Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marconi, Marche
22-01-2018, 08:39 PM
Bericht: #1
Marconi, Marche
Rosso Piceno 2012

Een rode wijn uit de Marken, gemaakt van 70% montepulciano en 30% sangiovese., geen houtlagering.
Op dag 1 medicinale neus, wat kersjes, zeer eenvoudig en vlak. Oninteressante wijn.
Op dag 2 : had de wijn al opgegeven, maar dan komen en mooie rijpe kersjes door, pruim, iets floraals, en salie. Een fijn, subtiel neusje. In de mond heel erg sappig, nog wat fijne tannines in de afdronk. Mist wat diepte in de mond, maar dit geeft wel eenvoudig drinkplezier.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
27-01-2018, 03:27 PM
Bericht: #2
RE: Marconi, Marche
Rosso Conero 2011

In deze DOC mag er maar maximum 15% sangiovese zitten naast de montepulciano. Van deze wijn is het niet helemaal duidelijk wat de proporties zijn. Op hetlabel staan de twee. Op de site staat dat het 100% montepulciano is.
Gisteren open getrokken en zelfde fenomeen als de piceno, onaangename medicinale neus en vlak in de mond. Nu wist ik echter hoe de piceno geevolueerd is op dag twee en deze conero dus ook maar meteen weggezet.
Dag twee : yep! Weer datzelfse fijne neusje met mooie kersjes, en een ietwat aardse toets. Een neus die toch intrigeert. Vrij koele aanzet, met de kersjes. Vanaf het middenpalet komen er krachtige, maar rijpe en fijne tannines aanzetten die nog veel grip hebben. Een wijn die niet snel zal vermoeien. Deze Conero staat toch een trapje hoger dan de Piceno. Alleen jammer dat je ze pas op dag twee kan drinken... Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
29-01-2018, 10:20 PM
Bericht: #3
RE: Marconi, Marche
Lacrima di Morro d’Alba Superiore 2014

Vooreerst vallen de intens gekleurde tranen op. Het gebeurt niet veel dat ik op tranen let, maar het is moeilijk om naast dit barokke tranendal te kijken.
Geen medicinale toetsen in deze wijn, maar wel zwarte krieken, wat bosfruit, een zweem rozen. Het geheel is redelijk rijp, bij momenten doet dit wat denken aan Languedoc-aroma’s, zonder de kruiden dan.
De aanzet is heel sappig. Dik sap! Rijp en mondvullend. Valt me wat tegen. Totdat na een 4 à 5 seconden een peloton zuurspuiters dat obees fruit komt uitkuisen en de tanninetroopers gerichte salvo’s afvuren. De finale is een amusant slagveld dat me wel weet te bekoren.
Wat nalezen leert me dat hier een « lichte appassimento » gebeurd is, indrogen van de druiven dus... Ik hou van Italië, maar dit soort dingen steekt me toch wel wat tegen. Dit is voor mij druivendopage. Allemaal goed, maar dan moeten ze het ook vermelden. Zelfde fenomeen in Valpolicella. De ene doet het de andere niet, maar meestal weet je het gewoon niet.
En eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat deze wijn beter geweest was zonder epo-mento!
En nu, terug naar het slagveld!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
29-01-2018, 11:25 PM
Bericht: #4
RE: Marconi, Marche
Ja, de flessen gaan goed leeg deze week...Aan't tanken voor een maand?

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
29-01-2018, 11:35 PM
Bericht: #5
RE: Marconi, Marche
(29-01-2018 11:25 PM)TheWineVet schreef:  Ja, de flessen gaan goed leeg deze week...Aan't tanken voor een maand?

Big Grin

Ga anders wel die heerlijke tasting notes missen...
Barok tranendal, zuurspuiters, taninnetroopers en druivendopage, t lijkt wel Jef Geeraerts meets Van Ostaijen!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-01-2018, 06:50 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 30-01-2018 om 06:54 AM door Smaakatleet.)
Bericht: #6
RE: Marconi, Marche
Echt wel goed geschreven!

De tranen maken deze TN compleet!

Toeval Olivier?


Want Lacrima zou ook zijn naam zo gekregen hebben doordat men naar de druppels van het sap refereerde als tranen.

Lacrima di Morro , Traan van Morro.

Er worden soms vergelijkingen gemaakt met Gamay.
De Gamay uit de Marken... Smile

Een tijd geleden ook eentje gedronken.
Een superiore had wel 14,5 alcohol en won aan charme.
Door licht gekoelde transport van glas naar mond.

Maar het sap, fruitige had die zeker ook!

Hier nog een gewone versie liggen.
Die heeft wel effectief wat meer Gamay karakteristiek mee.
30-01-2018, 10:45 AM
Bericht: #7
RE: Marconi, Marche
Ik denk dat mijn onderbewustzijn, waar slinger singer naaimasjien ergens ver zit weggestopt, verbonden is met het plekje van de hersenen dat TNs produceert Wink

Mijn regel om tijdens de week niet te drinken heb ik voor de laatste dagen van januari inderdaad gemakshalve opgeheven. Blijkt nu dat twee maten hun 40e verjaardag hebben in februari... banghead

Gertjeuh, inderdaad, ik heb de fles na het eerste glas ook wat gekoeld en dat kwam de wijn ten goede! Al bij al wel een leuk reeksje deze drie wijnen. Als ik er nog eens op de kop kan tikken uit de Marken, ga ik het niet laten.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
30-01-2018, 12:42 PM
Bericht: #8
RE: Marconi, Marche
(29-01-2018 10:20 PM)Olivier schreef:  Lacrima di Morro d’Alba Superiore 2014

Wat nalezen leert me dat hier een « lichte appassimento » gebeurd is, indrogen van de druiven dus... Ik hou van Italië, maar dit soort dingen steekt me toch wel wat tegen. Dit is voor mij druivendopage. Allemaal goed, maar dan moeten ze het ook vermelden. Zelfde fenomeen in Valpolicella. De ene doet het de andere niet, maar meestal weet je het gewoon niet.
En eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat deze wijn beter geweest was zonder epo-mento!
En nu, terug naar het slagveld!

Het indrogen van druiven is een heel oude en erg moeilijke techniek. In Frankrijk laat men de druiven meestal dan drogen (passerilage) in de wijngaard en gebeurt de selectie achteraf (Jurançon), maar bvb in de Jura en in Hermitage laat men ze (vroeger) ook drogen op stro (Vin de Paille). Maar het komt steeds neer op hetzelfde: de druiven die uiteindelijk in de kuip komen moeten onberispelijk zijn, want je concentreert niet alleen suiker en zuren, maar ook de fouten.
Het bekendste voorbeeld, het werd hier al aangehaald, is uiteraard Amarone en dat vind ik een moeilijke wijn, dikwijls tegenvallend, soms werkelijk subliem bij een stevige schotel in de winter met veel volk aan tafel want soms wel 17% alcohol.
Ik ken ook een magnifieke Cabernet (Franc/Sauvignon) van licht gedroogde druiven en dezelfde producent maakt een magnifieke pure Merlot op dezelfde wijze. Komt van totaal onbekende prachtterroirs (morene!) en ik zou er al lang mee begonnen zijn, maar ik durf niet wegens te onbekend.
30-01-2018, 08:02 PM
Bericht: #9
RE: Marconi, Marche
(30-01-2018 10:45 AM)Olivier schreef:  Als ik er nog eens op de kop kan tikken uit de Marken, ga ik het niet laten.

Binnen twee weken staat er op Foire Du Vin Waregem iemand met Lacrima.
Vorig jaar geproefd en goedgekeurd. Wink
30-01-2018, 08:51 PM
Bericht: #10
RE: Marconi, Marche
(30-01-2018 08:02 PM)gertjeuh schreef:  
(30-01-2018 10:45 AM)Olivier schreef:  Als ik er nog eens op de kop kan tikken uit de Marken, ga ik het niet laten.

Binnen twee weken staat er op Foire Du Vin Waregem iemand met Lacrima.
Vorig jaar geproefd en goedgekeurd. Wink

Dan ben jij mijn Lacri-maat Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: