Ibaya - Soldeu (Andorra)
|
23-03-2025, 03:50 PM
![]() |
|||
|
|||
Ibaya - Soldeu (Andorra)
Deze skivakantie een bezoekje gebracht aan 'Ibaya' , een restaurant gelegen in het skigebied Grandvalira in Andorra, met 1 michelin ster.
Gelegen in een chique hotel op amper 5 minuutjes wandelen van het hotel waar we logeerden. Een te mooie kans om te laten liggen. Het werd een speciale, doch aangename ervaring. We startten om 20 uur (op zijn spaans, vroeger was niet mogelijk) en kwamen aan in een leeg restaurant. Dat zou zo blijven tot 21:30 uur toen het enige andere koppel die avond arriveerde. Op dat moment waren wij reeds bij het hoofdgerecht. Het gaf de 2 koppige bediening plus de sommelier alle tijd om zich over ons te ontfermen en we werden dan ook in de watten gelegd. Keuze uit 2 menu's, waarvan we de kleinere 7-gangen kozen gezien het latere uur. De keuken valt best te omschrijven als terroir gedreven fine dining, kleine smaakbommetjes, maar bijna steeds met een heel speelse invalshoek qua presentatie of hoe je iets moet eten. Ik zal hier niet te veel verklappen want dat was voor mij een groot pluspunt in de ervaring, maar zal toch een tipje van de sluier oplichten. Zo is er een aperitiefhapje met een aardappel, die je zelf moet uitgraven uit een bakje (eetbare) aarde, en het is nog lekker ook ![]() De wijn dan. Bij het aperitief steekt de sommelier een eerste keer zijn voelsprieten uit. Gezien de regio bestellen we beiden een glas cava, ik krijg de torello by hermitage, met gepersonaliseerd etiket voor het hotel. Klassieke(?) blend van Macabeo, Parellada, Xarel-lo. Mooi als apertief met tonen van groene appel, peer en ook wel hints van brioche en amandel. In niets te vergelijken met de soms aggressieve goedkope cava's die je overal krijgt. Nee, dit is mooi in balans en gewoon erg lekker. Het vrouwtje krijgt een rose, sios brut pinot noir. Heel erg fris en ook een goede start als apero. Dan gaan we aan tafel en komt hij met de wijnkaart. Er is geen vaste wijn pairing. Na een leuk gesprekje waarin duidelijk wordt dat enkel ik alcohol zal drinken stelt hij voor om doorheen het menu een 4-tal wijnen te schenken als persoonlijke pairing daar ik aangegeven had om toch vooral lokale wijnen te willen verkennen. Vrouwlief krijgt een mocktail voorgeschoteld geïnspireerd op een mojito. Voor mij komt er een spanjaard in het glas. Murmuri 2022, 90% granacha blanco met 10% macabeu uit priorat. Het is een wijn met een goede body die ondanks het warme jaar toch nog heel wat fraicheur biedt. Gele appel, tikje citrus en een elegante afdronk. Ik was nogal enthousiast en de sommelier kwam prompt met een montsant voor bij het volgende gerechtje, in huis gerookte zalmforel die gedipt werd in een aziatisch geïnspireerde bouillon - japanese style. Van het huis, vertelde hij erbij, en wat een glas, heel aromatisch, maar wel droog. toppertje was dat, maar ik kan me de producent niet meer herinneren. Bij het hoofdgerecht kwam een andorese wijn, Torb, van Borda Sabate. Het is een blend van Merlot, Syrah, en de mij onbekende Cornalin. De wijngaarden liggen op meer dan 1km hoogte. Het is een beetje een dunne wijn, met veel fruitigheid, zwarte bessen en frambozen en ook wel wat kruidigheid. In de mond valt vooral de enorme aciditeit op, wat mij betreft een tikje té. Zelfs de duif met een rijke saus kan hier niet overheen. Bij het dessert krijg ik nog een glaasje Sauternes geserveerd van Chateau Violet. Mooie begeleider van een crèmig dessert met warme appel, maar voor de rest geen echte hoogvlieger. Ik heb nooit eerder een sommelier gehad die zo persoonlijk tewerk ging en ook wel aanvoelde wat en welke stijl ik wilde. Chapeau voor die kerel. Conclusie: aanrader wat mij betreft als je in de regio bent. En ik weet nu ook hoe het voelt om een sterrenzaak voor jezelf te hebben, en ik heb het niet eens moeten afhuren hiervoor ![]() |
|||
27-03-2025, 12:59 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: Ibaya - Soldeu (Andorra)
Mooie ervaring zeg en leuk dat je je laat verrassen met de wijnen uit de regio! Wel jammer dat de rode en laatste wijn dan net niet raak zijn. Is een sterrenervaring daar hetzelfde geprijsd als in NL en BE?
Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen |
|||
28-03-2025, 09:21 AM
![]() |
|||
|
|||
RE: Ibaya - Soldeu (Andorra)
(27-03-2025 12:59 PM)Sur la Table schreef: Mooie ervaring zeg en leuk dat je je laat verrassen met de wijnen uit de regio! Wel jammer dat de rode en laatste wijn dan net niet raak zijn. Is een sterrenervaring daar hetzelfde geprijsd als in NL en BE? Ik zou zeggen dat de prijs min of meer gelijkaardig is. We zaten aan 145€ / persoon voor de menu. 110€ drank. Dus de wijnen per glas ook wel tussen de 10 en 20 €. Totaal 400. Maar naar kwaliteit zeker zijn ster waard. |
|||
|