Domaine Huet, AOC Vouvray
|
30-11-2011, 04:25 PM
Bericht: #31
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(30-11-2011 03:35 PM)koen schreef: Heb gelezen dat de oude Sancerres van Cotat 2 tot drie dagen karaf nodig hebben ... misschien hier ook het geval.. [/align] Misschien toch wel beetje.... http://www.youtube.com/watch?v=oj20LKdg8-8 Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
30-11-2011, 04:41 PM
Bericht: #32
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Hoop doet leven ... de steun van mijn forumvrienden een beetje minder
Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
30-11-2011, 05:16 PM
Bericht: #33
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(30-11-2011 04:41 PM)koen schreef: Hoop doet leven ... de steun van mijn forumvrienden een beetje minder 't liedje was bedoeld als steun Koen ! toch schoon... Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
02-12-2011, 12:02 PM
Bericht: #34
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
't Heeft toch een beetje gewerkt, het vuil neuzeke was er op dag 2 uit en op dag 3 zat alles nog beter op zijn plaats. Niet het wauwgevoel van mijn eerste fles maar beter dan op de tasting bij Carl. Vreemd 85
Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
16-12-2011, 03:49 PM
Bericht: #35
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(30-11-2011 12:54 PM)dr_magooo schreef: Tnx voor waarschuwing Koen, ik proefde zondag een Huet Brut (echt dan) VV 2002, zeer mooi geslaagd ! Te krijgen bij Portovino...Ook gedronken bij Syntra en enkele interessante weetjes bij deze fles ... gene mousseux dus maar ne pétillant ... normaal dus minder bubbels(persoonlijk tijdens het proeven niks van gemerkt). In plaats van ne liqueur de tirage voegen ze er ne moelleux Première Trie aan toe om de gisting in de fles verder te laten zetten, zodoende blijft het pure chenin karakter bewaard. Persoonlijk vond ik dit niet slecht maar ook geen wauw ... heb liever een fris jong dingske uit de zelfde streek Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
16-12-2011, 05:16 PM
Bericht: #36
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Aldus schreef Jan De Clercq over de Pétillant 02 Huet
De Pétillant 2002 van Huet stond al eens in een nieuwsbrief van juni 2007. We schreven toen het volgende : “De Chenin druif met zijn frisse zuren leent zich goed tot het maken van een mousserende wijn. De meeste Crémant de Loire en Saumur bevatten veel Chenin en de kleinere AOC Montlouis en Vouvray bestaan uit 100 % Chenin. De Méthode Traditionnelle (vroeger Méthode Champenoise genoemd) zorgt voor een fijne kwaliteit, zeker als men het geduld heeft de wijnen een tijdje in contact te laten met de fijne droesem. Het wettelijke minimum is 9 maand contact maar bij de betere cuvées kan dat oplopen tot 24 of 36 maand (zoals de fijnste Champagnes).Een specialiteit van Vouvray en Montlouis is de zogenaamde ‘Pétillant’. Men voegt voor de tweede gisting wat minder suiker toe en je krijgt dan ook duidelijk minder koolzuurgas. De druk in de fles ligt bij een pétillant op 2,5 bar terwijl dat bij een ‘klassieke’ mousseux rond de 5,5 bar draait. Een pétillant heeft dus wat minder bubbels en geeft de smaak van de wijn iets meer ruimte om zich te ontplooien. Deze stijl bestond ook in de Champagne streek (met 3,5 tot 4 bar druk) en werd vaak ‘crémant’ genoemd. Zo had je bvb de ‘Crémant de Cramant’ van het huis Mumm. Gezien de mogelijke verwarring met de benaming Crémant uit andere streken werd onder Europese druk deze benaming in de Champagne verboden. De stijl bestaat wel nog altijd (Mumm de Cramant, Lilbert Perle,…) maar is heel zeldzaam geworden.Voor de mousserende wijnen van Vouvray en Montlouis koos men meestal de zuurste (en kleinste) jaren. Wat zelfs niet meer voor een ‘sec’ kon dienen werd dan als basiswijn aangewend voor ‘mousseux’. Bij Huet ligt de focus nu zodanig op kwaliteit en precisie dat ook in de ‘Pétillant’ enkel topmateriaal wordt gebruikt en dat ook hier de indringende mineraliteit en loepzuiverheid van een topchenin doorschijnt..” Het is zeker niet onze gewoonte om dezelfde wijn na vier jaar opnieuw als ‘ontdekking’ naar voor te schuiven. Vooraleer u ons van gemakzucht beschuldigt moeten we nuanceren dat het inderdaad om identiek dezelfde wijn gaat maar die toch WEZENLIJK verschillend is. Een paradox ? Nee, maar wel een heel mooi bewijs dat enkele jaren extra veroudering op de fijne droesem een wereld van verschil kan maken. Bij Huet vonden ze de kwaliteit van hun 2002 zo uitzonderlijk dat ze besloten om een grote hoeveelheid flessen verder te laten rijpen op de fijne droesem en ze dan later uit te brengen als een ‘Réserve’. Qua smaak is er namelijk een groot verschil tussen een fles die gedégorgeerd (droesem verwijderen) wordt en die in uw kelder vier jaar rijpt en een fles die op zijn droesem blijft zitten en pas later (in dit geval na 9 jaar !) word gedégorgeerd. Zolang de wijn op die voedingsbodem zit van dode gistcellen blijft hij enerzijds een grotere frisheid bewaren maar tegelijk verrijkt de wijn zich enorm en krijgt hij meer textuur, diepte en complexiteit . Net zoals in de Champagne streek doet men dat wel enkel met de beste cuvées en in de allerbeste jaren. Ook onze conclusie van toen blijft geldig : “ De ragfijne zuren van het jaar geven deze Pétillant een vibrerende frisheid terwijl de discrete mousse zorgt voor een romige textuur die de onderliggende mineraliteit perfect ondersteund. Een gedroomde aperitief die de klasse van een prachtige witte wijn combineert met het feestelijke en opwekkende van een geraffineerde mousserende wijn “ De extra jaren rijping zorgen voor een zinnenstrelende rijkheid, opgesmukt met een luxueus parelsnoer van bubbels, die de smaakpapillen van bij de eerste slok beroert en nooit meer lijkt los te laten … Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
28-12-2011, 02:29 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-12-2011 om 02:50 AM door doc.)
Bericht: #37
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Haut Lieu sec 2000
Koen had gelijk , enkele uren karaf doen deugd. Bij eerste neuscontact moest ik denken aan een Coulée van Joly, Jo trouwens ook. Bioneusje, herkenbaar (beetje "stinkiewinkie" onmiddellijk na schenken). Verder bloesems van acacia, appeltjes, koekebrood, mineraal. Pompelmoes-zuurtjes die het geheel mee trekken tot in een lange finale waar nog wat hazelnootjes te vinden waren, beetje oxidatief. Chenin Blanc kan zure keet schoppen. Maar hier toch zeer aangenaam na een paar slokjes. De Haut-Lieu 2007 daarentegen zit enorm hoog in zuren, zal enkele jaren nodig hebben om z'n evenwicht te vinden maar voor mij rasechte CB met heel veel karakter in dat millésime. Over "evenwicht" gesproken, we hadden er een boompje over dat misschien een aparte topic verdient. In elke Loire kelder ligt Huet, no more no less ! Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
28-12-2011, 01:23 PM
Bericht: #38
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Ik noteerde honing, rijpe appel, bloesem.
Getoaste toets in de mond, pompelmoes, en vooral een steekspel van zuren en moelleux waarbij je het ene moment denkt aan een onevenwicht, terwijl je een slok later een complexe harmonie ontwaart. Nootjes in de mooie afdronk. Een bijzonder, bizarre, maar vooral boeiende wijn! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
15-01-2012, 09:39 PM
Bericht: #39
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
In mei-juni ieder jaar doen ze bij Huet 2 of 3 weekends een proeverij. Ben daar al 3 jaar op rij naar toe geweest; is enorm de moeite, een 40-50 tal wijnen te proeven in zelfbediening tot en met de cuvée Constance toe + een Brueghelbuffet om vingers bij af te likken om weer bij te komen.
Maak er een ééndagstochtje van naar Layon, dan Saumur en vandaar naar Huet, indien nog tijd via de Vendomois terug. 1400 km, 4-8 boeren, een 60-90 tal wijnen, in één dag op en af. Crazy about wine........... Dit jaar terug, indien interesse laat maar weten, 3 plaatsen vrij in (firma)wagen, alleen de péage te betalen... |
|||
15-01-2012, 09:55 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-01-2012 om 10:00 PM door doc.)
Bericht: #40
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Mooi aanbod, ik voel alvast de kriebels ...benieuwd welke domeinen je dan nog aandoet ? Datum ?
Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
15-01-2012, 10:34 PM
Bericht: #41
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
nog 3 plaatsen vrij? En waar ga je dan de wijn steken? :-)
Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
15-01-2012, 10:36 PM
Bericht: #42
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(15-01-2012 10:34 PM)Venne schreef: nog 3 plaatsen vrij? En waar ga je dan de wijn steken? :-) Hoe ? Ga jij dan niet mee ? Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
15-01-2012, 10:39 PM
Bericht: #43
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
mondeo break, Venne mag in de koffer, wijn op de achterbank
jamjam |
|||
20-01-2012, 12:14 AM
Bericht: #44
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
meestal is toch achterbank EN koffer nodig voor de wijn:-)
Koffer ?..Héél struiwes Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
23-10-2012, 09:18 PM
Bericht: #45
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Clos du Bourg, 2007
Exotisch, acaciahoning, heel fijne eindeloze zuurtjes maar toch "vettig". Dit is gewoon prachtig. Gaat nog een heel lange toekomst tegemoet, met een dik surplus aan complexiteit. 91 Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
23-10-2012, 09:56 PM
Bericht: #46
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Vrijdag le haut lieu sec 2002 geproefd: honing, boenwas, kweepeer en mineralen in de neus. Mon heel vol en vettig, zeer frisse zuren bewaarden het evenwicht met een licht perceptibele zoetheid (5-7 g/l). Impressie van een nog jonge wijn ( max 3-4 j oud) en met een nog gouden toekomst.
Eveneens Vodanis 2003 sec geproefd, heel andere wijn: zeer fis voor een 2003 maar met minder diepte en complexiteit |
|||
23-10-2012, 11:56 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-10-2012 om 09:00 AM door doc.)
Bericht: #47
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(23-10-2012 09:56 PM)Bart H schreef: Vrijdag le haut lieu sec 2002 geproefd: honing, boenwas, kweepeer en mineralen in de neus. Mon heel vol en vettig, zeer frisse zuren bewaarden het evenwicht met een licht perceptibele zoetheid (5-7 g/l). Impressie van een nog jonge wijn ( max 3-4 j oud) en met een nog gouden toekomst. 2003 dan toch patte du millésime ? Vorig jaar zelfde fles geproefd, Bart. Beviel me toen ook uitstekend. Ik vermoed zelfs dat ik er nog ééntje liggen heb. Ga moeten graven. Die zuurtjes zijn toch wel typerend blijkbaar ...blijft de uitnodiging van hierboven staand ? Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
19-07-2013, 12:15 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-07-2013 om 12:16 AM door doc.)
Bericht: #48
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Pétillant 2002
Vanavond bij wijze van apero, maar bleek eigenlijk volledig verkeerd, nog 's dit wijntje geproefd. Zo complex geworden, strogeel, wat honingtoetsen, geel rijp fruit, fraîcheur, sprankelend. Eigenlijk meer een stand alond sparkling wine...Te complex om als apero te dienen. En 't was het laatste flesje. Prijscategorie Champagne maar zeker de ervaring waard. Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
02-04-2014, 10:48 AM
Bericht: #49
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Le Haut-Lieu Sec 2011
Om maar met de deur in huis te vallen: één van de beste witte wijnen die ik recent dronk. Ik vond dit echt geweldig lekker, prachtig samenspel van fruit, florale accenten, zuurtjes, etc etc... Zeer complex, zeer lang, genieten! "If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy." -Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-) |
|||
02-04-2014, 01:00 PM
Bericht: #50
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(02-04-2014 10:48 AM)nco schreef: Le Haut-Lieu Sec 2011 Heb daar ook zeer goede herinneringen aan, Portovino verkoopt die. Btw, Nico, al die Loirewijnen in de les gedronken? In dat geval heb je chance met je lesgever, hij schenkt topflesjes Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
02-04-2014, 01:51 PM
Bericht: #51
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(02-04-2014 01:00 PM)vinejo schreef:(02-04-2014 10:48 AM)nco schreef: Le Haut-Lieu Sec 2011 Nope, in de wijnclub (Muscadet-Chenin Blanc -CF avond), maar was idd een zeer aangename verrassing om al die bejubelde Loire flessen van het forum te zien passeren "If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy." -Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-) |
|||
02-04-2014, 02:09 PM
Bericht: #52
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(02-04-2014 01:51 PM)nco schreef:(02-04-2014 01:00 PM)vinejo schreef:(02-04-2014 10:48 AM)nco schreef: Le Haut-Lieu Sec 2011 Aha, leve FC de Wijnclub! ( t Was te mooi om waar te zijn ;-) ) Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
02-04-2014, 02:31 PM
Bericht: #53
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(02-04-2014 02:09 PM)vinejo schreef: Aha, leve FC de Wijnclub! ( t Was te mooi om waar te zijn ;-) ) Geen les meer aan het volgen trouwens, hou het bij praktiserend proeven "If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy." -Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-) |
|||
02-04-2014, 03:06 PM
Bericht: #54
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(02-04-2014 01:51 PM)nco schreef: Nope, in de wijnclub (Muscadet-Chenin Blanc -CF avond), maar was idd een zeer aangename verrassing om al die bejubelde Loire flessen van het forum te zien passeren Ben ik verkeerd maar ik heb nog geen TN met Muscadet zien passeren? Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
02-04-2014, 03:21 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 02-04-2014 om 03:39 PM door nco.)
Bericht: #55
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
(02-04-2014 03:06 PM)koen schreef:(02-04-2014 01:51 PM)nco schreef: Nope, in de wijnclub (Muscadet-Chenin Blanc -CF avond), maar was idd een zeer aangename verrassing om al die bejubelde Loire flessen van het forum te zien passeren Had nog niet alles gepost, ondertussen wel "If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy." -Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-) |
|||
08-08-2015, 11:14 AM
Bericht: #56
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Begin juli bezochten we dit toonaangevende domein in Vouvray.
Het domein beslaat 30 ha en bestaat sedert 1979. De kelders bestaan reeds sedert de 12de eeuw, toen ze werden uitgegraven voor de bouw van de kastelen. Volgens keldermeester Jean Bernard Berthomé is er nooit enige herbicide gebruikt, vandaag werkt men zelfs biodynamisch. Men koopt wel de preparaten (zoals vele domeinen die biodynamisch werken) maar verwerkt die dan zelf in een "dynamiseur" van 600 liter om vervolgens druppelsgewijs de wijngaarden te besproeien. De ondergrond is klei -kalk (de beroemde tufsteen), klei silex of pure klei (cuvee Haut Lieu). JB zei ons dat chenin blanc de klei "zoekt". plukken doet men begin oktober telkens in verschillende tries, afhankelijk van perceel en rijpheid van de druiven. De laatste jaren was er telkens geen botritys (wel zoete wijnen door passerilage). De wijnen gisten in demi-muids vaten van 600 liter, ze ondergaan nooit een malo-lactische gisting. De chenin heeft namelijk zijn mooie zuurtjes nodig. De (half)zoete wijnen bekomt men door afkoelen en filteren alvorens te bottelen. Men maakt ook schuimwijnen die tot drie jaar sur lie blijven liggen. De remuage gebeurt nog manueel (1 x per dag gedurende 20 dagen), men zou de 12duizend flessen kunnen draaien op twee uur tijd. We dronken de petillant (slechts 2,5 bar) en waren zeer aangenaam verrast. De haut Lieu 2014 had mooi fris fruit, wel 5 gram restsuiker. Clos du Bourg was breed en zacht openbloeiend, had wel wat meer alcohol. Le Mont onderscheidde zich in een langere afdronk. De halfzoete Clos Du Bourg (20 g restsuiker) leek discreet en zeer zuiver in de mond, helemaal niet overdreven zoet. Vorige drie wijnen scoorde ik allen 92. De Haut lieu 2008 rook naar asperges en had mooie zuurtjes. We kregen nog een zoete 2007 (cuvee niet genoteerd) die schitterend was, met een vleugje botritys. 93 Een heel mooi en interessant bezoek, heel vriendelijk ontvangen (ondanks de rare berichten, zie topic Bezoek Loire 2015), mooie degustatie (terwijl wij werden rongeleid en verschillende cuvees te proeven kregen werden de gewone passanten in de winkel vergast op een mini proeverij van 3 cuvees. Steeds je bezoek aankondigen dus! Op de blog staan een aantal foto s EN... de reden waarom we dit domein EXTRA dankbaar zijn.. : http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-2015.html Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
08-08-2015, 01:24 PM
Bericht: #57
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
aah, hier is het se :-)
Das nog eens ne service van Huet , vooral 2014 gekocht dan? Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
07-02-2016, 04:22 PM
Bericht: #58
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Huet Le Mont 2014
Te jong wellicht, in de neus hadden we eerder de vinificatie dan de druif (blind onmiddellijk als natuurlijke wijn herkend). Heel fruitig. In de mond veel materie, nu al heel mooi geschakeerd maar toch te jong om al ten volle van te genieten- 89++ Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
08-02-2016, 09:37 PM
Bericht: #59
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Das jong ja, Huet is voor de langen trein denk ik:-)
Maar bij Huet heb ik nog niet direct gedacht aan natuurlijke wijnen? Maar laatst geproefde wijnen waren 2010 dus kan intussen wel andere stijl geworden zijn? Wine is sunlight , held together by water ! |
|||
08-02-2016, 10:07 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-02-2016 om 10:31 PM door Kupers.)
Bericht: #60
|
|||
|
|||
RE: Domaine Huet, AOC Vouvray
Ze werken biodynamisch, zowel in de wijngaard (terug erkend in 2011) als in de kelder, voornamelijk onder impuls na de management switch. Vorige week proefde ik de petnat 2010, zeer vineus in karakter. Hij werd ook geschonken uit karaf wat eigenlijk niets afdeed aan de bubbels of frisheid maar hem wel beter opende in de neus, kwam in eerste instantie zelfs een beetje reductief over. Belachelijk mooie wijn voor een zeer schappelijke prijs (34 euro op restaurant)
|
|||
|