Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valdipiatta
06-08-2015, 09:59 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-08-2015 om 10:01 AM door Vinogan(s).)
Bericht: #1
Valdipiatta
Vino nobile 2009

Ik dacht dat hier al een topic over dit huis was, maar mijn search leverde niets op, dus dan maar zelf aangemaakt.

Korte introductie afkomstig van het net:

Tenuta Valdipiatta is gevestigd in het Toscaanse dorp Montepulciano. Eind jaren ’80 kocht de spoorwegingenieur Giulio Caporali hier een oude wijnboerderij en enkele hectaren wijngaard om zijn droom te verwezenlijken: een grote wijn maken. Met een sterk innovatieve aanpak en een diep respect voor het land, is Giulio erin geslaagd om Tenuta Valdipiatta te transformeren tot een van de toonaangevende producenten van de beroemde Vino Nobile di Montepulciano. In 2002 heeft Giulio het management van het bedrijf overgedragen aan zijn dochter, Miriam. Zij leidt Tenuta Valdipiatta met dezelfde passie als haar vader en met eenzelfde respect voor het terroir van Montepulciano en de oude tradities van het wijn maken.


Tenuta Valdipiatta bezit momenteel circa 30 hectare aan wijngaarden. Nagenoeg alle wijngaarden werden begin jaren ’90 vernieuwd, met uitzondering van de cru wijnvelden Sanguineto en Vigna d’Alfiero, welke begin jaren ’70 werden aangeplant.

Ruim 80% van de beschikbare grond is bestemd voor het verbouwen van de edele Sangiovese-druif, welke in Montepulciano bekend staat als ‘Prugnolo gentile’. Canaiolo Nero en Mammolo completeren de range van typische druivenrassen uit de streek, naast enkele internationale druivensoorten voor de SuperTuscans van het domein.


Dit is de eerste maal dat ik deze wijn kocht en de eerste fles die ik hiervan (thuis) dronk (dronk al een aantal jaar geleden eens een vroegere jaargang, maar de herinnering hieraan is mistig Blush).

De wijn is 85% sangiovese en 15% canaiolo en dat proef je. In de zin dat het een (voor mij) mooie traditionele vino nobile is, waarbij het dadelijk duidelijk is dat het om sangiovese gaat.

In de neus dus de typische kers, samen met wat leer, ijzer, iets kruidigs. De aardse tonen die je bij (gerijpte) sangiovese soms hebt zitten hier ook mooi verweven in. De zuren tekenen ook present en maken dit een "eetwijn". Voor mensen die meer fruit zoeken zal dit misschien een wijn zijn die je niet op z'n eentje kan drinken. Mij stoort dit echter niet. Qua tannines vond ik deze al goed onder controle.

De wijn mag wel niet te warm worden want dan is de balans wat zoek. Ik vind m best tussen de 16°-18°. Dus alcohol misschien niet helemaal onder controle gehouden (14%).

Toch ben ik aangenaam verrast door deze wijn. Ik weet niet of ik lang zal kunnen wachten met de volgende fles. Qua verouderingspotentieel denk ik niet dat deze nog veel beter gaat worden, maar ik denk wel dat ie nog een jaar of 5 kan bewaren.

Op CT staat een TN van 2/27/2015 waar ik me grotendeels in kan vinden qua componenten van de analyse, maar de conclusie en eindoordeel vind ik te streng ("lack of balance & poor p/k ratio even at 14 €).

Ik kocht deze (bij Licata) @ 18,5 € en ik vind dit een acceptabele p/k. Ik zou de wijn op basis van de fles van gisteren (gedronken voor, tijdens de lasagne en de rest van de fles 's avonds na de maaltijd) 89 durven geven, omwille van z'n mooie typiciteit. Een knaller die in de 90 scoort zal dit nooit worden, maar dat hoeft ook niet en dat is ook niet het 'doel' van deze wijn.

Op CT zit ie aan 91. Dat vind ik overdreven. Galloni gaf deze '09 zelfs 93 watte. Da's helemaal belachelijk. Maar hij heeft wel gelijk in die zin dat deze '09 een mooi gemaakt voorbeeld van traditionele vino nobile is (waarbij ik de mensen wel begrijp die nobile een kruispunt vinden tussen chianti en brunello - waarmee ik helemaal niet wil zeggen dat je dit kan vergelijken met brunello natuurlijk!)

Vinogan(s)

Yes

Kiss

Chill!
06-08-2015, 06:12 PM
Bericht: #2
RE: Valdipiatta
thank you voor de uitgebreide TN!

Er was dus idd nog geen topic over deze wijn, misschien dat je aan de blog dacht?

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...gheri.html

Van 2006 al, wat worden we oud... Rolleyes

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: