Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
06-02-2018, 07:13 PM
Bericht: #1
Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.
06-02-2018, 07:35 PM
Bericht: #2
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(06-02-2018 07:13 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.

Ook al 2 cuvées van gedronken: "Le Vau Jaumier" en "Les Perruches" en allebei zeer goed bevallen. Staat op mijn lijstje om bij te kopen.
06-02-2018, 08:59 PM
Bericht: #3
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(06-02-2018 07:13 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.

Het valt mij op dat de cabernet francs uit de Loire die ik het beste vond dicht in de buurt komen van een bordeaux smaakprofiel. Met andere woorden, geen paprika, onrijpheid, of violetjes. De vraag is dan of we niet beter gewoon bordeaux kopen? Ik speel nu efkes de advocaat de duivel he. Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
06-02-2018, 10:27 PM
Bericht: #4
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(06-02-2018 08:59 PM)Olivier schreef:  Het valt mij op dat de cabernet francs uit de Loire die ik het beste vond dicht in de buurt komen van een bordeaux smaakprofiel. Met andere woorden, geen paprika, onrijpheid, of violetjes. De vraag is dan of we niet beter gewoon bordeaux kopen? Ik speel nu efkes de advocaat de duivel he. Wink
Tja, het woord bourgognesk kwam ook in me op, maar Pomerol is dan ook een beetje de meest bourgogneske bdx. Hoewel deze niet goedkoop was (+-25 EUR), weet ik niet of je in Pomerol diezelfde kwaliteit ook zal hebben. Daar betaal je de naam van de appellation ook natuurlijk. Ik zou zeggen, kom langs en probeer 't zelf uit ;-)
06-02-2018, 10:34 PM
Bericht: #5
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(06-02-2018 08:59 PM)Olivier schreef:  
(06-02-2018 07:13 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.

Het valt mij op dat de cabernet francs uit de Loire die ik het beste vond dicht in de buurt komen van een bordeaux smaakprofiel. Met andere woorden, geen paprika, onrijpheid, of violetjes. De vraag is dan of we niet beter gewoon bordeaux kopen? Ik speel nu efkes de advocaat de duivel he. Wink

Die Bdx-feel had ik veel meer bij Amirault bv. Bij Cotelleraie totaal niet eigenlijk. Is een tijdje geleden, maar ik herinner mij niet meteen opvallende houtlagering. Was natuurlijk wel niet dezelfde cuvée.
06-02-2018, 10:42 PM
Bericht: #6
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
Citaat:Ik zou zeggen, kom langs en probeer 't zelf uit ;-)

Sadist! shoot

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
06-02-2018, 10:47 PM
Bericht: #7
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(06-02-2018 10:34 PM)Dave schreef:  
(06-02-2018 08:59 PM)Olivier schreef:  
(06-02-2018 07:13 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.

Het valt mij op dat de cabernet francs uit de Loire die ik het beste vond dicht in de buurt komen van een bordeaux smaakprofiel. Met andere woorden, geen paprika, onrijpheid, of violetjes. De vraag is dan of we niet beter gewoon bordeaux kopen? Ik speel nu efkes de advocaat de duivel he. Wink

Die Bdx-feel had ik veel meer bij Amirault bv. Bij Cotelleraie totaal niet eigenlijk. Is een tijdje geleden, maar ik herinner mij niet meteen opvallende houtlagering. Was natuurlijk wel niet dezelfde cuvée.
Deze heeft 18m nieuwe barrique gehad. Deze is dan ook als bewaarwijn bedoeld, maar nu al heerlijk te drinken.
06-02-2018, 11:54 PM
Bericht: #8
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(06-02-2018 10:27 PM)Fre schreef:  Tja, het woord bourgognesk kwam ook in me op, maar Pomerol is dan ook een beetje de meest bourgogneske bdx.
Met z'n rijp zwart fruit, vaak wat lactische toetsen en toch redelijk geconcentreerd karakter vind ik het toch moeilijk om enigzins over het Bourgogneske karakter van Pomerol te spreken.
Ik heb nog maar zelden iemand een Pomerol, laat staan een merlot, weten te verwarren met een Bourgogne...

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
07-02-2018, 08:56 AM
Bericht: #9
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(06-02-2018 11:54 PM)TheWineVet schreef:  
(06-02-2018 10:27 PM)Fre schreef:  Tja, het woord bourgognesk kwam ook in me op, maar Pomerol is dan ook een beetje de meest bourgogneske bdx.
Met z'n rijp zwart fruit, vaak wat lactische toetsen en toch redelijk geconcentreerd karakter vind ik het toch moeilijk om enigzins over het Bourgogneske karakter van Pomerol te spreken.
Ik heb nog maar zelden iemand een Pomerol, laat staan een merlot, weten te verwarren met een Bourgogne...
Het gaat niet om verwarring vd druif, Bert. Maar om de finesse en elegantie waarnaar verwezen wordt.
07-02-2018, 09:32 AM
Bericht: #10
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(07-02-2018 08:56 AM)Fre schreef:  
(06-02-2018 11:54 PM)TheWineVet schreef:  
(06-02-2018 10:27 PM)Fre schreef:  Tja, het woord bourgognesk kwam ook in me op, maar Pomerol is dan ook een beetje de meest bourgogneske bdx.
Met z'n rijp zwart fruit, vaak wat lactische toetsen en toch redelijk geconcentreerd karakter vind ik het toch moeilijk om enigzins over het Bourgogneske karakter van Pomerol te spreken.
Ik heb nog maar zelden iemand een Pomerol, laat staan een merlot, weten te verwarren met een Bourgogne...
Het gaat niet om verwarring vd druif, Bert. Maar om de finesse en elegantie waarnaar verwezen wordt.

Pomerol met lactische toetsen koop ik niet. Wink
Er bestaat ook Pomerol (de betere) die allesbehalve op rijp fruit en lactische toetsen is gemaakt he Bert...
PS: Le Carcelin van La Bruyere deed sommigen aan een Pomerol denken. Een Beaujolais godbetert! En als ik sommige Saumurs drink heb ik ook dat gevoel, ik denk hierbij aan Chateau Yvonne en zelfs Dittieres. Om te zwijgen van Clos Rougard ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-02-2018, 11:22 AM
Bericht: #11
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(07-02-2018 09:32 AM)vinejo schreef:  
(07-02-2018 08:56 AM)Fre schreef:  
(06-02-2018 11:54 PM)TheWineVet schreef:  
(06-02-2018 10:27 PM)Fre schreef:  Tja, het woord bourgognesk kwam ook in me op, maar Pomerol is dan ook een beetje de meest bourgogneske bdx.
Met z'n rijp zwart fruit, vaak wat lactische toetsen en toch redelijk geconcentreerd karakter vind ik het toch moeilijk om enigzins over het Bourgogneske karakter van Pomerol te spreken.
Ik heb nog maar zelden iemand een Pomerol, laat staan een merlot, weten te verwarren met een Bourgogne...
Het gaat niet om verwarring vd druif, Bert. Maar om de finesse en elegantie waarnaar verwezen wordt.

Pomerol met lactische toetsen koop ik niet. Wink
Er bestaat ook Pomerol (de betere) die allesbehalve op rijp fruit en lactische toetsen is gemaakt he Bert...
PS: Le Carcelin van La Bruyere deed sommigen aan een Pomerol denken. Een Beaujolais godbetert! En als ik sommige Saumurs drink heb ik ook dat gevoel, ik denk hierbij aan Chateau Yvonne en zelfs Dittieres. Om te zwijgen van Clos Rougard ;-)

Zouden die 18 maanden barrique hier ook geen grote rol in spelen ?
07-02-2018, 12:29 PM
Bericht: #12
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(07-02-2018 11:22 AM)Dave schreef:  
(07-02-2018 09:32 AM)vinejo schreef:  
(07-02-2018 08:56 AM)Fre schreef:  
(06-02-2018 11:54 PM)TheWineVet schreef:  
(06-02-2018 10:27 PM)Fre schreef:  Tja, het woord bourgognesk kwam ook in me op, maar Pomerol is dan ook een beetje de meest bourgogneske bdx.
Met z'n rijp zwart fruit, vaak wat lactische toetsen en toch redelijk geconcentreerd karakter vind ik het toch moeilijk om enigzins over het Bourgogneske karakter van Pomerol te spreken.
Ik heb nog maar zelden iemand een Pomerol, laat staan een merlot, weten te verwarren met een Bourgogne...
Het gaat niet om verwarring vd druif, Bert. Maar om de finesse en elegantie waarnaar verwezen wordt.

Pomerol met lactische toetsen koop ik niet. Wink
Er bestaat ook Pomerol (de betere) die allesbehalve op rijp fruit en lactische toetsen is gemaakt he Bert...
PS: Le Carcelin van La Bruyere deed sommigen aan een Pomerol denken. Een Beaujolais godbetert! En als ik sommige Saumurs drink heb ik ook dat gevoel, ik denk hierbij aan Chateau Yvonne en zelfs Dittieres. Om te zwijgen van Clos Rougard ;-)

Zouden die 18 maanden barrique hier ook geen grote rol in spelen ?

Dave, dat is nu eens een delicate opmerking of beoordeling die ik apprecieer.
Waar blijven nu de voorvechters van bio en biodynamisch gemaakte wijnen? huhuh

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
07-02-2018, 12:55 PM
Bericht: #13
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(07-02-2018 12:29 PM)don quichotte schreef:  
(07-02-2018 11:22 AM)Dave schreef:  
(07-02-2018 09:32 AM)vinejo schreef:  
(07-02-2018 08:56 AM)Fre schreef:  
(06-02-2018 11:54 PM)TheWineVet schreef:  
(06-02-2018 10:27 PM)Fre schreef:  Tja, het woord bourgognesk kwam ook in me op, maar Pomerol is dan ook een beetje de meest bourgogneske bdx.
Met z'n rijp zwart fruit, vaak wat lactische toetsen en toch redelijk geconcentreerd karakter vind ik het toch moeilijk om enigzins over het Bourgogneske karakter van Pomerol te spreken.
Ik heb nog maar zelden iemand een Pomerol, laat staan een merlot, weten te verwarren met een Bourgogne...
Het gaat niet om verwarring vd druif, Bert. Maar om de finesse en elegantie waarnaar verwezen wordt.

Pomerol met lactische toetsen koop ik niet. Wink
Er bestaat ook Pomerol (de betere) die allesbehalve op rijp fruit en lactische toetsen is gemaakt he Bert...
PS: Le Carcelin van La Bruyere deed sommigen aan een Pomerol denken. Een Beaujolais godbetert! En als ik sommige Saumurs drink heb ik ook dat gevoel, ik denk hierbij aan Chateau Yvonne en zelfs Dittieres. Om te zwijgen van Clos Rougard ;-)

Zouden die 18 maanden barrique hier ook geen grote rol in spelen ?

Dave, dat is nu eens een delicate opmerking of beoordeling die ik apprecieer.
Waar blijven nu de voorvechters van bio en biodynamisch gemaakte wijnen? huhuh

Goh, dat is voor mij niet zozeer de issue, want ik ben zelf nogal liefhebber geworden van bio en biodynamische wijnen Blush
Cotelleraie is een bio-domein, maar ik vind er niks mis mee dat ze voor bepaalde cuvées nieuw hout gebruiken. Ik ben geen bio-fundamentalist, dus ik hoef geen partij te kiezen Wink

Maar terug "on topic": ik kan me heel goed voorstellen dat een cab franc die gemaakt is met mooi rijpe druiven en dan 18 maanden barrique krijgt, behoorlijk "Bordelees" kan overkomen, maar misschien met een iets "slanker" smaakprofiel waardoor ik die Bourgogne-vergelijking ook wel kan begrijpen.

Zoals Vinejo ook al relativeerde: over welke Pomerol / Bourgogne spreken we hé ?
07-02-2018, 02:53 PM
Bericht: #14
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(07-02-2018 12:55 PM)Dave schreef:  Maar terug "on topic": ik kan me heel goed voorstellen dat een cab franc die gemaakt is met mooi rijpe druiven en dan 18 maanden barrique krijgt, behoorlijk "Bordelees" kan overkomen, maar misschien met een iets "slanker" smaakprofiel waardoor ik die Bourgogne-vergelijking ook wel kan begrijpen.

Zoals Vinejo ook al relativeerde: over welke Pomerol / Bourgogne spreken we hé ?
Dat een goede Cab franc uit de Loire zowel Bordelees als Bourgognesk kan overkomen, kan ik volledig volgen. En dat er sommige Pomerols door hun fijn karakter Bourgognesk overkomen, dat ook. Sommige Bandols doen ook Bourgognesk aan, terwijl ze over het algemeen bekend staan om hun Pauillac-van-het-zuidenstijl.
Maar algemeen stellen dat Pomerol de meest bourgogneske Bdx is, vind ik dan niet volledig kloppen. Sommige huizen, dat wel, maar die vind je evenzeer op linkeroever en in St-Emilion.
Ik heb dan ook nog niet de massa Pomerols gedronken, waarvan de meeste toch de typische rijpe merlotaroma's hadden. En eerlijk gezegd waren dat toch ook niet de minsten (Clinet, Haut-Tropchaud, ...)

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
07-02-2018, 03:08 PM
Bericht: #15
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
OT: de fout in de appellatienaam leidt enigszins de aandacht af van de discussie Wink
07-02-2018, 04:06 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-02-2018 om 04:06 PM door Fre.)
Bericht: #16
RE: Domaine de La Cotelleraie - Saumur Champigny
(07-02-2018 03:08 PM)Vinogan(s) schreef:  OT: de fout in de appellatienaam leidt enigszins de aandacht af van de discussie Wink
Is een nieuwe appellatie. Nog niet van gehoord? Eentje waar ze speciaal bourgogneske CF's maken Wink

#noproblemikpasaan
07-02-2018, 04:22 PM
Bericht: #17
RE: Domaine de La Cotelleraie - Saumur Champigny
(07-02-2018 04:06 PM)Fre schreef:  
(07-02-2018 03:08 PM)Vinogan(s) schreef:  OT: de fout in de appellatienaam leidt enigszins de aandacht af van de discussie Wink
Is een nieuwe appellatie. Nog niet van gehoord? Eentje waar ze speciaal bourgogneske CF's maken Wink

#noproblemikpasaan

respect
04-03-2018, 06:31 PM
Bericht: #18
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(06-02-2018 07:13 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.
Opnieuw een flesje van deze knaap. De kurk was een beetje aan 't lekken dus vreesde ik het ergste. Maar achteraf gezien deed het 'm misschien wel goed want de wijn was iets meer in evenwicht. Ik verklaar me nader: het cederhout was precies al beter geintegreerd in het geheel. Erg veel lengte, finesse, body. Een wijn die nu al verleidt maar die dat in de toekomst nog veel meer zal doen.
04-03-2018, 06:33 PM
Bericht: #19
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(04-03-2018 06:31 PM)Fre schreef:  
(06-02-2018 07:13 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.
Opnieuw een flesje van deze knaap. De kurk was een beetje aan 't lekken dus vreesde ik het ergste. Maar achteraf gezien deed het 'm misschien wel goed want de wijn was iets meer in evenwicht. Ik verklaar me nader: het cederhout was precies al beter geintegreerd in het geheel. Erg veel lengte, finesse, body. Een wijn die nu al verleidt maar die dat in de toekomst nog veel meer zal doen.

Inderdaad een zéér knappe wijn. En de Pomerol- verwijzing snap ik 100%!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-03-2018, 07:12 PM
Bericht: #20
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(04-03-2018 06:33 PM)vinejo schreef:  
(04-03-2018 06:31 PM)Fre schreef:  
(06-02-2018 07:13 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.
Opnieuw een flesje van deze knaap. De kurk was een beetje aan 't lekken dus vreesde ik het ergste. Maar achteraf gezien deed het 'm misschien wel goed want de wijn was iets meer in evenwicht. Ik verklaar me nader: het cederhout was precies al beter geintegreerd in het geheel. Erg veel lengte, finesse, body. Een wijn die nu al verleidt maar die dat in de toekomst nog veel meer zal doen.

Inderdaad een zéér knappe wijn. En de Pomerol- verwijzing snap ik 100%!

Bij de laatste glazen (had restje mee) miste ik toch wat levendigheid, openheid en fraicheur.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-03-2018, 09:17 PM
Bericht: #21
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(04-03-2018 06:31 PM)Fre schreef:  
(06-02-2018 07:13 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.
Opnieuw een flesje van deze knaap. De kurk was een beetje aan 't lekken dus vreesde ik het ergste. Maar achteraf gezien deed het 'm misschien wel goed want de wijn was iets meer in evenwicht. Ik verklaar me nader: het cederhout was precies al beter geintegreerd in het geheel. Erg veel lengte, finesse, body. Een wijn die nu al verleidt maar die dat in de toekomst nog veel meer zal doen.

Ik was serieus onder de indruk van deze wijn. Spanning, fraicheur, structuur, complexiteit, you name it... is voor mij van het beste dat ik al gedronken heb uit de Loire. Ik grijp normaal niet zo snel naar rode Loire, maar deze wijn doet me denken dat ik dat misschien toch wat vaker moet doen.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
05-03-2018, 11:04 AM
Bericht: #22
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(04-03-2018 09:17 PM)Olivier schreef:  Ik was serieus onder de indruk van deze wijn. Spanning, fraicheur, structuur, complexiteit, you name it... is voor mij van het beste dat ik al gedronken heb uit de Loire. Ik grijp normaal niet zo snel naar rode Loire, maar deze wijn doet me denken dat ik dat misschien toch wat vaker moet doen.

Bedankt voor de tip, deze wijn ga ik ook eens opzoeken.
Deze week ook twee rode wijnen uit de Loire gedronken die allebei veel indruk hebben gemaakt. Mijn vaststelling bij rode Loire is dat het vaak een alles of niets (groene paprika) ervaring is. Nu ben ik er nog niet helemaal uit of dat te maken heeft met (a) de kwaliteiten van de wijnboer of (b) het oogstjaar. Gezien de monocépage van cabernet franc is het risico op slechte wijnen groter dan elders in een slecht jaar.
Het is me ook niet helemaal duidelijk of de klimaatopwarming voor de Loire, gezien de noordelijke ligging, eerder een goede of een slechte zaak is.
05-03-2018, 12:45 PM
Bericht: #23
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
Citaat:Mijn vaststelling bij rode Loire is dat het vaak een alles of niets (groene paprika) ervaring is.

dat gevoel heb ik ook. En helaas is het voorlopig toch vaker niets. Allez, bij mij toch... Smile Maar als je nog goede tips hebt, ben ik wel geïnteresseerd.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
05-03-2018, 02:15 PM
Bericht: #24
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(05-03-2018 12:45 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Mijn vaststelling bij rode Loire is dat het vaak een alles of niets (groene paprika) ervaring is.

dat gevoel heb ik ook. En helaas is het voorlopig toch vaker niets. Allez, bij mij toch... Smile Maar als je nog goede tips hebt, ben ik wel geïnteresseerd.

Ik heb ondertussen toch al heel wat mooie Loire CF's gedronken:

- Twee cuvée's van Cotelleraie: Vau Jaumier en Les Perruches
- Amirault: Le Grand Clos en La Mine
- Baudry: weet niet meer juist welke cuvée
- Bertrand Galbrun, "La Tempérance
- Luc Sebille (Les Débonnaires, denk ik)

Ik zal waarschijnlijk nog wel iets vergeten, maar deze zijn alvast de moeite.
05-03-2018, 06:21 PM
Bericht: #25
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(05-03-2018 02:15 PM)Dave schreef:  
(05-03-2018 12:45 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Mijn vaststelling bij rode Loire is dat het vaak een alles of niets (groene paprika) ervaring is.

dat gevoel heb ik ook. En helaas is het voorlopig toch vaker niets. Allez, bij mij toch... Smile Maar als je nog goede tips hebt, ben ik wel geïnteresseerd.

Ik heb ondertussen toch al heel wat mooie Loire CF's gedronken:

- Twee cuvée's van Cotelleraie: Vau Jaumier en Les Perruches
- Amirault: Le Grand Clos en La Mine
- Baudry: weet niet meer juist welke cuvée
- Bertrand Galbrun, "La Tempérance
- Luc Sebille (Les Débonnaires, denk ik)

Ik zal waarschijnlijk nog wel iets vergeten, maar deze zijn alvast de moeite.

Thanks! Amirault heb ik ook nog liggen. En Baudry heb ik ook al mogen vaststellen dat dat dik in orde is. Galbrun en Sebille ken ik niet.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
05-03-2018, 06:54 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-03-2018 om 06:57 PM door don quichotte.)
Bericht: #26
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(05-03-2018 06:21 PM)Olivier schreef:  
(05-03-2018 02:15 PM)Dave schreef:  
(05-03-2018 12:45 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Mijn vaststelling bij rode Loire is dat het vaak een alles of niets (groene paprika) ervaring is.

dat gevoel heb ik ook. En helaas is het voorlopig toch vaker niets. Allez, bij mij toch... Smile Maar als je nog goede tips hebt, ben ik wel geïnteresseerd.

Ik heb ondertussen toch al heel wat mooie Loire CF's gedronken:

- Twee cuvée's van Cotelleraie: Vau Jaumier en Les Perruches
- Amirault: Le Grand Clos en La Mine
- Baudry: weet niet meer juist welke cuvée
- Bertrand Galbrun, "La Tempérance
- Luc Sebille (Les Débonnaires, denk ik)

Ik zal waarschijnlijk nog wel iets vergeten, maar deze zijn alvast de moeite.

Thanks! Amirault heb ik ook nog liggen. En Baudry heb ik ook al mogen vaststellen dat dat dik in orde is. Galbrun en Sebille ken ik niet.

Wat vindt je bij mij op de -1 van Cabernet Franc :
Bernard Baudry Chinon La Croix Boissée
Philippe Alliet Chinon Coteau de Noiré
Yannick Amirault Bourgueil Le Grand Clos
Yannick Amirault Saint Nicolas de Bourgueil La Mine

Wijnen die met 10 a 20 jaar rust tevreden zijn.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
05-03-2018, 09:33 PM
Bericht: #27
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(05-03-2018 06:21 PM)Olivier schreef:  
(05-03-2018 02:15 PM)Dave schreef:  
(05-03-2018 12:45 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Mijn vaststelling bij rode Loire is dat het vaak een alles of niets (groene paprika) ervaring is.

dat gevoel heb ik ook. En helaas is het voorlopig toch vaker niets. Allez, bij mij toch... Smile Maar als je nog goede tips hebt, ben ik wel geïnteresseerd.

Ik heb ondertussen toch al heel wat mooie Loire CF's gedronken:

- Twee cuvée's van Cotelleraie: Vau Jaumier en Les Perruches
- Amirault: Le Grand Clos en La Mine
- Baudry: weet niet meer juist welke cuvée
- Bertrand Galbrun, "La Tempérance
- Luc Sebille (Les Débonnaires, denk ik)

Ik zal waarschijnlijk nog wel iets vergeten, maar deze zijn alvast de moeite.

Thanks! Amirault heb ik ook nog liggen. En Baudry heb ik ook al mogen vaststellen dat dat dik in orde is. Galbrun en Sebille ken ik niet.

Die twee laatsten zijn, samen met Cotelleraie, kleine bio-domeinen. Anders van stijl, maar ook heel lekker, vind ik.
05-03-2018, 09:41 PM
Bericht: #28
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
Aan het mooie bovenstaande lijstje kan ik nog de wijnen van Pascal Lambert (Chinon) en Thierry Germain (Saumur-Champigny) toevoegen.
05-03-2018, 09:51 PM
Bericht: #29
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
Nu we toch bezig zijn...
Domaine de L R (vin nature)
Chateau Yvonne
Sylvain Dittiere (vin nature)

Alle drie top.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-11-2020, 09:40 AM
Bericht: #30
RE: Domaine de La Cotelleraie - Samur Champigny
(04-03-2018 09:17 PM)Olivier schreef:  
(04-03-2018 06:31 PM)Fre schreef:  Dit domein met aan het roer Gérard Vallée, blijkbaar de broer van de sterke man achter Chateau Yvonne.

Soit ik dronk de L'envolée 2011. De betere cuvée van dit domein, in een Clos van
1ha. Rendement 35hl/ha. Pop en pour. Finesse in de neus is t eerste wat opvalt. Pomerol! Veel rood en zwart fruit en een mooi geïntegreerde cedertoets. Cigarenkistje. Elegante mond met opnieuw veel fruit, rijpe en fijne tannines. Zo zacht allemaal. Mooie zuurtjes onderbouwen het geheel. Opnieuw een Pomerol gevoel. Niets paprika of onrijp. Integendeel. Lage rendementen verklaren veel. Voor mij een ontdekking.

Ik was serieus onder de indruk van deze wijn. Spanning, fraicheur, structuur, complexiteit, you name it... is voor mij van het beste dat ik al gedronken heb uit de Loire. Ik grijp normaal niet zo snel naar rode Loire, maar deze wijn doet me denken dat ik dat misschien toch wat vaker moet doen.
Opnieuw de 2011 in t glas. De neus is onbetwistbaar die van een CF. Er zit iets van schors en bladeren in. Maar mooi bedekt met zwart fruit. De neus heeft iets aards. De mond is opnieuw dat van een pomerol. Zeer edel en evenwichtig. Heerlijk goedje.


Ga naar locatie: