Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proef Piemonte (in het rood)
11-02-2013, 02:50 PM
Bericht: #1
Proef Piemonte (in het rood)
Deze selectie is twee maal geproefd, geen al te grote verassingen op de tweede dag qua evolutie.
Het is zeer beknopt omdat een samenvatting is van hoe het iedereen is bijgebleven.

in proefvolgorde:
• Enzo Boglietti - Dolcetto d'Alba - 2010
• Enzo Boglietti - Dolcetto d'Alba - Tiglineri - 2009
Twee fruitbommen die daarom niet zo dolche overkomen. Sommige vonden dit te gestuurd. Bij gebrek aan een andere stijl geen echt vergelijk kunnen maken.

• Mauro Molino - Barbera d'Alba – 2011
• Enzo Boglietti - Barbera d'Alba – 2011
• Enzo Boglietti - Barbera d'Alba Roscaleto – 2009
• Mauro Molino Gattere – 2009
• Barbera d´Alba Scarrone – 2009
Ook hier waren de Boglietti's weer fruitbommen. PQ vond ik zijn instap zeker niet slecht in die stijl.
De Roscaleto was bij velen topfavoriet.
Molino was even zwaar maar minder op het fruit
De Vietti sprong hier wel uit als anders. Lichter, meer op z'n zuren en daarom minder vermoeiend.

• Olim Bauda Barbera d’Asti Nizza – 2009
• Domein Vietti - Barbera d'Asti La Crena – 2007
De Bauda ging heel hard op de aciditeit wat een te schril contrast gaf met de Alba's. Van de La Crena geen notitie's

• Cantina Del Pino - Barbaresco – 2007
Fruitig, iets etherisch, redelijk zoet
Vettige vlezige structuur

• Cantina Del Pino - Barbaresco – Albesani - 2007
Zeer gelijkaardig, iets minder zoet maar wel fruitig en ook iets etherisch
Vettige vlezige structuur

• Vietti - Barbaresco Masseria – 2007
Vlezige neus, mon chéri . Oud hout

• Vietti - Perbacco -2009
Onmiddellijk duidelijk dat je met Nebiollo bezig bent.
Manifesteerde zich direct in de breedte, niet zozeer in de diepte.
Geeft een goed idee wat Vietti zal doen met zijn Barolo's voor een derde van de prijs.
Dus PQ voor mij onklopbaar in deze serie.

• Mauro Molino - Barolo Gallinotto – 2008
Geconcentreerd, Mon Chéri, chocolade, hars, aarde, truffé

• Francesco Rinaldi e Figli - Barolo Cannubio - 2007
Floraal (viool, rozen), rustiek en strak, veel subtieler van stijl

• Francesco Rinaldi e Figli - Barolo Le Brunate - 2007
Gelijkaardig aan de Cannubio maar minder subtiel en geen florale tonen.
Hier komt ook iets etherisch naar boven en meer vanille in de afdronk.

• Vietti Barolo - 2007
Drop. Krachtig, animaal maar ook hier strak en rustiek

• Mauro Molino - Barolo Conca – 2007
Korrelige rijpe tannine, meer hout en concentratie dan de vorige drie


Wit zoet sprankelend (Frizante)
• Viticoltori Dell'acquese - Moscato d'Asti
Geen proefnotitie maar viel bij het publiek zeer in de smaak na al die rustieke rode wijnen.
11-02-2013, 03:54 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-02-2013 om 03:55 PM door doc.)
Bericht: #2
RE: Proef Piemonte (in het rood)
Bedankt voor het mooie verslag Mich, ben blij dat ik de Cannubio kocht, die kwam er toen bij Portovino ook beter uit dan Brunate ! Het lijkt me een zeer interessante proeverij. cheers

Buvez du vin et vivez joyeux !
11-02-2013, 04:19 PM
Bericht: #3
RE: Proef Piemonte (in het rood)
Barbaresco's dus niet onmiddellijk duidelijk nebbiolo?
11-02-2013, 04:36 PM
Bericht: #4
RE: Proef Piemonte (in het rood)
Van die Vietti Perbacco proefde ik onlangs de 2006, die in visrestaurant Beluga in Leuven bij de hoofdschotel werd geserveerd. Rood bij vis dus. Het gerecht had wat aardse tonen die ook terug kwamen in de wijn. En er zat net genoeg aciditeit in de Nebiollo. Mooie wijn, dat is zeker. Maar toch niet optimaal bij de vis (ik kan me met de beste wil niet meer herinneren welke vis...)

"Quickly, bring me a beaker of wine so that I may wet my mind and say something clever" (Aristophanes)
12-02-2013, 01:40 PM
Bericht: #5
RE: Proef Piemonte (in het rood)
(11-02-2013 04:36 PM)Somers schreef:  Van die Vietti Perbacco proefde ik onlangs de 2006, die in visrestaurant Beluga in Leuven bij de hoofdschotel werd geserveerd. Rood bij vis dus. Het gerecht had wat aardse tonen die ook terug kwamen in de wijn. En er zat net genoeg aciditeit in de Nebiollo. Mooie wijn, dat is zeker. Maar toch niet optimaal bij de vis (ik kan me met de beste wil niet meer herinneren welke vis...)

Nebbiolo met vis? Dan moet er via de saus wel een serieus bruggetje gemaakt worden. Het water lijkt mij toch erg diep, ik zou mij er niet aan wagen... (tenzij tonijn op de barbecue misschien, maar da's precies vlees). Nebiollo is mijn druif niet, met uitzonderingen natuurlijk, vooral Barbaresco en die Perbacco natuurlijk, die is super. Iemand ervaring met hoe die bewaart (ik heb 2005 liggen)?
12-02-2013, 01:55 PM
Bericht: #6
RE: Proef Piemonte (in het rood)
(12-02-2013 01:40 PM)de populist schreef:  Nebbiolo met vis? Dan moet er via de saus wel een serieus bruggetje gemaakt worden. Het water lijkt mij toch erg diep, ik zou mij er niet aan wagen... (tenzij tonijn op de barbecue misschien, maar da's precies vlees). Nebiollo is mijn druif niet, met uitzonderingen natuurlijk, vooral Barbaresco en die Perbacco natuurlijk, die is super. Iemand ervaring met hoe die bewaart (ik heb 2005 liggen)?

Het bruggetje kwam er door de aardse toetsen in de puree. Verdienstelijke poging, maar in mijn ogen niet meteen geslaagd.

"Quickly, bring me a beaker of wine so that I may wet my mind and say something clever" (Aristophanes)
13-02-2013, 02:26 PM
Bericht: #7
RE: Proef Piemonte (in het rood)
(11-02-2013 04:19 PM)Vinogan(s) schreef:  Barbaresco's dus niet onmiddellijk duidelijk nebbiolo?

Inderdaad, dat zoete en kenmerkend fruitige had ik niet verwacht. Pas op, dat fruitige is relatief als je van Barbera komt.
Maar het is gewoon een bewijs dat ik te weinig Nebbiolo drink. Je pint je dan vast op één stijl die je toekent aan de volledige soort.
14-02-2013, 11:17 AM
Bericht: #8
RE: Proef Piemonte (in het rood)
met vis lijkt me een onmogelijke opgave... nebbiolo wordt soms wel eens de pinot noir van italie genoemd maar mijns insziens is dit enkel vergelijkbaar qua klassewijn maar de tannines en body kun je volgens mij onmogelijk combineren met vis, zelfs niet in oudere millésimés... misschien zwaar gemarineerd in een pastaschotel maar dan nog...

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
17-02-2013, 03:49 PM
Bericht: #9
RE: Proef Piemonte (in het rood)
@Michtical, was die Rinaldi 07 Cannubio al op dronk? Of nog wat laten liggen?

Met een gegrilde vis met stevige provencaalse kruiden en aardappel kan ik toch een PN drinken zonne :-)

Wine is sunlight , held together by water !
26-02-2013, 04:15 PM
Bericht: #10
RE: Proef Piemonte (in het rood)
Hey Venne, vond de Rinaldi vergeleken met 2006 al verrassend genietbaar. Daar zal het jaar wel voor iets tussen zitten.
Maar ook hier idealiter toch nog enkele jaren wachten denk ik.


Ga naar locatie: