Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
schelvis en rode wijn
23-05-2018, 11:46 AM
Bericht: #21
RE: schelvis en rode wijn
(23-05-2018 10:55 AM)33S schreef:  
(22-05-2018 03:33 PM)wvd schreef:  Dan beter zoeken naar Grecomusc, Grecanico Dorata, Foglia Tonda, Pugnitello, Biancollella, Bellone, Coda di Volpe, Coda di Pecora, Pallagrella, Piedirosso, Forastera, Guarnaccia, Bombino Bianco,...!
En allemaal geproefd, alstublief! Cool

Grecanico Dorato is een lokaal biotype van Garganega in Sicilië. Beide staan wel nog apart in het nationaal druivenregister.

Pallagrello bestaat in wit en rood. De Pallagrello Nero al een paar keer gedronken en is niet mijn ding, te plomp. Ik dronk ooit ook eenmaal de Palagrello Bianco en die beviel mij meer. Weet wel niet meer van welk domein.

Een 100% Piedirosso die mij bevalt, moet ik ook nog tegenkomen. Eigenlijk vind ik in Campanië vooral de witte wijnen de moeite. Aglianico even buiten beschouwing gelaten, al is dat ook niet mijn favoriete rode druif.

Bellone heb ik nog niet gedronken, zou de moeite zijn, maar is niet eenvoudig te vinden.

Dronk afgelopen vrijdag nog een 100% Ciliegiolo, een kruidige rode wijn die wel goed ging bij de Chili con carne, maar na een paar glazen begon het wel wat tegen te steken.

Het meest exclusieve dat ik ooit dronk, is de Moscato di Scanzo, die wordt heel beperkt verbouwd in de regio van Bergamo. Een rode dessertwijn, moet vroeger heel bekend geweest zijn, zelfs nog door Catharina de Grote gedronken. De paar slokken die ik dronk voor mijn zoon het glas omstootte, waren alvast heerlijk Smile
Op Vinitaly wordt ik al wel eens geconfronteerd met iets waar ik nog nooit van hoorde. Italië is een ongelooflijke schatkamer van uiterst uiteenlopende types wijnen, .
Marco Carpineti maakt een mooie Bellone, ook in spumante. Jàren geleden geproefd, maar ik vond ze wat duur en nam het risico niet. Later heeft Vinikus de basiswijnen even ingevoerd, maar blijkbaar terug afgevoerd.

Helemaal eens met je oordeel over Ciliegiolo, hoewel je ze wellicht niet allemaal over dezelfde kam mag scheren. Zou dus naar kersen proeven, ik vond dat niet zo terug. Enkele decennia geleden werd deze druif als de nieuwe ontdekking naar voor geschoven om vooral ook de minder bekende streek rond Amelia (vandaar Colli Amerini) in zuid Umbrië wat op de kaart te zetten, maar een doorbraak is dat niet echt geworden, je hoort er hier amper nog van.

Ik proefde superbe witte wijnen van de Grecanico Dorata (later meer hierover Wink), idd een biotype van Garganega, maar op 1000m hoogte op de flanken van de Etna gaat niemand aan Soave denken.

Piedirosso wordt vooral gebruikt in blends met Aglianico, wellicht om wat souplesse te brengen(?). Aglianico reken ik bij de allergrootste rode duiven. Een duidelijk profiel, veel smaak, mooie terroir expressie met vrij stevige, volfruitige en langlevende wijnen. Maar zoals met alle zaken met uitgesproken karakter, niet ieders ding. Sommigen houden ook niet van Pinot Noir, Syrah of Nebbiolo, zo is dat.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
23-05-2018, 12:09 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-05-2018 om 12:09 PM door don quichotte.)
Bericht: #22
RE: schelvis en rode wijn
(23-05-2018 11:46 AM)wvd schreef:  ………………………………………..

Piedirosso wordt vooral gebruikt in blends met Aglianico, wellicht om wat souplesse te brengen(?). Aglianico reken ik bij de allergrootste rode duiven. Een duidelijk profiel, veel smaak, mooie terroir expressie met vrij stevige, volfruitige en langlevende wijnen. Maar zoals met alle zaken met uitgesproken karakter, niet ieders ding. Sommigen houden ook niet van Pinot Noir, Syrah of Nebbiolo, zo is dat.

