Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Encosta da Quinta, Lisboa
25-05-2018, 12:51 PM
Bericht: #1
Encosta da Quinta, Lisboa
Voor de nakende vakantie naar Portugal eens wat Portugese wijnen besteld om in de stemming te raken. Deze Humus Lca 2015 is een Castelao, druif die blijkbaar nogal een slechte reputatie heeft omwille van stroef en hard, maar door bepaalde domeinen nieuw leven ingeblazen wordt. Zoals hier door Rodrigo Filipe, die onder de lijn Humus frisse en fruitige, biologische wijnen maakt.

De neus is al direct een schot in de roos met rijpe kersjes, wat framboosjes, bij momenten een vleugje putteke. Eigenlijk een vrij complexe neus, want dan komt er ook iets floraals en rozigs door, een koelte-impressie en wat hout. Dat laatste is vrij gemodereerd en dat is goed, want het is een toast die zeer zou domineren mocht het sterker zijn. Op dat vlak vind ik ze in Portugal soms toch nog wat gul in het gebruik.
In de mond een zeer lichte, frisse en fruitige aanzet. Zeer lichtvoetig, maar spannend, fris, levendig, een licht vegetaal toetsje. Dit doet mij denken aan de betere Beaujolais! Zo een wijn waar je nerveus van wordt dat het glas leeg is... Volledig spek naar mijn bek, deze wijn applaus
Kostte een goeie 14€, wat ik een correcte prijs vind.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
27-05-2018, 09:08 AM
Bericht: #2
RE: Encosta da Quinta, Lisboa
Na de zeer lekkere Castelão kon ik de drang niet weerstaan om ook de Tinta Barroca open te trekken, ofte de Ltb 2015. Ook tinta barroca is zo’n druif die precies niet de beste reputatie heeft, zeer productief, veel alcohol, etc. Maar dan wel een van de aangeraden druiven voor porto in de Douro. Voor alle duidelijkheid, Encosta da Quinta ligt boven Lissabon, maar op een boogscheut van de oceaan.

Direct na openen vooral het putteke dat eruit springt, maar een « schoon » putteke. Ook een klein restje sprankel, dat er echter snel uitgaat. Na wat open staan komt het fruit er beter uit, op de grens van rood en zwart. Dit is een neus die mij zeer aan een noordelijke rhone doet denken, wat boers, maar een leuke boerenmeid.
De aanzet is fris, en net zoals in de castelão is de wijn mooi fris en krokant gehouden. Er zitten wat tannines in, maar die zijn rijp en spelen een bijrol hier.

Ik wou nog eens testen op dag twee, maar die is er niet meer gekomen. Wel gedronken bij een portugees gerechtje : porco alentejano. Een combinatie van varken en venusschelpen in een saus van paprika (massa de pimentão). De wijn stond toen al wat open en begon zo wat cabernet franctoetsjes te hebben. De combinatie met de paprikasaus was dus eigenlijk perfect Wink

Zo mogen ze van mij overal wijn maken in Portugal.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: