Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terre Nere, Etna Rosso
09-10-2012, 01:37 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-10-2012 om 11:52 AM door koen.)
Bericht: #1
Terre Nere, Etna Rosso
Calderara Sottana 2008
Op Syntra dit flesje gedronken met 98% nerello mascalese, 2% nerello cappuccio. Blind zou je dit in één of andere Bourgognestreek kunnen plaatsen en niet alleen door de manier van vinifiëren (klassieke Bourgondische vinificatie, fermentatie en maceratie gedurende 10 à 15 dagen in houten tonnen. Ook de malolactische gisitng gebeurt op vat, 18 maanden rijping in nieuwe Franse barriques en enkele maanden flesrijping voor release)

Intense neus van snoeperig rood fruit, zure kers, zoete kruiden, vlezig, leer, ceder, koffie. In de aanzet vind je het zure rode fruit terug. Mooie rijpe tannines die de zuurtjes onder controle houden en een licht bittertje in de afdronk. Like this a lot 91

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
09-10-2012, 08:38 PM
Bericht: #2
RE: Terre Nere, Etna Rossa
(09-10-2012 01:37 PM)koen schreef:  Calderara Sottana 2008
Op Syntra dit flesje gedronken met 98% nerello mascalese, 2% nerello cappuccio. Blind zou je dit in één of andere Bourgognestreek kunnen plaatsen en niet alleen door de manier van vinifiëren (klassieke Bourgondische vinificatie, fermentatie en maceratie gedurende 10 à 15 dagen in houten tonnen. Ook de malolactische gisitng gebeurt op vat, 18 maanden rijping in nieuwe Franse barriques en enkele maanden flesrijping voor release)

Intense neus van snoeperig rood fruit, zure kers, zoete kruiden, vlezig, leer, ceder, koffie. In de aanzet vind je het zure rode fruit terug. Mooie rijpe tannines die de zuurtjes onder controle houden en een licht bittertje in de afdronk. Like this a lot 91

Enig idee wat die fles kost, Koen?
Just curious vanwege deze (doet me er zelfs aan denken, Reynaud is de Bourgogne van de Rhone Sleepy :

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...rente.html

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-10-2012, 10:10 PM
Bericht: #3
RE: Terre Nere, Etna Rossa
(09-10-2012 08:38 PM)vinejo schreef:  
(09-10-2012 01:37 PM)koen schreef:  Calderara Sottana 2008
Op Syntra dit flesje gedronken met 98% nerello mascalese, 2% nerello cappuccio. Blind zou je dit in één of andere Bourgognestreek kunnen plaatsen en niet alleen door de manier van vinifiëren (klassieke Bourgondische vinificatie, fermentatie en maceratie gedurende 10 à 15 dagen in houten tonnen. Ook de malolactische gisitng gebeurt op vat, 18 maanden rijping in nieuwe Franse barriques en enkele maanden flesrijping voor release)

Intense neus van snoeperig rood fruit, zure kers, zoete kruiden, vlezig, leer, ceder, koffie. In de aanzet vind je het zure rode fruit terug. Mooie rijpe tannines die de zuurtjes onder controle houden en een licht bittertje in de afdronk. Like this a lot 91

Enig idee wat die fles kost, Koen?
Just curious vanwege deze (doet me er zelfs aan denken, Reynaud is de Bourgogne van de Rhone Sleepy :

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...rente.html

Licata: 29.95

Filip R
09-10-2012, 10:37 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-10-2012 om 10:37 PM door 33S.)
Bericht: #4
RE: Terre Nere, Etna Rossa
Ik dronk ooit de basiscuvée (rond de 12 euro) en die ging ik toen "zeker bijkopen", maar om diverse redenen is dat er nog niet van gekomen. De duurdere cuvées zijn een beetje buiten mijn budget, maar mss te proeven op de Giro binnenkort?

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
10-10-2012, 10:25 AM
Bericht: #5
RE: Terre Nere, Etna Rossa
zeer herkenbaar Koen, ik proefde onlangs de Etna Rosso (is wel degelijk Rosso) van Paolo Caciorgna, en zowel de kleur, geuren als smaakpallet ripen bij mij ook direct een Bourgogne impressie op. Deze appellatie was mij voorheen volslagen onbekend, een aangename openbaring dus.
10-10-2012, 10:30 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-10-2012 om 11:53 AM door koen.)
Bericht: #6
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Had al geprobeerd om deze via één of andere Duitse site binnen te halen maar nikske, nada, rien du tout ... kent iemand een alternatieve leverancier? De Planeta Santa Cecilia 2007 die we ook tijdens de les dronken (+/- 30€) kan je bij superiore aan 17.5 kopen.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
10-10-2012, 10:33 AM
Bericht: #7
RE: Terre Nere, Etna Rossa
(09-10-2012 10:37 PM)33S schreef:  Ik dronk ooit de basiscuvée (rond de 12 euro) en die ging ik toen "zeker bijkopen", maar om diverse redenen is dat er nog niet van gekomen. De duurdere cuvées zijn een beetje buiten mijn budget, maar mss te proeven op de Giro binnenkort?

Geldt ook voor mij - vond die basiscuvée ook zeer goed en ging ook zeker bijkopen....maar helaas niet gedaan. Ik ga dit jaar eens de Giro overslaan trouwens, wat "prospectie" :-) doen bij andere wijnhandelaars

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
10-10-2012, 02:58 PM
Bericht: #8
RE: Terre Nere, Etna Rosso
@ Koen: Superiore heeft misschien wel een alternatief in de vorm van het huis Firriato, waar de "gewone" Etna rosso op 8.45 € komt en de "cru" Cavanera op 17.90 € (waarvan de lopende jaargang [09] blijkbaar 92 punten scoort bij Luca Maroni en Parker). Basiscuvee ook bij Matthys in Brugge (@ 11€).

Opgelet! Het beheer behoudt zich het recht voor om elk bericht te censureren.

Attention! La gestion se réserve le droit de censurer chaque message.

Warning! Management reserves the right to Heart any message.
11-10-2012, 10:49 AM
Bericht: #9
RE: Terre Nere, Etna Rosso
(10-10-2012 02:58 PM)Vinogan(s) schreef:  @ Koen: Superiore heeft misschien wel een alternatief in de vorm van het huis Firriato, waar de "gewone" Etna rosso op 8.45 € komt en de "cru" Cavanera op 17.90 € (waarvan de lopende jaargang [09] blijkbaar 92 punten scoort bij Luca Maroni en Parker). Basiscuvee ook bij Matthys in Brugge (@ 11€).

Thanks, heb hier thuis een flesje van hun Harmonium IGT liggen (ooit eens cadeau gekregen), ga dit eerst eens testen maar daar zit dan weer Nero d'Avola in dus ook weer niet vergelijkbaar.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
17-05-2014, 07:10 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-05-2014 om 10:54 PM door Innesto.)
Bericht: #10
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Etna Rosso 2011

Een half jaar of wat is het nog niet helemaal overtuigd van deze Etna Rosso 2011, nu des te meer. Niet dat ik de Nerello Mascalese meteen per direct tot mijn lievelingsdruiven ga rekenen. Net als de Pinot Noir trouwens. Ik zou trouwens deze Etna Rosso of een andere Nerello Mascalese eens blind aan menig wijnliefhebber laten proeven. Ik denk dat je meer dan één heel snel richting Bourgogne en Pinot Noir stuurt.

De Etna Rosso heeft een vrij lichte purperrode kleur. In de neus een fruitig en floraal boeket. Viooltjes, rozenblaadjes, frambozen, kruidig... Ook een minerale ietwat rokerige toets. In mond denk je meteen aan een kruidige Pinot Noir, zij het toch iets steviger en rijker aan tannines dan de meeste Bourgognes. Rijp, fruitig en mineralig,

Eén bemerking bij dit alles: deze wijn wordt her en der aanbevolen als begeleider van gegrilde vleesschotels en BBQ. Ik vraag mij toch af of hij tegen dit gekruide geweld genoeg weerstand kan bieden. Laten we het houden op verfijnde gerechten van de BBQ die het van hun subtiele rooktoetsen moeten hebben.

Correctie! Deze Etna Rosso flikte het wonderwel bij een gegrilde vleesschotel. Voor mij in combinatie met de maaltijd zelfs beter dan solo.

Gekocht bij: Licata - 13,50 euro
18-05-2014, 04:14 PM
Bericht: #11
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Dit is voor ons de barbecuewijn bij uitstek, prijs-kwaliteit dik ok, mooie combo van kruidigheid/licht rood fruit en voldoende frisheid zijn ideaal voor een gewone zomeravond. Ik schenk hem persoonlijk zelfs enkele graden koeler op zeer warme dagen, brengt de frisheid wat meer naar voor zonder teveel aan structuur te verliezen. Ik vind ze het beste op 5-6 jaar, alhoewel de andere cuvées van het domein beter kunnen verouderen en meer naar die elegante concentratie beginnen te gaan die je ook in pinot noir kunt aantreffen, maar toch ondersteund door een interessante mediterrane kruidigheid.

De rosé is ook goed,voldoende stevig wat ik op zich wel een verwezenlijking vind voor een rosé maar ook weer dezelfde kenmerkende frisheid.
01-06-2014, 02:34 PM
Bericht: #12
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Etna Rosso 2011

Vandaag opnieuw in het glas... en alleen maar de bevestiging van al het positieve dat hierboven reeds aangehaald werd. Zeer mooi en nog voldoende bewaarpotentieel als je het mij nu vraagt... maar waarom nog wachten? In één woord: lekker!
01-06-2014, 08:50 PM
Bericht: #13
RE: Terre Nere, Etna Rosso
(01-06-2014 02:34 PM)Innesto schreef:  Etna Rosso 2011

Vandaag opnieuw in het glas... en alleen maar de bevestiging van al het positieve dat hierboven reeds aangehaald werd. Zeer mooi en nog voldoende bewaarpotentieel als je het mij nu vraagt... maar waarom nog wachten? In één woord: lekker!

Heb hier de Erse 2011 van Tenuta di Fessina in het glas, ook een Etna Rosso en had dezelfde bemerking poeplekker en een topbbqwijn.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
01-06-2014, 09:57 PM
Bericht: #14
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Die Erse is hier ook een favoriet, bij mij nog nét een trapje hoger dan de gewone Etna Rosso van Terre Nere (al is dit mss geen eerlijke vergelijking).

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
01-06-2014, 10:42 PM
Bericht: #15
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Waarom niet eerlijk?

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
02-06-2014, 09:30 AM
Bericht: #16
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Ik beschouwde de gewone Etna Rosso van Terre Nere als een instapwijn van jonge stokken, terwijl de Erse van oudere stokken komt (zo dacht ik toch eens gelezen te hebben, maar vind het nu niet meteen terug, als ik meer tijd heb, zal ik nog eens zoeken).

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
02-06-2014, 09:56 AM
Bericht: #17
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Ze zitten wel op 't zelfde prijsniveau ... denk dat de Erse zelfs wat goedkoper is.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
17-06-2014, 11:26 AM
Bericht: #18
RE: Terre Nere, Etna Rosso
De Etna Rosso 2009, gedronken bij een tagliata. Het eerste wat je in de neus krijgt is het minerale en rokerige en dan komen de frambozen, het leer, de kruidigheid en een beetje sousbois. In de mond rood fruit, zeer fijne elegante tannines en een kruidige afdronk. Lichtvoetig en elegant ... laat de BBQs maar komen. 88

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
15-05-2015, 02:27 PM
Bericht: #19
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Etna Rosso 2013

direct na openen zeer gesloten neus, na walsen wat kersjes, maar niet veel meer dan dat. Een deel in een karaf gegoten en na een tijdje wel wat meer terug te vinden, zoals het mineralig toetsje waarover Koen het ook had. En wat kruidigheid. Toch blijft de neus weinig intens.
In de mond fruitige aanzet, met de kersjes die weer de hoofdrol opeisen. De zuren zijn vrij prominent aanwezig en halen het wat op het fruit. Dat fruit is trouwens niet het rijpe fruit dat je soms in etna rosso hebt, maar eerder fris fruit dat me deze wijn blind niet aan Italië zou doen denken. Tannines aanwezig maar eerder op achtergrond. Ik heb de indruk dat hier nog meer uit zal komen. Normaal heb ik geen schrik om dit soort instapwijnen jong te drinken op het fruit, maar hier heb ik een beetje de indruk van een jonge bourgogne waar het nog niet allemaal op zijn plaats zit. Het geheel komt voorlopig nog wat ééndimensionaal over. Zal volgens mij verbeteren met wat flesrijping.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
16-05-2015, 12:41 AM
Bericht: #20
RE: Terre Nere, Etna Rosso
Onlangs nog eens de 2009 gedronken en maakte me toen ook dezelfde bemerking. ... Daar waar ik eerst schrik had dat de basiswijn na 5-6 jaar te ver zou zitten, heb ik nu meer het gevoel dat ie pas goed zit. Zou mijn teleurstelling over het ganse gamma (jonge jaargangen) tijdens de Licata degustatie kunnen verklaren.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....


Ga naar locatie: