wijnliefhebbers
Domaine Moreau-Naudet et Fils, Chablis - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Bourgogne (/forum-5.html)
+--- Discussie: Domaine Moreau-Naudet et Fils, Chablis (/thread-7923.html)


Domaine Moreau-Naudet et Fils, Chablis - WhyAlwaysMe - 02-02-2025 01:18 AM

Blijkbaar nog geen topic over deze zeer interessante producent.

Ik dronk deze week de 2022 Moreau-Naudet & Fils Chablis:
Fris en levendig, met een licht gouden kleur en een neus vol citrus, groene appel en een vleugje natte steen. Er zit ook een subtiele hint van witte bloesem en een lichte romigheid in de achtergrond, wat voor extra diepte zorgt.

In de mond strak en verfrissend, met die kenmerkende Chablis-mineraliteit die mooi naar voren komt. De zuren zijn levendig maar goed in balans, waardoor de wijn een fijne energie heeft zonder te scherp te worden. De afdronk is schoon en lang, met tonen van citroenzeste en een subtiele ziltigheid.

Een heerlijke, veelzijdige Chablis die zelfs een niet-Chablis-liefhebber kon overtuigen en zijn mening over Chablis heeft doen herzien. Echt een aanrader en deze basis-Chablis is ook redelijk scherp geprijsd. Bij het opzoeken zie ik dat dit op Decantalo €38 moet kosten, maar ik denk dat ik hier rond de €25 voor betaald heb. Edit: op Vinatis te vinden voor €26

Echt benieuwd naar de 1er Cru Montmains en de GC Valmur die ik hiervan heb liggen, want de basis Chablis is echt al top!

Nog een woordje over het domein die ik klakkeloos van het internet heb overgenomen:
Stéphane Moreau nam zijn familiedomein over in de jaren negentig en heeft het de afgelopen 20 jaar verheven tot een van de topproducenten in Chablis. Stéphane, een toegewijde ambachtsman, paste pre-industriële landbouwtechnieken toe om echt onderscheidende wijnen te maken, waarvan vele afkomstig waren van wijnstokken die meer dan 50 jaar oud zijn.

Hij gebruikte uitgebalanceerde en rijpe druiven om de openlijk groene smaken te vermijden die veel klassieke Chablis kenmerken. Hij was daarvoor vaak een van de nieuwste plukkers, maar selecteerde alleen de gezondste druiven.

Stéphane bewerkte zijn land organisch en als wijnboer brandde zijn ster fel maar doofde al te snel. Hij stierf vóór de vintage van 2016 en zijn vrouw Virginie Moreau zet nu zijn nalatenschap voort. Ze eert en evolueert zijn wijnbereidingspraktijken, waarbij ze trouw blijft aan de essentie van het domein.

De methodes van Virginie lijken sterk op die van enkele van de beste kwekers in de Bourgogne. Ze ploegt de wijngaarden, beoefent biologische wijnbouw, oogst met de hand, perst de hele bessen, gebruikt natuurlijke gisten en gebruikt slechts kleine hoeveelheden zwavel. Ze heeft meesterlijk kelderwerk laten zien, waarbij ze op een intelligente manier vathoogte gebruikt om te voorkomen dat er eikensmaken in de wijn naar boven komen.

Virginie gebruikt gestoomde vaten in plaats van verkoolde vaten, en reserveert nieuw eikenhout voor de zuivere Chablis, en zelfs dan nog in zeer beperkte mate. Het resultaat is dat haar wijnen vol pittig karakter, textuur en complexiteit zijn.


Leuk etiket ook trouwens!


RE: Domaine Moreau-Naudet et Fils, Chablis - vinejo - 02-02-2025 10:24 AM

(02-02-2025 01:18 AM)WhyAlwaysMe schreef:  Blijkbaar nog geen topic over deze zeer interessante producent.

Ik dronk deze week de 2022 Moreau-Naudet & Fils Chablis:
Fris en levendig, met een licht gouden kleur en een neus vol citrus, groene appel en een vleugje natte steen. Er zit ook een subtiele hint van witte bloesem en een lichte romigheid in de achtergrond, wat voor extra diepte zorgt.

In de mond strak en verfrissend, met die kenmerkende Chablis-mineraliteit die mooi naar voren komt. De zuren zijn levendig maar goed in balans, waardoor de wijn een fijne energie heeft zonder te scherp te worden. De afdronk is schoon en lang, met tonen van citroenzeste en een subtiele ziltigheid.

Een heerlijke, veelzijdige Chablis die zelfs een niet-Chablis-liefhebber kon overtuigen en zijn mening over Chablis heeft doen herzien. Echt een aanrader en deze basis-Chablis is ook redelijk scherp geprijsd. Bij het opzoeken zie ik dat dit op Decantalo €38 moet kosten, maar ik denk dat ik hier rond de €25 voor betaald heb. Edit: op Vinatis te vinden voor €26

Echt benieuwd naar de 1er Cru Montmains en de GC Valmur die ik hiervan heb liggen, want de basis Chablis is echt al top!

Nog een woordje over het domein die ik klakkeloos van het internet heb overgenomen:
Stéphane Moreau nam zijn familiedomein over in de jaren negentig en heeft het de afgelopen 20 jaar verheven tot een van de topproducenten in Chablis. Stéphane, een toegewijde ambachtsman, paste pre-industriële landbouwtechnieken toe om echt onderscheidende wijnen te maken, waarvan vele afkomstig waren van wijnstokken die meer dan 50 jaar oud zijn.

Hij gebruikte uitgebalanceerde en rijpe druiven om de openlijk groene smaken te vermijden die veel klassieke Chablis kenmerken. Hij was daarvoor vaak een van de nieuwste plukkers, maar selecteerde alleen de gezondste druiven.

Stéphane bewerkte zijn land organisch en als wijnboer brandde zijn ster fel maar doofde al te snel. Hij stierf vóór de vintage van 2016 en zijn vrouw Virginie Moreau zet nu zijn nalatenschap voort. Ze eert en evolueert zijn wijnbereidingspraktijken, waarbij ze trouw blijft aan de essentie van het domein.

De methodes van Virginie lijken sterk op die van enkele van de beste kwekers in de Bourgogne. Ze ploegt de wijngaarden, beoefent biologische wijnbouw, oogst met de hand, perst de hele bessen, gebruikt natuurlijke gisten en gebruikt slechts kleine hoeveelheden zwavel. Ze heeft meesterlijk kelderwerk laten zien, waarbij ze op een intelligente manier vathoogte gebruikt om te voorkomen dat er eikensmaken in de wijn naar boven komen.

Virginie gebruikt gestoomde vaten in plaats van verkoolde vaten, en reserveert nieuw eikenhout voor de zuivere Chablis, en zelfs dan nog in zeer beperkte mate. Het resultaat is dat haar wijnen vol pittig karakter, textuur en complexiteit zijn.


Leuk etiket ook trouwens!

Leuk etiket indeed.
En leuke TN!
Chablis kon ik in de beginfase van m’n passie ook niet echt appreciëren, vond t meestal te vlak en smaakloos. Later zoek je minder naar geuren en smaken maar vooral naar elegantie en finesse in een wijn. En die vind je in goede Chablis.
De nog betaalbare witte Bourgogne.


RE: Domaine Moreau-Naudet et Fils, Chablis - WhyAlwaysMe - 02-02-2025 10:50 AM

Ik moet er wel bij vermelden dat bovenstaande Chablis niet de typische smaakloze/vlakke Chablis is, maar een wat vollere wijn is waar echt wel wat smaak in zit. Of dit aan de huisstijl ligt of aan de jaargang (zonnigste jaargang ooit?), dat zal de toekomst moeten uitwijzen.


RE: Domaine Moreau-Naudet et Fils, Chablis - vinejo - 03-02-2025 12:05 AM

(02-02-2025 10:50 AM)WhyAlwaysMe schreef:  Ik moet er wel bij vermelden dat bovenstaande Chablis niet de typische smaakloze/vlakke Chablis is, maar een wat vollere wijn is waar echt wel wat smaak in zit. Of dit aan de huisstijl ligt of aan de jaargang (zonnigste jaargang ooit?), dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Ik bedoelde niet echt dat Chablis smaakloos en vlak is, dat was wel wat ik ervan vond 15 jaar geleden. Wel blijft Chablis veelal toch minder vol dan Zuidelijkere Bourgognes.
Er is de laatste jaren volgens mij wel wat stijlverandering naar krachtigere wijnen- vroeger was houtlagering sowieso vooral voor de Grand Crus, zeker niet voor de villages.
Denk ik Wink


RE: Domaine Moreau-Naudet et Fils, Chablis - wvd - 03-02-2025 02:53 PM

(03-02-2025 12:05 AM)vinejo schreef:  
(02-02-2025 10:50 AM)WhyAlwaysMe schreef:  Ik moet er wel bij vermelden dat bovenstaande Chablis niet de typische smaakloze/vlakke Chablis is, maar een wat vollere wijn is waar echt wel wat smaak in zit. Of dit aan de huisstijl ligt of aan de jaargang (zonnigste jaargang ooit?), dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Ik bedoelde niet echt dat Chablis smaakloos en vlak is, dat was wel wat ik ervan vond 15 jaar geleden. Wel blijft Chablis veelal toch minder vol dan Zuidelijkere Bourgognes.
Er is de laatste jaren volgens mij wel wat stijlverandering naar krachtigere wijnen- vroeger was houtlagering sowieso vooral voor de Grand Crus, zeker niet voor de villages.
Denk ik Wink

Enkele (top) domeinen, Raveneau bijvoorbeeld, gebruiken (meestal oudere) eiken vaten voor de opvoeding van hun wijnen, sommigen zelfs voor hun "gewone" Chablis. Ik hou zelf niet van teveel houtinvloed in mijn Chablis, maar mits goed gedoseerd kan het toch het karakter helpen onderstrepen. Ach, het is zoals altijd bij mij: wat vind ik van de wijn in mijn glas... Zolang die dan ook proper en gezond gemaakt is, maakt het me allemaal weinig uit.
Verder is het allemaal een kwestie van stijl. Ik ben geen fan van Fèvre bijvoorbeeld, terwijl velen daarmee dwepen. Geef mij dan maar Billaud, Béru, Defaix, Droin,...