Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Libanon, Ixsir
21-05-2018, 08:23 PM
Bericht: #1
Libanon, Ixsir
Effe relevante stukken van de voorstelling van het domein "geleend" van de site van de verkoper :-)

IXSIR (de naam komt van "Elixir") is een van de meest recente en innovatieve wijnbedrijven van Libanon. Het idee rijpte in 2006 en in 2008 werd het dan opgericht door enkele Libanese wijn gepassioneerde families die door het maken van hoog kwalitatieve wijnen Libanon een internationale uitstraling willen geven. Hady Kahale was één van de medeoprichters en fungeert nu als general manager. Etienne Debbané en Carlos Ghosn waren ook bij de pioniers en zij zorgden voor de financiële kant van het verhaal.

Er zijn opvandaag een 40-tal wijnhuizen die samen jaarlijks een 7 miljoen flessen produceren in Libanon. De meeste hiervan zijn actief in de lager gelegen delen van de Bekaa vallei, maar IXSIR gelooft dat je naar de hoger gelegen hellingen moet trekken om kwalitatieve wijnen te maken omdat je daar bodems vindt met een veel betere waterhuishouding.

De wijnmaker is Gabriel Rievro. Deze Spaanse oenoloog is zeer ervaren en startte zijn carrière in Bordeaux. Hij werkte daar gedurende 12 jaren op verschillende domeinen en was oa gedurende 9 jaren de wijnmaker op Sociando-Mallet. Naast wijnmaker neemt hij ook de taak als technisch directeur op zich. Hun consulent Hubert de Boüard is een nog grotere naam in de wijnwereld. Hij is mede-eigenaar en manager van het beroemde Château Angélus, dat sinds kort is opgewaardeerd tot Saint-Emilion 1e Grand Cru Classé A.

De visie van IXSIR is het herontdekken van de beste terroirs die reeds generaties lang waren vergeten. Het bedrijf bezit 120 hectare wijngaarden die verdeeld zijn over verschillende locaties in Libanon. De 400m hoog gelegen wijngaard Basbina ligt op 7 km van Batroun en hier groeien Syrah en Petit Verdot op een ondergrond van klei, zand en kalksteen. De Ainata wijngaard die in de schaduw ligt van de hoogste bergtop van Libanon is de hoogste wijngaard in Libanon en met zijn 1,700m boven de zeespiegel waarschijnlijk wel de hoogst gelegen wijngaard op het noordelijk halfrond. Men teelt hier Syrah, Cabernet Sauvignon en Caladoc druiven op een ondergrond van kalksteen met klei. Er heerst hier een continentaal klimaat en tijdens de winter is de bodem met sneeuw bedekt. De Deir El Ahmar wijngaard ligt op 1,000m hoogte, hier groeien Arinarnoa, Cabernet Sauvignon, Syrah en Tempranillo op een rijke rode klei bodem. De Niha wijngaard ligt hoog (1,200m) in de Bekaa vallei. De Syrah gedijt hier goed op de kalkrijke mergel bodem. Kab Elias in de Westelijke Bekaa herbergt een grote verscheidenheid aan druivenrassen met Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Semillon, Sauvignon en Muscat. De percelen liggen op 1,100 m hoogte en bestaan uit klei en kalksteen. Jezzine (950m) is de meest zuidelijk gelegen wijngaard. De in terrassen uitgebouwde wijngaard is met Syrah beplant en de bodem bestaat uit rotsachtige kalkrijke klei en kalksteen.

De wijn: Ixsir Grande reserve 2010

59% syrah, 41% cabernet sauvignon. 12 maand houtrijping (400 l vaten), 1/3 nieuw

Zwart fruit, kruidigheid, wordt voller met luchten. Redelijk zwaar, maar past perfect bij de entrecote :-) . Lichte houttoets nog, maar goed verweven en niet overheersend. Alcohol onder controle - 13,6%, dat is minder dan je zou verwachten... Ook totaal niet zwoel, integendeel, mooie mineraliteit die het geheel verteerbaar houdt.

90

Fles de avond zelf volledig op, zegt bij mij genoeg...

Opgelet! Het beheer behoudt zich het recht voor om elk bericht te censureren.

Attention! La gestion se réserve le droit de censurer chaque message.

Warning! Management reserves the right to Heart any message.


Ga naar locatie: