Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 11 stemmen - gemiddelde waardering is 3.64
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wat ben jij aan het drinken nu?
29-10-2021, 12:00 PM
Bericht: #8541
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(29-10-2021 11:09 AM)redacteur schreef:  
(29-10-2021 09:39 AM)Olivier schreef:  Da’s goed nieuws. Ik heb hier ook een ongekoelde berging, en ik merk dat de meeste wijnen er wel tegen kunnen. Witte Bourgogne bvb dan weer minder.

Merk je dan ook dat de wijnen die je hebt liggen sneller verouderen?

Ooit al eens een goede vergelijking kunnen maken?
Bv. fles van dezelfde wijn die vijf jaar bij jou ligt versus fles die bij iemand in een kelder/gekoelde ruimte ligt?

Heb daar voeger ook aan gedacht om uit te testen maar de fles in mijn living heeft het nooit langer dan een jaar overleefd. Big Grin
Denk wel eens een artikel gelezen te hebben in LRVF maar ben vergeten of het nu significant verschilde of niet…

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
29-10-2021, 12:46 PM
Bericht: #8542
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(29-10-2021 12:00 PM)vinejo schreef:  Heb daar voeger ook aan gedacht om uit te testen maar de fles in mijn living heeft het nooit langer dan een jaar overleefd. Big Grin
Denk wel eens een artikel gelezen te hebben in LRVF maar ben vergeten of het nu significant verschilde of niet…

Misschien de 'warme' fles dan beter aan Olivier geven voor bewaring?
Out of sight, out of mind, out of mouth Wink
29-10-2021, 01:30 PM
Bericht: #8543
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(29-10-2021 12:46 PM)redacteur schreef:  
(29-10-2021 12:00 PM)vinejo schreef:  Heb daar voeger ook aan gedacht om uit te testen maar de fles in mijn living heeft het nooit langer dan een jaar overleefd. Big Grin
Denk wel eens een artikel gelezen te hebben in LRVF maar ben vergeten of het nu significant verschilde of niet…

Misschien de 'warme' fles dan beter aan Olivier geven voor bewaring?
Out of sight, out of mind, out of mouth Wink

EN GIJ DENKT DAT DIE VEILIG IS BIJ OLI? taz

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
29-10-2021, 01:46 PM
Bericht: #8544
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
[Afbeelding: giphy.gif]
29-10-2021, 01:52 PM
Bericht: #8545
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
Big Grin

Echt een vergelijking heb ik nog niet kunnen maken. Op zich denk ik wel dat er een verschil zal zijn. Maar wat voor mij vooral belangrijk is : hoe groot is het verschil?

Als warmere bewaring leidt tot een wijn die niet meer lekker is, dan is dat natuurlijk redelijk rampzalig voor mij. Maar ik heb eerlijk gezegd nog niet veel zulke gevallen gehad. Om maar een voorbeeld te geven : dit jaar dronk ik wijnen van Yannick Amirault en Couly Dutheil, respectievelijk uit 2010 en 2011, altIjd bij mij in huis bewaard, met enkele notoir warme zomers. Voor mij waren die perfect. Geen oxidatie of andere storende effecten. Waren ze sneller op dronk? Misschien wel, maar als dat gebeurt zonder negatieve zij-effecten, des te beter dan, zou ik zeggen Smile

Zelfde vaststelling met Bordeaux, en zelfs rode Bourgognes!

Je zou denken dat het met witte wijnen anders zal zijn, maar daar hangt het echt af van type tot type. Met Riesling heb ik totnogtoe bvb geen problemen gehad. Chardonnay daarentegen riskeert naar mijn gevoel sneller te oxideren en karameltoetsen te ontwikkelen. Dat wil je natuurlijk niet. En het grootste slachtoffer van te warme bewaring is Champagne (of schuimwijnen tout court) : ze verliezen hun fraicheur, ontwikkelen soms ook een karameltoets, en oxidatieve aroma’s. Dus opdrinken die handel!

Volgens mij valt het dus nog redelijk mee met de meerderheid van de wijnen, die ik liggen heb. De Leconfield Cabernet van vorige week (2009) gedroeg zich als een jong veulen. Altijd in huis bewaard…

Daar moet ik dan meteen bijzeggen dat ik nog niet lang genoeg bezig ben met wijn om te kunnen spreken over periodes van 20 jaar of zo. De wijnen die ik echt lang wil wegleggen, en dat zijn dan echt de topwijnen in mijn collectie, leg ik in een kelderke bij nen kameraad.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
29-10-2021, 02:32 PM
Bericht: #8546
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
EN GIJ VERTROUWT DIE KAMERAAD? watte

Sneller op dronk, maar kwalitatief even goed: daar tekenen we natuurlijk allemaal voor.
Dat zou zelfs een grote verhuisbeweging in gang zetten volgens mij.
"Hoe, schatje, moeten al die flessen nu plots naar de zolder?" Big Grin

Ik heb ook al ondervonden dat ik de robuustheid van wijn onderschat.
Vroeger ook wijn gekocht in het zuiden van Frankrijk die dan een paar dagen bij 30+°C in de wagen achterbleef die in de zon stond. Heb daar eigenlijk nooit iets van gemerkt.
Niet dat ik dat nu nog zo doen, maar zeker rode wijn kan wel tegen een stootje.
29-10-2021, 05:33 PM
Bericht: #8547
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
Les Grands Maréchaux – Blaye 2018.

Een klein slokje geproefd. Neen, deze heeft wat karaf nodig. Na 3 uur wijnplezier à gogo.
Vele Bdx 2018 vind ik echt wel lekker jong. Ongeveer €9 bij de Klassewijnen. Steek dat eens in een blinde degustatie met prijsgenoten…
29-10-2021, 10:00 PM
Bericht: #8548
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
Net een Château Courac 2017, Côtes-de-Rhône-Villages bij een gestoofd varkenshaasje geproefd. Voortreffelijke neus, volle maar frisse mond en mooie afdronk. Het herhalen waard.
31-10-2021, 12:02 PM
Bericht: #8549
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
Deze avond familie op bezoek.
Dit staat klaar:C9P Pierre Usseglio Cuvée grenache blanc 2019 Mgm
Cote Rotie d'Ampuis 2013 Guigal Mgm.
Mss te vroeg,maar zal wel smaken,denk ik.
31-10-2021, 12:19 PM
Bericht: #8550
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(31-10-2021 12:02 PM)Jef schreef:  Deze avond familie op bezoek.
Dit staat klaar:C9P Pierre Usseglio Cuvée grenache blanc 2019 Mgm
Cote Rotie d'Ampuis 2013 Guigal Mgm.
Mss te vroeg,maar zal wel smaken,denk ik.

Hey Jef, als we ver genoeg teruggaan zijn wij uiteindelijk toch allemaal verre familie van elkaar hè! Welk uur begint de familiebijeenkomst?
Tongue

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
31-10-2021, 12:22 PM
Bericht: #8551
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
17.00 hr. applaus
01-11-2021, 12:56 PM
Bericht: #8552
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
Gisterenavond,
Stukske lam en een kado gekregen fles, Chateau La Bridane 2016 (St-Julien)

Diep donkerrood, een getemperd neusje van kersen en zwart fruit, licht houttoetje en grafiet op de achtergrond. Iets te koud geserveerd.
Het mondgevoel wordt overheerst door het zwart fuit, aangenaam zuurtje en milde tannines wanneer deze op temperatuur zit. Evenwichtig, zachte fruitige afdronk maar mist diepgang en complexiteit voor mij. Mooi wijntje maar de foodpairing kon mischien beter om deze wijn alle eer aan te doen.
(ongekend voor mij en na wat opzoekwerk zojuist constateer ik toch dat dit wijntje tss de 22 à 35€ schommelt op het web.)


Bijlagen Afbeeldingen
   
01-11-2021, 01:07 PM
Bericht: #8553
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(01-11-2021 12:56 PM)jr02 schreef:  Gisterenavond,
Stukske lam en een kado gekregen fles, Chateau La Bridane 2016 (St-Julien)

Diep donkerrood, een getemperd neusje van kersen en zwart fruit, licht houttoetje en grafiet op de achtergrond. Iets te koud geserveerd.
Het mondgevoel wordt overheerst door het zwart fuit, aangenaam zuurtje en milde tannines wanneer deze op temperatuur zit. Evenwichtig, zachte fruitige afdronk maar mist diepgang en complexiteit voor mij. Mooi wijntje maar de foodpairing kon mischien beter om deze wijn alle eer aan te doen.
(ongekend voor mij en na wat opzoekwerk zojuist constateer ik toch dat dit wijntje tss de 22 à 35€ schommelt op het web.)

Stukje lam leek me nochtans een geschikte begeleider..?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-11-2021, 01:09 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-11-2021 om 01:12 PM door wvd.)
Bericht: #8554
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(29-10-2021 01:52 PM)Olivier schreef:  Big Grin

Echt een vergelijking heb ik nog niet kunnen maken. Op zich denk ik wel dat er een verschil zal zijn. Maar wat voor mij vooral belangrijk is : hoe groot is het verschil?

Als warmere bewaring leidt tot een wijn die niet meer lekker is, dan is dat natuurlijk redelijk rampzalig voor mij. Maar ik heb eerlijk gezegd nog niet veel zulke gevallen gehad. Om maar een voorbeeld te geven : dit jaar dronk ik wijnen van Yannick Amirault en Couly Dutheil, respectievelijk uit 2010 en 2011, altIjd bij mij in huis bewaard, met enkele notoir warme zomers. Voor mij waren die perfect. Geen oxidatie of andere storende effecten. Waren ze sneller op dronk? Misschien wel, maar als dat gebeurt zonder negatieve zij-effecten, des te beter dan, zou ik zeggen Smile

Zelfde vaststelling met Bordeaux, en zelfs rode Bourgognes!

Je zou denken dat het met witte wijnen anders zal zijn, maar daar hangt het echt af van type tot type. Met Riesling heb ik totnogtoe bvb geen problemen gehad. Chardonnay daarentegen riskeert naar mijn gevoel sneller te oxideren en karameltoetsen te ontwikkelen. Dat wil je natuurlijk niet. En het grootste slachtoffer van te warme bewaring is Champagne (of schuimwijnen tout court) : ze verliezen hun fraicheur, ontwikkelen soms ook een karameltoets, en oxidatieve aroma’s. Dus opdrinken die handel!

Volgens mij valt het dus nog redelijk mee met de meerderheid van de wijnen, die ik liggen heb. De Leconfield Cabernet van vorige week (2009) gedroeg zich als een jong veulen. Altijd in huis bewaard…

Daar moet ik dan meteen bijzeggen dat ik nog niet lang genoeg bezig ben met wijn om te kunnen spreken over periodes van 20 jaar of zo. De wijnen die ik echt lang wil wegleggen, en dat zijn dan echt de topwijnen in mijn collectie, leg ik in een kelderke bij nen kameraad.

Wel, ik heb daar nu wel wat ervaring mee zie.
Niet met wijn bewaren in de living, maar wel met wijnen uit een relatief warme kelder. In ons vorig huis fluctueerde de temperatuur in de kelder flink, van extreem koud (6°C) tot zelfs ooit een 26°C in de zomer van 2003. Sinds 2008 wonen we in de stad en onze kelder hier daalt 's winters niet onder de 14°C, maar stijgt in de zomer ook niet boven 22-23°C. Hier liggen nog wijnen uit de jaren 90 en zelfs enkele uit de jaren 80 en 1 of 2 nog oudere exemplaren. Enkele jaren terug dronken we onze voorlaatste PdB Riserva 1978. Mijn vrouw vond dat de mooiste wijn die ze ooit dronk, dus echt kapot zal hij niet geweest zijn.
Ik raad iedereen die wijn lang wenst te bewaren dus aan zich niet al teveel zorgen te maken als je kelder iets warmer is dan de boekskes voorschrijven. Wat wel invloed blijkt te hebben is teveel temperatuurschommelingen. Leg je wijn dus best in een wat geïsoleerde ruimte zodat de temperatuurveranderingen traag verlopen. Is je wijn wat sneller rijp, dan is dat leuk meegenomen. En misschien mist hij dan na 40 jaar iets nuance, maar je gaat aan de ganse kist uiteindelijk meer plezier beleefd hebben en ik dacht toch dat het daar altijd over ging, of niet?
De meeste schuimwijnen worden "klaar" op de markt gebracht en hebben geen benefit van langer bewaren dan enkele jaren. Het zijn enkel de absolute top Champagnes die dan rijpen en complexiteit ontwikkelen, maar ik ben daar niet zo voor. Ze verliezen altijd druk en dus schuim en ik heb geen behoefte aan een dure oude Champagne die ruikt en proeft naar Grand Cru Chablis en dan ook nog eens 5 keer duurder is. Maar dat is iets wat ieder voor zich moet uitmaken natuurlijk.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
01-11-2021, 04:15 PM
Bericht: #8555
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(01-11-2021 01:07 PM)vinejo schreef:  
(01-11-2021 12:56 PM)jr02 schreef:  Gisterenavond,
Stukske lam en een kado gekregen fles, Chateau La Bridane 2016 (St-Julien)

Diep donkerrood, een getemperd neusje van kersen en zwart fruit, licht houttoetje en grafiet op de achtergrond. Iets te koud geserveerd.
Het mondgevoel wordt overheerst door het zwart fuit, aangenaam zuurtje en milde tannines wanneer deze op temperatuur zit. Evenwichtig, zachte fruitige afdronk maar mist diepgang en complexiteit voor mij. Mooi wijntje maar de foodpairing kon mischien beter om deze wijn alle eer aan te doen.
(ongekend voor mij en na wat opzoekwerk zojuist constateer ik toch dat dit wijntje tss de 22 à 35€ schommelt op het web.)

Stukje lam leek me nochtans een geschikte begeleider..?

De zware thijmsaus bij de lamsfilet was de boosdoener. Pré salé of een lamskroontje rosé gebakken en licht gekruid en zonder veel poespas had een betere combi geweest Tongue
Ik heb hier nochtans een paar mooie Châteauneuf-du-pape op dronk die hun mannetje hadden gestaan bij de thijmsaus. Helaas speelde ik op verplaatsing en had ik weinig inbreng in de wijn.
01-11-2021, 11:06 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 02-11-2021 om 12:12 AM door Jeroen Pieter.)
Bericht: #8556
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
Bordeaux 2005 ontwaakt!

La Tour de By, Medoc 2005

Al vele keren geproefd, vaak met twijfel, oei oei ,wordt dit nog wel wat...

En vanavond was het dan zover.

Lekkere Medoc, gebaat bij wat karaf, veel reserve.

Zwarte tanden wijn.

Vorige week ook al een wakkere Lanessan 2005 !
05-11-2021, 08:27 PM
Bericht: #8557
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
Neo - Sentido
Ribera del Duero 2011

Een zestal jaar geleden zes flessen van ingeslaan na een degustatie. Toen kwam de wijn nogal stug over en vroeg ik me af waarom ik er eigenlijk had gekocht. Het euforische degustatiegevoel zal er wel voor iets tussengezeten hebben.

Nu, zes jaar later, is het een ander verhaal geworden.
Heerlijke neus van zwart fruit en een zweem van tertiaire aroma's die komen opsteken.
Vijf jaar geleden was het werken om de wijn binnen te krijgen, nu gaat het vlot binnen. Geen blockbuster maar het fruit, zuren en tannines zitten mooi op z'n plaats en maken er een mooie ervaring van.

Het spreekwoord 'tijd brengt raad' is hier op zijn plaats.

It's not a hangover, it's wine flu
07-11-2021, 01:05 PM
Bericht: #8558
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
Michel Guinier, 2016 amphora.
100% Gamay.
Eén van de mooiste Gamay wijnen die ik tot op heden mocht proeven.

Een rijkdom aan fruit en mineralen, afgemeten zuren
Ragfijn, Poeplekker, meer aub!

Opgepast er bestaan twee Michels met dezelfde naam. Dit wordt niet verdeeld door Magnus.
Maar door terrrovin.

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/
07-11-2021, 08:51 PM
Bericht: #8559
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(07-11-2021 01:05 PM)Smaakatleet schreef:  Michel Guinier, 2016 amphora.
100% Gamay.
Eén van de mooiste Gamay wijnen die ik tot op heden mocht proeven.

Een rijkdom aan fruit en mineralen, afgemeten zuren
Ragfijn, Poeplekker, meer aub!

Opgepast er bestaan twee Michels met dezelfde naam. Dit wordt niet verdeeld door Magnus.
Maar door terrrovin.

Dus er bestaan twee wijndomeinen met de naam Michel Guinier..?
Hoe slecht geregeld…
Zit die wijn in de Bojo prijsklasse?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-11-2021, 06:16 AM
Bericht: #8560
RE: Wat ben jij aan het drinken nu?
(07-11-2021 08:51 PM)vinejo schreef:  
(07-11-2021 01:05 PM)Smaakatleet schreef:  Michel Guinier, 2016 amphora.
100% Gamay.
Eén van de mooiste Gamay wijnen die ik tot op heden mocht proeven.

Een rijkdom aan fruit en mineralen, afgemeten zuren
Ragfijn, Poeplekker, meer aub!

Opgepast er bestaan twee Michels met dezelfde naam. Dit wordt niet verdeeld door Magnus.
Maar door terrrovin.

Dus er bestaan twee wijndomeinen met de naam Michel Guinier..?
Hoe slecht geregeld…
Zit die wijn in de Bojo prijsklasse?
Klopt, niet van de goedkoopste maar voor mij wel zijn geld waard rond de dertig euro.

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/


Ga naar locatie: