Waardering:
- 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mouton Cadet drinken is dodelijk
|
26-09-2013, 08:51 PM
|
|
RE: Mouton Cadet drinken is dodelijk
(26-09-2013 08:24 PM)Bert schreef: (25-09-2013 11:42 PM)de populist schreef: Dit was mijn reactie op fb:
Laat ons even nadenken... en niet in slogans schreeuwen!
Het onderzoek van consumentenorganisatie Que Choisir vindt dat er veel gif in Franse wijnen zit (cf onderstaande link). Het artikel zelf van de organisatie heb ik tot nu niet vastgekregen (aan wie het wel heeft: kan je me het es doorsturen aub?). In 2008 deed Testaankoop bij ons een gelijkaardig onderzoek met een steekproef van 34 wijnen (Que Choisir: 92). 9 van de 17 niet-biowijnen hadden geen pesticideresidue, de andere wel. 4 van de 17 biowijnen hadden ook pesticideresidue, de rest niet. Que Choisir vond in alle (!!) 92 wijnen pesticideresiduen. Ook in alle biologische wijnen (!, in 6 van de 10 was de hoeveelheid minimaal, bijna 0).
Het verschil in de resultaten van de twee consumentenorganisaties zal zeker te maken hebben met de methode. Que Choisir maakt gebruik van "gas and liquid mass spectrometry", een zeer nauwkeurige manier van meten die zeer lage hoeveelheden van moleculen van 1 tot 10 microgram kan detecteren. Ik vermoed dat Testaankoop hier niet over beschikte.
Even tussendoor: het onderzoek toont helemaal niet aan dat er in Bordeauxwijnen meer residue zit dan in wijnen van andere regio's en geeft zelfs aan dat het niet uitmaakt of het om goedkope (cf bulk) of dure wijnen gaat (cf minder bulk).
Zowel Testaankoop als Que Choisir geven aan dat geen enkele fles qua pesticideresidue de door Europa wettelijk vastgestelde limiet overschreed (een limiet die alleen vastgelegd is voor druiven, voor de fermentatie dus). Dit betekent dat het product volgens Europa geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Louter en alleen afgaande op de wettelijke drempels.
Testaankoop gebruikte de Zwitserse normen voor wijn (die hebben er als één van de weinige Europese landen wel een wettelijke regeling voor) en al hun geteste wijnen bleken onder de norm te zitten: " Gelukkig tonen onze resultaten dat geen van de onderzochte wijnen, traditionele noch biologische, de normen voor pesticideresiduen overschrijdt. In het tegenovergestelde geval zouden we ongerust moeten zijn. Het gaat hier immers over giftige producten die onze omgeving en onze gezondheid kunnen schaden."
Ik heb het Que Choisir artikel niet gelezen en ik weet niet hoe de journalistiek het (mis)geïnterpreteerd heeft, maar alleszins is zo dat Testaankoop in 2008 een zeer genuanceerde uitspraak deed. Wat nu in de pers komt is zéér eenzijdig. Tuurlijk is er een probleem van tevéél pesticide (en niet alleen in Bordeaux hé!!) maar om de bevolking nu bang te maken met "wijn zit vol gif"..., dat is er ver over. Gif of toxicologie heeft alles te maken met hoeveelheden. Natuurlijk, mensen die wat meer wijn drinken en alle voedingsmiddelen samen, misschien naderen we dan de drempel wel sneller. Maar overschrijden, da's nog iets anders en gezond zal het zeker niet zijn.
Zeer merkwaardig is dat de hoeveelheid residue van pesticiden in wijn afgetoetst wordt aan de wettelijke drempels voor pesticiden in water. Heu..., dat lijkt me erg logisch dat die drempels ongelofelijk laag liggen. In het proces om water bij de consument te krijgen, is pesticide voor niets nodig. Je moet het residue in wijn natuurlijk vergelijken met andere voedingsmiddelen, zoals sla, tomaat, appels et cetera. Dit is voor mij de zuiverste valse retoriek!
Om de media te bereiken en als de media veel aandacht wil krijgen en het publiek wil sensibiliseren of de politiek (en wetgeving) in actie wil krijgen, is een schandaal of iets schokkend ideaal. Dat zal wel zo zijn. We hebben het met die overdreven sulfiet-kwestie ook meegemaakt.
Ik heb vandaag niks bijgeleerd dat ik nog niet wist. Ik ben misnoegd over de manier waarop onderzoek in de media komt en met het gebrek aan kritisch en genuanceerd denken! Komt dit de Franse wijnbouw(ers) ten goede? I don't think so. Zitten er in wijnen van andere wijnlanden minder pesticiden? Dit onderzoek kan er niets over zeggen, maar heeft het wel over "gif in Franse wijnen". Perceptie van Franse wijn door consument ?
Ik ben écht lastig. Daarom nog dit: denkt men nu echt dat alle pesticiden in biowijn overgewaaid zijn van bij de buurman? Komaan! En ik wil niet misverstaan worden: ik ben voorstander van steeds meer natuurvriendelijke wijnbouw, tot op de grens van wat mogelijk is.
Enfin, ik hou teveel van de waarheid om ooit een goede bio-activist of populaire journalist te worden. Gelukkig zijn dat mijn ambities niet.
En nog: het oorspronkelijke Que Choisir-artikel blijkt inderdaad veel genuanceerder te zijn dat wat journalisten ervan gemaakt hebben. Proficiat pers.
Ik wist niet dat je zoveel letters kon zetten in een Facebook-post... 
Wel interessante (en juiste) bedenking
Ik denk dat ik er ondertussen om gekend ben voor wat langere teksten
|
|
Berichten in deze discussie |
RE: Mouton Cadet drinken is dodelijk - de populist - 26-09-2013 08:51 PM
|