André Clouet - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Bubbelbabbels (/forum-58.html) +--- Forum: Champagne/schuimwijnen (/forum-6.html) +--- Discussie: André Clouet (/thread-7568.html) |
André Clouet - wvd - 11-12-2022 04:03 PM Ik had nog nooit van dit huis gehoord (en van zovele andere...) tot het me onder de aandacht werd gebracht met 1 wijn: "Un Jour de 1911". Een oud label (van.... juist! ) De fles ziet er helemaal antiek uit en is verpakt in stro en individueel houten kistje, zeg nu zelf, dan verwacht je al iets. En die verwachtingen worden helemaal ingevuld: mooie belegen kleur, gelaagd, gerijpt bouquet, erg genuanceerd, vrij volle mond met zacht mousse, heel mooi. Niet superdroog, maar niet storend, wat ik wel vond bij de nieuwe zo hoog gewaardeerde Roederer 242, maar goed, dit is, voor mij en zeker voor Vera, toch wel een ander niveau! Zeer sterk aanbevolen. s' Anderendaags dronken we een Leclerc-Briant millésimé 2014. Ook bijzonder mooie Champagne, maar een totaal ander gevoel. Logisch ook want deze is amper 8 jaar en de jongste wijn in de blend van de Clouet is 2008. Ik dronk altijd al graag Champagne, zonder veel meer, maar de laatste tijd is mijn interesse enorm gegroeid moet ik toegeven. [attachment=6416] RE: André Clouet - FRANCISPICCART - 11-12-2022 07:13 PM (11-12-2022 04:03 PM)wvd schreef: Ik had nog nooit van dit huis gehoord (en van zovele andere...) tot het me onder de aandacht werd gebracht met 1 wijn: "Un Jour de 1911". Een oud label (van.... juist! ) De fles ziet er helemaal antiek uit en is verpakt in stro en individueel houten kistje, zeg nu zelf, dan verwacht je al iets. De 1911 van Clouet is een 100% pinot noir, geen millésime maar een assemblage van meerdere jaargangen, dacht ik. De pinot noir laat natuurlijk altijd een voetafdruk na door de ietwat meer getaande kleur. De oudere jaargangen en de lange lageringen doen de rest. De dosage is hier zeker niet hoog, ik dacht rond de grens van extra-brut/brut. Maar een rijpe pinot noir geeft altijd een meer weelderig gevoel, wat rondeur en iets minder fraîcheur. André Clouet is een uitstekende wijnbouwer uit Bouzy en hij werkt uiteraard vooral met pinot noir omdat die druifjes in zijn dorp daar de top zijn. RE: André Clouet - Corto - 11-12-2022 07:23 PM André Clouet was vroeger de huischampagne van Hertog Jan. RE: André Clouet - wvd - 12-12-2022 01:05 AM (11-12-2022 07:13 PM)FRANCISPICCART schreef:Klopt, de blend in deze versie is 50% 2008, 20% 2002, 15% 1999 en 15% 1996. Dat geeft uiteraard een totaal ander type dan zo'n jonge millésimé.(11-12-2022 04:03 PM)wvd schreef: Ik had nog nooit van dit huis gehoord (en van zovele andere...) tot het me onder de aandacht werd gebracht met 1 wijn: "Un Jour de 1911". Een oud label (van.... juist! ) De fles ziet er helemaal antiek uit en is verpakt in stro en individueel houten kistje, zeg nu zelf, dan verwacht je al iets. RE: André Clouet - wvd - 23-12-2023 03:18 PM Dat het glas niet alles bepaalt, bewijst deze fles 1911. Van een iets oudere assemblage (?), in ieder geval editie 103 (vorige was 117), maar zelfde jaar dégorgement, 2021. [attachment=6794] Ditmaal uit Riedel Veloce, een schitterend glas wat mij betreft, smaller dan de Lehmann (zie boven). In eerste instantie zag en rook de wijn ouder (kurk was elasticiteit kwijt), meer oxidatief tot grote ontgoocheling van de eega die daar een gloeiende hekel aan heeft. Gelukkig klaarde dat wat op en kwam er meer fruit boven en bleek ook deze een zekere gelaagdheid te vertonen, maar ook ik was minder gecharmeerd dan van de vorige versie. Staat nog bodempje in de fles, straks opnieuw. We hadden nog een tweede fles open (met dank aan Bert), Rochet-Bocart Millésimé 2011 en die viel meer in de smaak bij Vera. Vanavond dus vervolg van deze onbedoelde "battle". RE: André Clouet - ntr0 - 23-12-2023 09:51 PM (23-12-2023 03:18 PM)wvd schreef: Dat het glas niet alles bepaalt, bewijst deze fles 1911. Van een iets oudere assemblage (?), in ieder geval editie 103 (vorige was 117), maar zelfde jaar dégorgement, 2021. Wat . een . sexy . glas !! Had vandaag ook een shuimwijntje in onze 'standaard' bubbel glaasjes, denk aan de ikea bubbel fluut glazen van vroeger en je zit dicht in de buurt. Bubbeltje in kwestie was de van eigen bodem Cruysem brut, zeker niet verkeerd. Maar dit veloce glas doet me zelfs op foto al juichen van anticipatie. Dat steeltje is zoooo dun, zou kunnen breken van er naar te kijken, maar ik wil gewoon even nippen om het te voelen. Nog zo veel te ontdekken in de wijnwereld RE: André Clouet - Olivier - 24-12-2023 11:31 AM (23-12-2023 09:51 PM)ntr0 schreef:(23-12-2023 03:18 PM)wvd schreef: Dat het glas niet alles bepaalt, bewijst deze fles 1911. Van een iets oudere assemblage (?), in ieder geval editie 103 (vorige was 117), maar zelfde jaar dégorgement, 2021. Ik kom ook van flutes voor schuimwijnen. Geen slechte nochtans. Maar als je een liefhebber bent van schuimwijn is een tulpvormig glas een zeer goede investering. Ideetje voor kerstcadeau misschien RE: André Clouet - wvd - 24-12-2023 01:28 PM (24-12-2023 11:31 AM)Olivier schreef:(23-12-2023 09:51 PM)ntr0 schreef:(23-12-2023 03:18 PM)wvd schreef: Dat het glas niet alles bepaalt, bewijst deze fles 1911. Van een iets oudere assemblage (?), in ieder geval editie 103 (vorige was 117), maar zelfde jaar dégorgement, 2021. Mijn ouders kregen voor hun huwelijk o.a; een glasservies en voor Champagne waren dat coupes toen! Flutes waren in de jaren zestig "modern" en de uitleg was dat de Champagne er langer fris in bleef en dat je de bubbeltjes beter zag. Om maar te zeggen, het is wel een beetje mode afhankelijk. Ik vind zelf de conclusie van het artikel van Bourgogne Aujourd'hui (hier) zeer to the point: smallere glazen houden het gas beter bij, de focus ligt er meer op bruis, frisheid, mineraliteit en spanning, terwijl bredere glazen uiteraard het bruisende sneller verliezen en meer de nadruk leggen op de wijn achter de Champagne / schuimwijn en eerder "oudere" aroma's, brioche, rijper fruit accentueren. Met andere woorden, wat zoek jij in een Champagne? Ik heb zelf ook Lehmann Jamesse die sterk gelijkt op Synergie 60 (zie hoger) en ja, dat glas brengt idd de "belegen" aroma's naar voren en de kritiek op dat glas dat het lastig drinkt is zeer terecht, je breekt je nek bijna bi het laatste slokje wil. We gebruiken het eigenlijk nog enkel voor de wijnen van Cherubini die echt die lucht nodig hebben. Wij drinken meestal uit glazen die ik ooit van Bollinger kreeg en die zijn klein naar huidige maatstaven, maar ze drinken zeer aangenaam. Nu ik 2 van deze Veloce's heb, ik kan die zeer warm aanbevelen. En ja, ik was die af met de hand, heel, heel voorzichtig... RE: André Clouet - wvd - 27-05-2024 05:41 PM Nog een edition 103 vorige week. Kurk was beter en de wijn ook. Groeit in het glas, we dronken een glaasje als apero en de rest aan tafel, wat hem in feite beter af ging. De kleur was iets minder geëvolueerd en de neus was dan ook wat frisser, terwijl het hier wel duidelijk een rijper / rijker type Champagne is. Ik ga niet beweren dat het mijn favoriete Champagne is, maar het is wel erg goed. En ik vind het ook eerder een winter- dan een zomerchampagne.Volgende fles (terug edition 117 dan?) in de herfst. Hoewel het weer nu nog steeds aanvoelt ald herfst... |