Goustine - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html) +--- Forum: Loire (/forum-7.html) +--- Discussie: Goustine (/thread-7589.html) |
Goustine - Jerver - 26-01-2023 03:44 PM Met enige schroom , alsook wegens extreme inactiviteit op het forum het laatste jaar, kom ik u de blijde geboorte van Goustine melden. Na een bureauleven in België zijn mijn madam en ikzelf in 2019 de weidse wijnwereld ingetrokken. Na enige omzwervingen langs Chinon (Domaine Grosbois), een jaar opleiding in Amboise, een lange passage in Montlouis Sur Loire (Les Pierres Ecrites, Frantz Saumon & Laura David), een hele korte passage in Gaillac (Domaine Vayssette) en een eindstation in Vouvray (Vincent Careme & Damien Pinon) hebben we een négoce opgericht waarmee we onze eerste wijnen vinifiëren. In 2021 oogstten we Sauvignon Blanc & Chardonnay bij bevriende wijnbouwers om een Pet'nat te maken: Esprit Pétillant. Deze brengen we zeer binnenkort op de markt na 15 maand sur lattes. De fraîcheur en zuren van 2021, gedomineerd door de aromatique van Sauvignon met fijne pareling (petillant naturel heeft steeds een lager co2 gehalte) In 2022 terug een Pet'nat, Sauvignon Chenin deze keer, van een eigen klein perceeltje. Deze zit al een aantal maanden op fles en rust in de befaamde cave troglodyte. 2 nieuwe cuvées zien dit jaar het daglicht (zitten nog op cuve op dit moment), 2 x Vouvray sec. Deze ook geoogst bij een bevriende wijnbouwer om er onze wijn van te maken. Alle druiven die we kochten worden gecultiveerd zonder herbicides etc, maar niet noodzakelijk gecertifieerd. Onze website staat sinds zeer kort online: www.goustine.fr (er zit een foutje in de lettertypes op de homepage maar ik krijg het niet onmiddellijk weg, komt wel terug goed) Altijd welkom om hier eens te komen proeven (qua wijnfaciliteiten is er nog niet veel te zien, we zijn alles aan het opbouwen van 0, maar de wijn is toch het belangrijkste ) Normaalgesproken nemen we onze eigen percelen in Vouvray over na de komende oogst. We komen binnenkort eens naar België met wat flessen en zoeken nog cavisten die u in uw omgeving onze wijn kunnen aanbieden Jo, zet gerust in het hoekje van de handelaar. Maar ik vermoed dat het wel duidelijk is dat dit onze wijnen zijn? RE: Goustine - Olivier - 26-01-2023 04:36 PM Proficiat met het nieuwe domein en de nieuwe wijnen! RE: Goustine - vinejo - 27-01-2023 02:15 AM Knap, proficiat Jerver! Ik geef het sowieso door aan pvdw. Geen plannen om wijnen van cabernet franc te maken..? RE: Goustine - redacteur - 27-01-2023 10:31 AM Waw, wat een avontuur! Veel succes! Benieuwd om eens iets te proeven. Ik speel de info ook door aan de wijnvrienden met een winkel in Gent! RE: Goustine - Smaakatleet - 27-01-2023 12:51 PM Hey Jerver, Neem je deel aan beurzen om je wijnen voor te stellen? RE: Goustine - Jerver - 29-01-2023 01:19 PM Bedankt voor de reacties! Voor de komende oogst geen plannen voor Cabernet Franc, maar wat niet is kan nog komen. In rood zijn we hier beiden fan van Grolleau. We hebben een paar contacten, dus onze Pet'nat zal de komende tijd zeker in België geraken, hopelijk ook tot bij jullie om eens te proeven. Beurzen hebben we momenteel niet op de agenda staan. Als we er dit jaar nog doen zullen het sowieso kleinere salons zijn. Vanaf mei zullen we onze, of minstens één van beide, Vouvray wijnen op fles hebben, dan hebben we ook iets meer aanbod. RE: Goustine - troisetoiles - 29-01-2023 04:52 PM Gefeliciteerd Jerver! Benieuwd naar het vervolg van jullie mooie avontuur, en uiteraard ook naar de wijnen. RE: Goustine - UC - 05-02-2023 10:33 AM Mooi avontuur en gefeliciteerd met de eerste lichting! RE: Goustine - vinejo - 16-08-2023 09:48 AM Ik kreeg zondag een bijzonder leuk mailtje in de bus. [attachment=6663] Snel al mijn levensbelangrijke afspraken afgezegd om het jonge wijnbouwerskoppel te ontvangen. Zoals in het eerste bericht van deze topic te lezen valt volgden Anne en Jeroen 100% hun passie en gaven al hun zekerheden op om op avontuur te gaan naar de Loire. Ze leerden enorm veel bij van de vele stages bij verschillende wijnbouwers, maar volgden ook allebei een voltijdse wijnopleiding (Bacpro) in Amboise. Ook Fransen houden van harde werkers, dus men zag deze jonge enthousiastelingen graag komen. Ondertussen bouwden ze dan ook een heus netwerk op en krijgen nu hulp van gerenommeerde wijnbouwers (Vincent Caremme, someone..?) om het beste uit hun druiven te halen. Twijfel of een probleempje? Even bellen naar Coralie van Domaine Les Pierres Ecrites en ze kunnen weer verder. Op die manier brachten ze hun allereerste wijnen op de markt. Dit jaar nog volledig gemaakt van druiven die ze aankochten bij bevriende wijnbouwers waarvan ze de filosofie onderschrijven. Geen chemische brol of kunstmest dus, integendeel. Ook bij het vinifiëren werkt men zo zuiver mogelijk en tracht men zo weinig mogelijk te interveniëren. Anne en Jeroen kochten echter onlangs een eigen plekje met…eigen wijngaarden. Vanaf september beginnen ze met het maken van hun eigen wijn, voorlopig slechts van 1 ha, in 2024 gaan ze van de volle 6 ha hun eigen Vouvray wijnen maken. Maar in tussentijd zijn ze natuurlijk ook bijzonder trots op hun eerstgeboren nakomelingen. Ik proefde ze eergisteren met Vince, dit zijn onze bevindingen. 1/Petnat “Goustine, Esprit Petillant” Een originele blend van sauvignon blanc en chardonnay. 18(!) maanden sur latte. Boeiende neus, echt speciaal voor een bubbel. Prinsesseboontjes. Appel. Kiezel. Vince mist wat fruit. Later komt dat er nochtans meer uit, zelfs gele abrikoosjes In de mond is dit poerdroog en zeer vineus. Eindigend met een mooi bittertje. Twee dagen later nog heel erg genoten van wat overbleef. Ik vond deze petnat beter en boeiender dan de meeste Champagnes die ik dronk. 2/ Le XX 2022 Vouvray Fans van The XX en XX= Vin(gt) Zeer mooie neus, ruikt naar wijn met spanning, pompelmoes, peer, geel fruit, vers gesneden selder Heel lekker en zacht in de mond, mooie lengte, wel wat minder spanning dan verwacht. Paar gram restsuiker…? (Navraag leert dat er 2 gram restsuiker aanwezig is. 2022 was ook een héel warm jaar in de streek, vandaar ook het rijpe karakter van de wijnen. Beide witte wijnen ondergingen trouwens een volledige malolactische fermentatie). Vince herkent het zalvende mondgevoel van een St Joseph. Deze wijn is op zich heel genietbaar maar nog beter als perfecte begeleider van een keur aan gerechten..Mooi! 3/ Caresse Calcaire 2022, Vouvray Zoals de naam het zegt wordt deze cuvee gemaakt van druiven op een zeer kalkrijke terroir (vorige had wat meer klei). Neus is even mooi als die van de XX, bij aanvang wel wat reductief. Een licht gerookte toets, zeste van mandarijn, peer. We zochten naar kruiden en vonden een subtiele hint van curry/saffraan. De wijn is iets frisser in de mond en héel zuiver. (Hier nochtans 3 gram restsuiker maar maar een stuk lagere PH, wat zorgt voor een schitterend evenwicht). Doet me denken aan een hêel goede St Perray, zegt Vince. Enorm zacht en zalvend, smelt in de mond, heeft een bepaalde tederheid van grote wijnen. Pas achteraf valt mijn frank dat deze wijn…Caresse heet. Het laatste woord is voor Vince: “Dit zijn de wijnen die we hopen te krijgen op onze wijnbijeenkomsten bij Heevie Teusted en Pinot Entente” Volgens de leden van deze clubjes kan een compliment alvast niet groter zijn [attachment=6664] RE: Goustine - redacteur - 16-08-2023 10:29 AM Zalig om te lezen en petje af voor Anne en Jeroen... wat een avontuur! Benieuwd om deze wijnen eens te proeven, waar zullen deze te vinden zijn in Vlaanderen? Link met the XX vind ik trouwens ook heel leuk gevonden RE: Goustine - Olivier - 16-08-2023 11:02 AM Mooi! En super sympathiek van Jerver. Veel succes met de eerste wijnen van de eigen wijngaard! RE: Goustine - troisetoiles - 18-08-2023 10:26 AM Prachtig verhaal dat een glimlach op het gezicht tovert! De tasting notes klinken ook erg goed, maakt nieuwsgierig. RE: Goustine - Fre - 18-08-2023 12:55 PM Heerlijk om te lezen hoe jullie die droom najagen en daar stap voor stap ook gewoon in slagen. RE: Goustine - Jerver - 18-08-2023 05:47 PM Hallo! Bedankt Jo voor de mooie omschrijvingen. En alle anderen voor de reacties, we doen ons best! In België momenteel nog niet te krijgen, we zoeken nog naar een of enkele importeurs, de twee Vouvrays zijn nog maar net beschikbaar, zal er wel van komen. De etiketten zijn vandaag toegekomen en de wijnen zitten bijna 3 maand op fles, dus we kunnen ze beginnen verkopen Het is onze bedoeling om zo goed mogelijke, zuivere wijnen te maken, met zo weinig interventie als mogelijk, maar wel voldoende om de wijnen te beschermen. Tot nu toe is een klein beetje zwavel voldoende gebleken. Vragen staat vrij als er iemand nog iets wil weten over de wijnen of het domein. |