Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salon des vins des Vignerons independants
25-11-2013, 09:09 PM
Bericht: #21
RE: Salon des vins des Vignerons independants
Hebben enkele kartonnekes gekocht maar deze liggen nog bij m'n drinkebroeder...o.a. Languedoc / Alsac en Champagne. Zal het lijstje zo spoedig mogelijk eens plaatsen, samen met de tastingnotes.

Eén minpunt van deze beurs: Alle regio's stonden door mekaar. Geen regelmaat en was dus constant zoeken op het bord aan de ingang. Uiterst onoverzichtelijk!

O ja, de twee potten foie gras worden vrijdagavond een kopje kleiner gemaakt bij een lekkere Sauterne ;-)
25-11-2013, 11:43 PM
Bericht: #22
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(23-11-2013 09:44 AM)Fre schreef:  Ik beloofde een korte samenvatting. De cuvées die me meest konden bekoren:
- Domaine la Garrigue - Gigondas 2011: Prachtige wijn met behoorlijk wat bewaarkracht. Heeft nog tijd nodig om in evenwicht te komen maar nu al bekoorlijk
- Domaine Grangeneuve - La Truffière 2011 ( Grignan-les-Adhemar): prachtige intense wijn met lange afdronk: kruiden en rood fruit gebald onder stevige tannines. Heeft ook nog wat bewaartijd nodig maar wat een wijntje.
- Chateau Rochecolombes: CdR Villages Rouges 2010: Erg fruitige wijn met ook hier de nodige tannines. Er was ook nog de 2011 die op hout had gelegen en die minder 'streng' was.
- Domaine Durieu: voor mij het beste domein van de middag.
* Plan de Dieu: zowel cuvée traditionelle als de cuvée Henri Durieu erg bekoorlijk. P/Q top!
* Chateauneuf cuvée Lucile Avril: hiervoor gebruikt de wijnboer stokken Grenache van meer dan 90 jaar oud. De 2009 heeft een prachtig boeket en hemelse afdronk. Nog steeds sterke droogtrekking door tannines: nog minstens 2 à 3 jaar en die is perfect. Topper van de middag!
- Chateau Mancèdre 2011: we probeerden ook een aantal Pessacs uit en deze was voor ons de beste. Zelfs beter dan de 2009 die we ernaast proefden!! Alcohol overheerste mss klein beetje bij de 2009

Nog 's bedankt voor de kaarten. Was een aangename & leerrijke namiddag!

@ Fre
Durieu ligt in in t centrum van CH9, ben er geweest in 2008 en kocht daar ondermeer de zeer mooie Plan de dieu en ook de cuvee Avril voor een euro of twintig - veel spijt dat ik er niet meer kocht, is zowat verdubbeld van prijs...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-12-2013, 06:44 PM
Bericht: #23
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(25-11-2013 11:43 PM)vinejo schreef:  @ Fre
Durieu ligt in in t centrum van CH9, ben er geweest in 2008 en kocht daar ondermeer de zeer mooie Plan de dieu en ook de cuvee Avril voor een euro of twintig - veel spijt dat ik er niet meer kocht, is zowat verdubbeld van prijs...

Tja, zo gaat dat dan met van die domeinen die goed presteren en daardoor meer de aandacht krijgen. De Avril kost iets van een 27EUR, dacht ik. Da's niet weinig maar CH9's onder 20 EUR vond je bijna nergens. En de Avril wel z'n beste cuvée natuurlijk.
03-10-2014, 11:17 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-10-2014 om 11:18 AM door Fre.)
Bericht: #24
RE: Salon des vins des Vignerons independants
Binnen een goeie maand ist weer zo ver: 500 wijnbouwers kriskras door elkaar die er hun cuvées proberen te slijten.
Dit jaar ga ik resoluut voor Noordelijke Rhone:
Sowieso breng ik een bezoekje aan de stand van Domaine Jaboulet. Andere 'must visits'?

http://www.vigneron-independant.com/auxs...AINT-PERAY
Het salon gaat trouwens door van 14-17 november in HALLS PARIS/BRUXELLES
22-11-2015, 07:07 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-11-2015 om 09:41 PM door Fre.)
Bericht: #25
RE: Salon des vins des Vignerons independants
Gisteren na een dagje rondzwerven op het Salon des Vignerons indépendants de belangrijkste conclusies. Ook voor mij als geheugensteuntje bij eventueel toekomstige bezoeken, dus verwacht geen tasting notes maar eerder inschattingen P/Q.

Focus lag vooral Bourgognes (pinots).

Domaine Jacob - Bourgogne alles 2014
- Ladoix : zeer fijn
- Savigny was erg goed, zeker in z'n prijsklasse
- Aloxe Corton : nu het meest aangename van de proeftafel.
- Aloxe Corton 1cru: Toonde nog niet volledig z'n kwaliteit maar zal wel komen, veronderstellen we
- Corton GC: betaalbare GC (38,6EUR) maar er bestaan zeker betere dus toch maar niet meegenomen
-> een domein om te onthouden: P/Q heel erg goed. Was ook te zien aan de drukte aan de stand

Michel Magnien -> 2013
Het beste volgens mij wat er van Bourgogne (pinot) te vinden was op de beurs. De Marsannay 'Les Mogottes' was al top. De beste van alle Marsannays die we er proefden. In de gemeentelijke appellaties waren de Vosne-Romanée en Chambolle de beste maar wel duur (36EUR). Toch laten verleiden door een flesje. De Gevrey viel mss ietwat tegen. In premier cru was vooral de Chambolle-Musigny 'Les Sentiers' hemels. Maar aan 58 EUR te duur voor mij.

Fougeray de Beauclair
Marsannay 'Les dessus de Longeroies' 2012: tegenvaller
De Marsannay 2013 'Les Saint Jacques' was dan wel weer een meevaller. Trouwens ook de 1989 mogen proeven. Met je neus in het glas waande je precies in een riool. Fixin 'Clos Marion' 2013 toonde zich iets rijper en de 2008 liet zien dat deze wijn mooi kan evolueren. Maar toch te duur voor wat ie maar te bieden had.

Domaine Huguenot
De reacties op LPDV werden bevestigd: De Marsannay 'Champs Perdrix' 2013 toonde zich erg koopwaardig. Meer van het expressieve type. Iets minder die finesse van een Magnien maar wel met alle elementen van een mooie Bourgogne. De Gevrey 'Les Crais' en Fixin trokken die lijn niet helemaal door.

Durand Loïc ->2014
Weinig over terug te vinden op fora. Maar tegen de verwachting in een erg mooi gamma. Ook al in de basiscuvée 'Hautes côtes de Beaune'. De Savigny bood nog een stuk meer kwaliteit. Inslaan dus. Jammer dat de Pommard al niet meer te verkrijgen was. De 2014 moest nog gebotteld worden. De 2013 was al uitverkocht.

Domaine Cornu 2013
De Haut côtes de nuits was een tegenvaller. De Pernand Verglesses metalig. Enkel de Ladoix 1cru was erg fijn maar toch niet echt koopwaardig.

Buiten de regio deden we nog:
Les Luquettes - Bandol
Mooie rosé. Typisch Bandol met pompelmoes toetsen. De rode (2013) had alle elementen die je in een Bandol zoekt: leder, truffel, myrtilles, pruimen en erg kruidig. Opvallend zacht en toegankelijk in de mond.

Dupasquier - Savoie
Veel van verwacht na de goede commentaren op 't forum en LPDV. Teleurstellend moet ik zeggen. In wit was hun beste cuvée de Rousette de Marestel 2011 te zoet voor mij. In rood ware de Pinot & Mondeuse te oppervlakkig.

Domaine Félix St Bris & Irancy
St-Bris: Typische Sauvignon Blanc kenmerken van een Noordelijke Sauvignon, dus met de nodige vegetaliteit. Ok maar niet wauw.
De Irancy was een tegenvaller

Domaines des Forges - Savennières
Savennières 'Moulin du Gué 2014: matig
Savennières 'Clos du Papillon 2014: rondeur en structuur met de nodige zuren.
Roche aux Moines: een klasse beter dan de Savennières en ook een klasse duurder. Mooi maar ik vond de RaM van Domaine aux Moines wel nog een tikje beter.
Ik was niet echt 'into sweet' dus in tegenstelling tot Olivier niet alles geproefd. Ik herinner me vooral de Ctx du Layon 1er Cru Chaume «Les Onnis» 2014 die zoet met mooie zuurtjes combineert.

Landron - Muscadet sèvre et maine
Basiscuvées als Le Clos la Carizière 2014 en Les Houx 2014 kan je goedkoper vinden in de supermarkt
Le Fief du Breil biedt meer: mineraliteit
Met La Haute Tradition 2011 wordt het maximale uit een Muscadet gehaald. Nog nooit een Muscadet van dit niveau gedronken. Heel mooi maar 16 EUR voor een Muscadet is wel niet weinig natuurlijk.

Pradeaux - Bandol
Tussen de pinots door enkel de rosé durven drinken, dus geen rode om smaakpapillen niet teveel te beïnvloeden. Die lag in de lijn van Les Luquettes. Erg mooi!

Bel Avenir - Beaujolais
Na enkele goeie kritieken op LPDV toch een lichte tegenvaller. De Moulin à vent en Morgon brachten niet meer dan wat je van een Gamay mag verwachten. Zeker niet slecht maar... De Juliénas had wel dat ietsje meer. Ronder en meer kracht.

Leccia - Corsica
Waarom hun Vermentino 22EUR moet kosten, is me een raadsel. Zeker geen slechte wijn maar je vindt zeker beter in het genre
Hun rode wijnen (100% Nielluccio) waren ok hadden tijd nodig.

Tanella - Corsica
In rood (2013) persoonlijk iets beter dan de Leccia. Hier een blend van Nielluccio, sciacarello en Syrah. Ik onthou vooral de cuvée Alexandra die ook hout had gezien. Heb spijt dat ik hier geen flesje van meehad.


Belangrijkste conclusies in Bourgogne zijn:
- Marsannay biedt P/Q bij de goede domeinen
- De Gevreys lieten het wat afweten
- Top appellaties in Bourgogne zijn of worden onbetaalbaar. Ook in de villages
- Minder bekende domeinen zonder referentie (of zelfs website!) gewoon uitproberen. Soms bots je op een mooie verrassing
22-11-2015, 08:47 PM
Bericht: #26
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(22-11-2015 07:07 PM)Fre schreef:  Gisteren na een dagje rondzwerven op het Salon des Vignerons indépendants de belangrijkste conclusies. Ook voor mij als geheugensteuntje bij eventueel toekomstige bezoeken, dus verwacht geen tasting notes maar eerder inschattingen P/Q.

Focus lag vooral Bourgognes (pinots).

Domaine Jacob - Bourgogne alles 2014
- Ladoix : zeer fijn
- Savigny was erg goed, zeker in z'n prijsklasse
- Aloxe Corton : nu het meest aangename van de proeftafel.
- Aloxe Corton 1cru: Toonde nog niet volledig z'n kwaliteit maar zal wel komen, veronderstellen we
- Corton GC: betaalbare GC (38,6EUR) maar er bestaan zeker betere dus toch maar niet meegenomen
-> een domein om te onthouden: P/Q heel erg goed. Was ook te zien aan de drukte aan de stand

Michel Magnien -> 2013
Het beste volgens mij wat er van Bourgogne (pinot) te vinden was op de beurs. De Marsannay 'Les Mogottes' was al top. De beste van alle Marsannays die we er proefden. In de gemeentelijke appellaties waren de Vosne-Romanée en Chambolle de beste maar wel duur (36EUR). Toch laten verleiden door een flesje. De Gevrey viel mss ietwat tegen. In premier cru was vooral de Chambolle-Musigny 'Les Sentiers' hemels. Maar aan 58 EUR te duur voor mij.

Fougeray de Beauclair
Marsannay 'Les dessus de Longeroies' 2012: tegenvaller
De Marsannay 2013 'Les Saint Jacques' was dan wel weer een meevaller. Trouwens ook de 1989 mogen proeven. Met je neus in het glas waande je precies in een riool. Fixin 'Clos Marion' 2013 toonde zich iets rijper en de 2008 liet zien dat deze wijn mooi kan evolueren. Maar toch te duur voor wat ie maar te bieden had.

Domaine Huguenot
De reacties op LPDV werden bevestigd: De Marsannay 'Champs Perdrix' 2013 toonde zich erg koopwaardig. Meer van het expressieve type. Iets minder die finesse van een Magnien maar wel met alle elementen van een mooie Bourgogne. De Gevrey 'Les Crais' en Fixin trokken die lijn niet helemaal door.

Durand Loïc ->2014
Weinig over terug te vinden op fora. Maar tegen de verwachting in een erg mooi gamma. Ook al in de basiscuvée 'Haut côtes de Beaune'. De Savigny bood nog een stuk meer kwaliteit. Inslaan dus. Jammer dat de Pommard al niet meer te verkrijgen was. De 2014 moest nog gebotteld worden. De 2013 was al uitverkocht.

Domaine Cornu 2013
De Haut côtes de nuits was een tegenvaller. De Pernand Verglesses metalig. Enkel de Ladoix 1cru was erg fijn maar toch niet echt koopwaardig.

Buiten de regio deden we nog:
Les Luquettes - Bandol
Mooie rosé. Typisch Bandol met pompelmoes toetsen. De rode (2013) had alle elementen die je in een Bandol zoekt: leder, truffel, myrtilles, pruimen en erg kruidig. Opvallend zacht en toegankelijk in de mond.

Dupasquier - Savoie
Veel van verwacht na de goede commentaren op 't forum en LPDV. Teleurstellend moet ik zeggen. In wit was hun beste cuvée de Rousette de Marestel 2011 te zoet voor mij. In rood ware de Pinot & Mondeuse te oppervlakkig.

Domaine Félix St Bris & Irancy
St-Bris: Typische Sauvignon Blanc kenmerken van een Noordelijke Sauvignon, dus met de nodige vegetaliteit. Ok maar niet wauw.
De Irancy was een tegenvaller

Domaines des Forges - Savennières
Savennières 'Moulin du Gué 2014: matig
Savennières 'Clos du Papillon 2014: rondeur en structuur met de nodige zuren.
Roche aux Moines: een klasse beter dan de Savennières en ook een klasse duurder. Mooi maar ik vond de RaM van Domaine aux Moines wel nog een tikje beter.
Ik was niet echt 'into sweet' dus in tegenstelling tot Olivier niet alles geproefd. Ik herinner me vooral de Ctx du Layon 1er Cru Chaume «Les Onnis» 2014 die zoet met mooie zuurtjes combineert.

Landron - Muscadet sèvre et maine
Basiscuvées als Le Clos la Carizière 2014 en Les Houx 2014 kan je goedkoper vinden in de supermarkt
Le Fief du Breil biedt meer: mineraliteit
Met La Haute Tradition 2011 wordt het maximale uit een Muscadet gehaald. Nog nooit een Muscadet van dit niveau gedronken. Heel mooi maar 16 EUR voor een Muscadet is wel niet weinig natuurlijk.

Pradeaux - Bandol
Tussen de pinots door enkel de rosé durven drinken, dus geen rode om smaakpapillen niet teveel te beïnvloeden. Die lag in de lijn van Les Luquettes. Erg mooi!

Bel Avenir - Beaujolais
Na enkele goeie kritieken op LPDV toch een lichte tegenvaller. De Moulin à vent en Morgon brachten niet meer dan wat je van een Gamay mag verwachten. Zeker niet slecht maar... De Juliénas had wel dat ietsje meer. Ronder en meer kracht.

Leccia - Corsica
Waarom hun Vermentino 22EUR moet kosten, is me een raadsel. Zeker geen slechte wijn maar je vindt zeker beter in het genre
Hun rode wijnen (100% Nielluccio) waren ok hadden tijd nodig.

Tanella - Corsica
In rood (2013) persoonlijk iets beter dan de Leccia. Hier een blend van Nielluccio, sciacarello en Syrah. Ik onthou vooral de cuvée Alexandra die ook hout had gezien. Heb spijt dat ik hier geen flesje van meehad.


Belangrijkste conclusies in Bourgogne zijn:
- Marsannay biedt P/Q bij de goede domeinen
- De Gevreys lieten het wat afweten
- Top appellaties in Bourgogne zijn of worden onbetaalbaar. Ook in de villages
- Minder bekende domeinen zonder referentie (of zelfs website!) gewoon uitproberen. Soms bots je op een mooie verrassing

Jammer dat ik er niet bij kon zijn..
Bedankt voor het verslagje, is bijzonder interessant!
(en ja, die Bandol van Luquettes is bijzonder zacht hé, gemaakt door twee vrouwen, da s duidelijk.. ;-) )

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
22-11-2015, 08:51 PM
Bericht: #27
RE: Salon des vins des Vignerons independants
het was een fijne tocht met Fré. Dubbel zo leuk om met een mede pinotfan al die bourgognes te gaan proeven cheers
Ik was verbaasd van de kwaliteit van de marsannays die we gedronken hebben, maar ook van de rijpheid! Bij Huguenot bvb was die veel rijper en expressiever dan de andere in het gamma. Zelfde jaar nochtans. Ook prijs/kwaliteit bij vele domeinen de beste AOC, alhoewel je aan 20-22€ natuurlijk ook al geen koopjes meer vindt...
De koopjes vond je bij Loïc Durand. Die Hautes-Côtes kwam aan een 8€ en was best drinkbaar. Maar dan geef ik toch liever de 15€ voor de Savigny die kwalitatief toch een stuk hoger stond. Mooie ontdekking!
Ik ging niet kopen, maar ben toch weer met twee doosjes naar huis gegaan Rolleyes Maar bon, ik denk niet dat ik er spijt van zal hebben!
Citaat:(en ja, die Bandol van Luquettes is bijzonder zacht hé, gemaakt door twee vrouwen, da s duidelijk.. ;-) )

felle madammen die twee! en inderdaad, zalige Bandol!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
22-11-2015, 09:11 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-11-2015 om 09:17 PM door Smaakatleet.)
Bericht: #28
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(22-11-2015 08:51 PM)Olivier schreef:  het was een fijne tocht met Fré. Dubbel zo leuk om met een mede pinotfan al die bourgognes te gaan proeven cheers
Ik was verbaasd van de kwaliteit van de marsannays die we gedronken hebben, maar ook van de rijpheid! Bij Huguenot bvb was die veel rijper en expressiever dan de andere in het gamma. Zelfde jaar nochtans. Ook prijs/kwaliteit bij vele domeinen de beste AOC, alhoewel je aan 20-22€ natuurlijk ook al geen koopjes meer vindt...
De koopjes vond je bij Loïc Durand. Die Hautes-Côtes kwam aan een 8€ en was best drinkbaar. Maar dan geef ik toch liever de 15€ voor de Savigny die kwalitatief toch een stuk hoger stond. Mooie ontdekking!
Ik ging niet kopen, maar ben toch weer met twee doosjes naar huis gegaan Rolleyes Maar bon, ik denk niet dat ik er spijt van zal hebben!
Citaat:(en ja, die Bandol van Luquettes is bijzonder zacht hé, gemaakt door twee vrouwen, da s duidelijk.. ;-) )

felle madammen die twee! en inderdaad, zalige Bandol!

Van Huguenot ook de Gevrey Chambertin Veilles Vignes kunnen proeven ?
De 2009 was ik toch ferm van onder de indruk.
Goed rijp zonder erover te zijn maar vooral verfijnd .
22-11-2015, 09:39 PM
Bericht: #29
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(22-11-2015 09:11 PM)gertjeuh schreef:  
(22-11-2015 08:51 PM)Olivier schreef:  het was een fijne tocht met Fré. Dubbel zo leuk om met een mede pinotfan al die bourgognes te gaan proeven cheers
Ik was verbaasd van de kwaliteit van de marsannays die we gedronken hebben, maar ook van de rijpheid! Bij Huguenot bvb was die veel rijper en expressiever dan de andere in het gamma. Zelfde jaar nochtans. Ook prijs/kwaliteit bij vele domeinen de beste AOC, alhoewel je aan 20-22€ natuurlijk ook al geen koopjes meer vindt...
De koopjes vond je bij Loïc Durand. Die Hautes-Côtes kwam aan een 8€ en was best drinkbaar. Maar dan geef ik toch liever de 15€ voor de Savigny die kwalitatief toch een stuk hoger stond. Mooie ontdekking!
Ik ging niet kopen, maar ben toch weer met twee doosjes naar huis gegaan Rolleyes Maar bon, ik denk niet dat ik er spijt van zal hebben!
Citaat:(en ja, die Bandol van Luquettes is bijzonder zacht hé, gemaakt door twee vrouwen, da s duidelijk.. ;-) )

felle madammen die twee! en inderdaad, zalige Bandol!

Van Huguenot ook de Gevrey Chambertin Veilles Vignes kunnen proeven ?
De 2009 was ik toch ferm van onder de indruk.
Goed rijp zonder erover te zijn maar vooral verfijnd .
Yes. De 2013 was heel erg fijn. Maar moet zeker nog een hele evolutie door. Olivier en ikzelf waren het er trouwens over eens dat potentieelinschatting bij Pinots toch een stuk moeilijker is dat bij pakweg Bordeaux. Een pinot die nog niet op dronk is komt vaak erg stug over. Tannines & zuren overschaduwen dan meestal het fruit. Vraag is dan altijd wanneer dit goedkomt, als het bij sommige wijnen ooit nog goedkomt.
23-11-2015, 06:24 AM
Bericht: #30
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(22-11-2015 09:39 PM)Fre schreef:  
(22-11-2015 09:11 PM)gertjeuh schreef:  
(22-11-2015 08:51 PM)Olivier schreef:  het was een fijne tocht met Fré. Dubbel zo leuk om met een mede pinotfan al die bourgognes te gaan proeven cheers
Ik was verbaasd van de kwaliteit van de marsannays die we gedronken hebben, maar ook van de rijpheid! Bij Huguenot bvb was die veel rijper en expressiever dan de andere in het gamma. Zelfde jaar nochtans. Ook prijs/kwaliteit bij vele domeinen de beste AOC, alhoewel je aan 20-22€ natuurlijk ook al geen koopjes meer vindt...
De koopjes vond je bij Loïc Durand. Die Hautes-Côtes kwam aan een 8€ en was best drinkbaar. Maar dan geef ik toch liever de 15€ voor de Savigny die kwalitatief toch een stuk hoger stond. Mooie ontdekking!
Ik ging niet kopen, maar ben toch weer met twee doosjes naar huis gegaan Rolleyes Maar bon, ik denk niet dat ik er spijt van zal hebben!
Citaat:(en ja, die Bandol van Luquettes is bijzonder zacht hé, gemaakt door twee vrouwen, da s duidelijk.. ;-) )

felle madammen die twee! en inderdaad, zalige Bandol!

Van Huguenot ook de Gevrey Chambertin Veilles Vignes kunnen proeven ?
De 2009 was ik toch ferm van onder de indruk.
Goed rijp zonder erover te zijn maar vooral verfijnd .
Yes. De 2013 was heel erg fijn. Maar moet zeker nog een hele evolutie door. Olivier en ikzelf waren het er trouwens over eens dat potentieelinschatting bij Pinots toch een stuk moeilijker is dat bij pakweg Bordeaux. Een pinot die nog niet op dronk is komt vaak erg stug over. Tannines & zuren overschaduwen dan meestal het fruit. Vraag is dan altijd wanneer dit goedkomt, als het bij sommige wijnen ooit nog goedkomt.

Is dit ook niet iets waar je meer in groeit ?
Just thinking out loud , ben een wijnleek met specialisatie in bourgogneonkunde Wink.
Bvb als je al meer bdx op je palmares staan hebt dan weet je wss wat te zoeken .
Bourgogne komt hier toch minder aanbod .
Mss wel evenveel gedronken maar gewoon minder besproken ?
18-11-2016, 11:28 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-11-2016 om 11:35 PM door Fre.)
Bericht: #31
RE: Salon des vins des Vignerons independants
De jaarlijkse strooptocht in Rijsel zit er weer op. Samen met Olivier vooral Bourgogne gedaan. Schoon dingen gedronken. En vooral veel gekocht Smile

Bourgogne

Domaine Gille
Van bij de start werd de lat direct erg hoog gelegd; een onbekend domein voor ons. Maar wel een schot in de roos. De Nuits St Georges '13 "Les Brulées" was een mooie opener. De NSD 1 cru Aux Bousselots was niet beter dan de village. Dat was de NSD 1cru Les Cailles wel. Duidelijk een trede hoger. En aan 31.5EUR betaalbare klasse. De Chambolle 1cru '14 was minder rustiek maar een stukje verfijnder. Heel erg mooi!

Domaine Huguenot alles 2014
Is sowieso wel een goed domein. Maar vorig jaar al moest ik bekennen dat dit minder mijn stijl is. Nogal rokerig, en de 2014 vertoonde dit jaar ook minder zuurtjes. Erg rijp fruit. De Gevrey VV toonde lengte. De Gevrey 1cru Les Fontenys ging nog een stuk verder: erg lang, veel materie, maar toch miste ik net dat tikkeltje. Ben misschien wat kritisch maar voor 45 EUR mag je kritisch zijn Smile.

Domaine Mazilly
Begin dit jaar gedronken in Seclin. De Pommard 1cru Les Poutures '13 kon me toen bekoren. Voor 28 EUR een goeie koop toen. Nu stonden ze er met de '14. Opnieuw dezelfde conclusie als bij Huguenot. Het ontbreekt een beetje aan frisheid, zuren om de boel wat op te vrolijken.

Nudant alles 2014
Heel erg mooi domein uit Ladoix. De village was mooi. De 1 crus Les Buis en La Corvée stonden daar nog een trapje boven. De NSG toonde meer structuur en frisheid. De Echezeaux GC had lengte maar opnieuw geen wijn waar ik van achterover val (95 EUR). De Corton was de krachtigste van de bende.

Loic Durand alles 2015
Na een meevaller vorig jaar nog 's langs gelopen bij dit kleine domein. Ze vertelden me dat de '14 kleine rendementen had door het weer waardoor de concentratie hoger was. In 2015 was de concentratie een stuk minder door de grotere volumes. Hiermee wordt het nut van vendange verte bewezen. Kwaliteitsdomeinen zullen dit doen. Voor een klein domein als Durand ligt dit waarschijnlijk financieel moeilijker. Minder geslaagd dus (ook de Pommard VV)

Domaine Jacob alles 2015
Matige Ladoix in wit. De rode waren allemaal oké tot goed. Ladoix & Savigny zijn overachievers. De Aloxe 1cru Les Valozières kwam weer voortreffelijk voor de dag.
Bij de Cortons ('14 & '15) was het toch twijfelen. Veel materie, veel structuur, ook wel veel meer hout... Toch voor de 2015 gegaan (38EUR). Dat gaat tijd vragen maar komt wel goed (hoop ik).

Odoul Coquard alles 2014
Odoul toont waarom je niet alleen op etiket mag afgaan. Alles was plomb, miste zuren en was te gestoofd voor mij. Topperceel Aux Combottes in Gevrey Chambertin (1cru) dat geprangt ligt tussen 3 (!) gerenommeerde Grand Crus (Latricières, Mazoyères & Clos de la Roche) was eveneens 'une grande déception'

Allexant
In wit: De St Aubin 1 cru Les murgers des dents de chien 2014 (wat een heerlijke naam, is eens iets anders dan Pomerol Wink ) was nogal zoetig. Een pittige discussie ontstond met de vigneron: er is geen restsuiker monsieur. Dus komt die zoetigheid wss van het fruit. De Puligny was erg mineralig. De Puligny 1cru Les Folatières 2014 ging nog een stukje verder: nog meer mineraliteit en lang in de afdronk.

In rood was de Vosne Romanée '13 fijn en had iets aards. Misschien licht vegetaal maar toch gekocht omdat ik vond dat dit 'm net fraicheur gaf. Nog mooier waren de Beaunes 1cru (Les Bressandes 2013 en Clos du Roy 2012) waarbij de Clos du Roy nog iets fijner was. Schoon!
De Chambolle 1cru Les Charmes 2013 had alles wat je van een Chambolle 1cru mag verwachten: elegantie, finesse en zijdig. Een deal voor 40 EUR

Michel Magnien
De 'grote' Michel (is in realiteit maar een klein ventje) kon ons dit keer niet bekoren. Vorig jaar nochtans de grote winnaar in Bourgogne. Opnieuw die 2014. Wat is dat toch allemaal met dat jaar? Waar zijn die zuren. Of zijn we teveel in de zuren getraind duur de '11,12 en '13?

Gille Bouton
specialisatie wit: De St Aubins (1Crus) evenals de Meursaults 1 cru vond ik lekker maar hadden veel hout gezien. De Puligny Montrachet 1 crus waren niet allemaal even goed maar de La Garenne was finesse alom. We namen in rood nog wat St Aubin 1 cru mee (12 EUR), de Chassagne Montrachet in rood was een volle euro meer. Wie zegt daar dat goeie bourgogne onder de 15 EUR niet bestaat Smile

Domaine Guyon sloot het Bourgogne hoofdstuk af
Een 4-tal Vosne gedronken. Zowel in village, premiers als grand cru. Alles 2014. Veel finesse maar ik miste opnieuw soms die spanning. De eigenaar van het domein was het daar niet mee eens. Maar goed, ik proef wat ik proef. Dure vogels wel, Guyon.

Andere wijngebieden

Domaine Desperrier -> Moulin à Vent
Het hoeven niet altijd Vosnes of Chambollekes te zijn. Dat bewijst deze oude kranige vent van dit domein. Gespecialiseerd in Moulin à Vent. Jawadde. De 2 beste cuvées Greneriers & Clos de la Pierre 2015 waren nog te jong maar veel materie en toekomst. Wijn van 8 EUR die binnen 10 jaar zal verbazen: ge moogt zekerst zijn!

La Meulière -> Chablis
Een gans gamma Chablis. Ik proefde de premier crus (het waren er 7 btw). De 2015 toonden zich Bourgognesk. Goeie percelen ook: Mont de milieu, Fourchaume, Vaucoupin, Les Fourneaux,... Allen met hun typiciteit. De 2014's kenmerkten zich door mineraliteit. De Mont de Milieu 2013 Orgasme (ik vind dit niet uit) kreeg ik als enige aan de tafel geschonken. Een wijn van 12hl / ha. Op erg stijle helling met enorm oude stokken. C'est plutot pour notre plaisir, zei de man achter de bar. Zeer indrukwekkend. Sommige GC's kunnen hier niet aan tippen. Maar moet ook al 39 EUR kosten.

Joguet -> Chinon
Les Petites Roches 2014 is gewoon een schande dat iemand met de naam Joquet dit uitbrengt. Paprika alom. Les Varennes '14 was een meevaller. La Dioterie '11 en Chêne Vert waren goed maar konden hun cult status niet waarmaken (36 EUR). Overprized my dear friend...

Farge -> Noordelijke RHone
Schone St Joseph La Passion de Terrasse 2014 (typisch NR) die toch een trapje boven de Terres de Granit stond. Schone Cornas ook.

Les Luquettes -> Bandol
Toch wel één van mijn favo domeinen: heerlijke wijnen, betaalbaar, recht-voor-de-raap en authentieke dames (moeder en dochter). Een dochtertje met flink wat pit trouwens.

CHateau Pradeaux
Ik wist niet goed wat ik liefst had: de 2011 of de 2012: de ene had meer zuurtjes en fraicheur, de andere meer body en tannines. Dus nam ik beide Smile

Désiré petit
Alles wat hier gezegd werd van Désiré klopt: ik dronk van alles en nog wat en kocht van alles en nog wat: moet nog 's kijken wat allemaal maar ik herinner me vooral de Ploussard cuvée de Feule 2015. Die had wel iets authentieks.

Voor de rest veel getjsool met karren om onze wijn veilig tot de auto te brengen. Dat moeten ze daar in Rijsel toch nog 's herzien want da's ieder jaar van dat zelfde liedje.
19-11-2016, 12:19 AM
Bericht: #32
RE: Salon des vins des Vignerons independants
Schitterend verslag, thank you
Jacob in Bourgogne toch niet bij de toppers precies...?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
19-11-2016, 12:32 PM
Bericht: #33
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(19-11-2016 12:19 AM)vinejo schreef:  Schitterend verslag, thank you
Jacob in Bourgogne toch niet bij de toppers precies...?

In rood is Jacob een vaste waarde. De 2015 is gewoonweg zeer mooi, in elke cuvée. Maar, en dat is volledig logisch, qua finesse van een Chambolle 1cru van een Gille of de Vosnes van Guyon moet Jacob wel nog de duimen leggen. Maar das geen schande en ook de prijs is ook anders. De witte Ladoix was wel minder
20-11-2016, 01:00 PM
Bericht: #34
RE: Salon des vins des Vignerons independants
strooptocht is inderdaad wel het juiste woord Smile Merci voor het verslag!
Domaine Gille was voor mij de mooiste Bourgogne van de dag. Achterna gezien had ik er misschien wat meer moeten kopen, maar ja, als je dit als eerste proeft is het moeilijk inschatten natuurlijk. Maar grote klasse hoor!
Domaine Jacob vond ik in Ladoix en Savigny toch zeer knap hoor. Overachievers inderdaad! De GC Corton was ik eerlijk gezegd niet overtuigd van. Ook vorig jaar al niet. Qua prijs had je even dure premier crus bij Domaine Gille die dit gemakkelijk overklasten.
Ik heb na de Bourgogne ook wat Jurançon gedaan, en ben daar omver geblazen door Domaine de Cinquau. Reeds mooi (en zeer betaalbaar) in droog, maar in zoet... Man, man. Top moëlleux aan een 17€. Dit bevestigt mijn mening over het feit dat we ons blind staren op te dure appellaties terwijl er elders ook hoge kwaliteit gemaakt wordt aan betaalbare prijzen.
Ook Cauhapé bezocht en ook hier zéér mooie zoete, maar al in het iets hogere prijssegment. Hier betaal je wellicht al meer de naam. Ook Domaine de Bellegarde aanbevelenswaardig.
Heb ook wat Pacherenc du Vic Bilh geprobeerd en die konden niet aan de Jurançons tippen. Toeval?
Ook gebruik gemaakt van de gelegenheid om snel nog wat flesjes champagne DHondt-Grellet te kopen. De basiscuvée aan 17€ vind ik klassieke mooie champagne. Ook hier zijn de prijzen echter al aan het stijgen bij een tweetal jaar geleden. De millésimé was al 24€... Tenzij ze wat meer vragen op de beurs?

En dat getsjool is toch godgeklaagd zeg... Nergens ook maar enige aanduiding waar je naartoe moet met je kar. Wie mij kan uitleggen hoe we aan die achteruitgang geraken met auto/kar krijgt mijn eeuwig respect Cool

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
19-11-2017, 02:02 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-11-2017 om 02:03 PM door Fre.)
Bericht: #35
RE: Salon des vins des Vignerons independants
Weeral ons jaarlijkse afspraak gehad. Enkele korte impressies voor wie deze middag nog naar daar trekt:

In Bourgogne scoorden goed tot zeer goed:
- Michel Magnien (wat kan die man toch fijne wijnen maken, allé t is nu z'n zoon Frédéric die vinifieert)
- Jacob: we gingen niet komen en zelfs niet bezoeken maar kijk, toch eens langs geweest en opnieuw bingo.
- Nudant: zeer veel finesse in de Ladoix 1 cru les Corvées. De Echézeaux stak er boven uit maar aan 95 EUR is dat een no go.
- Allexant in Vosne. De andere cuvées konden niet allemaal overtuigen.
- Odoul Coquard: z'n Gevrey Les combottes 2015 was dit keer wel raak.
- Huguenot was top in de neus (maar soms net iets te rijp)

Tegenvallers in de Bourgogne waren: Gille, Gilles Bouton (te veel hout of soms nogal zoetig), Mazilly,

Verder vond ik bij La Chrétienne erg mooie en vineuze rosé.

In Beaujolais werden we verrast door minder grote namen als, Chantegrille, Savoye, Combe au loup en Chapelle des bois.

Qua Noordelijke Rhone: St Jemms was wel dé ontdekking, maar dan enkel in de groter cuvées (top SJ en Crozes evenals Cornas en Hermitage). Hun instap was dan weer eerder een teleurstelling. De la Ville Rouge in cuvée Paul (2014), een zeer mooie Crozes.

Verder nog wat in Zuid Westen rondgesnuffeld: Brousse had hun instap cuvée die vorig jaar zo indruk maakte gewijzigd. Geen blend meer maar de Braucol en Duras in aparte cuvées verwerkt. Jammer.

Chateau Saint Estève (Boutenac) had erg mooie wijnen maar zeer antipatieque mensen.

En dan vergeet ik nog Désiré Petit (Jura), de Champagnes en Cognacs... Twas maw weeral in orde!
19-11-2017, 06:37 PM
Bericht: #36
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(19-11-2017 02:02 PM)Fre schreef:  In Bourgogne scoorden goed tot zeer goed:
- Michel Magnien (wat kan die man toch fijne wijnen maken, allé t is nu z'n zoon Frédéric die vinifieert)

Zoon Frédéric vinifieert nu toch al ruim 15 jaar. De stijl is de laatste jaren van wat Parkeriaanse force naar meer finesse geëvolueerd. Voor mij zitten ze nu toch al bijna bij wat ik de subtop zou noemen met idd soms echt heerlijke wijnen (Clos St. Denis, Clos de la Roche). Om in Morey te blijven , ik hou zelf misschien nog nét iets meer van bvb. Virgile Lignier, maar die ligt niet in de kelder en Magnien wel.... De prijzen zijn de laatste jaren wel erg fors gestegen en ik ben dan ook afgehaakt.
06-11-2018, 05:19 PM
Bericht: #37
RE: Salon des vins des Vignerons independants
Kreeg een uitnodiging voor deze wijnbeurs in de mailbox, maar kan er helaas zelf niet naartoe. Iemand interesse? Stuur dan even een mailadres via een persoonlijk bericht.
20-08-2019, 02:23 PM
Bericht: #38
RE: Salon des vins des Vignerons independants
Zowel André Nudant en Jean-Louis Huguenot zijn onlangs overleden.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
13-11-2019, 06:23 PM
Bericht: #39
RE: Salon des vins des Vignerons independants
Komend weekend is het weer m'n persoonlijke hoogmis van de wijn.
Heeft iemand nog tips? Met zo'n enorme concentratie aan wijnboeren zie je soms door de bomen het bos niet meer. thank you

It's not a hangover, it's wine flu
14-11-2019, 06:47 AM
Bericht: #40
RE: Salon des vins des Vignerons independants
(13-11-2019 06:23 PM)Baldrick schreef:  Komend weekend is het weer m'n persoonlijke hoogmis van de wijn.
Heeft iemand nog tips? Met zo'n enorme concentratie aan wijnboeren zie je soms door de bomen het bos niet meer. thank you

Hier een link naar de lijst met wijnbouwers
https://www.vigneron-independant.com/sea...&keywords=

Sowieso is Jacob er altijd, zeer mooie PQ Bourgognes, en in Beaujolais Capreoles, top! In Muscadet bonnet huteau, zeeer,mooie wijnen. En Breton in Bourgeuil, ook zeer goed. Sanzay in Saumur. Joguet in Chinon (prijzig maar top). Berthet Bondet in de Jura. Font de Michelle, Mordoree en Durieu Zuidelijke Rhone. Zeker ook eens gaan proeven bij Chateau d or et de gueules (Nimes) en domaine Belle in N Rhone.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: