wijnliefhebbers
Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Dit wil ik (/forum-32.html)
+--- Forum: even kwijt... (/forum-38.html)
+--- Discussie: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? (/thread-884.html)


Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Tom - 19-01-2011 10:44 PM

Aan de dorstigen op dit forum: in de Auchan zag ik vandaag een Methusalem (6 liter, 8 flessen) staan van Sociando Mallet 2008. Moet zeggen: toch een redelijk indrukwekkende verschijning. Moest spontaan denken aan Sabine Hagedoren een tiental jaar geleden Big Grin
Prijskaartje? 275 euro, wat neerkomt op zo'n 34 euro de fles.
Zelf de laatste tijd overigens ook wat magnums aangeschaft.
Maar nu mijn vraag: heeft iemand ervaring met het drinken van de grotere versies in flessen? Is het waar dat de kwaliteit van eenzelfde vocht in een magnum sowieso nog een stuk hoger ligt dan in de gebruikelijke 75cl? Ergo, mogen we stellen dat de kwaliteit recht evenredig is met de grootte van de fles?


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - 33S - 19-01-2011 11:25 PM

[=flauwe plezante modus] Als ik die van ons mag geloven wel ja Wink [/flauwe plezante modus]


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - barre - 19-01-2011 11:26 PM

Nee, denk ik niet. Magnum zou ideaal zijn wat bewaring betreft. Hoe groter, hoe meer je voor glas betaalt... Enfin, denk ik


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Hugel - 20-01-2011 12:06 AM

ik zag dat ze op sylvies ook enkele 'Imperials' van chateau d'yquem veilen...
is ook enkel maar goe als ge een trouwfeest hebt zeker... pff 6 liter zoete wijn wie krijgt dat binnen watte

een magnum opendoen voor je gasten vind ik natuurlijk wel een pak specialer dan 2*75cl dus als de meerprijs meevalt vind ik het te overwegen.
denk niet dat de wijn beter is, al zal hij wel langer houdbaar zijn
dus, zo je wil, de magnum zal wel beter zijn dan de 75cl wanneer die laatste op zijn einde loopt/over z'n top is.
anderzijds, doordat de magnum minder oxidatie kent zal deze langzamer rijpen, en bijgevolg mogelijks meer complexiteit vertonen.
dus mss een goede regel is van de domeinen waarvan je magnums koopt ook steeds enkele 75cl kopen, zodat je de magnums zeker niet te vroeg opent...


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - vinejo - 20-01-2011 12:14 AM

Volgens mij zijn er twee factoren:
1/Door het grotere volume is het contact met O2 inderdaad beperkter en zal de wijn trager evolueren (zoals Hugel ook al stelde)
2/De domeinen zullen altijd hun allerbeste cuves (als ze die hebben tenminste) voorbehouden voor het vullen van magnums.

Heb wel moeten lachen met de flauwe plezante modus Smile


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Olaf - 20-01-2011 12:57 AM

Methusalem, zeer onhandig en moeilijk om wijn uit te serveren.


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Alex - 20-01-2011 01:06 AM

dat magnum en jeroboam glazen wijnflessen zoveel duurder zijn dan de gewone is eigenlijk dikke bullshit. Het is enkel en alleen uit commercieel oogpunt dat de prijzen soms hoger liggen. (let op: is niet steeds het geval, soms is magnum goedkoper dan 2x 0,75)

Wat de kostprijs betreft van flessen boven jeroboams, zoals methusalems, kan ik me niet uitspreken.

Bij champagne flessen speelt de kost van de grote flessen wel een rol.


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - jazzper - 20-01-2011 09:05 AM

vroeger veel gedronken en vooral veel moeten uitschenken (voordeel van voor grote hotels/caterings te werken) en uiteraard zijn die meestal beter, het schenken valt mee hoor (anders moet je maar een molentje kopen) het opendoen is soms andere koek... ik koop zelf af en toe grote formaten (voornamelijk van de geboortejaren van mijn kinderen) met de bedoeling om die zeer lang te kunnen laten liggen.


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Roeland V - 20-01-2011 01:55 PM

Ik heb altijd geleerd (van wijnmakers) dat de prijs van glazen flessen toenemend evenredig omhoog gaat met het formaat vanaf dubbele magnum.
Dus de kostprijs voor een magnumfles (glasprijs + bewerking) kost niet veel meer dan het glas van 2 x 75 cl. De meerwaarde van een magnum (kost vaak meer dan de 75 cl prijs x 2) komt hier enkel en alleen op rekening van de betere bewaarcapaciteit en het speciale karakter.

Maar eens daar boven, vanaf dubbele magnum dus en meer, stijgt de prijs van het glas/de fles veel meer omdat niet alle flesleveranciers dat standaard in het gamma hebben. Een dubbele magnum kost daarom bv. (4 x 75 cl) + enkele €'s, een impériale kost naast de individuele flesprijs nog meer extra.
Het glas is veel dikker, en de flessen moeten vaak speciaal besteld en voor die ene klant gemaakt worden.

Objectief onbetwistbaar is hierbij wel degelijk dat grotere formaten altijd beter bewaren dan kleinere, maar daar ben je alleen iets mee als je spreekt over een wijn die sowieso een goede bewaarcapaciteit heeft.
De Chateau Malesan van de Carrefour zou ik met andere woorden nog niet in impériale kopen Wink


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - barre - 20-01-2011 02:47 PM

en ook, als je met nen imperiale met een slechte fles zit, is dat wel jammer natuurlijk


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Peter VdV - 20-01-2011 03:54 PM

Naast de reeds vermelde argumenten voor de meerprijs, geldt natuurlijk nog steeds de wet van vraag en aanbod. Een aangezien deze grote formaten meestal zeldzaam zijn (hoe groter hoe zeldzamer) zullen deze flessen (op voorwaarde dat het veelgezochte wijnen zijn) een hoger prijskaartje dragen. (om nogmaals onze vriend Prof Marcel van de Kostprijs te quoten: "value is what a damn fool will pay for it!"). Damn collectors.


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - doc - 20-01-2011 06:37 PM

Ja maar, wat geeft nu de beste resultaten op lange termijn, wordt de wijn beter in een magnum of wat ?


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Alex - 20-01-2011 06:47 PM

test het uit en laat het ons binnen 20j eens weten doc Smile

Citaat:En magnum ou en bouteille ?

La question se pose à chaque fois : « Est-ce meilleur en magnum qu'en bouteille ? » Si cette interrogation est récurrente, c'est que le consommateur ressent gustativement une différence. Le magnum (grand, en latin) correspond à deux bouteilles ordinaires, soit 1,5 litre. L'origine de l'utilisation du mot pour une « grosse bouteille » remonte à 1788 en Angleterre. Œnologue chargé de la communication vignes et vins chez Veuve-Clicquot, Cyril Brun est catégorique : « Le vin de champagne est effectivement meilleur dans un magnum que dans une bouteille. C'est prouvé techniquement et scientifiquement. Avec la même circonférence de goulot que celui de la bouteille, la quantité d'oxygène contenue dans le magnum va avoir une action plus lente sur les vins et le mécanisme d'oxydation sera plus modeste, donc le vieillissement plus long (lire par ailleurs). Nous avons alors une oxydation ménagée qu'on retrouvera moins dans une bouteille ».

Il n'en demeure pas moins vrai que le prix du magnum est plus élevé que celui de deux bouteilles. « C'est une question de coût de production. Si le prix de la matière première est identique, le prix de l'habillage, de l'étiquetage et du verre, les opérations de manutention sont plus nombreuses ». Preuve à l'appui, un magnum de Veuve Clicquot coûte 61,80 €, la bouteille 29,95 € (prix au domaine).

A noter que le magnum pos

Citaat:Il existe des bouteilles de vin plus grande que la normal. La plus utilisée est la bouteille Magnum, d’une capacité d’un litre et demi de vin c'est-à-dire le double d’une bouteille standard. Ainsi, l'un des sujets qui suscitent le plus d'intérêt entre les nouveaux amateurs de vin est ce format. Pourquoi une si grande bouteille ? Et bien, pour de multiples raisons...

Il faut voir le vin comme un ensemble de particules. Une particule qui a été en contact avec la peau du raisin, a acquise une partie de ses propriétés. Une autre qui a été en contact avec la barrique de bois, a pris son arôme. Une autre, qui vient d’une vigne plus jeune, a moins de parfums. Il y en a même qui viennent d’un raisin presque sec, ce qui donne une saveur plus sucrée...



Quand le vin se met en bouteille, ces particules sont mélangées, jusqu'à ce que toutes finissent par être identiques. C’est pourquoi on dit qu’un vin s’est affiné en bouteille.

Plus la bouteille est petite, plus il est difficile que toutes les particules soient représentées: si dans une bouteille seulement 3 particules tenaient, une des particules que nous avons mentionné ne serait pas présente dans le vin. Ainsi, plus la bouteille est grande, plus nombreuses sont les particules qui façonnent le vin et plus complet sera son goût.

De plus, cela signifie que plus la bouteille est grande, plus l’affinage en bouteille sera long. Ainsi, les vins en bouteille Magnum sortent normalement à la vente un an plus tard qu’un vin en bouteille normale. Cependant, le processus étant plus lent et reposé, il offrira un résultat plus perfectionné.

Les caves, qui connaissent tous ces aspects (et de façon plus scientifique que mon explication), ont l'habitude proposer à la vente des magnums seulement de leurs meilleurs vins. Ce n’est pas pour rien, non?

Il y a un autre avantage des bouteilles Magnum. Le vin est très sensible aux changements brusques de température. Plus la bouteille est petite, plus elle se réchauffera vite, et donc, plus elle sera susceptible de subir des dommages.

Il est vrai qu'une bouteille une fois ouverte, peu importe sa taille, perd en arômes et en qualité. C’est pour cela qu’un magnum doit être ouvert lorsqu’il y a suffisamment de personnes pour le consommer rapidement. Il s'agit d'un format parfait pour un diner entre amis, ce qui évite de continuellement se demander si une bouteille est ouverte à table. Le Magnum est fait pour la durée…

Comme nous l’avons déjà dit, seul les meilleurs vins s’embouteillent en Magnum, ainsi, il semble difficile d’en conseiller quelques-uns, cependant, nous allons vous en recommander 3 d’un excellent rapport qualité-prix: le Pezas da Portela, le Sierra Cantabria et le Rovellats Brut Nature.

Le Pezas da Portela est un vin blanc d’Appelation d’Origine Controlée de Valdeorras (Galice), élaboré à 100 % de cépage Godello. C'est un vin qui mélange acidité et douceur, et qui est très aromatique, ce qui plait à tout type d’amateur de vins.

Le Sierra Cantabria est un classique de La Rioja. C’est un vin rouge qui conserve la vivacité du raisin et affirme des parfums de groseille et de fruits rouges, qui se développent en bouche.

Et pour compléter la collection, rien de mieux qu’un cava tel que le Gosset Grand Rose Magnum, qui remporte des prix depuis presque 25 ans. C’est le Champagne parfait pour terminer de façon très agréable un diner entre amis.

Ainsi, pour un événement, une réunion de famille ou des moments entre amis, voyez les choses en grand. Pensez au Magnum.



RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Kempie - 20-01-2011 07:30 PM

Voordelen van een magnum volgens Van Oevelen ( http://www.bourgognewijnen.be ). Vind het wel nen rare kwiet maar hij heeft wel al heel wat ervaring opgedaan in Bourgogne. Hoofdzakelijk zijn eigen visie en niet echt wetenschappelijk onderlegd. Hij schrijft dat de magnums worden gevuld met de beste cuvées...

http://www.bourgognewijnen.be/part-peg.pdf

" Voordeel van een "magnumfles" versus een ""standaardfles":
De voordelen van een magnum fles zijn verscheidener dan men op het eerste zicht zou denken.
indien het domein meerdere cuves heeft van 1 soort wijn, worden de grotere flessen altijd gevuld
met de beste cuve
de stoppen worden met meer zorg gekozen of een betere kwaliteit van kurk (zou toch moeten…)
de magnum fles is de ideale fles om de wijn optimaal te laten rijpen
deze fles ook langer kan bewaard worden
Maar er zijn nog andere aspecten die meetellen om een keuze te maken "aankoop van
"aankoop van standaardflessen of "aankoop van magnumflessen":
Vanaf het moment dat je met 3 of meer personen bent is een magnumfles reeds aangewezen, tenzij je
natuurlijk verschillende wijnen na elkaar wilt proeven of denkt dat deze hoeveelheid wijn teveel is
voor 3 personen. Maar het grootste verschil zit hem in het jaartal…….je bent kritischer als het een
bepaald jaar betreft wanneer je flessen van 75 cl hebt.
Neem bv een magnum van 2004 van een goed domein. Deze fles kan je evenveel plezier geven als een
75 cl fles van het jaar 2005. M.a.w. een magnum van 2004 zal je evenzeer koesteren in je kelder als een
2005 standaardfles.
Dit omdat je weet dat de magnumfles:
*
iets speciaals is, waardoor de avond speciaal wordt
*
feestelijker en niet alleen met de eindejaarsdagen, maar ook in de loop van het jaar wanneer je een
verjaardag viert of wanneer familie of vrienden overkomen voor een etentje.
*
de fles mooier oogt op tafel
*
het verschil van jaartal door de grotere fles kleiner gemaakt wordt
*
je jezelf er beter gaat bij voelen
*
je weet dat je genodigden deze geste zeker gaan appreciëren omdat de magnum "impressionant" is
je niet na 15 minuten reeds een tweede fles dient te openen
*
de magnumfles de tafel overheerst, ik bedoel zeg nu zelf, een 75 cl fles staat daar verloren bij naast de
fles spuitwater van 1 liter
*
de grote fles compenseert het "eventueel" mindere jaar RUIMSCHOOTS
zoals reeds gezegd, de magnum langer kan bewaard blijven
*
de kans van een "stopsmaak" kleiner is omdat:
je die avond misschien maar 1 fles opent ipv 2 gewone
*
je weet dat geen enkele 75 cl deze kwaliteit kan evenaren. De magnum zal altijd beter zijn, tenzij
te jong, en indien te jong gedronken, weet je dat hij alleen beter kan worden.
*
We spreken hier over een gewone fles in hetzelfde jaar uiteraard
*
Je zou kunnen stellen : "koop in een groot jaar standaardflessen, in een kleiner jaar magnums", al is
het maar enkele.
*
Wedden dat je je eigen kelder met andere ogen gaat bekijken?
*
Natuurlijk kan je in een superjaar ook magnums kopen, laat dit duidelijk zijn…….alleen dien je er nog
langer op te wachten en je leeft op het moment en niet in de toekomst
Nadelen van een magnum fles tegen een standaard fles:
*
je moet met minstens 3-4 personen zijn alvorens de fles te openen
*
de prijs is meer dan het dubbele van een gewone fles
*
je moet er in een topjaar langer op wachten
*
indien toch een stopsmaak, tja dan is het in een keer 150 cl dat verloren gaat
*
de magnum vereist een beetje handigheid om goed te schenken


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - vinejo - 20-01-2011 10:56 PM

Interessante bijdrage Kempie, thank you


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Venne - 22-01-2011 12:15 AM

Okay kk, dan moeten we die magnum 88 heir dringend openkletsen
Minstens 3 a 4 personen?


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Bert - 22-01-2011 10:51 AM

(22-01-2011 12:15 AM)Venne schreef:  Okay kk, dan moeten we die magnum 88 heir dringend openkletsen
Minstens 3 a 4 personen?

euh, de welke? Rolleyes

Die voordelen van Van Oevelen leken me zo een Schrap wat niet past quiz
.
.


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Venne - 23-01-2011 01:05 AM

zou sjiek zijn:
1 De maker van de wijn
2 Iemand die van hetzelfde huis ook een 88 magnum heeft
3 KK zeker
4 hopelijk ikzelf :-)

5 De kok die het gerecht gaat maken dat de wijnmaker doorgegeven heeft om er samen mee op te drinken.

Jawadde

Het mogen ook ne man of 6 zijn eh:-) znd de kok dan...


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - jazzper - 25-01-2011 03:33 PM

blijft wel vaak klote om die hele grote flessen open te krijgen (zeker als ze met mastodonten van kurken werken)... iemand al geprobeerd om een portomes (die met die twee pinnen) te gebruiken voor grote flessen? heb ooit iemand een impériale zien sabreren (was wel cool)... misschien moet ik eens oefenen met een paar flessen van den aldi :-)


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Alex - 25-01-2011 04:00 PM

je kan het ook proberen met lege flessen slimmen Tongue


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - jazzper - 25-01-2011 04:39 PM

(25-01-2011 04:00 PM)Alex schreef:  je kan het ook proberen met lege flessen slimmen Tongue

ja maar is dat wel hetzelfde? het is niet omdat je een lege champagnefles kan sabreren dat het met een volle lukt... er zal (zelfs bij witte of rode wijn) toch een tegendruk in de fles moeten zitten die anders is dan gewoon zuurstof?


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Alex - 26-01-2011 08:55 AM

ja champagne moet je sabreren met de kurk. Daar is niets moeilijk aan. Zelf met een potlood dat (niet zelfde effect, maar je kan hem dus ontkurken met een potlood)

maar wijn vol of leeg, je sais pas mais, daar zit geen druk op. Dus fles opdrinken, kurk er terug in duwen en leeg sabreren Wink


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Peter VdV - 26-01-2011 05:41 PM

(25-01-2011 04:00 PM)Alex schreef:  je kan het ook proberen met lege flessen slimmen Tongue

zonder de druk zal je nooit een mooie breuk krijgen aan de hals, en neemt het risico op splinters and andere soorten ongelukken alleen maar toe. Maw, ten stelligste afgeraden (tenzij je een aanslag wil plegen natuurlijk)


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Alex - 26-01-2011 06:09 PM

spreek je nu over wijn of champagne. Champagne volledig gelijk, maar wijn kan je toch gemakkelijk de fles drinken en kurk er terug opzetten. niet?


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Peter VdV - 31-01-2011 01:07 PM

Wijn sabreren? Hmm. Champagne dus!!!


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - jazzper - 31-01-2011 02:16 PM

(31-01-2011 01:07 PM)Peter VdV schreef:  Wijn sabreren? Hmm. Champagne dus!!!

wordt wel gedaan bij grotere flessen en zo moet he:
http://www.decanter.com/specials/509063/episode-1-how-to-handle-a-wine


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Bert - 31-01-2011 09:47 PM

Paar grote flesjes op eBay die straks aflopen...

http://cgi.benl.ebay.be/JEROBOAM-CHATEAU-PONTET-CANET-2004-5-LITER-/260727150697?pt=LH_DefaultDomain_123&hash=item3cb48c9869

http://cgi.benl.ebay.be/DOUBLE-MAGNUM-CHATEAU-CALON-SEGUR-2005-/260727151692?pt=LH_DefaultDomain_123&hash=item3cb48c9c4c

http://cgi.benl.ebay.be/DOUBLE-MAGNUM-CHATEAU-MONTROSE-2005-/260727152710?pt=LH_DefaultDomain_123&hash=item3cb48ca046


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - vinejo - 01-02-2011 12:25 AM

Prijzen van die Montrose en Calon vielen mee (350 € voor dubbele magnum 2005)


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Bert - 01-02-2011 09:14 AM

Maar die PC04 was serieus overprijsd:
380€ voor 5L is omgerekend 57€ voor 0.75cl.
Als je een 0.75 fles PC04 aanbied, krijg je daar op eBay nooit meer dan 35€ voor.


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Alex - 02-02-2011 11:54 AM

(31-01-2011 01:07 PM)Peter VdV schreef:  Wijn sabreren? Hmm. Champagne dus!!!

wel dus... het ging hier hoofdzakelijk over het sabreren van magnumflessen van stille wijnen...


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - jazzper - 02-02-2011 12:05 PM

(02-02-2011 11:54 AM)Alex schreef:  
(31-01-2011 01:07 PM)Peter VdV schreef:  Wijn sabreren? Hmm. Champagne dus!!!

wel dus... het ging hier hoofdzakelijk over het sabreren van magnumflessen van stille wijnen...

portomes gebruiken, fles schuin houden, schoon op de naad vasthouden en slaan maar


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - GP1978 - 10-01-2019 09:17 PM

Ik weet niet of het hier op z'n plaats staat, maar kan je eigenlijk ergens zien hoeveel Magnums of groter er van een bepaalde wijn en jaargang geproduceerd zijn?
Of kan je dat enkel aan het domein zelf vragen? En antwoorden ze daar dan op?


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - Kupers - 10-01-2019 09:56 PM

Ik denk dat dit een beetje streekgebonden is, bij Bourgogne ga je het wel vaak zien, omdat het minuscule oplagen zijn in magnum, en in Spanje ben ik het toch ook al verschillende keren tegengekomen, maar voor bvb. Bordeaux, Beaujolais spot je het slechts een zeldzame keer.


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - GP1978 - 13-01-2019 11:05 AM

(10-01-2019 09:56 PM)Kupers schreef:  Ik denk dat dit een beetje streekgebonden is, bij Bourgogne ga je het wel vaak zien, omdat het minuscule oplagen zijn in magnum, en in Spanje ben ik het toch ook al verschillende keren tegengekomen, maar voor bvb. Bordeaux, Beaujolais spot je het slechts een zeldzame keer.

Ik het mijn vraag gestuurd naar het betreffende domein, eens benieuwd of ze hierop willen antwoorden.


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - GP1978 - 15-01-2019 08:01 PM

Antwoord gekregen op mijn vraag bij Antinori:
"Regarding your question, this is the total number of Solaia 2015 bottles produced:

0,75L - 84.000
1,5L - 1.000
3L - 250
6L - 125 "

Moest het eens iemand van pas komen hier huhuh


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - vinejo - 15-01-2019 11:59 PM

(15-01-2019 08:01 PM)GP1978 schreef:  Antwoord gekregen op mijn vraag bij Antinori:
"Regarding your question, this is the total number of Solaia 2015 bottles produced:

0,75L - 84.000
1,5L - 1.000
3L - 250
6L - 125 "

Moest het eens iemand van pas komen hier huhuh

Ik heb pas interesse vanaf 9 liter Sleepy


RE: Groot, groter, grootst...goed, beter, best? - GP1978 - 16-01-2019 12:23 AM

(15-01-2019 11:59 PM)vinejo schreef:  
(15-01-2019 08:01 PM)GP1978 schreef:  Antwoord gekregen op mijn vraag bij Antinori:
"Regarding your question, this is the total number of Solaia 2015 bottles produced:

0,75L - 84.000
1,5L - 1.000
3L - 250
6L - 125 "

Moest het eens iemand van pas komen hier huhuh

Ik heb pas interesse vanaf 9 liter Sleepy

Kan je een van 3L en 6L bij elkaar gieten.
Tongue