wijnliefhebbers
4 september to remember - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html)
+--- Discussie: 4 september to remember (/thread-7017.html)


4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 01:44 PM

Straks (vanaf 1900 u) met 4 wino s een achttal flesjes proeven...
We proberen live verslag uit te brengen.
Zo weet u wat te doen bij het kijken naar de Memorial Wink


RE: 4 september to remember - wvd - 04-09-2020 03:36 PM

(04-09-2020 01:44 PM)vinejo schreef:  Straks (vanaf 1900 u) met 4 wino s een achttal flesjes proeven...
We proberen live verslag uit te brengen.
Zo weet u wat te doen bij het kijken naar de Memorial Wink

Welke memorial? De koers bedoel je zeker!!


RE: 4 september to remember - Corto - 04-09-2020 03:45 PM

(04-09-2020 03:36 PM)wvd schreef:  
(04-09-2020 01:44 PM)vinejo schreef:  Straks (vanaf 1900 u) met 4 wino s een achttal flesjes proeven...
We proberen live verslag uit te brengen.
Zo weet u wat te doen bij het kijken naar de Memorial Wink

Welke memorial? De koers bedoel je zeker!!

Nee, de pré-avond van de match in de B competitie van het B elftal van de Rode Duivels.

PS: Benieuwd naar het verslag van de proeverij.


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 04:56 PM

(04-09-2020 03:45 PM)Corto schreef:  
(04-09-2020 03:36 PM)wvd schreef:  
(04-09-2020 01:44 PM)vinejo schreef:  Straks (vanaf 1900 u) met 4 wino s een achttal flesjes proeven...
We proberen live verslag uit te brengen.
Zo weet u wat te doen bij het kijken naar de Memorial Wink

Welke memorial? De koers bedoel je zeker!!

Nee, de pré-avond van de match in de B competitie van het B elftal van de Rode Duivels.

PS: Benieuwd naar het verslag van de proeverij.

Een aanval op het werelduurrecord door een Belg en Mo Farrah...lijkt me wel de moeite.

@Corto: ik ook Wink


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 07:58 PM

Ons wit viertal begint met een wit duootje.

Eerste wijn
Gebrand, toast, sinaaszeste, peer, amandel
Half-vol mondgevoel, zacht ,evenwicht in de zuurtjes, toast en ananas in de afdronk.
We denken aan een Meursault Village.

Tweede wijn
Minder hout, gelaagder en geslaagder, meer finesse,
wat tabak en mineraliteit. In de mond nobeler dan de eerste wijn, elegant, niet opdringerig.
We denken aan een Chablis premier cru.(Vincent spreekt van linkeroever, Montmains door de floraliteit)

Antwoorden in de betreffende topics, wellicht morgen ;-)


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 08:26 PM

Derde witte
Zeer aromatisch en intense neus, gul en rijk, perzik, boterspekjes en boter zonder spekjes, marsepein, vuursteen, wat graszoden en tabak.
Verrassend fris in de mond, fijn-fluïde, bloemig, we denken aan viognier maar vinden niet de dikke textuur die (meestal) eigen is aan de druif. Krachtig maar discreet, bittertje in de afdronk.

We denken aan Italië,mss pinot grigio, en via via (de buxus van Vince) aan sauvignon blanc. Plots smaken we een topPessac.

Niet Italië, wel... Oostenrijk!

Potzinger Ried Czamillonberg Reserve, sauvignon blanc 2015
Werd in een degustatie beter bevonden dan de Smith Haut Lafitte van hetzelfde jaar...we kunnen ons daar iets bij voorstellen.
Schítterende wijn!


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 08:29 PM

De eerste twee waren

Jean Claude Bachelet Bourgogne blanc 2015
Een Bourgogne blanc op het niveau VVD beste Villages..!

William Fevre Montmains (een VVD meest koele terroirs naar t schijnt) 2015
Zeer zeer mooi, verbazend fris, top!
Ps Vince vond blind de streek én lieu-dit...


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 08:41 PM

Rood 1

Wat een vuil neuske, nat karton,
We laten deze wijn even ademen...


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 09:08 PM

Rood 2

Intens kleur, floraliteit, rood fruit, drop, viervruchtenconfituur, grafiet, kruidig ook.
De wijn begint sappig en fluwelig, mooie zuurtjes, tabak, rijpe tannines (veel extractie, mooie fraicheur nochtans. Oli denkt aan Noordelijke Rhône maar voor Fre overheerst de structuur de sappigheid, iets wat hij niet aan N Rhône linkt. Mencia misschien? Daar kan ik zeker inkomen.
Vince zit geheimzinnig te lachen. Hij zag al de hele week uit naar deze avond. Vince zegt “ik dacht efkens Fleurie”.
“Ik denk dat we in een atypische Bojo zitten die we niet herkennen. “ Maar hij herkende het dus wél. Stijl Mee Godard werd er gezegd. Mooie wijn, zuiver maar momenteel wat last van de extractie. Tijd nodig.

Vince zit al de hele week om 21 uur in bed, het resultaat is duidelijk.

Chateau de Bachelards Fleurie 2015

Mooie wijn maar we vonden dit toch wel overprijsd. (30 euro).


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 09:27 PM

(04-09-2020 08:41 PM)vinejo schreef:  Rood 1

Wat een vuil neuske, nat karton,
We laten deze wijn even ademen...

Wat een transformatie.
Geparfumeerde neus, heel mooi nu, kruidig ook. In de mond is dit nu lang en complex, enorm evenwicht, Fris, lang, af, geen enkel wringend tannineke of zuurtje.
Ik denk aan een Gevrey Chambertin.
Vince en Fre twijfelen.

Het blijkt een spatburgunder. TOP!
Schwedhelm Klosterstuck Pfalz 2016
Alweer een knappe ontdekking van Oli, ik dacht dat men enkel in de Ahr zulke Bourgondische spatburgunders maakte...
20 euro op domein, qua PQ is dit subliem.


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 09:38 PM

Fre s tussendoortje.

Meer Bojo in de neus dan de Bachelards, vers rood en zwart fruit, kruidig. Heel fris en sappig in de mond, wel wat tannines op t eind die zorgen voor wat droogtrekking.
Edoch, het digeste van Beaujolais.
Chateau Thivin 7 vignes Cotes de Brouilly 2015
Een mooi lelijk etiket ook Wink


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 09:56 PM

Wijn x

Heel mooie neus, doet enorm denken aan de Spatburgunder, floraal, rood fruit, kruidig, wat grafiet. Schitterend in de mond, lang en complex, eindigt wel minder smooth dan de spatburgunder, wat tannines die zorgen voor een droge afdronk.
Prachtwijn.

Joseph Voillot, Volnay VV 2015


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 10:12 PM

Wijn 7 of zo
In de neus zeer fijnzinnig, zwart fruit kreupelhout, koffie, appelsien.
In de mond is dit superlang, rijp maar énorm fris, de tannines zijn perfect à point. Ik vind dit fantastisch.

Ach ach het is Barthod verdorie.

Barthod Chambolle Musigny 2013


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 10:39 PM

Volgende wijn is een nog betere versie van de vorige!

Iets meer aangekleed, luxueuzer, meer zijde en fluweel.
Wonderbaarlijk in de neus. Het pure Bourgogneputje. Roosjes ook, fijn geplette aardbeitjes, appelsien, framboos. in de mond denk ik aan de Klare lijn van Hergé. Ever Meulen. Perfect getekend maar bezield.

Bertagna Vougeot Clos de la Perriere 2010

Absolute top.


RE: 4 september to remember - vinejo - 04-09-2020 11:27 PM

Wijn nr 10

Aards, cassis, linkeroever zegt Fre. Kaneel, zoethout, peper, mokka, floraliteitgrafiet. Lang, fris maar full bodied, digest, fruitvol, ceder, men denkt aan Margaux. Wat droogtrekking in de afdronk. Enorm potentieel.

Door de drinkbaarheid dacht men aan een oudere Bordeaux (2008).
Doch, men zoekt meer de fruitexpressie vandaag, wat leidt tot bijzonder drinkbare, bijna luchtige Bordeauxwijnen.

Chateau Meyney St Estephe 2016

Aan 32 euro? Give it to me baby.
Aha aha.


RE: 4 september to remember - Baldrick - 05-09-2020 10:04 AM

(04-09-2020 11:27 PM)vinejo schreef:  Wijn nr 10

Aards, cassis, linkeroever zegt Fre. Kaneel, zoethout, peper, mokka, floraliteitgrafiet. Lang, fris maar full bodied, digest, fruitvol, ceder, men denkt aan Margaux. Wat droogtrekking in de afdronk. Enorm potentieel.

Door de drinkbaarheid dacht men aan een oudere Bordeaux (2008).
Doch, men zoekt meer de fruitexpressie vandaag, wat leidt tot bijzonder drinkbare, bijna luchtige Bordeauxwijnen.

Chateau Meyney St Estephe 2016

Aan 32 euro? Give it to me baby.
Aha aha.

Leuk om lezen!
Wat zou je aanraden, nu al eens proeven of toch nog best enkele jaren laten liggen?


RE: 4 september to remember - troisetoiles - 05-09-2020 10:06 AM

Dank voor het delen van de proefnotities van deze mooie tasting! Zeer interessant, zo'n reeks lekkere en best betaalbare Bourgognes, Beaujolais, Bordeaux, Pfalz en een verdwaalde Oostenrijker. Goed om inspiratie op te doen als de kelder weer eens moet aangevuld worden.


RE: 4 september to remember - wvd - 05-09-2020 10:43 AM

Jammer dat de Fleurie wat tegenviel. De wijn heeft idd nog aardig wat jaren voor de boeg. Bij de wijn van Thivin van hetzelfde jaar schrijf je dat er wat droogtrekkende tannines zijn. Wel, ik ben er absoluut zeker van dat de Bachelards een hogere IPT heeft, maar die tannine werking hebben ze daar zo goed onder de knie dat je amper tannines merkt, ze leggen als het ware een fluwelen kleedje in de mond. Faut le faire! En dit is dan nog maar haar tweede jaar! Hopelijk heb je nog een klutske over voor vandaag...?
Misschien moet je ook de andere wijnen eens proberen: La Petite Fleur, de MàV en zeker ook haar Saint-Amour 2016.


RE: 4 september to remember - vinejo - 05-09-2020 01:15 PM

(05-09-2020 10:04 AM)Baldrick schreef:  
(04-09-2020 11:27 PM)vinejo schreef:  Wijn nr 10

Aards, cassis, linkeroever zegt Fre. Kaneel, zoethout, peper, mokka, floraliteitgrafiet. Lang, fris maar full bodied, digest, fruitvol, ceder, men denkt aan Margaux. Wat droogtrekking in de afdronk. Enorm potentieel.

Door de drinkbaarheid dacht men aan een oudere Bordeaux (2008).
Doch, men zoekt meer de fruitexpressie vandaag, wat leidt tot bijzonder drinkbare, bijna luchtige Bordeauxwijnen.

Chateau Meyney St Estephe 2016

Aan 32 euro? Give it to me baby.
Aha aha.

Leuk om lezen!
Wat zou je aanraden, nu al eens proeven of toch nog best enkele jaren laten liggen?

Als je er 6 hebt liggen sowieso jezelf eens een plezier doen en op t gemakje op twee-drie dagen eens proeven. Had m op voorhand geopend thuis en t was moeilijk om eraf te blijven..

@3Etoiles: Gaarne gedaan ;-)


RE: 4 september to remember - FRANCISPICCART - 05-09-2020 01:27 PM

(04-09-2020 08:26 PM)vinejo schreef:  Derde witte
Zeer aromatisch en intense neus, gul en rijk, perzik, boterspekjes en boter zonder spekjes, marsepein, vuursteen, wat graszoden en tabak.
Verrassend fris in de mond, fijn-fluïde, bloemig, we denken aan viognier maar vinden niet de dikke textuur die (meestal) eigen is aan de druif. Krachtig maar discreet, bittertje in de afdronk.

We denken aan Italië,mss pinot grigio, en via via (de buxus van Vince) aan sauvignon blanc. Plots smaken we een topPessac.

Niet Italië, wel... Oostenrijk!

Potelingen Ried Czamillonberg Reserve, sauvignon blanc 2015
Werd in een degustatie beter bevonden dan de Smith Haut Lafitte van hetzelfde jaar...we kunnen ons daar iets bij voorstellen.
Schítterende wijn!

Zeer interessante degustatie. Ook toevallig dat ik gisteren de restanten van een wijn van William Fèvre herproefde en tevens zeer mooi bevond. En voor vanavond dacht misschien aan een madammeke Barthod. Wat zo'n proeverijtje al niet kan uitlokken hé!
Vraagje? Die Potelingen Czamillonberg: dat is toch soms niet Stefan Potzinger die hier bedoeld wordt? Ik ken wel de wijnen van Potzinger uit Südsteiermark als zijnde uitstekend.


RE: 4 september to remember - vinejo - 05-09-2020 02:05 PM

(05-09-2020 01:27 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(04-09-2020 08:26 PM)vinejo schreef:  Derde witte
Zeer aromatisch en intense neus, gul en rijk, perzik, boterspekjes en boter zonder spekjes, marsepein, vuursteen, wat graszoden en tabak.
Verrassend fris in de mond, fijn-fluïde, bloemig, we denken aan viognier maar vinden niet de dikke textuur die (meestal) eigen is aan de druif. Krachtig maar discreet, bittertje in de afdronk.

We denken aan Italië,mss pinot grigio, en via via (de buxus van Vince) aan sauvignon blanc. Plots smaken we een topPessac.

Niet Italië, wel... Oostenrijk!

Potelingen Ried Czamillonberg Reserve, sauvignon blanc 2015
Werd in een degustatie beter bevonden dan de Smith Haut Lafitte van hetzelfde jaar...we kunnen ons daar iets bij voorstellen.
Schítterende wijn!

Zeer interessante degustatie. Ook toevallig dat ik gisteren de restanten van een wijn van William Fèvre herproefde en tevens zeer mooi bevond. En voor vanavond dacht misschien aan een madammeke Barthod. Wat zo'n proeverijtje al niet kan uitlokken hé!
Vraagje? Die Potelingen Czamillonberg: dat is toch soms niet Stefan Potzinger die hier bedoeld wordt? Ik ken wel de wijnen van Potzinger uit Südsteiermark als zijnde uitstekend.

Inderdaad, Potzinger, denk dat de autocorrectie hier potelingen in de wielen heeft gestopt ;-) Thanks- ik verbeter het.
Ja we hadden gemerkt dat jij toevallig ook een Fevre had opengetrokken- ook tot uw tevredenheid blijkbaar. Wink
Enjoy madammeke Barthod!


RE: 4 september to remember - Olivier - 05-09-2020 02:32 PM

Heerlijke avond met heerlijke wijnen! Heb er echt van genoten. Ik vond het niveau van de wijnen zeer hoog! De Bertagna was inderdaad een neus waar je van bij het eerste moment weet : dit is het! Eentje voor in het boek van grote Bourgognemomenten.

Citaat:Ik ken wel de wijnen van Potzinger uit Südsteiermark als zijnde uitstekend.

Francis, zijn hun wijnen hier verkrijgbaar? Ik ben daar ter plekke geweest en ben serieus onder de indruk van hun gamma.


RE: 4 september to remember - vinejo - 05-09-2020 03:18 PM

(05-09-2020 10:43 AM)wvd schreef:  Jammer dat de Fleurie wat tegenviel. De wijn heeft idd nog aardig wat jaren voor de boeg. Bij de wijn van Thivin van hetzelfde jaar schrijf je dat er wat droogtrekkende tannines zijn. Wel, ik ben er absoluut zeker van dat de Bachelards een hogere IPT heeft, maar die tannine werking hebben ze daar zo goed onder de knie dat je amper tannines merkt, ze leggen als het ware een fluwelen kleedje in de mond. Faut le faire! En dit is dan nog maar haar tweede jaar! Hopelijk heb je nog een klutske over voor vandaag...?
Misschien moet je ook de andere wijnen eens proberen: La Petite Fleur, de MàV en zeker ook haar Saint-Amour 2016.

Hij viel helemaal niet tegen hoor, herlees maar de TN.
Enige euvel is de prijs, aan 15-20 euro zou iedereen dit kopen, aan 30 euro haakt men sowieso af. Ik denk toch dat madam een beetje té ambitieus geweest is in de prijszetting van haar wijnen.


RE: 4 september to remember - Olivier - 05-09-2020 03:49 PM

(05-09-2020 03:18 PM)vinejo schreef:  
(05-09-2020 10:43 AM)wvd schreef:  Jammer dat de Fleurie wat tegenviel. De wijn heeft idd nog aardig wat jaren voor de boeg. Bij de wijn van Thivin van hetzelfde jaar schrijf je dat er wat droogtrekkende tannines zijn. Wel, ik ben er absoluut zeker van dat de Bachelards een hogere IPT heeft, maar die tannine werking hebben ze daar zo goed onder de knie dat je amper tannines merkt, ze leggen als het ware een fluwelen kleedje in de mond. Faut le faire! En dit is dan nog maar haar tweede jaar! Hopelijk heb je nog een klutske over voor vandaag...?
Misschien moet je ook de andere wijnen eens proberen: La Petite Fleur, de MàV en zeker ook haar Saint-Amour 2016.

Hij viel helemaal niet tegen hoor, herlees maar de TN.
Enige euvel is de prijs, aan 15-20 euro zou iedereen dit kopen, aan 30 euro haakt men sowieso af. Ik denk toch dat madam een beetje té ambitieus geweest is in de prijszetting van haar wijnen.

Was een wijn die toch veel reactie uitlokte rond de tafel. De te hoge prijs onder andere, maar ook de atypiciteit van deze wijn. Mijn eerste reactie was : dit zijn we niet gewend van te krijgen van Jo. En dat terwijl er al veel Beaujolais gesneuveld is tijdens onze Bacchanalen. Ik zat zelfs niet in Frankrijk eerst. De vraag is een beetje : waarom zo’n Beaujolais maken? Mensen die Beaujolais willen zullen wellicht wat ontgoocheld zijn als je dit in het glas krijgt. Mensen die bereid zijn om 30€ te betalen voor een stevigere wijn zullen geen Beaujolais kopen (tenzij dan iets zoals een Château des Jacques bvb die wel nog altijd herkenbaar is als Beaujolais, op een Bourgondische manier).


RE: 4 september to remember - FRANCISPICCART - 05-09-2020 04:29 PM

(05-09-2020 02:32 PM)Olivier schreef:  Heerlijke avond met heerlijke wijnen! Heb er echt van genoten. Ik vond het niveau van de wijnen zeer hoog! De Bertagna was inderdaad een neus waar je van bij het eerste moment weet : dit is het! Eentje voor in het boek van grote Bourgognemomenten.

Citaat:Ik ken wel de wijnen van Potzinger uit Südsteiermark als zijnde uitstekend.

Francis, zijn hun wijnen hier verkrijgbaar? Ik ben daar ter plekke geweest en ben serieus onder de indruk van hun gamma.

Ik ben hier bij ons nooit iets van Potzinger tegengekomen Olivier. Vroeger kon ik bij Pasqualinno terecht voor enkele mooie Oostenrijkse domeinen. Als ik nu iets speciaal van daar wil hebben laat ik het afkomen via "Weinshop24". Bijna alle grote producenten zijn er verkrijgbaar, de keuze is enorm en ze doen regelmatig een actie "geen verzendkosten betalen". Het zijn wel meestal de recente jaargangen die verkrijgbaar zijn. En bv. een Potzinger verdient wel enkele jaartjes rust voor consumptie. Dus jullie hebben dat goed gedaan op deze proeverij.


RE: 4 september to remember - Olivier - 05-09-2020 06:02 PM

Citaat:Ik ben hier bij ons nooit iets van Potzinger tegengekomen Olivier. Vroeger kon ik bij Pasqualinno terecht voor enkele mooie Oostenrijkse domeinen. Als ik nu iets speciaal van daar wil hebben laat ik het afkomen via "Weinshop24". Bijna alle grote producenten zijn er verkrijgbaar, de keuze is enorm en ze doen regelmatig een actie "geen verzendkosten betalen". Het zijn wel meestal de recente jaargangen die verkrijgbaar zijn. En bv. een Potzinger verdient wel enkele jaartjes rust voor consumptie. Dus jullie hebben dat goed gedaan op deze proeverij.

Weinshop24 ken ik, ja. Merci.

De cuvée die we gedronken hebben is nu nog zeer beperkt beschikbaar op het domein, dus heb daar 2 flesjes van meegenomen. Maar heeft nog vele jaren op de teller, denk ik.


RE: 4 september to remember - Fre - 05-09-2020 08:41 PM

Het eerste duo vandaag opnieuw geproefd. De eega was duidelijk. Fevre met kop en schouders. En inderdaad. De fumé is nog aanwezig bij de Bachelet, het appelsientje ook. In de mond is t gevoel erg vettig, een botertoetske zoals ze dan zeggen. Voor een generieke is dit een hoog niveau. Bijna village maar dan zou je misschien net iets meer gelaagdheid verwachten.

De Montmains van Fevre gaat nu nog een niveau hoger dan gisteren. Deze zit meer op citrus en krijt. Fijne, elegante maar ook koele wijn uit een warm wijnjaar. Knap! Even knap was t feit dat Vince gisteren zowaar de linkeroever in Chablis blind raadde.

Met de witte Potzinger schotelde Ollie ons toch weeral een mooie nieuwkomer. Moeilijk om te plaatsen. Een Bordelees misschien met een zekere légèreté. Dat laatste is zeker niet pejoratief bedoeld. Graag stuff.

De Bachelard zat in een aparte stijl voor Beaujolais. Meer op extractie met redelijk wat structuur en dat ver ligt van de stijlen die hier in de kelder liggen. Let op, de wijn zat goed in elkaar en haalde zeker een goed niveau maar ik verkies toch de Thivin Les Sept Vignes 2015 die ik als tussendoortje open trok. Voor de helft van de prijs heb je een krokante en frisfruitige wijn. Nu opnieuw in t glas en hij smaakt nog beter dan gisteren. Sappig rood en zwart fruit die je doet smachten naar een volgende slok. Zuipwijn zouden sommigen (ik noem geen namen) zeggen. De tannines zijn wel nog steeds aanwezig. Nog 2 a 3 jaar.

De Pfalz kende een moeilijke start. Met een enorme metamorfose na wat openstaan. Moeilijk thuis te brengen. Een Bourgogne uit een warm jaar had gekund (kruidigheid). Maar het bleek toch een Pfalz. Mooie ontdekking.

Deel 2 volgt wanneer de Voillot in t glas komt.


RE: 4 september to remember - Fre - 05-09-2020 10:03 PM

De Voillot nu opnieuw in t glas. Heerlijk sapje. Fris rood fruit. Enorm fijn en niets tannines vandaag. Zeer mooie wijn.

Over de Clos de la Perriere is alles geschreven. Fenomenale wijn. Beste Bertagna tot nu toe gedronken.

De Meyney was een echte verleider. Ik dacht dat ie ouder was omdat er weinig hout aanwezig is. Zeer puur.

An evening to remember....


RE: 4 september to remember - wvd - 06-09-2020 11:55 AM

(05-09-2020 03:49 PM)Olivier schreef:  
(05-09-2020 03:18 PM)vinejo schreef:  
(05-09-2020 10:43 AM)wvd schreef:  Jammer dat de Fleurie wat tegenviel. De wijn heeft idd nog aardig wat jaren voor de boeg. Bij de wijn van Thivin van hetzelfde jaar schrijf je dat er wat droogtrekkende tannines zijn. Wel, ik ben er absoluut zeker van dat de Bachelards een hogere IPT heeft, maar die tannine werking hebben ze daar zo goed onder de knie dat je amper tannines merkt, ze leggen als het ware een fluwelen kleedje in de mond. Faut le faire! En dit is dan nog maar haar tweede jaar! Hopelijk heb je nog een klutske over voor vandaag...?
Misschien moet je ook de andere wijnen eens proberen: La Petite Fleur, de MàV en zeker ook haar Saint-Amour 2016.

Hij viel helemaal niet tegen hoor, herlees maar de TN.
Enige euvel is de prijs, aan 15-20 euro zou iedereen dit kopen, aan 30 euro haakt men sowieso af. Ik denk toch dat madam een beetje té ambitieus geweest is in de prijszetting van haar wijnen.

Was een wijn die toch veel reactie uitlokte rond de tafel. De te hoge prijs onder andere, maar ook de atypiciteit van deze wijn. Mijn eerste reactie was : dit zijn we niet gewend van te krijgen van Jo. En dat terwijl er al veel Beaujolais gesneuveld is tijdens onze Bacchanalen. Ik zat zelfs niet in Frankrijk eerst. De vraag is een beetje : waarom zo’n Beaujolais maken? Mensen die Beaujolais willen zullen wellicht wat ontgoocheld zijn als je dit in het glas krijgt. Mensen die bereid zijn om 30€ te betalen voor een stevigere wijn zullen geen Beaujolais kopen (tenzij dan iets zoals een Château des Jacques bvb die wel nog altijd herkenbaar is als Beaujolais, op een Bourgondische manier).

Tsja, ik kan uiteraard niemand verplichten om een bepaalde wijn goed te vinden, dat spreekt, maar toch wil ik hier even over uitweiden. Ik proefde in maart jl nog het ganse gamma Château Thivin, inclusief hun cuvée die onder tafel stond. Mooie wijnen, zeker, maar voor mij toch echt geen vergelijk hoor!
De vergelijkingen met andere "Beaujolais" houden geen steek want zoals je uiteraard gemerkt hebt steekt de wijn in een Bordeaux fles, net om te benadrukken dat het hier NIET gaat over wat je gewend bent van Beaujolais, een vlottere, fruitige wijn die je al vrij jong kan drinken. Ik heb, laat dat duidelijk zijn, absoluut niets tegen dat type wijnen, ik verkoop zelf Yohan Lardy! Laat me ook opmerken dat de betere Fleurie en Moulin-à-Vent 100 jaar geleden duurder verkocht werden dan Gevrey-Chambertin en in die tijd was er geen sprake van maceration carbonique, dus wat is dan eigenlijk "echte" Beaujolais?
Wat zij wil doen is bewijzen dat terroirs op graniet van Fleurie en Moulin-à-Vent van een absoluut topniveau zijn en ik treed haar daar voor de volle 100% in bij. Het is trouwens dezelfde "veine" waar ook Hermitage op groeit, geen slechte referentie...
Ze vindt ook, en ook daar heeft ze meer dan 1 punt, het zonde om de top terroirs van de cru's te verknoeien met maceration (semi) carbonique wijnen aangezien die met zeer mooie resultaten ook op andere terroirs in Beaujolais Villages en Beaujolais kunnen gemaakt worden.
Een paar andere domeinen zijn momenteel trouwens hetzelfde aan het doen. De eerste was, dacht ik, Fabien Duperray die nieuwe (zeer dure) houten gistkuipen van Taransaud kocht en pigeerde zoals bij de topdomeinen in de Côte de Nuits, waarvan hij er trouwens een paar in zijn agentuur portfolio had. Zijn wijnen kregen trouwens ook al een langere rijping op deels nieuwe demi-muids. Ik ben bij hem geweest en heb er zijn 2010 en 2011 op vat geproefd. We kwamen net van bij FM in Morey en onze laatste wijn daar was een Clos de Bèze! Deze wijnen waren minstens op hetzelfde niveau! Ik had al wat flessen gekocht van 2007, de eerste jaargang die hij uitbracht onder eigen label en heb er nog een paar van liggen trouwens. Alexandra's eerste jaar was 2014 en met die wijnen werd Château des Bachelards in vele publicaties reeds tot de top van de regio gerekend, geen geringe verdienste toch? Haar grootste klanten zijn Franse toprestaurants en dat na amper 3 jaar...
Dat de wijnen "niet gelijken op Beaujolais" zal ze zeker als een compliment ervaren. Ze schrijft trouwens zelf (zie hier) dat haar wijnen in blind degustaies in de Côte de Nuits of Côte-Rôtie geplaatst worden. Vind je dat negatief?
De wijnen worden dan ook gemaakt als betrof het Grand Cru Bourgogne: alle materiaal is fonkelnieuw en van het beste op de markt, in hun soort en ze werkt met mensen als Claude Bourguignon en Stéphane Derenoncourt. Ik vind haar wijnen nu al op het niveau van die van Duperray, met weliswaar wat minder concentratie maar ook beter geïntegreerde tannines, hier wordt meer gespeeld op finesse dan op power, de Moulin-à-Vent is wat forser.

Dergelijke wijnen vinden aan €15, ja, dat is uiteraard de natte droom van elke wijnliefhebber en wetende hoe de wijn gemaakt wordt vind ik dat prijsargument dan ook redelijk grote onzin.
Ik ken helaas de wijnen van Mee Godard niet, maar ik proefde al wel wijnen van een paar andere redelijk bekende domeinen, maar deze stijl is voor mij echt de te volgen weg en het bewijs dat er in de cru's wijnen kunnen gemaakt worden die voor geen andere moeten onder doen, iets wat ik als wijnliefhebber alleen maar kan toejuichen. Ik ben dan ook bijzonder fier deze wijnen te mogen invoeren.

Dit staat op de website:
Les Notes!
Les vins du Château des Bachelards I Comtesse de Vazeilles sont aussi régulièrement salués par la critique internationale :
– Les vins du millésime 2014, premier millésime vinifié et élevé par Alexandra de Vazeilles ont été primés par le Decanter World Wide Awards (DWWA).
– 18/20. Ils ont aussi étés reconnus par le Guide Vert des Meilleurs Vins de France de la RVF avec une note de 18/20, attribuée par Olivier Poussier, Meilleur Sommelier du Monde. Le domaine avait fait son entrée dans le Guide dès le premier millésime ce qui est très rare pour un nouveau domaine. L’année suivante soit dès 2015, nous avons reçu notre première étoile de la part du Guide et la meilleure note de l’appellation pour notre Fleurie. Cela place le Château des Bachelards parmi les 200 premiers domaines de France.
– 1/450. Pour Falstaff, la grande revue du vin en langue allemande, les vins obtiennent la meilleure note de l’ensemble des 450 vins des crus du Beaujolais avec la note de 94/100.
– 1/425. Bill Nanson, le célèbre critique britannique classe nos vins en tête de son classement des 425 vins de la région pour les deux millésimes.
– Vinous, la grande revue américaine du vin nous a également attribué la note de 94/100 pour les millésimes 2014 et 2015. Le Château des Bachelards obtient ainsi les plus hautes notes pour l’ensemble de ses vins des crus des Beaujolais et même la plus haute pour son Fleurie et ce, pour les millésimes 2014 et 2015. Josh Raynolds précise que:  » Based on the powerful yet graceful and balanced 2015s and equally fine but unfinished 2016s that Mme. de Vazeilles showed me, I’d place this estate among the top Beaujolais producers today. ».
– Blind Tasting qui représente la nouvelle génération de dégustateurs et de sommeliers place le Fleurie du Château des Bachelards parmi les plus grands vins du monde avec 95/100.
En perc?ant ce plafond de verre avec ces notes, nous prenons la tête de la renaissance des grands vins que la région a su faire pendant mille ans et jusqu’à la fin des années 1970.



RE: 4 september to remember - Olivier - 06-09-2020 12:36 PM

Citaat:Ik ben dan ook bijzonder fier deze wijnen te mogen invoeren.

Dat is je goed recht he, Werner. Maar wij mogen ook eerlijk ons gedacht zeggen, toch? Tja, het was niet meteen ons genre, maar dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren. Hier zullen ongetwijfeld wel andere liefhebbers voor zijn, zoals je zelf ook aangeeft.


RE: 4 september to remember - wvd - 06-09-2020 12:44 PM

(06-09-2020 12:36 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Ik ben dan ook bijzonder fier deze wijnen te mogen invoeren.

Dat is je goed recht he, Werner. Maar wij mogen ook eerlijk ons gedacht zeggen, toch? Tja, het was niet meteen ons genre, maar dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren. Hier zullen ongetwijfeld wel andere liefhebbers voor zijn, zoals je zelf ook aangeeft.

Daar ben ik dan ook mee begonnen en dat is wat ik altijd ook zelf beweer, de proever heeft altijd gelijk waar het zijn eigen smaak betreft. Ik wou enkel even uitleggen waarom de wijnen van Alexandra niet voldoen aan veler verwachting van een wijn uit de Beaujolais. Heb je al eens iets geproefd van Jules Desjourneys? Ik hoop en denk eerlijk gezegd dat dit de weg is die de jonge generatie zou moeten inslaan, de enige manier om de wereld kond te maken van het ware potentieel van deze regio. Zoals ik schreef, het fruitige type kan uitstekend gemaakt worden buiten de cru's.
Misschien moeten we eens samen door het gamma proeven?


RE: 4 september to remember - vinejo - 06-09-2020 12:55 PM

(06-09-2020 12:44 PM)wvd schreef:  
(06-09-2020 12:36 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Ik ben dan ook bijzonder fier deze wijnen te mogen invoeren.

Dat is je goed recht he, Werner. Maar wij mogen ook eerlijk ons gedacht zeggen, toch? Tja, het was niet meteen ons genre, maar dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren. Hier zullen ongetwijfeld wel andere liefhebbers voor zijn, zoals je zelf ook aangeeft.

Daar ben ik dan ook mee begonnen en dat is wat ik altijd ook zelf beweer, de proever heeft altijd gelijk waar het zijn eigen smaak betreft. Ik wou enkel even uitleggen waarom de wijnen van Alexandra niet voldoen aan veler verwachting van een wijn uit de Beaujolais. Heb je al eens iets geproefd van Jules Desjourneys? Ik hoop en denk eerlijk gezegd dat dit de weg is die de jonge generatie zou moeten inslaan, de enige manier om de wereld kond te maken van het ware potentieel van deze regio. Zoals ik schreef, het fruitige type kan uitstekend gemaakt worden buiten de cru's.
Misschien moeten we eens samen door het gamma proeven?

De wijn was wel de dag ervoor geopend en ik had er al een stevig glas uit gedronken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik had gedacht dat de reacties positiever zouden geweest zijn, ik vond m de eerste dag wel degelijk gracieus en zuiver. Tweede dag had ie precies wat peps verloren, ofwel was het omdat ie tussen andere wijnen stond.
Voor wat betreft de prijszetting, ik kan zeggen dat ik minstens evenveel plezier haal uit de wijnen van pakweg Nicolas Chemarin en Chamonard, maar dat zijn idd totaal ander type wijnen.
De wijnen van Mee Godard en Capreoles zitten dan weer wel wat dichter bij Bachelards qua stijl, maar mss nog iéts meer Beaujolaisgevoel. Wel een stuk goedkoper.
Degene die er het dichtst bij aanleunt is misschien nog de La Bruyere Moulin a Vent, die ook rond de 30 euro moet kosten. Maar eerlijk gezegd leunt die voor mij heel dicht aan bij zeer goede Bourgogne, iets wat Bachelards vrijdag niet had.
Om in Fleurie te blijven, Clos de la Roilette vind ik qua kwaliteit zeker op hetzelfde niveau (wel iets andere stijl) en die kost (voorlopig) toch ook nog steeds minder dan 20 euro (zelfs de cuvee tardive)

Persoonlijk vind ik dat mevrouw zeer mooie wijnen maakt, maar zichzelf misschien iets te snel wil profileren aan de hand van de prijszetting. Pas in 2014 begonnen en al aan 30 euro je wijn verkopen, ze had ookwel wat tijd kunnen nemen om niet alleen de wijnschrijvelaars maar ook de consument te overtuigen.


RE: 4 september to remember - wvd - 06-09-2020 01:03 PM

(06-09-2020 12:55 PM)vinejo schreef:  
(06-09-2020 12:44 PM)wvd schreef:  
(06-09-2020 12:36 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Ik ben dan ook bijzonder fier deze wijnen te mogen invoeren.

Dat is je goed recht he, Werner. Maar wij mogen ook eerlijk ons gedacht zeggen, toch? Tja, het was niet meteen ons genre, maar dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren. Hier zullen ongetwijfeld wel andere liefhebbers voor zijn, zoals je zelf ook aangeeft.

Daar ben ik dan ook mee begonnen en dat is wat ik altijd ook zelf beweer, de proever heeft altijd gelijk waar het zijn eigen smaak betreft. Ik wou enkel even uitleggen waarom de wijnen van Alexandra niet voldoen aan veler verwachting van een wijn uit de Beaujolais. Heb je al eens iets geproefd van Jules Desjourneys? Ik hoop en denk eerlijk gezegd dat dit de weg is die de jonge generatie zou moeten inslaan, de enige manier om de wereld kond te maken van het ware potentieel van deze regio. Zoals ik schreef, het fruitige type kan uitstekend gemaakt worden buiten de cru's.
Misschien moeten we eens samen door het gamma proeven?

De wijn was wel de dag ervoor geopend en ik had er al een stevig glas uit gedronken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik had gedacht dat de reacties positiever zouden geweest zijn, ik vond m de eerste dag wel degelijk gracieus en zuiver. Tweede dag had ie precies wat peps verloren, ofwel was het omdat ie tussen andere wijnen stond.
Voor wat betreft de prijszetting, ik kan zeggen dat ik minstens evenveel plezier haal uit de wijnen van pakweg Nicolas Chemarin en Chamonard, maar dat zijn idd totaal ander type wijnen.
De wijnen van Mee Godard en Capreoles zitten dan weer wel wat dichter bij Bachelards qua stijl, maar mss nog iéts meer Beaujolaisgevoel. Wel een stuk goedkoper.
Degene die er het dichtst bij aanleunt is misschien nog de La Bruyere Moulin a Vent, die ook rond de 30 euro moet kosten. Maar eerlijk gezegd leunt die voor mij heel dicht aan bij zeer goede Bourgogne, iets wat Bachelards vrijdag niet had.
Om in Fleurie te blijven, Clos de la Roilette vind ik qua kwaliteit zeker op hetzelfde niveau (wel iets andere stijl) en die kost (voorlopig) toch ook nog steeds minder dan 20 euro (zelfs de cuvee tardive)

Persoonlijk vind ik dat mevrouw zeer mooie wijnen maakt, maar zichzelf misschien iets te snel wil profileren aan de hand van de prijszetting. Pas in 2014 begonnen en al aan 30 euro je wijn verkopen, ze had ookwel wat tijd kunnen nemen om niet alleen de wijnschrijvelaars maar ook de consument te overtuigen.

Nee, dat werkt zo niet helaas. Je moet de prijs van in het begin op een bepaald niveau zetten, kijk maar naar Duperray! Die wijnen zijn amper te krijgen en de prijzen liggen op het dubbele of meer, maar dat is eigenlijk een andere discussie.
En ik ga hier niet beweren dat er geen andere mooie wijnen aan fatsoenlijke prijzen te vinden zijn in de Bojo hé! Wellicht nog steeds zowat de regio met de beste rqp van gans Frankrijk!


RE: 4 september to remember - Olivier - 06-09-2020 01:13 PM

Citaat:Heb je al eens iets geproefd van Jules Desjourneys? Ik hoop en denk eerlijk gezegd dat dit de weg is die de jonge generatie zou moeten inslaan, de enige manier om de wereld kond te maken van het ware potentieel van deze regio.

Desjourneys nog niet geproefd, maar als dat in de lijn ligt van Bachelards, dan hebben we toch een ander idee van wat het potentieel van Beaujolais is. Ik hou enorm van de pure, frisse Beaujolais zoals ik onlangs van Anthony Thévenet dronk, maar ook Foillard, Lapierre, etc. En dan de meer Bourgondische en “ambitieuze” zoals La Bruyère, Des Jacques.


RE: 4 september to remember - FRANCISPICCART - 06-09-2020 01:49 PM

(05-09-2020 02:05 PM)vinejo schreef:  Inderdaad, Potzinger, denk dat de autocorrectie hier potelingen in de wielen heeft gestopt ;-) Thanks- ik verbeter het.
Ja we hadden gemerkt dat jij toevallig ook een Fevre had opengetrokken- ook tot uw tevredenheid blijkbaar. Wink
Enjoy madammeke Barthod!

Wel het is de Bourgogne "Les Bons Bâtons" 2017 geworden. Gisterenavond beetje stug en nukkig. Wat jong natuurlijk! Vanmiddag de rest van de fles, met een door mijn madam ietwat té fel gepeperd kalfslapje, gedronken. Peper of gene peper, Madame Barthod won! Heerlijke wijn.


RE: 4 september to remember - vinejo - 06-09-2020 02:01 PM

(06-09-2020 01:49 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(05-09-2020 02:05 PM)vinejo schreef:  Inderdaad, Potzinger, denk dat de autocorrectie hier potelingen in de wielen heeft gestopt ;-) Thanks- ik verbeter het.
Ja we hadden gemerkt dat jij toevallig ook een Fevre had opengetrokken- ook tot uw tevredenheid blijkbaar. Wink
Enjoy madammeke Barthod!

Wel het is de Bourgogne "Les Bons Bâtons" 2017 geworden. Gisterenavond beetje stug en nukkig. Wat jong natuurlijk! Vanmiddag de rest van de fles, met een door mijn madam ietwat té fel gepeperd kalfslapje, gedronken. Peper of gene peper, Madame Barthod won! Heerlijke wijn.

Big Grin
Onlangs heel erg genoten van dezelfde wijn, versie 2013.


RE: 4 september to remember - wvd - 06-09-2020 03:27 PM

(06-09-2020 01:13 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Heb je al eens iets geproefd van Jules Desjourneys? Ik hoop en denk eerlijk gezegd dat dit de weg is die de jonge generatie zou moeten inslaan, de enige manier om de wereld kond te maken van het ware potentieel van deze regio.

Desjourneys nog niet geproefd, maar als dat in de lijn ligt van Bachelards, dan hebben we toch een ander idee van wat het potentieel van Beaujolais is. Ik hou enorm van de pure, frisse Beaujolais zoals ik onlangs van Anthony Thévenet dronk, maar ook Foillard, Lapierre, etc. En dan de meer Bourgondische en “ambitieuze” zoals La Bruyère, Des Jacques.

Ik ook, maar dat type kan je in zowat de hele Beaujolais maken, dat is nu net het punt! De top terroirs verdienen beter en Desjournays, Bachelards en een paar andere maken dat duidelijk.


RE: 4 september to remember - wvd - 07-09-2020 11:07 AM

(05-09-2020 10:03 PM)Fre schreef:  Over de Clos de la Perriere is alles geschreven. Fenomenale wijn. Beste Bertagna tot nu toe gedronken.

Wat heb je nog gehad van Bertagna?
Dat domein maakt m.i. bijzonder mooie wijnen en slaagt erin wat onder de radar te blijven (houden zo!!).
Ik vind Clos de La Perrière 2010 ook heel mooi, anders dan de Beaux Monts van hetzelfde jaar. Maar hier ligt ook nog Clos Vougeot en (vooral!!!) Clos Saint-Denis 2010... huhuh

Ter info: wij verdelen die wijnen, maar ze komen zelden tot op de webshop...


RE: 4 september to remember - Corto - 07-09-2020 11:21 AM

(05-09-2020 10:03 PM)Fre schreef:  Over de Clos de la Perriere is alles geschreven. Fenomenale wijn. Beste Bertagna tot nu toe gedronken.

Ik ben nu wel nieuwsgierig naar de kostprijs van een dergelijke wijn.


RE: 4 september to remember - wvd - 07-09-2020 11:38 AM

(07-09-2020 11:21 AM)Corto schreef:  
(05-09-2020 10:03 PM)Fre schreef:  Over de Clos de la Perriere is alles geschreven. Fenomenale wijn. Beste Bertagna tot nu toe gedronken.

Ik ben nu wel nieuwsgierig naar de kostprijs van een dergelijke wijn.

Wij verkochten Clos de la Perrière, Beaux Monts en Murgers 2010 in 2013 aan € 60,50 en Clos St. Denis aan € 106. Prijzen voor recente jaren liggen rond de € 75 voor de premier crus en € 140 voor de Grand Crus.