Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dievole, Chianti Classico
29-06-2024, 02:15 PM
Bericht: #1
Dievole, Chianti Classico
Groot domein dat nu in handen is van een Argentijnse olietycoon, maar vreemd genoeg nog geen topic heeft hier.

Ik dronk de Petrignano 2020, Chianti Classico, 100% Sangiovese. Een nieuwe wijn in het gamma sinds 2019, toen die direct uitgeroepen werd door de Gambero Rosso als rode wijn van het jaar! De typiciteit van deze wijn werd hiervoor aangehaald.

Meteen na openen wat onstuimig nog. Verandert ook constant in het glas. Vrij stevige, maar rijpe tannines. Karakter in ieder geval. En het fruit zit tussen bosfruit en rijp rood fruit, met een stevige dosis kruiden. Dat typische karakter van Chianti vind ik in ieder geval wel kloppen.

Maar het is eigenlijk pas na een uur of vier dat deze wijn zijn beste kant toont en volledig op zijn effen is. Met nu rijp rood fruit, een verfijnde kruidigheid (wat tijm), en iets dat ik metalig noem, maar dat is positief bedoeld. Ook in de mond een stuk eleganter geworden met fijne, mooie tannines. Zeer aangenaam! En aan een goeie 20€ online heel correct van prijs. Maar goed op voorhand openen dus.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
06-07-2024, 02:41 PM
Bericht: #2
RE: Dievole, Chianti Classico
Tenuta Meraviglia 2018, Bolgheri

In theorie een ander domein, maar toch van de Dievole-stal, dus ik zet dit gemakshalve effe hier.

100% Cabernet Franc uit Toscane. Sommigen zillen dit dus supertuscan noemen. Zo super vind ik hem echter niet. Op dag 1 is het bosfruit daarvoor te rijp, te jammy. Heel wollige wijn. Weinig structuur of karakter.

Op dag 2 beterschap. Het overrijpe is er wat uit om plaats te maken voor wat meer nuance. Laurier, tikje ceder maar hout zit heel erg op de achtergrond, bosfruit. In de mond een wat groenig toetsje bij het bosfruit en nu zijn er wel tannines, wat zanderig van structuur en dat mag bij deze wijn. Steekt mij dus niet meer tegen zoals op dag 1, maar bijkopen zou ik niet meer doen.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
06-07-2024, 04:21 PM
Bericht: #3
RE: Dievole, Chianti Classico
(06-07-2024 02:41 PM)Olivier schreef:  Tenuta Meraviglia 2018, Bolgheri

In theorie een ander domein, maar toch van de Dievole-stal, dus ik zet dit gemakshalve effe hier.

100% Cabernet Franc uit Toscane. Sommigen zillen dit dus supertuscan noemen. Zo super vind ik hem echter niet. Op dag 1 is het bosfruit daarvoor te rijp, te jammy. Heel wollige wijn. Weinig structuur of karakter.

Op dag 2 beterschap. Het overrijpe is er wat uit om plaats te maken voor wat meer nuance. Laurier, tikje ceder maar hout zit heel erg op de achtergrond, bosfruit. In de mond een wat groenig toetsje bij het bosfruit en nu zijn er wel tannines, wat zanderig van structuur en dat mag bij deze wijn. Steekt mij dus niet meer tegen zoals op dag 1, maar bijkopen zou ik niet meer doen.

Mooie TN!
Lijkt idd zo n moderne, makkelijk drinkende Italiaan zonder veel karakter..
Mss meer iets voor (sommige) restaurants..
Jammer, want Italiaanse CF kan top zijn.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-07-2024, 10:09 AM
Bericht: #4
RE: Dievole, Chianti Classico
(06-07-2024 04:21 PM)vinejo schreef:  
(06-07-2024 02:41 PM)Olivier schreef:  Tenuta Meraviglia 2018, Bolgheri

In theorie een ander domein, maar toch van de Dievole-stal, dus ik zet dit gemakshalve effe hier.

100% Cabernet Franc uit Toscane. Sommigen zillen dit dus supertuscan noemen. Zo super vind ik hem echter niet. Op dag 1 is het bosfruit daarvoor te rijp, te jammy. Heel wollige wijn. Weinig structuur of karakter.

Op dag 2 beterschap. Het overrijpe is er wat uit om plaats te maken voor wat meer nuance. Laurier, tikje ceder maar hout zit heel erg op de achtergrond, bosfruit. In de mond een wat groenig toetsje bij het bosfruit en nu zijn er wel tannines, wat zanderig van structuur en dat mag bij deze wijn. Steekt mij dus niet meer tegen zoals op dag 1, maar bijkopen zou ik niet meer doen.

Mooie TN!
Lijkt idd zo n moderne, makkelijk drinkende Italiaan zonder veel karakter..
Mss meer iets voor (sommige) restaurants..
Jammer, want Italiaanse CF kan top zijn.

Ik heb datzelfde gevoel wel meer met Bolgheri. Voor 1 of andere reden ligt dat gebied me niet zo en hun topwijnen vind ik dan ook belachelijk duur. Zal wel aan mij liggen...
Maar ik volg Jo wel zijn statement over CF in Italië: er zijn daar heel mooie wijnen gemaakt van die toch niet zo gemakkelijke druif, zowel in Toscane als in de Veneto en wellicht ook in andere regio's waar ik geen ervaring mee heb.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
07-07-2024, 02:37 PM
Bericht: #5
RE: Dievole, Chianti Classico
(07-07-2024 10:09 AM)wvd schreef:  
(06-07-2024 04:21 PM)vinejo schreef:  
(06-07-2024 02:41 PM)Olivier schreef:  Tenuta Meraviglia 2018, Bolgheri

In theorie een ander domein, maar toch van de Dievole-stal, dus ik zet dit gemakshalve effe hier.

100% Cabernet Franc uit Toscane. Sommigen zillen dit dus supertuscan noemen. Zo super vind ik hem echter niet. Op dag 1 is het bosfruit daarvoor te rijp, te jammy. Heel wollige wijn. Weinig structuur of karakter.

Op dag 2 beterschap. Het overrijpe is er wat uit om plaats te maken voor wat meer nuance. Laurier, tikje ceder maar hout zit heel erg op de achtergrond, bosfruit. In de mond een wat groenig toetsje bij het bosfruit en nu zijn er wel tannines, wat zanderig van structuur en dat mag bij deze wijn. Steekt mij dus niet meer tegen zoals op dag 1, maar bijkopen zou ik niet meer doen.

Mooie TN!
Lijkt idd zo n moderne, makkelijk drinkende Italiaan zonder veel karakter..
Mss meer iets voor (sommige) restaurants..
Jammer, want Italiaanse CF kan top zijn.

Ik heb datzelfde gevoel wel meer met Bolgheri. Voor 1 of andere reden ligt dat gebied me niet zo en hun topwijnen vind ik dan ook belachelijk duur. Zal wel aan mij liggen...
Maar ik volg Jo wel zijn statement over CF in Italië: er zijn daar heel mooie wijnen gemaakt van die toch niet zo gemakkelijke druif, zowel in Toscane als in de Veneto en wellicht ook in andere regio's waar ik geen ervaring mee heb.

Cabernet Franc kan inderdaad top zijn in Italië. Weet je nog de Paleo die we dronken, Jo, van Le Macchiole? Amai, dat was wel iets anders. Helaas ook een veelvoud van de prijs. Maar het hoeft niet duur te zijn in Toscane om een goede Bordeaux-blend te drinken. De gewone Bolgheri’s van Le Macchiole vind ik al heel leuk. Maar de Villa Petrognano van Selvapiana die ik hier recent postte, was echt een schot in de roos.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
07-07-2024, 03:11 PM
Bericht: #6
RE: Dievole, Chianti Classico
(07-07-2024 02:37 PM)Olivier schreef:  
(07-07-2024 10:09 AM)wvd schreef:  
(06-07-2024 04:21 PM)vinejo schreef:  
(06-07-2024 02:41 PM)Olivier schreef:  Tenuta Meraviglia 2018, Bolgheri

In theorie een ander domein, maar toch van de Dievole-stal, dus ik zet dit gemakshalve effe hier.

100% Cabernet Franc uit Toscane. Sommigen zillen dit dus supertuscan noemen. Zo super vind ik hem echter niet. Op dag 1 is het bosfruit daarvoor te rijp, te jammy. Heel wollige wijn. Weinig structuur of karakter.

Op dag 2 beterschap. Het overrijpe is er wat uit om plaats te maken voor wat meer nuance. Laurier, tikje ceder maar hout zit heel erg op de achtergrond, bosfruit. In de mond een wat groenig toetsje bij het bosfruit en nu zijn er wel tannines, wat zanderig van structuur en dat mag bij deze wijn. Steekt mij dus niet meer tegen zoals op dag 1, maar bijkopen zou ik niet meer doen.

Mooie TN!
Lijkt idd zo n moderne, makkelijk drinkende Italiaan zonder veel karakter..
Mss meer iets voor (sommige) restaurants..
Jammer, want Italiaanse CF kan top zijn.

Ik heb datzelfde gevoel wel meer met Bolgheri. Voor 1 of andere reden ligt dat gebied me niet zo en hun topwijnen vind ik dan ook belachelijk duur. Zal wel aan mij liggen...
Maar ik volg Jo wel zijn statement over CF in Italië: er zijn daar heel mooie wijnen gemaakt van die toch niet zo gemakkelijke druif, zowel in Toscane als in de Veneto en wellicht ook in andere regio's waar ik geen ervaring mee heb.

Cabernet Franc kan inderdaad top zijn in Italië. Weet je nog de Paleo die we dronken, Jo, van Le Macchiole? Amai, dat was wel iets anders. Helaas ook een veelvoud van de prijs. Maar het hoeft niet duur te zijn in Toscane om een goede Bordeaux-blend te drinken. De gewone Bolgheri’s van Le Macchiole vind ik al heel leuk. Maar de Villa Petrognano van Selvapiana die ik hier recent postte, was echt een schot in de roos.

De wijnen van Selvapiana zijn al decennia van een uitstekende rqp, helaas ken ik hun Cabernet niet. In ons gamma (als dat even mag...?) ook 2 mooie (vind ik toch) wijnen van CF: de eenmalige (voorlopig toch) van La Canonica (proefde jij die niet in Merelbeke, Jo?) en de Ribo van Ricchi, van licht gedroogde druiven en die zit zelfs nog onder de €20. Helaas gaan we niet verder met dat domein, maar ja....

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-07-2024, 11:05 AM
Bericht: #7
RE: Dievole, Chianti Classico
(07-07-2024 02:37 PM)Olivier schreef:  
(07-07-2024 10:09 AM)wvd schreef:  
(06-07-2024 04:21 PM)vinejo schreef:  
(06-07-2024 02:41 PM)Olivier schreef:  Tenuta Meraviglia 2018, Bolgheri

In theorie een ander domein, maar toch van de Dievole-stal, dus ik zet dit gemakshalve effe hier.

100% Cabernet Franc uit Toscane. Sommigen zillen dit dus supertuscan noemen. Zo super vind ik hem echter niet. Op dag 1 is het bosfruit daarvoor te rijp, te jammy. Heel wollige wijn. Weinig structuur of karakter.

Op dag 2 beterschap. Het overrijpe is er wat uit om plaats te maken voor wat meer nuance. Laurier, tikje ceder maar hout zit heel erg op de achtergrond, bosfruit. In de mond een wat groenig toetsje bij het bosfruit en nu zijn er wel tannines, wat zanderig van structuur en dat mag bij deze wijn. Steekt mij dus niet meer tegen zoals op dag 1, maar bijkopen zou ik niet meer doen.

Mooie TN!
Lijkt idd zo n moderne, makkelijk drinkende Italiaan zonder veel karakter..
Mss meer iets voor (sommige) restaurants..
Jammer, want Italiaanse CF kan top zijn.

Ik heb datzelfde gevoel wel meer met Bolgheri. Voor 1 of andere reden ligt dat gebied me niet zo en hun topwijnen vind ik dan ook belachelijk duur. Zal wel aan mij liggen...
Maar ik volg Jo wel zijn statement over CF in Italië: er zijn daar heel mooie wijnen gemaakt van die toch niet zo gemakkelijke druif, zowel in Toscane als in de Veneto en wellicht ook in andere regio's waar ik geen ervaring mee heb.

Cabernet Franc kan inderdaad top zijn in Italië. Weet je nog de Paleo die we dronken, Jo, van Le Macchiole? Amai, dat was wel iets anders. Helaas ook een veelvoud van de prijs. Maar het hoeft niet duur te zijn in Toscane om een goede Bordeaux-blend te drinken. De gewone Bolgheri’s van Le Macchiole vind ik al heel leuk. Maar de Villa Petrognano van Selvapiana die ik hier recent postte, was echt een schot in de roos.

Die Paleo, idd, die blijft me zéker bij! Prachtwijn was dat.
@wvd Klopt, aan mooie prijs ook. Nochtans vond ik verrassend genoeg hun Sangiovese nóg beter.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-07-2024, 12:00 AM
Bericht: #8
RE: Dievole, Chianti Classico
(08-07-2024 11:05 AM)vinejo schreef:  
(07-07-2024 02:37 PM)Olivier schreef:  
(07-07-2024 10:09 AM)wvd schreef:  
(06-07-2024 04:21 PM)vinejo schreef:  
(06-07-2024 02:41 PM)Olivier schreef:  Tenuta Meraviglia 2018, Bolgheri

In theorie een ander domein, maar toch van de Dievole-stal, dus ik zet dit gemakshalve effe hier.

100% Cabernet Franc uit Toscane. Sommigen zillen dit dus supertuscan noemen. Zo super vind ik hem echter niet. Op dag 1 is het bosfruit daarvoor te rijp, te jammy. Heel wollige wijn. Weinig structuur of karakter.

Op dag 2 beterschap. Het overrijpe is er wat uit om plaats te maken voor wat meer nuance. Laurier, tikje ceder maar hout zit heel erg op de achtergrond, bosfruit. In de mond een wat groenig toetsje bij het bosfruit en nu zijn er wel tannines, wat zanderig van structuur en dat mag bij deze wijn. Steekt mij dus niet meer tegen zoals op dag 1, maar bijkopen zou ik niet meer doen.

Mooie TN!
Lijkt idd zo n moderne, makkelijk drinkende Italiaan zonder veel karakter..
Mss meer iets voor (sommige) restaurants..
Jammer, want Italiaanse CF kan top zijn.

Ik heb datzelfde gevoel wel meer met Bolgheri. Voor 1 of andere reden ligt dat gebied me niet zo en hun topwijnen vind ik dan ook belachelijk duur. Zal wel aan mij liggen...
Maar ik volg Jo wel zijn statement over CF in Italië: er zijn daar heel mooie wijnen gemaakt van die toch niet zo gemakkelijke druif, zowel in Toscane als in de Veneto en wellicht ook in andere regio's waar ik geen ervaring mee heb.

Cabernet Franc kan inderdaad top zijn in Italië. Weet je nog de Paleo die we dronken, Jo, van Le Macchiole? Amai, dat was wel iets anders. Helaas ook een veelvoud van de prijs. Maar het hoeft niet duur te zijn in Toscane om een goede Bordeaux-blend te drinken. De gewone Bolgheri’s van Le Macchiole vind ik al heel leuk. Maar de Villa Petrognano van Selvapiana die ik hier recent postte, was echt een schot in de roos.

Die Paleo, idd, die blijft me zéker bij! Prachtwijn was dat.
@wvd Klopt, aan mooie prijs ook. Nochtans vond ik verrassend genoeg hun Sangiovese nóg beter.

Daar ben ik het ook helemaal mee eens, behalve dan dat dat voor mij niet zo verrassend is....

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: