San Giusto a Rentennano, Gaiole in Chianti
|
27-11-2021, 04:57 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
San Giusto a Rentennano, Gaiole in Chianti
Chianti Classico 2018
Gisteren open gedaan en de wijn verborg zich in het glas. Moeilijk om er veel uit te halen. Ook in de mond heel jong aanvoelend, wat lactisch zelf. In frigo gezet voor dag 2. Vandaag verder aan het drinken, en wel wat beterschap, maar blijft toch wat bedeesd. In de neus eerder op gedroogd fruit, en gedroogde kruiden. In de mond wel wat zuurtjes, maar eerder op de achtergrond. Ook wat tannines die beginnen opzetten. En zelfs een toetsje drop in de afdronk. Eveneens een bittertje dat mij wat stoort. Hoe langer de wijn open staat, hoe meer er rood fruit en florale toetsen doorkomen, maar toch, blijft wat moeilijk. Heb er wel een goed zicht op dat dit beter zal worden met tijd. Veel tijd. Mensen ervaring met andere jaargangen van dit huis? Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
27-11-2021, 05:04 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: San Giusto a Rentennano, Gaiole in Chianti
Ik proefde lang geleden de 2010 en 2011 en dat vond ik toch mooie, elegante wijnen met een Bourgondische inslag. Maar dat waren ook 2 warme jaren en 2018 was in Toscane nogal regenachtig (sommigen zeggen net niet zo erg als 2014).
|
|||
27-11-2021, 05:56 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: San Giusto a Rentennano, Gaiole in Chianti
Citaat:Ik proefde lang geleden de 2010 en 2011 en dat vond ik toch mooie, elegante wijnen met een Bourgondische inslag. Dat was inderdaad wat ik gehoord had over de Chianti van dit huis. Daarom dat ik toch wat ontgoocheld was. Ik heb nog een deel weggezet voor morgen. Eens kijken of dat nog wat geeft. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
28-11-2021, 12:46 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: San Giusto a Rentennano, Gaiole in Chianti
Hier een proefnotitie van deze wijn. De 2019 wordt op dezelfde site een stuk hoger gewaardeerd...
|
|||
28-11-2021, 03:07 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: San Giusto a Rentennano, Gaiole in Chianti
(27-11-2021 04:57 PM)Olivier schreef: Chianti Classico 2018 Toch 1 van de top producenten vind ik, maar al enige tijd (tja...) niets meer van geproefd. Voor wat het waard is, ook deze is een Chianti Classico van het meer gestructureerde type en wat dat betreft leunt die dichter aan bij Fèlsina, of Fontodi dan bij Gagliole of Pagliarese. Antonio geeft een heel goede score (hij houdt van dit type) maar raadt aan te wachten tot 2023. Ik vermoed dat het vandaag al wat anders zal zijn. Ben ik nu mis of schreef je ergens dat je je rode wijn in de frigo zet voor de tweede dag? Ik weet niet hoe het nu zit na covid, maar als ik dat vroeger deed, dan zei Vera: "tiens, er zit precies ergens iets kouds in deze wijn" Een (jonge) Chianti kan je gerust een dag of twee op normale temperatuur bewaren, volgens mij gaar het resultaat dan beter zijn dan eerst koelen en dan terug opwarmen. Heb jij daar ervaring mee? Met het verschil tussen beide bedoel ik. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
28-11-2021, 09:22 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: San Giusto a Rentennano, Gaiole in Chianti
(27-11-2021 05:56 PM)Olivier schreef:Citaat:Ik proefde lang geleden de 2010 en 2011 en dat vond ik toch mooie, elegante wijnen met een Bourgondische inslag. Kijk, op dag drie toch nog het best voor de dag gekomen, meer op kersen en tijm nu dan gedroogd fruit. Lang wegleggen dus! Citaat: Een (jonge) Chianti kan je gerust een dag of twee op normale temperatuur bewaren, volgens mij gaar het resultaat dan beter zijn dan eerst koelen en dan terug opwarmen. Heb jij daar ervaring mee? Met het verschil tussen beide bedoel ik. Ik heb de gewoonte van alle rode wijnen in de koelkast te zetten als ik ze wil bewaren tot de dag erop, maar misschien moet ik dat met een jonge chianti eens proberen erzonder. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
|