Balthasar Ress, Rheingau - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Duitsland (/forum-22.html) +--- Forum: Riesling (/forum-23.html) +--- Discussie: Balthasar Ress, Rheingau (/thread-7157.html) |
Balthasar Ress, Rheingau - Olivier - 27-03-2021 01:42 PM Von Unserm 2019, Rheingau Een Riesling uit het gamma van Klassewijnen, de enige Duitse overigens. Leuk neusje na open, mineraliteit, citrus, lichte kruidigheid. In de mond echter wat teleurstellend. Iets te veel « limonade » achtig. Hoewel deze Riesling voor Duitse normen technisch gezien droog is, zit er nog 5,9g/l restsuiker in. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, gezien de hoge zuren van Riesling, maar hier is het geheel wat te makkelijk, te vlak. Waarschijnlijk zullen er wel mensen zijn die dit leuk vinden als terraswijntje, maar mij weet dit niet te bekoren. Op dag twee iets strakker, minder patiné. Maar nu zijn de zuren te zerp en klopt het plaatje ook weer niet. Nee, ander en beter. RE: Balthasar Ress, Rheinhessen - Fre - 27-03-2021 07:12 PM Het probleem met Riesling is dat echt goed moet zijn om niet slecht te zijn. Goede verstaanders zullen begrijpen wat ik ermee bedoel. Zeer zwart wit geschetst natuurlijk. Een moeilijke druif die vaak matige maar af en toe sublieme wijnen voortbrengt. RE: Balthasar Ress, Rheinhessen - Kupers - 27-03-2021 09:13 PM Kleine correctie, Ress zit in de Rheingau, en als er nu één streek is die toch serieus wat pluimen heeft verloren, zeker als het over VDP-leden gaat, dan is het die wel . Ik volg je slechts deels Fre, ik vind dat er een pak minder middelmatige Riesling te vinden is dan Chardonnay of de Pinot-variëteiten. Het probleem is dat het aanbod in België op een drietal wijnhandelaren na gewoon schraal is, en dat Duitsland in de grootwarenhuizen nog steeds een slechte behandeling krijgt, alleen al de positionering naast de Luxemburgse brol zegt genoeg. Enige kanttekening die ik kan maken is een lucky shot van Delhaize dat sinds kort Bischel aanbiedt, het verschijnt alleszins op de website, maar ik ben echter nog geen fles tegengekomen. RE: Balthasar Ress, Rheinhessen - vinejo - 27-03-2021 09:36 PM (27-03-2021 09:13 PM)Kupers schreef: en dat Duitsland in de grootwarenhuizen nog steeds een slechte behandeling krijgt, alleen al de positionering naast de Luxemburgse brol zegt genoeg. In Luxemburg maakt men naar verluidt toch goede rieslings vandaag. RE: Balthasar Ress, Rheinhessen - Kupers - 27-03-2021 10:00 PM (27-03-2021 09:36 PM)vinejo schreef: In Luxemburg maakt men naar verluidt toch goede rieslings vandaag. Maar die vind je niet bij ons in de supermarkt lijkt me . RE: Balthasar Ress, Rheingau - Olivier - 28-03-2021 01:06 PM Citaat:Kleine correctie, Ress zit in de Rheingau Je hebt gelijk. Heb het aangepast. Ik moet zeggen dat ik ook wel verbaasd ben dat ze bij Klassewijnen welgeteld één Duitse Riesling hebben. En tenzij ik me vergis, gewoon één Duits wijn tout court. Ik denk dat Fre anders naar Riesling kijkt omdat hij van geheel droge witte wijnen houdt. Voor mij mag zoet, maar het mag geen limonade worden. Als je niet vies bent van een Kabinett bvb dan kan je in Duitsland wel je hartje ophalen. Ook aan redelijke prijzen. Maar je moet er natuurlijk wel van houden. RE: Balthasar Ress, Rheinhessen - wvd - 28-03-2021 03:59 PM (27-03-2021 07:12 PM)Fre schreef: Het probleem met Riesling is dat echt goed moet zijn om niet slecht te zijn. Goede verstaanders zullen begrijpen wat ik ermee bedoel. Zeer zwart wit geschetst natuurlijk. Een moeilijke druif die vaak matige maar af en toe sublieme wijnen voortbrengt. Ik denk dat ik dat ken, dat gevoel. Vera heeft ook niets met Riesling helaas, maar die superdroge, minerale van Forge vindt ze wel top. Iets Duits zegt haar niet veel, maar mij wel. Ik heb al enkele supermooie droge en zoete Duitsers gedronken en onze vriend Vinoco had een onwaarschijnlijk mooie Oostenrijkse Riesling bij op onze rootday degustatie: F.X. Pichler's Unendlich en die had zijn naam niet gestolen, maar dat wist je al, want je was er ook hé Fre? RE: Balthasar Ress, Rheingau - Sur la Table - 29-03-2021 09:44 AM In Luxemburg worden wel aardige wijnen gemaakt maar geen echte top. Als je daar ter plaatse bent kun je voor leuk geld mooie drinkwijnen kopen. Leuk om te doen! Voor Riesling maar ook zeker andere Duitse goede wijnen vind ik het altijd lastig om de juiste prijskwaliteitverhouding te vinden in Nederlandse handel (weet niet hoe dit in België is, maar denk vergelijkbaar). Dit komt m.i. door het grote achterland wat de Duitsers hebben. Gigantische grote eigen markt waardoor ze geen concurrerende export prijzen hanteren voor de handel. Als ik wat zoek in Duitsland dan kom ik altijd wel leuke dingen tegen maar als ik dan kijk wat ik er voor zou moeten betalen dan wordt mijn verkoopprijs gewoon te hoog. In Frankrijk en Italië is dat beter op orde. Ze hebben normale prijzen richting binnenland en particulieren die langskomen maar ook goede tarieven voor importeurs zodat ze hier ook nog voor redelijke tarieven in de verkoop kunnen. Voorbeeld is een adres in Baden waar ik ben geweest. Heerlijke witte wijnen vond ik, en kwalitatief vergelijkbaar met de Elzas wijnen. Niet in stijl natuurlijk maar wel kwalitatief. Maar ja als ze dan 2 of 3 euro meer per fles vragen dan vind ik het dat niet waard. Hij bleef me vervolgens maar bestoken of ik kopen wilde, dus nu wel wat gekocht maar voor de Elzas prijzen. Rond de € 9,- verkoop. Dat is netjes. Als wijnen tussen de € 12,- en € 15,- verkocht moeten worden moet het ook echt van hoge kwaliteit zijn vind ik. Neemt niet weg dat er kwalitatief veel goede wijn wordt gemaakt momenteel in Duitsland, zeker ook van de Riesling en ook in alle prijsklassen vind ik. Alleen veel haalt het buitenland niet. Prachtige proeverijen gehad in de Mosel streek, van strakdroog tot eiswijn. Alleen de bedrijven met hele grote omvang zijn vaak nog ondermaats en daardoor vind je ze ook nog weinig bij de grootwinkelbedrijven volgens mij. Je hebt tenslotte een behoorlijke productie nodig om zo'n grote keten te bevoorraden. RE: Balthasar Ress, Rheingau - Corto - 29-03-2021 10:24 AM (28-03-2021 01:06 PM)Olivier schreef: Ik denk dat Fre anders naar Riesling kijkt omdat hij van geheel droge witte wijnen houdt. Voor mij mag zoet, maar het mag geen limonade worden. Als je niet vies bent van een Kabinett bvb dan kan je in Duitsland wel je hartje ophalen. Ook aan redelijke prijzen. Maar je moet er natuurlijk wel van houden. Ik hou ook vooral van droge Riesling (en de "zoetere" zoals Auslese, Trockenbeerenauslese, ... maar niet van het gamma er tussen in). Bij de vaste wijnboer in de Moezel, sla ik zoetere versies bij de proeverij, zoals Feinherb, meestal gewoon over. Misschien is het omdat ik mijn Riesling enkel bij speciaalzaken koop (of bij gespecialiseerde sites), maar wat betreft het feit dat Riesling "vaak matige en af en toe sublieme wijnen" zou voortbrengen; van "vaak matige" heb ik nog niet veel last gehad. (En die hoeft dan echt geen fortuin te kosten zoals die Unendlich van Pichler.) RE: Balthasar Ress, Rheingau - wvd - 29-03-2021 02:16 PM (29-03-2021 10:24 AM)Corto schreef: (En die hoeft dan echt geen fortuin te kosten zoals die Unendlich van Pichler.) Geen idee wat dat kost, maar ik sta er altijd voor open als iemand zoiets meebrengt. En dat je geen fortuin hoeft uit te geven werd afgelopen week nog maar eens bewezen: ik had een Montagny 2016 in het glas die ik blind zeker in Puligny zou gezet hebben! RE: Balthasar Ress, Rheingau - Kupers - 29-03-2021 02:59 PM (29-03-2021 09:44 AM)Sur la Table schreef: In Luxemburg worden wel aardige wijnen gemaakt maar geen echte top. Als je daar ter plaatse bent kun je voor leuk geld mooie drinkwijnen kopen. Leuk om te doen! Ik denk dat, in tegenstelling tot in Frankrijk, de exportprijs die een producent op een wijn kan plakken heel dicht bij de lokale verkoopprijs ligt om twee redenen: wijnbouw is intensiever, zeker als je bij een kwaliteitsdomein binnen wil geraken, dan kom je sowieso op wijnbouw op steile hellingen terecht, en daarnaast is er zoals je zelf terecht aanhaalt een enorme lokale markt wat ook wel druk zet op de consumentenprijs. Daar staat wel tegenover dat 9 euro mij dezer dagen niet meer een realistische wijnprijs lijkt, natuurlijk kan iedereen hier en daar een voorbeeld aanhalen, maar het algemeen prijsniveau ligt wel hoger (los van het aanbod in supermarkten, hier kan je wel nog lagere prijzen vinden maar dan zit je ook met domeinen met een veel groter gemiddeld volume lijkt me). Waarom maak je de vergelijking met de Elzas? Ik zou denken dat dit, nog meer in Nederland dan in België, toch al niet meer de referentie is voor Riesling tegenwoordig? Welk domein bezoek je meestal in de Moezel Corto? RE: Balthasar Ress, Rheingau - Corto - 29-03-2021 03:33 PM (29-03-2021 02:59 PM)Kupers schreef: Welk domein bezoek je meestal in de Moezel Corto? Himmeroder Hof. Geen supergecompliceerde topwijnen. Maar gewoon lekkere wijn aan een zeer schappelijke prijs. Hij beschikt over een uitgebreid gamma. Zijn spätburgunder en sekt vind ik intrinsiek zijn beste wijnen. Zijn focus ligt echter vooral op witte wijn: vooral Riesling, maar ook Pinot Blanc, Rivaner, ... En verschillende forumgangers zijn ook lyrisch over zijn zoete wijnen zoals zijn Beerenauslese. . RE: Balthasar Ress, Rheingau - Sur la Table - 29-03-2021 04:17 PM (29-03-2021 02:59 PM)Kupers schreef:(29-03-2021 09:44 AM)Sur la Table schreef: In Luxemburg worden wel aardige wijnen gemaakt maar geen echte top. Als je daar ter plaatse bent kun je voor leuk geld mooie drinkwijnen kopen. Leuk om te doen! Je hebt zeker gelijk dat Elzas niet dé referentie is voor Riesling. Ik noemde het als voorbeeld, en niet alleen voor Riesling maar ook andere wijnen. Dat was misschien niet helemaal duidelijk. Ik bedoelde er mee te zeggen dat ik wijnen vaak beoordeel aan de hand van de inkoopprijs naast andere wijnen van dezelfde prijs, blind. Uit diverse gebieden. Dan komen de Duitsers er vaak niet zo goed uit, niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat ze te duur zijn voor de geboden kwaliteit. En dan puur in de instapklasse, dus tot € 10,- Die wijnen komen dan ook niet van de steile hellingen en de prijs is dan wel realistisch denk ik. Maar goed, zolang zij ze voor meer kwijt kunnen dan is dat alleen maar een goed teken, geen overschotten blijkbaar. Natuurlijk zijn de betere wijnen en domeinen duurder en dat is terecht. Arbeidsintensievere wijngaarden en duurdere grond. Dat is volstrekt logisch en uitlegbaar en komt ook naar voren in proeverijen. Alle waar naar zijn geld. Ik snap dat je niet de beste wijnen voor een prikkie kunt binnenhengelen. |