De Piedirosso die ik heb is inderdaad een blend met Aglianico .
Vigna Lapillo Lacryma Christi del Vesuvio Doc Sorrentino: Piedirosso: 80% en Aglianico 20%.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
23-05-2018, 01:01 PM
Bericht: #23
RE: schelvis en rode wijn
Doet me toch allemaal een heel klein beetje denken aan begin jaren '90 toen ik dweepte met rockgroepen zoals Chrome Cranks, The Mummies, Guitar Wolf, The 5.6.7.8's, The Lord High Fixers, Sugar Shack, enz...
Vooral eigenlijk omdat ze speciaal en zeer onbekend waren. Of ze ook béter waren durf ik vandaag te betwijfelen Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-05-2018, 01:28 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-05-2018 om 01:46 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #24
RE: schelvis en rode wijn
(23-05-2018 01:01 PM)vinejo schreef:  Doet me toch allemaal een heel klein beetje denken aan begin jaren '90 toen ik dweepte met rockgroepen zoals Chrome Cranks, The Mummies, Guitar Wolf, The 5.6.7.8's, The Lord High Fixers, Sugar Shack, enz...
Vooral eigenlijk omdat ze speciaal en zeer onbekend waren. Of ze ook béter waren durf ik vandaag te betwijfelen Wink

The proof of the wine is in the glass, zou Shakespeare heel eloquent zeggen Smile (of is het proef? Slurp)
(22-05-2018 07:01 PM)wvd schreef:  [quote='FRANCISPICCART' pid='81556' dateline='1527005039']
[quote='vinejo' pid='81555' dateline='1527004261']

Pugnitello en Foglia Tonda zijn oude Toscaanse rassen die hier en daar terug aangeplant worden. Meestal begrijp je dan wel waarom er nu vooral Sangiovese staat...

Ian"s boek, een must voor de Italofiel!

Ik dronk toch al verdienstelijke monocepage pugnitello van Corte alla Flora (Montepulciano) en San Felice (Classico). Bij San Felice zit er in hun Chianti GS ook klein beetje pugnitello verwerkt.

Tja, l'univers des vignes ne s'arrête pas à la frontière..., of je daar nu een f*ck om geeft of niet Blush

Zatte groeten uit de zetel...
23-05-2018, 02:28 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-05-2018 om 02:30 PM door wvd.)
Bericht: #25
RE: schelvis en rode wijn
(23-05-2018 01:28 PM)Vinogan(s) schreef:  
(23-05-2018 01:01 PM)vinejo schreef:  Doet me toch allemaal een heel klein beetje denken aan begin jaren '90 toen ik dweepte met rockgroepen zoals Chrome Cranks, The Mummies, Guitar Wolf, The 5.6.7.8's, The Lord High Fixers, Sugar Shack, enz...
Vooral eigenlijk omdat ze speciaal en zeer onbekend waren. Of ze ook béter waren durf ik vandaag te betwijfelen Wink

The proof of the wine is in the glass, zou Shakespeare heel eloquent zeggen Smile (of is het proef? Slurp)
(22-05-2018 07:01 PM)wvd schreef:  [quote='FRANCISPICCART' pid='81556' dateline='1527005039']
[quote='vinejo' pid='81555' dateline='1527004261']

Pugnitello en Foglia Tonda zijn oude Toscaanse rassen die hier en daar terug aangeplant worden. Meestal begrijp je dan wel waarom er nu vooral Sangiovese staat...

Ian"s boek, een must voor de Italofiel!

Ik dronk toch al verdienstelijke monocepage pugnitello van Corte alla Flora (Montepulciano) en San Felice (Classico). Bij San Felice zit er in hun Chianti GS ook klein beetje pugnitello verwerkt.

Tja, l'univers des vignes ne s'arrête pas à la frontière..., of je daar nu een f*ck om geeft of niet Blush

Je hebt gelijk, slecht voorbeeld, shame on me. Deze hebben wellicht wel wat te bieden en de enkele keren dat ik een 100% proefde (Droandi schiet me te binnen) was ik wel gecharmeerd. Mijn grote liefde voor Sangiovese maakt me wellicht wat te argwanend tov nieuwe ontwikkelingen in de Classico. Misschien eens zoeken naar andere Pugnitello en Foglia Tonda, deze laatste zou over veel potentieel beschikken, maar is maar vrij recent (her)ontdekt en de aanplant is bijgevolg misschien wat jong voor definitieve conclusies.
Nog geen enkele wijn van Corte alla Flora tegengekomen, misschien moet daar ook eens verandering in komen.

Maar, we wijken af en geen idee hoe deze het zouden doen bij schelvis trouwens...Rolleyes

WVD (Wijnhandel Leuvin)


Ga naar locatie: