wijnliefhebbers
Wijn van dichtbij - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: klik hier om bijzonder interessante topics te ontdekken! (/forum-42.html)
+--- Discussie: Wijn van dichtbij (/thread-7701.html)


Wijn van dichtbij - Jerver - 05-11-2023 08:35 PM

We nemen onze wijn tijdens de oogst af en toe letterlijk onder de loep. Hieronder een foto van een paar weken geleden.

[attachment=6743]

De talrijke bolletjes zijn saccharomyces (in veel verschillende vormen/soorten, bij indigene fermentatie tot rond de 20 verschillende afhankelijk van de fase van de fermentatie)
De groen omcirkelde is de fase waarbij een gistcel een nieuwe gistcel aanmaakt, de vemenigvuldiging van gisten dus.
De blauwe zijn de bacteriën verantwoordelijk voor malo. Hoe langer de keten, hoe 'sterker' de malo omzetting aan de gang is.
De gele zijn, simpel gesteld, oxidatieve gisten, verantwoordelijk voor zowel fermentatie, met minder alcohol en wat meer volatile, maar meestal beperkt. Zijn gisten die vooral in het begin van de fermentatie aanwezig zijn, verdragen zeer slecht alcohol.

Voor een idee van de schaal en hoeveel gistcellen in een liter/vat/tank wijn zitten: dit is 1 minuscule druppel tussen petriplaatjes

Voor ons is dit een zeer interessante manier om te zien wat er gaande is in de wijn en om indien nodig op gepaste manier actie te ondernemen


RE: Wijn van dichtbij - vinejo - 05-11-2023 10:05 PM

(05-11-2023 08:35 PM)Jerver schreef:  We nemen onze wijn tijdens de oogst af en toe letterlijk onder de loep. Hieronder een foto van een paar weken geleden.



De talrijke bolletjes zijn saccharomyces (in veel verschillende vormen/soorten, bij indigene fermentatie tot rond de 20 verschillende afhankelijk van de fase van de fermentatie)
De groen omcirkelde is de fase waarbij een gistcel een nieuwe gistcel aanmaakt, de vemenigvuldiging van gisten dus.
De blauwe zijn de bacteriën verantwoordelijk voor malo. Hoe langer de keten, hoe 'sterker' de malo omzetting aan de gang is.
De gele zijn, simpel gesteld, oxidatieve gisten, verantwoordelijk voor zowel fermentatie, met minder alcohol en wat meer volatile, maar meestal beperkt. Zijn gisten die vooral in het begin van de fermentatie aanwezig zijn, verdragen zeer slecht alcohol.

Voor een idee van de schaal en hoeveel gistcellen in een liter/vat/tank wijn zitten: dit is 1 minuscule druppel tussen petriplaatjes

Voor ons is dit een zeer interessante manier om te zien wat er gaande is in de wijn en om indien nodig op gepaste manier actie te ondernemen

Ik begrijp het maar half maar toch bedankt voor deze interessante info!
Keep posting, we zijn zeer geïnteresseerd!


RE: Wijn van dichtbij - UC - 05-11-2023 10:26 PM

Zelfde!


RE: Wijn van dichtbij - Olivier - 06-11-2023 12:02 AM

+1


RE: Wijn van dichtbij - Rik Martens - 07-11-2023 06:40 PM

Tof.
Op school haalde ik mijn beste scheikundepunten voor "het plooien van een capillair buisje boven een bunsenbrander... Maar als men het hierover had gehad, had ik wellicht een stuk hoger gescoord als het om moleculen ging.