Castillo Perelada - Emporda
|
17-01-2015, 07:25 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Castillo Perelada - Emporda
Omschrijving: In het dorpje Peralada in noordoostelijk Spanje kocht Miguel Mateu, oud-burgemeester van Barcelona, in 1923 Castillo Perelada. Het kasteel bleek een lange traditie van wijncultuur te herbergen: onder het kasteel ontdekte men oude wijnkelders, waar sinds de Middeleeuwen wijn werd gemaakt door de Karmelieten. Miguels grote droom was deze eeuwenoude traditie in ere te herstellen. Inmiddels, drie generaties later, mag Castillo Perelada zich rekenen tot één van de belangrijkste wijndomeinen van Empordà. Niet alleen Peralada, ook de DO Empordà kent reeds een lange wijntraditie: de Grieken stichtten er de eerste wijngaarden al in de 6e eeuw voor Christus. Deze wijngaarden werden verder gecultiveerd door de Romeinen en later door de Benedictijnen. Het gebied ligt ingesloten tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën en kent een Mediterraans klimaat met milde winters en hete zomers. Een bijzonder kenmerk van de streek is de enorme variëteit aan bodemstructuren. Je vindt er leistenen hellingen, zanderige vlakten, rivierafzetting, klei en grind. Het is deze verscheidenheid aan terroirs die de wijnen van Castillo Perelada hun unieke karakter geven.Zo dankt ook de 5 Fincas Reserva zijn naam aan de 5 verschillende fincas (wijngaarden) waar de druiven voor de wijn worden verbouwd. De verscheidenheid aan bodemsoorten én druivenrassen (Garnaxta, Syrah, Merlot, en Cabernet Sauvignon) stelt het domein in staat ieder jaar weer een optimale blend te creëren. Als finishing touch wordt de wijn 21 maanden gerijpt op Franse en Amerikaanse barriques.
Drinken bij: De 5 Fincas is een perfecte begeleider van stevige vleesgerechten of stoofschotels. Castillo Perelada 5 Fincas Reserva 2006. Dit is een blend van, Garnaxta, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon ik geef hem 89p - hij komt wat scherp over, lekkere smaak en full body, perfect voor deze zomer bij de bbq. Grts In blind, we trust |
|||
14-10-2017, 07:47 AM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Castillo Perelada - Emporda
Finca Garbet 2004:
Leder, Cassis, Beetgaar fruit. Wil de term gekookt niet gebruiken omdat deze negatief is. Maar het waren zwoele impressies. Jammy zeg maar, toast, laurier en wat menthol. De zuren zijn zalig schoon. Een grootse wijn met de messcherpe zuren die deze rijpe wijn zo een mooie balans geven. 92 |
|||
|