(04-03-2013 04:30 PM)de populist schreef: (04-06-2012 11:13 PM)doc schreef: Interessante artikels, wijnboeken,..alles wat je leest of tegenkomt wat interessante lectuur lijkt, kun je hier posten...zo is alles makkelijk terug te vinden. Liefst over wijn !
Momenteel lees ik "Het proefboek" van Peter Klosse, een tip van een gepassioneerd lesgever bij Syntra, ja, zo zijn er bij ons toch nog een pak
. Het boek is bijzonder didactisch en geeft een moderne kijk over hoe wijn smaken verloopt. Alle aandacht gaat ook uit naar wine-food pairing. Het is absoluut NIET het zoveelste boek in de rij. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de productkant en de menskant van het proeven. Een tweede aandachtspunt is de classificatie van smaak in stijlen, dit vergemakkelijkt en bepaalt de keuze van wijn en gerecht. Ook voorbeelden van kooktechnieken en kookprocessen.
Een aanrader ! Te verkrijgen via oa cosmox.be
Ik heb het ook gelezen, inderdaad een must. Hoe langer, hoe kritischer ik echter word naar het werk, al geeft het wel houvast. Ik denk dat er meer nadruk moet komen te liggen op interindividuele en interculturele verschillen, de één vindt dat dit bij dat past, de andere vindt van niet. Maar Klosse zijn perspectief moet zeker ook meegenomen worden in het wijnonderwijs! Ik gebruik het ook in mijn workshops: je leert nadenken over wijn-food ipv klakkeloos lijstjes van combinaties van buiten te leren of het op internet op te zoeken.
Goeie analyse. Ik vind het een boek om zelfs meermaals te herlezen. Hij schept inderdaad een nuttig kader/tool om combinaties uit te proberen. Ook al lijken ze niet initieel echt samengaan.