Pommard-Rugiens - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html) +--- Forum: Bourgogne (/forum-5.html) +--- Discussie: Pommard-Rugiens (/thread-6999.html) |
Pommard-Rugiens - Rik Martens - 22-08-2020 09:19 AM Pommard-Rugiens 1983 A.C. Pommard 1e Cru 100% Pinot Noir Les Héritiers Armand Girardin, Pommard 13% Vol. - Veiling 20 € Had die al eens vermeld in het "bring your own"-verslag van vorig jaar. Gisteren gedronken bij een niet al te slechte voetbalmatch op T.V. Recht uit de kelder. De kurk had ik er zonder brokken uit (al brak hij wel in twee, maar ik hàd 'm), maar die stapel bezinksel in de fles hield wel een serieus risico in. Ik sleep nu éénmaal flessen uit de kelder volgens de ingeving van het moment, niet mits planning van dagen op voorhand. Ook dat viel uiteindelijk mee, in het tweede glas ontstond een beetje mist, maar niets dat de lol kon drukken. En lol was er. Laten we niet vergeten dat over het algemeen 1983 een beter bourgognejaar was dan b.v. 1982. De kleur was heel licht maar met goede concentratie, heel helder en glanzend (het eerste glas), beetje tuilé maar zeker niet versleten. Mooi tranend. De neus ontegenzeggelijk pinot noir. Rijp fruit. Heeft er ooit iemand het idiote idee gehad om kruidnagel in zwarte kersen te proppen? Welnu, zoiets, maar ook gestoofde krieken, peper, natuurlijk ook wat tertiair herfstgedoe. De geur blijft bij elke wals variëren, je blijft snuffelen. Het is ook niet de neus van plastic-speelgoed-van-de-kermis-uit-mijn-kindertijd, die ik ten zeerste waardeer, maar iets meer in de richting van Dijon situeer, het is de wat vollere fruitgeur die je eigenlijk al verwacht als je de klank van het woord Pommard hoort. Probeer maar eens. "Pommard". "Pommaaard". Dat klinkt als Philippe Noiret in Alexandre le Bienheureux. Terwijl "Gevrey" of "Morey" meer klinkt als Louis de Funès in één van zijn zenuwaanvallen. In de mond mooi evenwicht, nog veel fruit, heel mooi getypeerd, niet overdreven lang. Enkel een klein beetje bijsmaak van het bezinksel, wat een tabakachtig element toevoegt. Volgende keer toch nog eens de moeite doen om te decanteren. De wijn is er mooi genoeg voor. RE: Pommard-Rugiens - wvd - 22-08-2020 12:19 PM (22-08-2020 09:19 AM)Rik Martens schreef: Pommard-Rugiens 1983 1983 was het eerste Bourgogne jaar dat ik indertijd "en primeur" kocht. Er waren een aantal erg mooie wijnen, maar vele hadden er duidelijk baat bij gehad moest de wijnbouwer de rotte, beschimmelde druiven er uit gehaald, iets wat toen nog niet overal gedaan werd en er was wat rot in het warme, zwoele 1983. Girardin was een bekende naam en blijkbaar terecht als ik je tn lees. Al mijn wijnen uit die tijd zijn helaas al vele jaren geleden door de keel verdwenen. € 20 voor een Pommard Rugiens... Dat kost nu zes maal zoveel...! RE: Pommard-Rugiens - Rik Martens - 25-12-2023 01:42 AM Intussen is hij veertig jaar oud; Wel leuk voor een druilerige kerstavond, dacht ik zo. Deze keer kwam de kurk in stukken en brokken. Decanteren, voorzichtig, maar toch nog met een mistje. Toch nog mooi in het glas, de mist trekt op. Kleurstof ligt in brokken op de bodem. Haast de kleur van Elzasser pinot noir. Goede geur van bourgogne, tertiair maar ook nog overrijpe aardbeien. Veel molligheid in de mond (dat overrijpe 1983?), maar niet flets dankzij goede zuren. Heb er nog een paar flessen van, ga er niet te lang meer mee wachten, dat niet. |