Castel di Salve, Salento
|
10-03-2018, 03:10 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Castel di Salve, Salento
Cento su Cento Negroamaro 2012, IGT Salento
Wanneer drinkt een mens nu negroamaro?! Misschien al eens een supermarktwijn die jammy en ééndimensionaal is, en dus blijf je daar voor de rest van af. Ik wou nu toch eens weten tot wat deze druif in staat is en daarom dus een betere fles gekocht om eens aan een gedetailleerd onderzoek te onderwerpen. Onderzoeksfase 1 (na openen) : een aardse toets in de neus, gedroogd fruit, kruidigheid, en een licht toetsje munt. In de mond... eventjes bekomen... wat een kracht! Dit is rijp, zonder enige twijfel, maar niet het soort jammy snoepjeszoet rijp, eerder gedroogde vijg. En dan ook wel echt droog. Zoals in 100% droog. Stevige zuren. En stevige tannines. Alles is eigenlijk stevig in deze wijn. En dan te bedenken dat deze wijn geen houtlagering gehad heeft. Meevaller! Conclusie : het sujet is pinnig, maar vertoont interessant gedrag. Verder bestuderen! Onderzoeksfase 2 (het onderzoek wordt enkele uren later verder gezet in het onderzoeksinstituut van Deerlijk met mede-onderzoeker Gertjeuh, specialisatie in aparte wijnen) : het sujet is expansief en vertoont dominant gedrag. Het fruit is geëvolueerd. Imitatiestoornis gericht op Porto? Zuren nog steeds aanwezig, maar ingekleed. De tannines lijden aan borderlinegedrag. Het onderzoek dient afgesloten te worden door risico op oververhitting. Onderzoeker Gertjeuh concludeert : dit is heavy metal! Akkoord met conclusie. Onderzoeksfase 3 (post-mortem onderzoek in het labo van De Pinte) : heeft iemand het naambandje van het sujet verwisseld? De onderzoeksthese waarvoor bevestiging gezocht werd, was volledige oxidatie. Het sujet vertoont echter een stabiele hartslag. De ademhaling is rustig. De neus is ingetogen en fijn. Geen spoor van oxidatie. Rijp maar mooi. Kersen. Verteerbaar. Evenwicht. Een zekere finesse. De tannines zijn gereduceerd tot de intensiteit van een ronkende poes. Conclusie : het sujet vertoont uniek gedrag, maar is levensvatbaar. Er wordt een strenge kuur aanbevolen van isolatiecel gedurende minimum drie jaar. Verder onderzoek nodig! Met dank aan het onderzoeksinstituut van Deerlijk. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
10-03-2018, 04:45 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Castel di Salve, Salento
Haha, schitterend!
Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
11-03-2018, 07:43 AM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Castel di Salve, Salento
Mijn collega vertelde me dit eentje was om op het laatste aan grondig onderzoek te onderwerpen.
Zo gezegd zo gedaan... De geuren van donker fruit, dacht een klein beetje zwoel aandoend. En dat ene kleine geurtje van noot. De toon was gezet. Of is het de noot? Bij een blind onderzoek zeker geenszins gemakkelijk. De mond deed zich dan ook zeer Portugees voor. Rijp donker en rood fruit. Vol maar niet plomp. De zuren en tannines delen hier nog enkele ferme mokerslagen uit. Heavy metal indeed! Nu lezende dat deze wijn zich nogmaals getransformeerd heeft. Is deugddoend want opnieuw een bewijs. Dat je van de vele slecht gereputeerde verschillende druiven altijd wel iets kwalitatief vinden kan. Doet je nadenken over de maker van dit ganse 75cl verhaal. Iemand met inzicht en goed gedacht waar die heen wil. Zeer leuk om te onderzoeken. |
|||
11-03-2018, 09:53 AM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Castel di Salve, Salento
(11-03-2018 07:43 AM)gertjeuh schreef: En dat ene kleine geurtje van noot. Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
|