Comm. G.B. Burlotto
|
04-12-2015, 11:40 AM
![]() |
|||
|
|||
Comm. G.B. Burlotto
Comm. G.B. Burlotto Langhe Nebbiolo 2011
Via een collega op het werk rechtstreeks van Italië laten meekomen. Een huis waar ze al jaren op bezoek gingen, dus ik moest er wel eens iets van proberen. Dronk anderhalf jaar geleden deze al eens, maar was toen echt te stug. Gisteren een nieuwe kans en ik ben blij dat ik hem even heb laten liggen ![]() Doorzichtige wijn (Nebbiolo...) Dik uur in de karaf. Jam in de neus van aardbeien, klein beetje liquoreus ook (maar niet de storende variant). Meer gemaakt op elegantie dan op power. Tanines nog aanwezig en zeker nog niet "kapot", kan nog even mee. P/Q zeker dik in orde. Betaalde er 12 euro voor. Een van de betere Langhe Nebbiolo's dat ik in die prijsklasse dronk. Heb er ook nog de Barbera van, zal volgend jaar ook open gaan ![]() |
|||
04-12-2015, 02:43 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: Comm. G.B. Burlotto
(04-12-2015 11:40 AM)Dc schreef: Comm. G.B. Burlotto Langhe Nebbiolo 2011 Dronk woensdag ook een Langhe nebbiolo (van Ca del Baio) en die leek perfect op jouw beschrijving. De tannines in dit soort wijnen storen me soms, en ik heb meestal het gevoel dat ze er nooit volledig uit zullen gaan... Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
04-12-2015, 08:03 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: Comm. G.B. Burlotto
(04-12-2015 02:43 PM)vinejo schreef:(04-12-2015 11:40 AM)Dc schreef: Comm. G.B. Burlotto Langhe Nebbiolo 2011 Ja snap wat je ermee wilt zeggen. Stel me die vraag ook wel soms. Heb er geen meer van omdat ik hier het gevoel heb dat de wijn niet per se meer beter wordt (kan nog wel even mee maar vraag me dan af of laten liggen nog een meerwaarde gaat bieden) |
|||
11-12-2015, 01:21 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-12-2015 om 02:21 PM door Kupers.)
![]() |
|||
|
|||
RE: Comm. G.B. Burlotto
Onlangs dronk ik van deze producent de Barolo Vigneto Cannubi 2011, naast een aantal Barbaresco's van Sottimano uit hetzelfde jaar. Het verschil in stijl kon niet duidelijker zijn, zeker niet als je weet dat Burlotto traditioneel werkt met grote botti en Sottimano de moderne stijl van turbo-oaking aanhangt.
Het was bijna onmogelijk om de verschillende barbaresco's van elkaar te onderscheiden, in de neus wel nog, maar in de mond liep je tegen een muur van tannines, een echte palate killer op dit moment. Naar het schijnt is dit beter na 10-15 jaar maar het was niet mijn ding, ik moet toch een andere indicatie dan tannine vinden, zeker als je meer dan 40 euro per fles betaalt. De Barolo daarentegen was prachtig, heel mooi floraal op de neus, met iets gedroogd kruidigs, open op het palet met natuurlijk duidelijke tannines maar wel iets meer in balans met een frisse aciditeit. Een ware verademing na Sottimano. Prijzig maar wel kwalitatief zeer zeer mooi. |
|||
09-05-2016, 08:28 AM
![]() |
|||
|
|||
RE: Comm. G.B. Burlotto
Comm. G.B. Burlotto Barbera D'Alba 2011
Dikke 2u op voorhand geopend. Kwam me voller over dan de Nebbiolo en sprak mij persoonlijk iets meer aan. Iets meer diepgang. Donker fruit, hout, zachte tannines. Toonde zich heel mooi. |
|||
18-10-2017, 01:33 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: Comm. G.B. Burlotto
Afgelopen week naar Alba geweest, met name om truffels te eten en diverse wijnen te proeven/kopen.
Bij Comm. G.B. Burlotto een afspraak gemaakt en het hele gamma 2013/2016 geproefd nadat we zeer gastvrij ontvangen werden door een van de vrouwelijke eigenaren. Eerst de kelders bezocht en uitleg gekregen over de vinificatie. Alles gebeurd vrij traditioneel, de Cru Barolo's worden zelfs nog met de voeten getreden en de gebruikte vaten zijn 350 en 500 l. groot. Het is een prachtig oud pand van haar over-over-overgrootvader, er is veel bijgebouwd in de oude stijl en veel originele elementen zijn nog aanwezig, prachtige tegelvloeren, massieve houten deuren, een grote binnenplaats met oude struiken en bomen, overhangende wingerd tot op de grond. Prachtig. Helaas zijn alle Barolo's uit 2013 al uitverkocht, de 2014 komt in mei op de markt, maar daar moet je dan ook al voor inschrijven... De Nebbiolo Langhe 2015 en de Barbera d'Alba Aves 2016 zijn uitstekend van kwaliteit. De eerste fragiel, licht, elegant en rond, de tweede eerder robuust maar niet te zwaar, mooi op het fruit gemaakt. Ik denk toegankelijker dan de 2015. Na anderhalf uur proeven (en kopen) en veel uitleg over de streek zijn we met een voldaan gevoel verder gegaan. |
|||
04-06-2025, 04:10 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op Gisteren om 04:37 PM door wvd.)
![]() |
|||
|
|||
RE: Comm. G.B. Burlotto
Straf dat er van deze producent al jaren geen fles meer gedronken lijkt door iemand op dit forum.
Ik heb me dan maar opgeofferd... ![]() Zondag dus na wat rondscharrelen in de kelder de "instap" barolo 2019 geopend. Fabio drukt iedereen die er passeert op het hart zijn wijnen jong de drinken, als er nog volop fruit is. De vraag die de liefhebber zich dan stelt is: "wat mankeert er dan aan die wijnen? En moet je een Barolo dan niet minstens 10 jaar wegleggen?" De proef op de som dan maar dacht ik zo. Gedecanteerd, of beter, gekaraffeerd ttz een beetje woester dan je bij een oude wijn zou doen. De juiste glazen bovengehaald en hop, neus in het glas.... en ..... en..... en......? Ha, eindelijk een vleugje fruit, heel timide, maar fijntjes, heel proper, elegant floraal. In de mond halfvol, vrij intense spanning in het midden, goede afdronk met minerale toets maar ook duidelijke tannine. Dat gaat dan beter aan tafel, maar toch deftig naar mijn voeten gekregen voor: "Kindermoord! En dan nog veel te laat geopend ook! Gaat ge het dan nooit leren...?" Enfin, zeker goede wijn, maar had meer verwacht, bleef wat op de honger voor een wijn van deze prijsklasse. En dus gisteren opnieuw. Zoals verwacht nu veeeel geuriger, vetter in de mond, zachter ook zonder de spanning te verliezen, mega! Ter info: de Clauzet (zie aldaar) was eerder voor mij... Vera confisqueerde de rest van de karaf... ![]() Conclusie: laat Fabio zijn wijn maar jong drinken, wij gaan toch nog even wachten.... ![]() WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
|