Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spaanse parels
25-06-2012, 12:10 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-06-2012 om 12:22 PM door koen.)
Bericht: #1
Spaanse parels
Van 't WE nog eens zwaar Spaans gegaan. Een Syntra collega net terug van een Rioja-trip (met een paar verhaaltjes die perfect in de hoerenchancemomententopic passen) samen met Filip en mezelf en our ladies. Er bleef niets meer in de flessen Big Grin

1. Tierra Fidel 2010, Agricole La Bastida, witte Rioja. Onze gastheer vond hem wat te zuur, ik niet, krisperige zuurtje, rijp wit fruit, verfissend en een lichte agrume in de afdronk 88

2. Vino Tondonia reserva, 1996, Bodegas Lopez de Heredia. Witte Rioja die nu pas gecommercialiseerd wordt. Kleur en eerste geur doen mij aan de Jura denken maar dan wordt ie nog complexer. Rijpe renet-appel, flirt met het oxidatieve maar toch net niet, citrus, en na een tijdje zowaar een pétrolé (Riesling-waardig). Zeer fris en strak in de mond perfecte aperitief met een plakje bellota. Wordt ter plaatse aan 20€ verkocht .. een koopje 93 en ik ben er wild van Slurp

3. Remirez de Ganuza Reserva 2004, Rioja. 90% tempranillo, 10% graciano en 24 maanden Franse eik. Geen kokos hier Wink, inktzwarte kleur, zwart fruit, chocola, kruiden, de power komt uit het glas. Dens, maar zacht, fruitbom, mooie balans 92-93

4. Remirez de Ganuza Reserva 2005, Rioja. Iets minder power, tannines minder geîntegreerd wat meer fraîcheur 93

5. Tierra Fidel 2006, Agricole La Bastida, Rioja. Niet van het niveau van de vorige (ook qua prijs), wat minder concentratie, meer finesse, drinkt heel vlot weg 90

6. La vina de Andres Romeo 2009, Benjamin Romeo, Rioja. Een cultwijnmaker ... zijn Contador is van het beste dat je in de Rioja tegenkomt. Dit is de tweede cuvée (die nog vlotjes naar de 100€ toegaat, prijs domein 60€, ja in Spanje krijg je op de topdomeinen nog stevige kortingen). Opnieuw dens zwart fruit, chocola, kruidigheid. Power en elegant, alles mooi gecontroleerd, mondvullend, zacht, hedonistisch ... wauw 93-94

7. Cirsion 2001, Bodegas Roda, Rioja. Een cuvée die me al zeer lang intrigeerde en eigenlijk voor een toekomstige "topdegustatie" voorzien was. De druiven worden gepreselecteerd per wijnstok (enkel druiven die tekenen vertonen van polymerisatie van de tannines) zie hieronder.
Eeen paar uur op voorhand geopend, rijp fruit, veel zoete kruiden, chocola, zoethout. Een enorme body, layered, fijn waanzinnig lange afdronk. Hedonistisch en klasse perfect gecombineerd. Vlotjes een 95

Muy delicioso cheers

"In 1995, we observed that some vines were producing grapes with a flavour that was very different from that of other surrounding vines. Whilst the usual sensation on tasting grape is one of fresh fruit, acidity and sweetness, we found that in these cases the sensation was one of fullness, volume, characteristics which were closer to actual vine tasting rather than grape-tasting.

The discovery made us think carefully about the cause of the phenomenom and led us to explore the possibilities of reproducing it over a period of years and in other vineyards.

We established that certain plants were to some extent predisposed to reproduce the characteristics, but in addition to their genetic make-up and the microclimate in which they grow, the effect of the climatic vintage also has influence.

We began to think that this phenomenom could be linked to a high level of polymerisation of tannins in the individual grape, whereas the usual school of thought was that the combining of tannins with others was produced in the wine-making process and mainly during the barrel ageing process.

If our theory proved to be true, the wines were playing a role of substitution for the ageing process and producing these grapes separately we would obtain hugely silky wines and could avoid having the wood steal a part of the richness of the fruit characters.

In 1997, we made our first CIRSION, which was not released on to market. We found that with a short ageing in barrel, it reached an incredible degree of silkiness and unparalleled fruit complexity.

The next step was to identify visually the sumptoms of the plants and form a group of harvesters capable to identify them.

Each year, during the harvest, we go through some of our vineyards seeking out this curious natural rarity, and on one vine in a thousand these grapes are found and picked to make CIRSION.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
25-06-2012, 12:21 PM
Bericht: #2
RE: Spaanse parels
Krijg goesting, mooi en interessant verslag !

