Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Twee Barolo's bij Hertenragout
26-12-2024, 03:18 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-12-2024 om 03:19 PM door wvd.)
Bericht: #1
Twee Barolo's bij Hertenragout
(Hier moest foto staan, maar blijkbaar lukt dat niet meer...)

Beide wijnen werden om 11 uur 's ochtends geopend en in een karaf gedaan, gevolgd door een snelle proef. Eerst de Granbussia: een opvallend heldere kleur, met weinig evolutie voor een Barolo, en al helemaal voor eentje van meer dan dertig jaar oud. In de neus zat al een hint van tertiaire aroma’s, maar ook fijn rood fruit—een prachtige geur. In de mond had ik hem voller verwacht, maar hij moest wellicht nog wat tot rust komen. De afdronk was wel lang en mineraal, iets wat ik minder gewend ben bij Barolo.
Bij het openen van de Monfalletto leek ik meteen kurk te ruiken toen de kurk eruit kwam. Toch heb ik hem gedecanteerd en geproefd. In de neus zat inderdaad een vleugje TCA, maar in de mond was het veel minder duidelijk. Dat gaf me hoop dat het zou verminderen door wat lucht. Een uurtje later besloot ik echter toch een tweede fles te openen, en toen was het overduidelijk: de eerste fles had een zweem van kurk.
De tweede fles Monfalletto toonde een iets donkerdere kleur dan de Granbussia, met nog minder evolutie. Hij was dieper en fruitiger, met meer tannines, vooral in de afdronk—wat bij het gerecht waarschijnlijk geen probleem zou zijn.
's Avonds aan tafel bleken beide wijnen zich verder ontwikkeld te hebben, wat maar weer bevestigt waarom we Nebbiolo’s ruim op tijd openen: ze hebben lucht nodig. Tot mijn verrassing had de meeste gasten (de volgende generatie…) een voorkeur voor de 1996 Monfalletto. Die was intussen wat rijker, zachter en romiger geworden, terwijl de Granbussia strenger bleef. Toch was die laatste veel genuanceerder, en begon ik de minerale afdronk steeds meer te waarderen.
Rebuy?
De keuze is snel gemaakt: de Monfalletto was misschien een fractie eenvoudiger, maar ontegenzeggelijk "lekkerder". Gezien de prijs—de laatste jaren zo’n 1/10 van die van de Granbussia—is de keuze duidelijk.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
26-12-2024, 07:16 PM
Bericht: #2
RE: Twee Barolo's bij Hertenragout
(26-12-2024 03:18 PM)wvd schreef:  (Hier moest foto staan, maar blijkbaar lukt dat niet meer...)

Beide wijnen werden om 11 uur 's ochtends geopend en in een karaf gedaan, gevolgd door een snelle proef. Eerst de Granbussia: een opvallend heldere kleur, met weinig evolutie voor een Barolo, en al helemaal voor eentje van meer dan dertig jaar oud. In de neus zat al een hint van tertiaire aroma’s, maar ook fijn rood fruit—een prachtige geur. In de mond had ik hem voller verwacht, maar hij moest wellicht nog wat tot rust komen. De afdronk was wel lang en mineraal, iets wat ik minder gewend ben bij Barolo.
Bij het openen van de Monfalletto leek ik meteen kurk te ruiken toen de kurk eruit kwam. Toch heb ik hem gedecanteerd en geproefd. In de neus zat inderdaad een vleugje TCA, maar in de mond was het veel minder duidelijk. Dat gaf me hoop dat het zou verminderen door wat lucht. Een uurtje later besloot ik echter toch een tweede fles te openen, en toen was het overduidelijk: de eerste fles had een zweem van kurk.
De tweede fles Monfalletto toonde een iets donkerdere kleur dan de Granbussia, met nog minder evolutie. Hij was dieper en fruitiger, met meer tannines, vooral in de afdronk—wat bij het gerecht waarschijnlijk geen probleem zou zijn.
's Avonds aan tafel bleken beide wijnen zich verder ontwikkeld te hebben, wat maar weer bevestigt waarom we Nebbiolo’s ruim op tijd openen: ze hebben lucht nodig. Tot mijn verrassing had de meeste gasten (de volgende generatie…) een voorkeur voor de 1996 Monfalletto. Die was intussen wat rijker, zachter en romiger geworden, terwijl de Granbussia strenger bleef. Toch was die laatste veel genuanceerder, en begon ik de minerale afdronk steeds meer te waarderen.
Rebuy?
De keuze is snel gemaakt: de Monfalletto was misschien een fractie eenvoudiger, maar ontegenzeggelijk "lekkerder". Gezien de prijs—de laatste jaren zo’n 1/10 van die van de Granbussia—is de keuze duidelijk.
Van welk jaar was de granbussia?
27-12-2024, 12:25 AM
Bericht: #3
RE: Twee Barolo's bij Hertenragout
(26-12-2024 07:16 PM)WhyAlwaysMe schreef:  
(26-12-2024 03:18 PM)wvd schreef:  (Hier moest foto staan, maar blijkbaar lukt dat niet meer...)

Beide wijnen werden om 11 uur 's ochtends geopend en in een karaf gedaan, gevolgd door een snelle proef. Eerst de Granbussia: een opvallend heldere kleur, met weinig evolutie voor een Barolo, en al helemaal voor eentje van meer dan dertig jaar oud. In de neus zat al een hint van tertiaire aroma’s, maar ook fijn rood fruit—een prachtige geur. In de mond had ik hem voller verwacht, maar hij moest wellicht nog wat tot rust komen. De afdronk was wel lang en mineraal, iets wat ik minder gewend ben bij Barolo.
Bij het openen van de Monfalletto leek ik meteen kurk te ruiken toen de kurk eruit kwam. Toch heb ik hem gedecanteerd en geproefd. In de neus zat inderdaad een vleugje TCA, maar in de mond was het veel minder duidelijk. Dat gaf me hoop dat het zou verminderen door wat lucht. Een uurtje later besloot ik echter toch een tweede fles te openen, en toen was het overduidelijk: de eerste fles had een zweem van kurk.
De tweede fles Monfalletto toonde een iets donkerdere kleur dan de Granbussia, met nog minder evolutie. Hij was dieper en fruitiger, met meer tannines, vooral in de afdronk—wat bij het gerecht waarschijnlijk geen probleem zou zijn.
's Avonds aan tafel bleken beide wijnen zich verder ontwikkeld te hebben, wat maar weer bevestigt waarom we Nebbiolo’s ruim op tijd openen: ze hebben lucht nodig. Tot mijn verrassing had de meeste gasten (de volgende generatie…) een voorkeur voor de 1996 Monfalletto. Die was intussen wat rijker, zachter en romiger geworden, terwijl de Granbussia strenger bleef. Toch was die laatste veel genuanceerder, en begon ik de minerale afdronk steeds meer te waarderen.
Rebuy?
De keuze is snel gemaakt: de Monfalletto was misschien een fractie eenvoudiger, maar ontegenzeggelijk "lekkerder". Gezien de prijs—de laatste jaren zo’n 1/10 van die van de Granbussia—is de keuze duidelijk.
Van welk jaar was de granbussia?

1990

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
27-12-2024, 12:57 AM
Bericht: #4
RE: Twee Barolo's bij Hertenragout
(27-12-2024 12:25 AM)wvd schreef:  
(26-12-2024 07:16 PM)WhyAlwaysMe schreef:  
(26-12-2024 03:18 PM)wvd schreef:  (Hier moest foto staan, maar blijkbaar lukt dat niet meer...)

Beide wijnen werden om 11 uur 's ochtends geopend en in een karaf gedaan, gevolgd door een snelle proef. Eerst de Granbussia: een opvallend heldere kleur, met weinig evolutie voor een Barolo, en al helemaal voor eentje van meer dan dertig jaar oud. In de neus zat al een hint van tertiaire aroma’s, maar ook fijn rood fruit—een prachtige geur. In de mond had ik hem voller verwacht, maar hij moest wellicht nog wat tot rust komen. De afdronk was wel lang en mineraal, iets wat ik minder gewend ben bij Barolo.
Bij het openen van de Monfalletto leek ik meteen kurk te ruiken toen de kurk eruit kwam. Toch heb ik hem gedecanteerd en geproefd. In de neus zat inderdaad een vleugje TCA, maar in de mond was het veel minder duidelijk. Dat gaf me hoop dat het zou verminderen door wat lucht. Een uurtje later besloot ik echter toch een tweede fles te openen, en toen was het overduidelijk: de eerste fles had een zweem van kurk.
De tweede fles Monfalletto toonde een iets donkerdere kleur dan de Granbussia, met nog minder evolutie. Hij was dieper en fruitiger, met meer tannines, vooral in de afdronk—wat bij het gerecht waarschijnlijk geen probleem zou zijn.
's Avonds aan tafel bleken beide wijnen zich verder ontwikkeld te hebben, wat maar weer bevestigt waarom we Nebbiolo’s ruim op tijd openen: ze hebben lucht nodig. Tot mijn verrassing had de meeste gasten (de volgende generatie…) een voorkeur voor de 1996 Monfalletto. Die was intussen wat rijker, zachter en romiger geworden, terwijl de Granbussia strenger bleef. Toch was die laatste veel genuanceerder, en begon ik de minerale afdronk steeds meer te waarderen.
Rebuy?
De keuze is snel gemaakt: de Monfalletto was misschien een fractie eenvoudiger, maar ontegenzeggelijk "lekkerder". Gezien de prijs—de laatste jaren zo’n 1/10 van die van de Granbussia—is de keuze duidelijk.
Van welk jaar was de granbussia?

1990
Mooi jaar (mijn geboortejaar Wink)

Interessant als je de TNs van de Granbussia op cellartracker leest. Volgens sommigen over zijn hoogtepunt, volgens anderen nog 5 à 10 jaar nodig.

Hopelijk van genoten! Prachtige wijnen!
Vandaag, 12:06 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op Vandaag om 12:07 PM door wvd.)
Bericht: #5
RE: Twee Barolo's bij Hertenragout
AHA!

   

Eindelijk gelukt...Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
Vandaag, 12:16 PM
Bericht: #6
RE: Twee Barolo's bij Hertenragout
Joepiejee
Maar dan wel een onleesbaar etiket woeha

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
Vandaag, 01:11 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op Vandaag om 01:11 PM door wvd.)
Bericht: #7
RE: Twee Barolo's bij Hertenragout
(Vandaag 12:16 PM)vinejo schreef:  Joepiejee
Maar dan wel een onleesbaar etiket woeha

Tja, dat heb je nu met zoveel jaar in een natte kelder met beschimmelende labels. Daarom wou ik er zo graag de foto bij natuurlijk.... Ik heb nog 1 fles Gran Bussia met een nog net leesbaar label. Gelukkig schreef ik toen op de fles wat het was, blijkt af en toe nuttig, hoewel deze wel het sterkst verteerd label van de kelder was.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: