Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guastaferro (Campania)
02-09-2015, 11:16 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 02-09-2015 om 11:16 PM door Kupers.)
Bericht: #1
Guastaferro (Campania)
Guastaferro is een vrij klein wijndomein in Taurasi. Aglianico is een intrigerende druif die je echter te weinig tegenkomt. Daarom kocht ik onlangs eens een flesje van de instapwijn op DOC niveau, de Irpinia Aglianico Memini 2011.

Donker fruit in het begin, beetje rubber en zelfs iets strak aards. In het begin komt hij een beetje bedompt over maar karaferen helpt wel. Zeer present in de mond, een beetje fruit maar vooral dat aards met licht schurende tannines in het begin die de bovenhand halen naar het einde. De wijn komt zeer boertig over, niet noodzakelijk in negatieve, zin, maar eerder door zijn niet te negeren presence en directheid. Een viertal jaren vergeten is misschien een optie, of anders combineren met een ietwat zwaarder gerecht. Prijs-kwaliteit wel zeer ok aan 16 euro, dit belooft voor de Taurasi-wijnen.
03-09-2015, 07:51 AM
Bericht: #2
RE: Guastaferro (Campania)
(02-09-2015 11:16 PM)Kupers schreef:  Guastaferro is een vrij klein wijndomein in Taurasi. Aglianico is een intrigerende druif die je echter te weinig tegenkomt. Daarom kocht ik onlangs eens een flesje van de instapwijn op DOC niveau, de Irpinia Aglianico Memini 2011.

Donker fruit in het begin, beetje rubber en zelfs iets strak aards. In het begin komt hij een beetje bedompt over maar karaferen helpt wel. Zeer present in de mond, een beetje fruit maar vooral dat aards met licht schurende tannines in het begin die de bovenhand halen naar het einde. De wijn komt zeer boertig over, niet noodzakelijk in negatieve, zin, maar eerder door zijn niet te negeren presence en directheid. Een viertal jaren vergeten is misschien een optie, of anders combineren met een ietwat zwaarder gerecht. Prijs-kwaliteit wel zeer ok aan 16 euro, dit belooft voor de Taurasi-wijnen.

Als nebiolo de pinot noir van Italie is, zouden we dan aglianico de cabernet sauvignon van de laars kunnen noemen...?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
03-09-2015, 10:01 AM
Bericht: #3
RE: Guastaferro (Campania)
(03-09-2015 07:51 AM)vinejo schreef:  Als nebiolo de pinot noir van Italie is, zouden we dan aglianico de cabernet sauvignon van de laars kunnen noemen...?

Jo, waarom zou je nebbiolo als de pinot noir van Italië en aglianico als de cabernet sauvignon van de laars van Italie beschouwen?
Ik ben nieuwsgierig naar de redenen voor deze vergelijking. ;-)
03-09-2015, 07:30 PM
Bericht: #4
RE: Guastaferro (Campania)
(03-09-2015 10:01 AM)Corto schreef:  
(03-09-2015 07:51 AM)vinejo schreef:  Als nebiolo de pinot noir van Italie is, zouden we dan aglianico de cabernet sauvignon van de laars kunnen noemen...?

Jo, waarom zou je nebbiolo als de pinot noir van Italië en aglianico als de cabernet sauvignon van de laars van Italie beschouwen?
Ik ben nieuwsgierig naar de redenen voor deze vergelijking. ;-)

Om persoonlijke redenen Tongue

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-09-2015, 08:40 AM
Bericht: #5
RE: Guastaferro (Campania)
(03-09-2015 10:01 AM)Corto schreef:  
(03-09-2015 07:51 AM)vinejo schreef:  Als nebiolo de pinot noir van Italie is, zouden we dan aglianico de cabernet sauvignon van de laars kunnen noemen...?

Jo, waarom zou je nebbiolo als de pinot noir van Italië en aglianico als de cabernet sauvignon van de laars van Italie beschouwen?
Ik ben nieuwsgierig naar de redenen voor deze vergelijking. ;-)

Neb-PN: kleur, rood fruit, structuur, zuurtjes, bewaarkracht, (en prijs Rolleyes )

Agl-cab: (kleur), structuur, mondgevoel, (bewaar)kracht, tannines

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-09-2015, 09:15 AM
Bericht: #6
RE: Guastaferro (Campania)
(04-09-2015 08:40 AM)vinejo schreef:  
(03-09-2015 10:01 AM)Corto schreef:  
(03-09-2015 07:51 AM)vinejo schreef:  Als nebiolo de pinot noir van Italie is, zouden we dan aglianico de cabernet sauvignon van de laars kunnen noemen...?

Jo, waarom zou je nebbiolo als de pinot noir van Italië en aglianico als de cabernet sauvignon van de laars van Italie beschouwen?
Ik ben nieuwsgierig naar de redenen voor deze vergelijking. ;-)

Neb-PN: kleur, rood fruit, structuur, zuurtjes, bewaarkracht, (en prijs Rolleyes )

Agl-cab: (kleur), structuur, mondgevoel, (bewaar)kracht, tannines

Op het www wordt aglianico vaak 'de nebbiolo van het zuiden' genoemd - persoonlijk denk ik vooral omwille van de bewaarkracht. Voor de rest vind ik deze vergelijking echter minder geslaagd en kan ik me meer terugvinden in bovenstaande vergelijking van de PDG van het forum :-)
04-09-2015, 09:29 PM
Bericht: #7
RE: Guastaferro (Campania)
Ik las net toevallig een TN van Parker waarin hij de Piedirosso, de druif gebruikt in Lacryma Christi, het antwoord van Campania noemde op pinot noir?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
09-09-2015, 10:26 PM
Bericht: #8
RE: Guastaferro (Campania)
Iedere wijnregio probeert zich te profileren met een druif die de pinot noir van de streek wordt. Alles in Galicia wordt wel eens beschouwd als pinoterend, net zoals de Nerello Mascalese of Rossese van God knows where in Italie, hoe obscuurder de druif hoe hoger de kans precies. Het is natuurlijk ergens wel begrijpelijk, Bourgogne is de topregio voor rode wijnen tegenwoordig, en iedereen die een wijn kan maken die er een beetje op lijkt maar geen 200 euro de fles moet vragen zal zijn kans wagen om een beetje mee te lopen. Mijns inziens is dit nutteloos, na een tijdje haal je de gimmick-wijnen en de echt kwalitatief goede wijnen er toch uit op basis van hun intrinsieke kwaliteit en niet op hun vergelijkbaarheid met pinot noir.
09-09-2015, 10:30 PM
Bericht: #9
RE: Guastaferro (Campania)
(09-09-2015 10:26 PM)Kupers schreef:  Iedere wijnregio probeert zich te profileren met een druif die de pinot noir van de streek wordt. Alles in Galicia wordt wel eens beschouwd als pinoterend, net zoals de Nerello Mascalese of Rossese van God knows where in Italie, hoe obscuurder de druif hoe hoger de kans precies. Het is natuurlijk ergens wel begrijpelijk, Bourgogne is de topregio voor rode wijnen tegenwoordig, en iedereen die een wijn kan maken die er een beetje op lijkt maar geen 200 euro de fles moet vragen zal zijn kans wagen om een beetje mee te lopen. Mijns inziens is dit nutteloos, na een tijdje haal je de gimmick-wijnen en de echt kwalitatief goede wijnen er toch uit op basis van hun intrinsieke kwaliteit en niet op hun vergelijkbaarheid met pinot noir.

Grappig dat je dat zegt want in het artikel over valpolicella in Perswijn had een wijnboer het over de corvina als de druif die de de pinot van valpolicella kon worden... Rolleyes
Van de nerello kan ik er wel inkomen.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
09-09-2015, 11:34 PM
Bericht: #10
RE: Guastaferro (Campania)
(09-09-2015 10:30 PM)Olivier schreef:  
(09-09-2015 10:26 PM)Kupers schreef:  Iedere wijnregio probeert zich te profileren met een druif die de pinot noir van de streek wordt. Alles in Galicia wordt wel eens beschouwd als pinoterend, net zoals de Nerello Mascalese of Rossese van God knows where in Italie, hoe obscuurder de druif hoe hoger de kans precies. Het is natuurlijk ergens wel begrijpelijk, Bourgogne is de topregio voor rode wijnen tegenwoordig, en iedereen die een wijn kan maken die er een beetje op lijkt maar geen 200 euro de fles moet vragen zal zijn kans wagen om een beetje mee te lopen. Mijns inziens is dit nutteloos, na een tijdje haal je de gimmick-wijnen en de echt kwalitatief goede wijnen er toch uit op basis van hun intrinsieke kwaliteit en niet op hun vergelijkbaarheid met pinot noir.

Grappig dat je dat zegt want in het artikel over valpolicella in Perswijn had een wijnboer het over de corvina als de druif die de de pinot van valpolicella kon worden... Rolleyes
Van de nerello kan ik er wel inkomen.

Ik ook want ik dronk ooit eens een nerello die me deed denken aan Chateau des Tours en iedereen weet dat de wijnen van Des Tours de pinot noir van ZuidFrankrijk zijn Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
10-09-2015, 09:15 AM
Bericht: #11
RE: Guastaferro (Campania)
(09-09-2015 10:30 PM)Olivier schreef:  Van de nerello kan ik er wel inkomen.

Ik ook want nerello is zo ook niet echt mijn ding ;-)

Hoewel ik onlangs de nerello van Planeta dronk (Etna rosso 2013) die ik weliswaar niet super, maar toch genietbaar vond. Was de instap-nerello van Planeta - ze hebben geloof ik nog een duurdere variant ook ("Eruzione 1614").
10-09-2015, 10:29 AM
Bericht: #12
RE: Guastaferro (Campania)
(10-09-2015 09:15 AM)Vinogan(s) schreef:  
(09-09-2015 10:30 PM)Olivier schreef:  Van de nerello kan ik er wel inkomen.

Ik ook want nerello is zo ook niet echt mijn ding ;-)

Hoewel ik onlangs de nerello van Planeta dronk (Etna rosso 2013) die ik weliswaar niet super, maar toch genietbaar vond. Was de instap-nerello van Planeta - ze hebben geloof ik nog een duurdere variant ook ("Eruzione 1614").

Ik dronk toevallig afgelopen weekend mijn laatste fles van de Etna Rosso 2011, daar bleef helaas niet veel van over, wat een beetje de indruk was van de meeste Planeta wijnen die ik enkele jaren liet liggen. De vergelijking met Nerello zie ik niet echt, zeker niet als je kijkt naar de meer terroirgedreven wijnen die veel minder fruitigheid en elegantie hebben in vergelijking met pinot noir.
10-09-2015, 03:12 PM
Bericht: #13
RE: Guastaferro (Campania)
(10-09-2015 10:29 AM)Kupers schreef:  [
Ik dronk toevallig afgelopen weekend mijn laatste fles van de Etna Rosso 2011, daar bleef helaas niet veel van over.

De stokken nerello van planeta zijn natuurlijk nog allemaal heel jong (geloof dat 2011 hun eerste jaargang was waarin ze nerello verkocht hebben).
10-09-2015, 08:50 PM
Bericht: #14
RE: Guastaferro (Campania)
(10-09-2015 10:29 AM)Kupers schreef:  
(10-09-2015 09:15 AM)Vinogan(s) schreef:  
(09-09-2015 10:30 PM)Olivier schreef:  Van de nerello kan ik er wel inkomen.

Ik ook want nerello is zo ook niet echt mijn ding ;-)

Hoewel ik onlangs de nerello van Planeta dronk (Etna rosso 2013) die ik weliswaar niet super, maar toch genietbaar vond. Was de instap-nerello van Planeta - ze hebben geloof ik nog een duurdere variant ook ("Eruzione 1614").

Ik dronk toevallig afgelopen weekend mijn laatste fles van de Etna Rosso 2011, daar bleef helaas niet veel van over, wat een beetje de indruk was van de meeste Planeta wijnen die ik enkele jaren liet liggen. De vergelijking met Nerello zie ik niet echt, zeker niet als je kijkt naar de meer terroirgedreven wijnen die veel minder fruitigheid en elegantie hebben in vergelijking met pinot noir.

Het is een feit dat er redelijk stevige etna's bestaan, maar ook niet alle pinots zijn fruitig en elegant. Ik herinner de de clos vougeot tijdens de 50/50 tasting, waarvan sommigen het moeilijk hadden om hierin pinot te zien. Nochtans ook een terroirwijn.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: