Vigneron Thomas Frissant - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html) +--- Forum: Loire (/forum-7.html) +--- Discussie: Vigneron Thomas Frissant (/thread-7240.html) |
Vigneron Thomas Frissant - BartS - 06-08-2021 01:33 PM Van dit domein (https://thomasfrissant.com/) bestond nog geen topic. Logisch ook, want de eerste eigen wijnen dateren van 2019. Ik kopieer hieronder even de info van de lokale verdeler: Zelden meegemaakt: je proeft de eerste wijnen van een jonge wijnmaker en meteen is het een schot in de roos. Maar deze Thomas Frissant moest niet van nul beginnen toen hij in 2019 met 14 ha wijngaard debuteerde: hij is de zoon van Xavier Frissant . Vader-zoon-relaties zijn in families van wijnbouwers niet anders dan bij de rest van de mensheid: de jonge wijnbouwer wil laten zien wat hij in zijn mars heeft en die visie sluit niet per definitie naadloos bij die van de vader aan. De vader stimuleerde de zoon zeker niet om zijn weg te volgen. Thomas trok de wereld in en deed stages in Bourgogne, Nieuw-Zeeland, de Noordelijke Rhône, Clare Valley (Australië) en Bandol: deze ervaringen lieten hem toe zijn eigen ervaringen in het domein van zijn vader te verrijken met die van andere gepassioneerden. In deallerbeste verhouding met zijn vader heeft Thomas nu zijn eigen wijnen. Hij gaat daarbij resoluut voor de biologische wijnbouw en voor wijnen met zo weinig mogelijk additieven. Wijnen van sauvignon blanc, chenin blanc en gamay. Zoals gezegd: de eerste resultaten zijn zeer mooi. Nu te ontdekken zodat u later kunt zeggen dat u de eerste wijnen van Thomas Frissant hebt geproefd. Ik kocht enkele flessen van Les Perruches 2019: 100% Chenin Blanc uit AOP Touraine Amboise. De fiche vermeldt het volgende: Teeltwijze : biologisch (niet-gecertificeerd) Vinificatie : 40 jaar oude aanplanting van Chenin van terroir des Rosiers en le Chapeau Comte; leem gemengd met silex (perruches) manuele oogst met beperkt rendement (33hl/ha) gevolgd door directe persing en fermentatie op lage temperatuur (16-18°C) gedurende 3 weken; élevage met de lies (gisten) gedurende 3 maand Zeer veel fraicheur en florale toetsen en wit fruit (nectarine, perzik). Niet echt die typische kweepeer. Het is ook een zeer droge versie van Chenin. Maar vooral de mond bekoort met een enorme ziltigheid (die mij persoonlijk wel bevalt). Het is alsof de wijn geïnfuseerd werd met heerlijk Atlantisch zeewater. Enorme fraicheur en enorme lengte. En dat aan 11 EUR. Echt een jonge wijnmaker om in het oog te houden. Gekocht bij Tinto, Heusden. RE: Vigneron Thomas Frissant - vinejo - 14-03-2022 09:12 PM Twee jaar aan een stuk ben je belachelijk voorzichtig om toch maar geen corona op te lopen. Wijnliefhebbers snappen (nog meer) waarom. En dan, na een week alles los in de samenleving, met een fake code Geel (want nog 9000 besmettingen per dag) had ik het dan toch zitten. Zaterdagochtend positieve PCR test. En net die namiddag zou BartS wat wijnen komen oppikken en zouden we (eindelijk) eens samen een glas drinken. Uiteraard heb ik m verwittigd, maar aangezien Bart pas drie weken geleden zelf gastheer geweest was voor het virus, zag hij er niet vanaf om te komen. Zelf was ik nog redelijk in orde (vandaag zou t niet gelukt zijn), dus, ja, we hebben de coronabesmetting eervol gevierd. We begonnen met een witte wijn, waarvan Bart bescheiden zei dat ie m bijzonder mooi vond, maar dat een wijn thuisbrengen toch wel heel moeilijk is. “Doet me wel wat denken aan die witte van dat huis daar. Hij wees naar één van de twee flessen (de andere hou ik geheim) die hij me cadeau gaf. Chateau Haut Bergey, Pessac. En, Pierre, wat hadden we in het glas? Een witte Pessac, namelijk Chateau Gazin Roquencourt. STERK debuut noemen ze dat in de foetbal. Het ging om de 2014 btw, en die toonde zich perfect op dronk en bijzonder stijlvol. Vervolgens schonk ik m een forumfavorietje dat niét in zijn “bestelling” zat, de Carpe Diem 2015 van Shumacher. Bourgognesk maar toch wel iets zoetigs, merkte Bart op. Inderdaad, de 2015 s van Shumacher zijn iéts meer Spatburgunder dan normaal door het rijpe jaar (ik moest niks doen, aldus Paul) maar we herkenden toch de hand van de meester in de balans en zuiverheid van deze wijn. En dan mocht Bart iets schenken. [attachment=6065] Wil je blind? Uiteraard, ik geniet van afgaan als ouwe rot in het vak. Een wijn die zich heel donker toonde, met violet rand. Bijzonder jong dus. Ik vroeg me af of er syrah in zat. De smile als reactie van Bart moet ik nog leren kennen, ik dacht dat die bevestigend was… De neus vond ik bijzonder kruidig, vegetaal zei Bart, en inderdaad, het leek alsof de wijnbouwer niet volledig ontsteeld had. Geen onrijpe vegetaliteit dus, maar eentje van de steeltjes. Ik plaatste die kruidigheid redelijk zuidelijk, mede door het mooie volume en de sappigheid van de wijn. Mijn idee van een Languedoc blend (syrah dus, eventueel met carignan en Grenache) kreeg echter het antwoord “ we drinken een monocepage”. Auw, dan weet je al dat er iemand zit te denken “Goh, hij kan t wel goed uitleggen op zijn forum, maar…” Een Noordelijke Rhone herkende ik er niet in, dus zocht ik in de Loire…maar voor een cabernet franc zou dit wel héel mooi zijn, zonder enige zweem van paprika of tannines. Niet dus. Ook geen pinot noir. Een gamay O ja, nu je het zegt… Eerlijk, hij rook wat naar een Bouland 2016 die heeft ook zo n mooie vegetale kruidigheid. Maar het kleur was veel donkerder. Sowieso een bijzónder knappe wijn, blijkbaar de eerste jaargang van deze piepjonge wijnbouwer, en aldus een ongelooflijke belofte. AFC Touraine gamay, Les Rosiers 2019 Sedert de start van de blog (in 2005) en het forum (in 2009) leerde ik al heel veel wijnliefhebbers persoonlijk kennen. Sommigen werden vrienden voor het leven, anderen bleven toevallige medeproevers. Maar sowieso blijft het voor mij altijd leuk nieuwe forumleden te ontmoeten. En af en toe heb je gewoon een klik van bij de eerste blik. Bart om me mijn coronabesmetting een hele namiddag compleet te laten vergeten. (één moment uitgezonderd, een hilarisch telefoongesprek met de Contact Tracing op het moment dat ik een VDP Des Tours ontkurte.. ) En nu ga ik in mijn bed kruipen want de viruspartikeltjes houden redelijk huis in mijn ouwe wijnliefhebberslijf. RE: Vigneron Thomas Frissant - Sur la Table - 14-03-2022 09:21 PM Mooie kennismaking! En die gamay klinkt heel goed, zeer nieuwsgierig. RE: Vigneron Thomas Frissant - BartS - 15-03-2022 10:07 AM (14-03-2022 09:12 PM)vinejo schreef: Twee jaar aan een stuk ben je belachelijk voorzichtig om toch maar geen corona op te lopen. Wijnliefhebbers snappen (nog meer) waarom. Dat capteert perfect de gezellige middag. Veel beterschap RE: Vigneron Thomas Frissant - Thomas - 15-03-2022 01:56 PM Even off/on topic: hier ook vandaag prijs, na 2 jaar negatief te testen... RE: Vigneron Thomas Frissant - UC - 15-03-2022 02:59 PM Beterschap beide! Zorg dat je goed uitrust & uitziekt. Hier helaas tweemaal gehad in de laatste 6 weken. RE: Vigneron Thomas Frissant - Olivier - 15-03-2022 04:02 PM Citaat: Hier helaas tweemaal gehad in de laatste 6 weken. Amai, je zou denken dat je ervan bent dan… RE: Vigneron Thomas Frissant - vinejo - 15-03-2022 04:34 PM (15-03-2022 04:02 PM)Olivier schreef:Citaat: Hier helaas tweemaal gehad in de laatste 6 weken. @UC thanks @BartS — Oeioei… we hadden mss toch beter buiten blijven zitten.. @Thomas: Beterschap! Vandaag (vierde dag) nog steeds enorm moe maar de zware hoest en snotvalling zijn al beter. RE: Vigneron Thomas Frissant - UC - 15-03-2022 05:40 PM (15-03-2022 04:02 PM)Olivier schreef:Citaat: Hier helaas tweemaal gehad in de laatste 6 weken. Daar hopen we maar op |