"Each year, during the harvest, we go through some of our vineyards seeking out this curious natural rarity, and on one vine in a thousand these grapes are found and picked to make CIRSION."

watte

Buvez du vin et vivez joyeux !
25-06-2012, 12:30 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-06-2012 om 12:32 PM door koen.)
Bericht: #3
RE: Spaanse parels
Heb nog altijd goesting Cool

Cirsion: prijs is in verhouding ... 125€ voor de 2009 op 't domein. 174€ bij la Buena Vida. 2001 nog verkrijgbaar bij Belgiumwinewatchers. I know vergeleken met topbordeaux ... hier moeten ze er tenminste nog nen extra effort voor doen

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
25-06-2012, 01:52 PM
Bericht: #4
RE: Spaanse parels
(25-06-2012 12:10 PM)koen schreef:  "In 1995, we observed that some vines were producing grapes with a flavour that was very different from that of other surrounding vines. Whilst the usual sensation on tasting grape is one of fresh fruit, acidity and sweetness, we found that in these cases the sensation was one of fullness, volume, characteristics which were closer to actual vine tasting rather than grape-tasting.

The discovery made us think carefully about the cause of the phenomenom and led us to explore the possibilities of reproducing it over a period of years and in other vineyards.

We established that certain plants were to some extent predisposed to reproduce the characteristics, but in addition to their genetic make-up and the microclimate in which they grow, the effect of the climatic vintage also has influence.

We began to think that this phenomenom could be linked to a high level of polymerisation of tannins in the individual grape, whereas the usual school of thought was that the combining of tannins with others was produced in the wine-making process and mainly during the barrel ageing process.

If our theory proved to be true, the wines were playing a role of substitution for the ageing process and producing these grapes separately we would obtain hugely silky wines and could avoid having the wood steal a part of the richness of the fruit characters.

In 1997, we made our first CIRSION, which was not released on to market. We found that with a short ageing in barrel, it reached an incredible degree of silkiness and unparalleled fruit complexity.

The next step was to identify visually the sumptoms of the plants and form a group of harvesters capable to identify them.

Each year, during the harvest, we go through some of our vineyards seeking out this curious natural rarity, and on one vine in a thousand these grapes are found and picked to make CIRSION.

Inderdaad watte !!
Klinkt bijna als een urban legend ;-)
En dan die tannines die reeds polymeriseren IN de druif... Terwijl ze nog aan t rijpen zijn dus... straf!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-06-2012, 02:23 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-06-2012 om 02:23 PM door koen.)
Bericht: #5
RE: Spaanse parels
(25-06-2012 01:52 PM)vinejo schreef:  Klinkt bijna als een urban legend ;-)
En dan die tannines die reeds polymeriseren IN de druif... Terwijl ze nog aan t rijpen zijn dus... straf!

Moest ik een meer begenadigde biochemicus zijn dan had ik nu een onderwerp voor mijn Syntra thesis ... zou wel kostelijk worden Wink

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
25-06-2012, 02:27 PM
Bericht: #6
RE: Spaanse parels
(25-06-2012 02:23 PM)koen schreef:  
(25-06-2012 01:52 PM)vinejo schreef:  Klinkt bijna als een urban legend ;-)
En dan die tannines die reeds polymeriseren IN de druif... Terwijl ze nog aan t rijpen zijn dus... straf!

Moest ik een meer begenadigde biochemicus zijn dan had ik nu een onderwerp voor mijn Syntra thesis ... zou wel kostelijk worden Wink

Tannines en anthocyanen die polymeriseren IN de druif, in de schil wschl? Met O2 is dat biochemisch mogelijk...pfff ik googlede maar vond echt niks.

Buvez du vin et vivez joyeux !
25-06-2012, 02:33 PM
Bericht: #7
RE: Spaanse parels
Het blijft uiteindelijk ook maar een hypothese die ze enkel proefondervindelijk hebben vastgesteld ... is een supercomplexe materie. 't smaakt in elk geval wel goed Big Grin

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
25-06-2012, 02:48 PM
Bericht: #8
RE: Spaanse parels
(25-06-2012 02:33 PM)koen schreef:  Het blijft uiteindelijk ook maar een hypothese die ze enkel proefondervindelijk hebben vastgesteld ... is een supercomplexe materie. 't smaakt in elk geval wel goed Big Grin

Ik krijg een klein vermoeden van een beetje "science-fiction" in die schil Smile

Buvez du vin et vivez joyeux !
26-06-2012, 01:14 PM
Bericht: #9
RE: Spaanse parels
Klinkt zeer njammie! Volgende keer geeft ge mij ook een belleke, verstaan? Smile

"Quickly, bring me a beaker of wine so that I may wet my mind and say something clever" (Aristophanes)
27-06-2012, 04:26 PM
Bericht: #10
RE: Spaanse parels
Vino Tondonia reserva, Bodegas Lopez de Heredia: er stond een paar weken geleden een artikel over dit domein in Sabato, weekendbijlage bij De Tijd. De witte rioja (weet niet of het de riserva was) kostte rond de 19 euro. Er is een verdeler in België. Ik zoek op dewelke.
27-06-2012, 04:41 PM
Bericht: #11
RE: Spaanse parels
(27-06-2012 04:26 PM)BrunoB schreef:  Vino Tondonia reserva, Bodegas Lopez de Heredia: er stond een paar weken geleden een artikel over dit domein in Sabato, weekendbijlage bij De Tijd. De witte rioja (weet niet of het de riserva was) kostte rond de 19 euro. Er is een verdeler in België. Ik zoek op dewelke.

Doen Bruno .... en iets laten weten hé. Bij Bodegas hebben ze 91 en 92 in de witte reserva aan 31€. Volgens mijne maat (en stiekem ook de eigenares van het domein) is de reserva lekkerder dan de gran reserva

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
27-06-2012, 11:41 PM
Bericht: #12
RE: Spaanse parels
(26-06-2012 01:14 PM)Somers schreef:  Klinkt zeer njammie! Volgende keer geeft ge mij ook een belleke, verstaan? Smile

Maar neen, Somers, er was geen Bellet bij, alleen Spaansen!
Cool

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-06-2012, 11:43 PM
Bericht: #13
RE: Spaanse parels
(27-06-2012 04:41 PM)koen schreef:  [quote='BrunoB' pid='26821' dateline='1340807184']
Volgens mijne maat (en stiekem ook de eigenares van het domein) is de reserva lekkerder dan de gran reserva

Allez jong, uwe maat is stiekem ook de eigenares van dat domein?
Travestiet?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-06-2012, 09:17 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-06-2012 om 09:21 AM door koen.)
Bericht: #14
RE: Spaanse parels
(27-06-2012 11:43 PM)vinejo schreef:  
(27-06-2012 04:41 PM)koen schreef:  [quote='BrunoB' pid='26821' dateline='1340807184']
Volgens mijne maat (en stiekem ook de eigenares van het domein) is de reserva lekkerder dan de gran reserva

Allez jong, uwe maat is stiekem ook de eigenares van dat domein?
Travestiet?

Wink niet doorvertellen hé ... had het gezien maar vond het wel grappig.

Trouwens gisteren tijdens de voetbalmatch Spanje-Portugal nog een vervolg mini-tasting gedaan (Filip heeft dat concept nog niet zo goed door, want eigenlijk teveel opengetrokken en teveel gedronken) ... wijnen uit de landen van de halvefinalisten. Lijstje en zeer beperkte TNs volgen

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
28-06-2012, 09:27 AM
Bericht: #15
RE: Spaanse parels
(28-06-2012 09:17 AM)koen schreef:  
(27-06-2012 11:43 PM)vinejo schreef:  
(27-06-2012 04:41 PM)koen schreef:  [quote='BrunoB' pid='26821' dateline='1340807184']
Volgens mijne maat (en stiekem ook de eigenares van het domein) is de reserva lekkerder dan de gran reserva

Allez jong, uwe maat is stiekem ook de eigenares van dat domein?
Travestiet?

Wink niet doorvertellen hé ... had het gezien maar vond het wel grappig.

Trouwens gisteren tijdens de voetbalmatch Spanje-Portugal nog een vervolg mini-tasting gedaan (Filip heeft dat concept nog niet zo goed door, want eigenlijk teveel opengetrokken en teveel gedronken) ... wijnen uit de landen van de halvefinalisten. Lijstje en zeer beperkte TNs volgen

Ik kijk er naar uit.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
28-06-2012, 09:37 AM
Bericht: #16
RE: Spaanse parels
(28-06-2012 09:17 AM)koen schreef:  Trouwens gisteren tijdens de voetbalmatch Spanje-Portugal nog een vervolg mini-tasting gedaan (Filip heeft dat concept nog niet zo goed door, want eigenlijk teveel opengetrokken en teveel gedronken) ... wijnen uit de landen van de halvefinalisten. Lijstje en zeer beperkte TNs volgen

Gelukkig liggen Ierland, Engeland en Nederland er al uit ...Cool
28-06-2012, 11:26 AM
Bericht: #17
RE: Spaanse parels
(28-06-2012 09:37 AM)BrunoB schreef:  
(28-06-2012 09:17 AM)koen schreef:  Trouwens gisteren tijdens de voetbalmatch Spanje-Portugal nog een vervolg mini-tasting gedaan (Filip heeft dat concept nog niet zo goed door, want eigenlijk teveel opengetrokken en teveel gedronken) ... wijnen uit de landen van de halvefinalisten. Lijstje en zeer beperkte TNs volgen

Gelukkig liggen Ierland, Engeland en Nederland er al uit ...Cool

Uit Engeland toch al een paar zeer geslaagde witte wijnen gedronken, jammer genoeg is mijn leverancier nu met pensioen ... nog iets van die Tondonia gevonden?

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
09-07-2012, 06:40 PM
Bericht: #18
RE: Spaanse parels
Vorig weekend de wijnen van Roda geproefd ( behalve Cirsion ) was verrast van de Roda I 2006. Het kan aan het jaar liggen maar hij was zeer elegant en het hout domineerde niet.
10-07-2012, 09:03 AM
Bericht: #19
RE: Spaanse parels
(09-07-2012 06:40 PM)Kempie schreef:  Vorig weekend de wijnen van Roda geproefd ( behalve Cirsion ) was verrast van de Roda I 2006. Het kan aan het jaar liggen maar hij was zeer elegant en het hout domineerde niet.

Van een Brussel-Leuven tasting in mei:
17) •Roda 1 reserva 2006 (Spanje – Rioja Alta): Kokos zonder te overheersen, fruitbom, sigaar. Power maar mooi gecontroleerd. Wat gaat dit met wat meer jaren worden? Klasse denk ik. 91+
Dag 2: Ben de Roda I tegen de Pintia aan 't drinken en de Roda overklast. Meer elegantie, fijne tannines, bij de Pintia is alles wat bruter en steekt de alcohol af en toe op. Dit moeten we over 10 jaar eens tegen elkaar drinken. 92

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
10-07-2012, 03:13 PM
Bericht: #20
RE: Spaanse parels
(10-07-2012 09:03 AM)koen schreef:  
(09-07-2012 06:40 PM)Kempie schreef:  Vorig weekend de wijnen van Roda geproefd ( behalve Cirsion ) was verrast van de Roda I 2006. Het kan aan het jaar liggen maar hij was zeer elegant en het hout domineerde niet.

Van een Brussel-Leuven tasting in mei:
17) •Roda 1 reserva 2006 (Spanje – Rioja Alta): Kokos zonder te overheersen, fruitbom, sigaar. Power maar mooi gecontroleerd. Wat gaat dit met wat meer jaren worden? Klasse denk ik. 91+
Dag 2: Ben de Roda I tegen de Pintia aan 't drinken en de Roda overklast. Meer elegantie, fijne tannines, bij de Pintia is alles wat bruter en steekt de alcohol af en toe op. Dit moeten we over 10 jaar eens tegen elkaar drinken. 92

Is die wijn nog betaalbaar? En zoja, waar alstublieft? ang-el

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
10-07-2012, 03:37 PM
Bericht: #21
RE: Spaanse parels
(10-07-2012 03:13 PM)vinejo schreef:  
(10-07-2012 09:03 AM)koen schreef:  
(09-07-2012 06:40 PM)Kempie schreef:  Vorig weekend de wijnen van Roda geproefd ( behalve Cirsion ) was verrast van de Roda I 2006. Het kan aan het jaar liggen maar hij was zeer elegant en het hout domineerde niet.

Van een Brussel-Leuven tasting in mei:
17) •Roda 1 reserva 2006 (Spanje – Rioja Alta): Kokos zonder te overheersen, fruitbom, sigaar. Power maar mooi gecontroleerd. Wat gaat dit met wat meer jaren worden? Klasse denk ik. 91+
Dag 2: Ben de Roda I tegen de Pintia aan 't drinken en de Roda overklast. Meer elegantie, fijne tannines, bij de Pintia is alles wat bruter en steekt de alcohol af en toe op. Dit moeten we over 10 jaar eens tegen elkaar drinken. 92

Is die wijn nog betaalbaar? En zoja, waar alstublieft? ang-el

Als je het begrip betaalbaar rekt misschien wel Rolleyes ... valt bij mij al onder de categorie "special treats" 2006: 47€ bij la buena vida

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
10-07-2012, 04:43 PM
Bericht: #22
RE: Spaanse parels
Roda 1, 30€ voor de wijn en €17 voor het etiket.
Er wordt wat teveel voor de naam betaald.

In blind, we trust Cool
11-07-2012, 12:19 AM
Bericht: #23
RE: Spaanse parels
zo duur? Ik betaal toch minder in den delhaize
De Plop cuvéé is soms wat duurder.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Wine is sunlight , held together by water !
11-07-2012, 04:11 PM
Bericht: #24
RE: Spaanse parels
(11-07-2012 12:19 AM)Venne schreef:  zo duur? Ik betaal toch minder in den delhaize
De Plop cuvéé is soms wat duurder.

woeha

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
11-07-2012, 05:00 PM
Bericht: #25
RE: Spaanse parels
(28-06-2012 11:26 AM)koen schreef:  Uit Engeland toch al een paar zeer geslaagde witte wijnen gedronken, jammer genoeg is mijn leverancier nu met pensioen ... nog iets van die Tondonia gevonden?

Heb gezocht tussen het oud papier, maar helaas niets teruggevonden.


Ga naar locatie: