Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
10-12-2021, 04:37 PM
Bericht: #31
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
(10-12-2021 12:25 PM)Olivier schreef:  
(09-12-2021 11:50 PM)BartS schreef:  
(09-12-2021 06:43 PM)wvd schreef:  Klaar voor vanavond!

Lijkt zo donker van kleur en intens te zijn? Of is dat de lichtinval?

De Durand deed precies goed zijn werk.

Enjoy!

Ik was ook wat verbaasd van de wijn in karaf te zien. Ik zou schrik hebben van zo’n zuurstofkuur voor zo’n oude wijn, maar ik neem aan dat Wvd wel ervaring heeft met deze wijn en weet dat hij ertegen kan.

Helaas heb ik geen foto van het glas gemaakt. De wijn is inderdaad veel lichter dan de foto doet vermoeden. Ik had de wijn ongeveer drie uur eerder gedecanteerd, veel bezinksel, maar gelukkig plakte het aan de fles, weinig vlokjes in de trechterzeef. De kleur is erg mooi, eigenlijk ziet hij er nog helder en jong uit met nauwelijks oranje aan de rand. 1988 is verre van het jaar van de eeuw, maar deze wijn was nog zo fris en jong met dat typische aroma van rijpe Barolo, iets wat ik zou omschrijven als teer of leer, een vleugje nat kreupelhout en nog steeds onderliggend rood fruit. Vera schatte de wijn 20 jaar jonger. Zacht en soepel in de mond zonder misschien de dichtheid van de topjaren, maar meer dan krachtig genoeg en vooral subtiel, charmant, hedonistisch met een heerlijk aromatische afdronk. Absoluut een van de wijnen van het jaar. Aldo Conterno is wat controversieel de laatste jaren, veel kritiek in de pers, maar deze wijn was absoluut fantastisch!
Helaas enige fles, maar nog enkele (gewone) Bussia 1989 + 1 magnum, 2 Gran Bussia (zondag?) en een magnum Cigala 1990. Misschien moet ik eens een recent jaar proberen, maar Bussia moet al € 75 kosten en Colonello / Cigala € 120 bij Licata om dan maar te zwijgen over Gran Bussia... en ik ben nog niet helemaal gek. .

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-12-2021, 04:11 PM
Bericht: #32
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
   
Na de goede ervaring met de Colonello 1988, besloot ik mijn laatste fles van de Bussia 1989 te proberen. De vorige fles dronken we enkele jaren geleden die was toen jonger en frisser dan die van 7 jaar of zo geleden. Deze fles toonde zich ook erg mooi, iets verder dan vorige keer, maar frisser dan die van 7 jaar terug en de wijn was perfect bij traag gegaard hertengebraad en reefilet met champignons en knolselderijpuree. Interessante vergelijking met Colonello 1988 van donderdag. Deze was misschien wat vetter, zachter wel, maar had niet de spanning, de intensiteit, de ongelooflijke combinatie van rijp en jong tegelijk, een kwaliteit die niet zo dikwijls tegen kom (ik denk o.a. aan Biondi-Santi Riserva 1983).
Dus op de vraag: wat kies je, de wat kleinere wijn in het grote jaar of de grote wijn in het iets kleinere jaar, dan kiezen we voor optie 2. Althans in dit geval.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
13-12-2021, 05:31 PM
Bericht: #33
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
(13-12-2021 04:11 PM)wvd schreef:  Na de goede ervaring met de Colonello 1988, besloot ik mijn laatste fles van de Bussia 1989 te proberen. De vorige fles dronken we enkele jaren geleden die was toen jonger en frisser dan die van 7 jaar of zo geleden. Deze fles toonde zich ook erg mooi, iets verder dan vorige keer, maar frisser dan die van 7 jaar terug en de wijn was perfect bij traag gegaard hertengebraad en reefilet met champignons en knolselderijpuree. Interessante vergelijking met Colonello 1988 van donderdag. Deze was misschien wat vetter, zachter wel, maar had niet de spanning, de intensiteit, de ongelooflijke combinatie van rijp en jong tegelijk, een kwaliteit die niet zo dikwijls tegen kom (ik denk o.a. aan Biondi-Santi Riserva 1983).
Dus op de vraag: wat kies je, de wat kleinere wijn in het grote jaar of de grote wijn in het iets kleinere jaar, dan kiezen we voor optie 2. Althans in dit geval.

Denk eigenlijk dat uw laatste zin in de meeste gevallen klopt.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-12-2021, 06:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-12-2021 om 06:25 PM door wvd.)
Bericht: #34
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
(13-12-2021 05:31 PM)vinejo schreef:  
(13-12-2021 04:11 PM)wvd schreef:  Na de goede ervaring met de Colonello 1988, besloot ik mijn laatste fles van de Bussia 1989 te proberen. De vorige fles dronken we enkele jaren geleden die was toen jonger en frisser dan die van 7 jaar of zo geleden. Deze fles toonde zich ook erg mooi, iets verder dan vorige keer, maar frisser dan die van 7 jaar terug en de wijn was perfect bij traag gegaard hertengebraad en reefilet met champignons en knolselderijpuree. Interessante vergelijking met Colonello 1988 van donderdag. Deze was misschien wat vetter, zachter wel, maar had niet de spanning, de intensiteit, de ongelooflijke combinatie van rijp en jong tegelijk, een kwaliteit die niet zo dikwijls tegen kom (ik denk o.a. aan Biondi-Santi Riserva 1983).
Dus op de vraag: wat kies je, de wat kleinere wijn in het grote jaar of de grote wijn in het iets kleinere jaar, dan kiezen we voor optie 2. Althans in dit geval.

Denk eigenlijk dat uw laatste zin in de meeste gevallen klopt.

"Althans in dit geval"? Big Grin

Eerlijk, ik denk dat ook! Een groot terroir liegt niet.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
27-09-2025, 06:28 PM
Bericht: #35
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
Barolo Bussia 2000
BIj het ophalen van mijn jaarlijkse bestelling Vougeraie word ik meestal goed in de watten gelegd. De trip naar het zuiden van Brussel kost me wel wat tijd en de eigenaar weet dat te appreciëren. Dit jaar trok hij deze wijn open. We proefden hem met zijn zoon en 2 medewerkers blind. De neus was wat stoffig, kirsch, kruidig, leder, kers op alcohol. In de mond was het fruit rijp (iets te rijp naar mijn gevoel - ik had ook wat rozijntjes). De zuren counterden het rijpe fruit. Er werd vanalles gegokt, vooral zuidelijk Rhone kwam meest aan bod. Ik ging mee in 't verhaal maar voelde toch een redelijk gestructureerde wijn: de tannines waren aanwezig maar zeer fijn. Ik wijzigde mijn mening en gokte op een Nebbiolo...

Beetje geluk natuurlijk maar bij de demasqué was ik toch vooral ontgoocheld: een Barolo van Conterno. Bij Licata betaal je tegenwoordig voor de 2020 110EUR. Dat die nu al zo verouderd overkomt, zou toch niet mogen. Tenzij hij onder mindere omstandigheden werd bewaard (hij had 'm van een ruil). Een zoveelste teleurstellende barolo
27-09-2025, 08:47 PM
Bericht: #36
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
(27-09-2025 06:28 PM)Fre schreef:  Barolo Bussia 2000
BIj het ophalen van mijn jaarlijkse bestelling Vougeraie word ik meestal goed in de watten gelegd. De trip naar het zuiden van Brussel kost me wel wat tijd en de eigenaar weet dat te appreciëren. Dit jaar trok hij deze wijn open. We proefden hem met zijn zoon en 2 medewerkers blind. De neus was wat stoffig, kirsch, kruidig, leder, kers op alcohol. In de mond was het fruit rijp (iets te rijp naar mijn gevoel - ik had ook wat rozijntjes). De zuren counterden het rijpe fruit. Er werd vanalles gegokt, vooral zuidelijk Rhone kwam meest aan bod. Ik ging mee in 't verhaal maar voelde toch een redelijk gestructureerde wijn: de tannines waren aanwezig maar zeer fijn. Ik wijzigde mijn mening en gokte op een Nebbiolo...

Beetje geluk natuurlijk maar bij de demasqué was ik toch vooral ontgoocheld: een Barolo van Conterno. Bij Licata betaal je tegenwoordig voor de 2020 110EUR. Dat die nu al zo verouderd overkomt, zou toch niet mogen. Tenzij hij onder mindere omstandigheden werd bewaard (hij had 'm van een ruil). Een zoveelste teleurstellende barolo

Dat vind ik wel erg jammer, Fre, enkele van de mooiste wijnen die ik ooit dronk, waren van deze producent. Wel iets ouder, 1988, 1989 en 1990. En die waren geen van alle te oud.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
27-09-2025, 09:20 PM
Bericht: #37
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
(27-09-2025 06:28 PM)Fre schreef:  Barolo Bussia 2000
BIj het ophalen van mijn jaarlijkse bestelling Vougeraie word ik meestal goed in de watten gelegd. De trip naar het zuiden van Brussel kost me wel wat tijd en de eigenaar weet dat te appreciëren. Dit jaar trok hij deze wijn open. We proefden hem met zijn zoon en 2 medewerkers blind. De neus was wat stoffig, kirsch, kruidig, leder, kers op alcohol. In de mond was het fruit rijp (iets te rijp naar mijn gevoel - ik had ook wat rozijntjes). De zuren counterden het rijpe fruit. Er werd vanalles gegokt, vooral zuidelijk Rhone kwam meest aan bod. Ik ging mee in 't verhaal maar voelde toch een redelijk gestructureerde wijn: de tannines waren aanwezig maar zeer fijn. Ik wijzigde mijn mening en gokte op een Nebbiolo...

Beetje geluk natuurlijk maar bij de demasqué was ik toch vooral ontgoocheld: een Barolo van Conterno. Bij Licata betaal je tegenwoordig voor de 2020 110EUR. Dat die nu al zo verouderd overkomt, zou toch niet mogen. Tenzij hij onder mindere omstandigheden werd bewaard (hij had 'm van een ruil). Een zoveelste teleurstellende barolo

Hij had m van een ruil..
Mss vervalste fles?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-09-2025, 06:48 AM
Bericht: #38
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
Rozijntjes en te rijp fruit is vaak foute boel maar ik heb gemerkt dat het ook een tussenfase kan zijn naar een mooie nieuwe fase van de wijn waar de rozijntjes en rijp fruit weer verdwijnen. Het dit gehad met een partij Crozes Hermitage en een Morgon. Totaal andere wijnen natuurlijk, maar zelfde gevoel als ik dit lees.

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen
28-09-2025, 06:04 PM
Bericht: #39
RE: Aldo Conterno, Barolo, Piëmonte
@ Fre: ik heb eerlijk gezegd nog niet zo heel veel teleurstellende Barolo/Barbaresco gehad. In feite, als ik eens terugblik, heel veel van mijn mooiste wijnherinneringen komen uit die regio.
Dus ik denk dat ke misschien monder Nebbiolo minded bent (hoewel, je houdt erg van Pinot...), of het ligt aan wat je al proefde natuurlijk. Anderzijds, ik heb al wel heel, heel teleurstellende wijnen uit die regio geproefd op tastings, meestal te wijten aan adstringentie of gewoon slecht gemaakt. Het is nu veel minder her geval, maar in mijn beginjaren moest je echt ook zoeken om een mooie Bourgogne te vinden. De meeste waren toen te licht, te zuur, te groen, oxidatief of gewoon slecht gemaakt. Je moest echt bij een goede handelaar zijn in de jaren 70.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: