Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sven Klundt, Pfalz
09-11-2013, 02:31 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-11-2013 om 02:38 AM door koen.)
Bericht: #1
Sven Klundt, Pfalz
Kastanienbusch 2012,

Maandag was ik de resultaten van de Berlin Riesling Cup aan 't googelen en op plaats 7 stond tussen een hele reeks GG zwaargewichten deze gewone cuvee met een modest prijskaartje. De eerste wijnsites die ik bezoek: uitverkocht ... En dan val ik op eentje met nog stock. 13€ thuisgeleverd exact 22 uur na betaling ... Deutsche grundlichkeit. De wijnhandelaar wist niet wat hem overkwam, hij had de wijnen nog geen twee weken geleden geleverd gekregen en nu ging zijn hele voorraad er op één dag dooruit (heb hem vriendelijk de reden uitgelegd ... Was zich van niks bewust)

Bij openen nog een lichte sponti-neus, zeer mineraal, citrus, zeste, ook wat groenige toetsen: venkelloof en groene selder, kruidig. Als de wijn wat langer openstaat komt het fruit (witte perzik) meer op de voorgrond. Op het einde (zo'n 4 uur na openen) was het fruit weer quasi verdwenen en zat de mineraliteit terug in de driving seat. Brede mondvulling, pure smaken, fijne zuurtjes die lang blijven hangen. Behoorlijk wat materie. Kalk en kruiden in de afdronk. Alles zit nog niet volledig op zijn plaats. Niet mijn favoriete riesling maar hier zit toekomst in. 90+

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
09-11-2013, 02:49 AM
Bericht: #2
RE: Sven Klundt, Pfalz
(09-11-2013 02:31 AM)koen schreef:  Kastanienbusch 2012,

Maandag was ik de resultaten van de Berlin Riesling Cup aan 't googelen en op plaats 7 stond tussen een hele reeks GG zwaargewichten deze gewone cuvee met een modest prijskaartje. De eerste wijnsites die ik bezoek: uitverkocht ... En dan val ik op eentje met nog stock. 13€ thuisgeleverd exact 22 uur na betaling ... Deutsche grundlichkeit. De wijnhandelaar wist niet wat hem overkwam, hij had de wijnen nog geen twee weken geleden geleverd gekregen en nu ging zijn hele voorraad er op één dag dooruit (heb hem vriendelijk de reden uitgelegd ... Was zich van niks bewust)

Bij openen nog een lichte sponti-neus, zeer mineraal, citrus, zeste, ook wat groenige toetsen: venkelloof en groene selder, kruidig. Als de wijn wat langer openstaat komt het fruit (witte perzik) meer op de voorgrond. Op het einde (zo'n 4 uur na openen) was het fruit weer quasi verdwenen en zat de mineraliteit terug in de driving seat. Brede mondvulling, pure smaken, fijne zuurtjes die lang blijven hangen. Behoorlijk wat materie. Kalk en kruiden in de afdronk. Alles zit nog niet volledig op zijn plaats. Niet mijn favoriete riesling maar hier zit toekomst in. 90+

Ik zag de uitslag ook. Een wat verrassende naam tussen allerlei groot geweld. Dit belooft voor de toekomst denk ik dan. Eén zwaluw maakt echter de lente niet en dus zal hij in de volgende jaren moeten bevestigen. De goede terroirs heeft hij in alle geval al daar diep in het Zuiden van de Pfalz kort bij de Franse grens. Deze Kastanienbusch ,met de zeer specifieke rode leisteen-ondergrond die we ook terugvinden in de befaamde Roter Hang nabij Nierstein (Kuhling-Gillot en ondertussen ook de onovertroffen KP Keller) in Rheinhessen, deelt hij ondermeer met niemand minder dan Rebholz. Hij heeft dus mooie troeven in handen om het helemaal te maken in het vernieuwde Duitsland.
Mooie TN trouwens koen en zo snel gereageerd applaus

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
09-11-2013, 02:52 AM
Bericht: #3
RE: Sven Klundt, Pfalz
Er ligt hier een flesje met jouw naam op ... Tenminste als Gerd ze je nog niet heeft doorgespeeld Wink

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
09-11-2013, 02:57 AM
Bericht: #4
RE: Sven Klundt, Pfalz
Gerd heeft nog niets laten weten dus bij gelegenheid verlos ik je daar graag van Wink

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
09-11-2013, 10:54 AM
Bericht: #5
RE: Sven Klundt, Pfalz
Zeer interessant (en leuk geschreven) allemaal, thank you

@ Koen: Mss een domme vraag, maar wat betekent "sponti neus" ?
Ik dacht spon.. taan hieraan... Tongue

[Afbeelding: Free-Shipping-Masquerade-Party-Sponge-Ba...n-font.jpg]

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-11-2013, 11:46 AM
Bericht: #6
RE: Sven Klundt, Pfalz
(09-11-2013 10:54 AM)vinejo schreef:  Zeer interessant (en leuk geschreven) allemaal, thank you

@ Koen: Mss een domme vraag, maar wat betekent "sponti neus" ?

Een herkenbaar aroma van spontane gisting, Jo.
Moeilijk te beschrijven, lijkt een beetje op wijn die lang "sur lie" heeft gelegen, wat groene korreligheid (is dat een aroma?), soms met wat zwavel ( niet hetzelfde als sulfiet!).
(09-11-2013 02:31 AM)koen schreef:  Kastanienbusch 2012,

Maandag was ik de resultaten van de Berlin Riesling Cup aan 't googelen en op plaats 7 stond tussen een hele reeks GG zwaargewichten deze gewone cuvee met een modest prijskaartje. De eerste wijnsites die ik bezoek: uitverkocht ... En dan val ik op eentje met nog stock. 13€ thuisgeleverd exact 22 uur na betaling ... Deutsche grundlichkeit. De wijnhandelaar wist niet wat hem overkwam, hij had de wijnen nog geen twee weken geleden geleverd gekregen en nu ging zijn hele voorraad er op één dag dooruit (heb hem vriendelijk de reden uitgelegd ... Was zich van niks bewust)

Bij openen nog een lichte sponti-neus, zeer mineraal, citrus, zeste, ook wat groenige toetsen: venkelloof en groene selder, kruidig. Als de wijn wat langer openstaat komt het fruit (witte perzik) meer op de voorgrond. Op het einde (zo'n 4 uur na openen) was het fruit weer quasi verdwenen en zat de mineraliteit terug in de driving seat. Brede mondvulling, pure smaken, fijne zuurtjes die lang blijven hangen. Behoorlijk wat materie. Kalk en kruiden in de afdronk. Alles zit nog niet volledig op zijn plaats. Niet mijn favoriete riesling maar hier zit toekomst in. 90+
Bedankt, Koen,
Nu weet ik ook welke Koen een reactie op onze blog plaatste.
Ik ben toch benieuwd bij welke wijnsite je de wijn hebt besteld...
09-11-2013, 01:39 PM
Bericht: #7
RE: Sven Klundt, Pfalz
(09-11-2013 11:46 AM)Marc schreef:  
(09-11-2013 10:54 AM)vinejo schreef:  Zeer interessant (en leuk geschreven) allemaal, thank you

@ Koen: Mss een domme vraag, maar wat betekent "sponti neus" ?

Een herkenbaar aroma van spontane gisting, Jo.
Moeilijk te beschrijven, lijkt een beetje op wijn die lang "sur lie" heeft gelegen, wat groene korreligheid (is dat een aroma?), soms met wat zwavel ( niet hetzelfde als sulfiet!).

Bedankt, Marc, weer iets bijgeleerd! applaus Niks te maken dus met de veelal typische geur van witte biodynamische wijnen?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-11-2013, 01:49 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-11-2013 om 01:49 PM door koen.)
Bericht: #8
RE: Sven Klundt, Pfalz
Marc, yep the one and only Cool. Is het juist te stellen dat die sponti meer present is bij jonge wijnen? Bij luchten verdwijnt het wel. Niet vergelijkbaar met het oxidatieve appelaroma dat Jo waarschijnlijk in gedachte heeft.

Het was bij Karl Kerler, prima service. Mysterie opgelost Big Grin

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
09-11-2013, 08:07 PM
Bericht: #9
RE: Sven Klundt, Pfalz
(09-11-2013 01:49 PM)koen schreef:  Is het juist te stellen dat die sponti meer present is bij jonge wijnen? Bij luchten verdwijnt het wel. Niet vergelijkbaar met het oxidatieve appelaroma dat Jo waarschijnlijk in gedachte heeft.

Het zou ook kunnen dat het hier de reductieve geur van pas gebottelde en nog erg jonge rieslings betreft. Dat verdwijnt inderdaad na luchten ( oxidatie vs reductie).


Ga naar locatie: