Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biondi Santi Brunello di montalcino
06-03-2017, 01:28 PM
Bericht: #31
RE: Biondi Santi Brunello di montalcino
(06-03-2017 12:26 PM)vinejo schreef:  
(06-03-2017 11:30 AM)wvd schreef:  
(05-03-2017 06:18 PM)TheWineVet schreef:  Rosso 2007: stond al enkele dagen open in de fles in de winkel, met juist de stop erop: toch maar even geproefd: klassieke wijn, fijn, warmte, volgens mij toch een wijn met veel inhoud als je hem "verser" kan hebben. Dus toch maar een proevertje gekocht voor thuis.
Brunello Annata 2004: deze werd geserveerd via de Coravin. Leuk ding die Coravin, lekker ding die Brunello: oké, duur, maar een wijn waar je toch wel veel van terugkrijgt. Al mooi op dronk, doet wat Bordelees aan, maar fijner en de toch wel typische Sangiovesetoetsen. Een finessebom, perfect versmolten, niets hards. Heart 93

Misschien mag ik hier niet op reageren aangezien ik de wijn importeer, maar toch dit:
Biondi-Santi is duur, daarover bestaat geen discussie. De Rosso kost evenveel als de "kleinere" Brunello's. Waarom doe ik dan toch Biondi-Santi? Omdat ik het een unieke wijn vind, een toppunt van finesse, een intrigerende wijn van bijzondere kwaliteit. Ook hou ik meer van hun Rosso, hoewel meestal lichter, dan van zowat alle Brunello's van die prijsklasse en ik ben echt niet de enige. Op Prowein en/of Vinitaly zal ik de nieuwe jaargangen proeven en indien mogelijk geef ik dan mijn bevindingen. Anders, je zal op de lijst wel zien of ik de nieuwe jaargangen de moeite vind...
Er is geen Brunello gemaakt in 2014, enkel een Rosso "Fascia Rossa". Dat is de ultieme selectie van het beste fruit dat na een kortere vatrijping gebotteld wordt. De prijs ligt op ± de helft van de Brunello Annata. Ik heb dergelijke wijn nog nooit geproefd en ben dus erg benieuwd.
2014 was een moeilijk jaar in gans Italië. Een koele, natte zomer was de boosdoener. In zulke jaren herkent men uiteraard de betere wijnbouwer die rigoureus selecteert. Proef de Chianti van Rampolla maar eens, dan weet je wat ik bedoel.
In Piëmonte zou er wel topwijn gemaakt zijn. Roberto Conterno heeft zelfs aangekondigd dat hij geen druppel Barolo Francia gaat op de markt brengen in 2013, noch in 2014. Hij zegt nog nooit druiven van deze kwaliteit gezien te hebben en alle fruit zal Monfortino worden. Hoe dat kan? Nebbiolo heeft namelijk helemaal geen warme zomer nodig, maar een goed, warm najaar. En dat was perfect in 2014 (regen was op zeker...). In ieder geval, alle wijnbouwers die ik in de Langhe ken zijn zeer enthousiast. Het zou een "klassiek" groot jaar zijn, in de lijn van 1971 en 1978. Of dergelijke jaren nog goed zullen ontvangen worden door de moderne ongeduldige liefhebber is een andere vraag. Ik herinner me dat de 1978 de eerste 10-15 jaren ondrinkbaar waren. Jongere schrijvelaars gaan het niet goed vinden...

Aangezien je vermeldt dat je de wijn zelf importeert is een reactie sowieso welkom, temeer daar je relevante info verstrekt (waarvoor dank!).
2014 een klassiek jaar in Piemonte, een beetje zoals 2005 in Bordeaux?

Dat is zeker vergelijkbaar, klassiek, streng bewaarjaar.


Berichten in deze discussie
RE: Biondi Santi Brunello di montalcino - wvd - 06-03-2017 01:28 PM

Ga naar locatie: