enfin, toch bij die waarmee ik werk, er zijn er misschien ook anderen.


RE: Rare restaurantervaringen - Vinoco - 06-08-2020 11:06 AM

(06-08-2020 10:51 AM)wvd schreef:  Bonneau lijkt me het summum! Soms vraag je je af hoe die er toch in slagen om (af en toe) sublieme wijnen te bottelen. Ook Tours is een beetje ziek in dat bedje met vaten van 100 jaar oud. Ik snap dat niet als ik zie hoe enorm proper er bvb in Bourgogne gewerkt wordt. Enfin, toch bij die waarmee ik werk, er zijn er misschien ook anderen.

Haha, je noemt 2 domeinen die absoluut meteen in mijn hoofd zaten toen ik dacht aan smerige kelders. Ik kan bij beiden alleen niet zeggen dat ik veel flesverschil heb waargenomen omdat ik ze niet graag drink en dus ook altijd oversla. Maar absoluut waar dat het 2 zeer smerige wijnkelders zijn.


RE: Rare restaurantervaringen - vinejo - 06-08-2020 11:18 AM

(06-08-2020 10:42 AM)Vinoco schreef:  en je goede flessen absoluut 500 euro waard vindt)?

Haha, grappig.
Gek?


RE: Rare restaurantervaringen - Corto - 28-08-2020 07:55 AM

Gisteren gaan eten in een lokaal restaurant.
Het eten was best OK. Ik heb echter toch maar bier ipv wijn gedronken.

Als je de wijnkaart bekijkt in bijlage , kan je de redenen vinden.

Toch jammer dat iemand die een restaurant uitbaat, totaal geen passie voor of zelfs maar een greintje interesse in wijn blijkt te hebben.

32 euro vragen voor wijnen die in de supermarkt te verkrijgen zijn aan 6 euro.
Gewoon enkel vermelden "Bourgogne Pinot Noir" of "Chianti Classico".

Spreek dan toch gewoon een lokale enthousiaste wijnhandelaar aan en die zal met plezier een mooie betaalbare kaart samenstellen, denk ik dan.


RE: Rare restaurantervaringen - Biff - 28-08-2020 11:12 AM

Is er idd los over, en dan verwonderd zijn dat de mensen geen fles meer willen bestellen op restaurantRolleyes
Wat is er trouwens gebeurd met het jaartal bij veel restaurants? Blijkbaar is dit ook van geen tel meer?
Onbegrijpelijk eigenlijk


RE: Rare restaurantervaringen - BartS - 28-08-2020 01:01 PM

Ik denk dat wij op dit forum te veel gelijkgestemde zielen zijn. WIJ vinden dat een schande. Maar de meeste mensen zien termen die ze min of meer kennen "Sancerre", "Chablis", etc.

Denk dat voor 80 pct. van de bezoekers dit ruimschoots zal volstaan.

Wat ik erger vind, is dat als je dan toch meer uitleg zou vragen omtrent de wijnkaart, er meestal geen enkel personeelslid is dat ook maar iets zinnigs kan zeggen.

En Corto, ik ga dan ook meestal voor bier Smilecheers


RE: Rare restaurantervaringen - Biff - 28-08-2020 03:00 PM

(28-08-2020 01:01 PM)BartS schreef:  Ik denk dat wij op dit forum te veel gelijkgestemde zielen zijn. WIJ vinden dat een schande. Maar de meeste mensen zien termen die ze min of meer kennen "Sancerre", "Chablis", etc.

Wat ik erger vind, is dat als je dan toch meer uitleg zou vragen omtrent de wijnkaart, er meestal geen enkel personeelslid is dat ook maar iets zinnigs kan zeggen.
Ook een manier om het te benaderen en idd, 80% is waarschijnijk blij dat ze Chablis of Sancerre 'herkennen'.

Het is schrijnend geworden, naar ik overlaatst hoorde is de nieuwe lichting sommeliers toch ook dat niet meer qua kennis.
Ze ging zelfs zo ver dat ze zei: als je aan 100 sommeliers vraagt in welke appelatie Mouton Rothschild ligt, er een hele hoop het antwoord schuldig zouden moeten blijven...


RE: Rare restaurantervaringen - vinejo - 28-08-2020 03:51 PM

(28-08-2020 03:00 PM)Biff schreef:  
(28-08-2020 01:01 PM)BartS schreef:  Ik denk dat wij op dit forum te veel gelijkgestemde zielen zijn. WIJ vinden dat een schande. Maar de meeste mensen zien termen die ze min of meer kennen "Sancerre", "Chablis", etc.

Wat ik erger vind, is dat als je dan toch meer uitleg zou vragen omtrent de wijnkaart, er meestal geen enkel personeelslid is dat ook maar iets zinnigs kan zeggen.
Ook een manier om het te benaderen en idd, 80% is waarschijnijk blij dat ze Chablis of Sancerre 'herkennen'.

Het is schrijnend geworden, naar ik overlaatst hoorde is de nieuwe lichting sommeliers toch ook dat niet meer qua kennis.
Ze ging zelfs zo ver dat ze zei: als je aan 100 sommeliers vraagt in welke appelatie Mouton Rothschild ligt, er een hele hoop het antwoord schuldig zouden moeten blijven...

Dat is toch een aop Bourgogne Grande Ordinaire dacht ik hé? ;-)


RE: Rare restaurantervaringen - wvd - 28-08-2020 04:51 PM

(28-08-2020 03:51 PM)vinejo schreef:  
(28-08-2020 03:00 PM)Biff schreef:  
(28-08-2020 01:01 PM)BartS schreef:  Ik denk dat wij op dit forum te veel gelijkgestemde zielen zijn. WIJ vinden dat een schande. Maar de meeste mensen zien termen die ze min of meer kennen "Sancerre", "Chablis", etc.

Wat ik erger vind, is dat als je dan toch meer uitleg zou vragen omtrent de wijnkaart, er meestal geen enkel personeelslid is dat ook maar iets zinnigs kan zeggen.
Ook een manier om het te benaderen en idd, 80% is waarschijnijk blij dat ze Chablis of Sancerre 'herkennen'.

Het is schrijnend geworden, naar ik overlaatst hoorde is de nieuwe lichting sommeliers toch ook dat niet meer qua kennis.
Ze ging zelfs zo ver dat ze zei: als je aan 100 sommeliers vraagt in welke appelatie Mouton Rothschild ligt, er een hele hoop het antwoord schuldig zouden moeten blijven...

Dat is toch een aop Bourgogne Grande Ordinaire dacht ik hé? ;-)

Jazeker, ik hoorde ooit een handelaar (!) op de Grands-Jours de Bourgogne tegen een kennis van mij (die wél één en ander kent van wijn) zeggen: "Hoe, Pinot-Noir? Dit is wel Bourgogne hé, hier staat toch enkel Cabernet-Sauvignon?" Het ergste was dat die man het echt meende. Intussen is de zaak failliet of wat dacht je....


RE: Rare restaurantervaringen - Baldrick - 28-08-2020 05:32 PM

(28-08-2020 03:51 PM)vinejo schreef:  Dat is toch een aop Bourgogne Grande Ordinaire dacht ik hé? ;-)

Ahum, AOP Coteaux Bourguignons bedoel je Wink


RE: Rare restaurantervaringen - vinejo - 28-08-2020 06:08 PM

thumbsupthumbsup
(28-08-2020 05:32 PM)Baldrick schreef:  
(28-08-2020 03:51 PM)vinejo schreef:  Dat is toch een aop Bourgogne Grande Ordinaire dacht ik hé? ;-)

Ahum, AOP Coteaux Bourguignons bedoel je Wink

thumbsup
(dat weten die sommeliers ook niet hé ;-) )