Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Il Poggione Brunello di Montalcino
23-02-2011, 07:39 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-02-2011 om 08:55 PM door Kris G.)
Bericht: #1
Il Poggione Brunello di Montalcino
de 2004 eens aan het proeven : wat is me dat watte gewoon bijlange nog niet drinkbaar, pure kindermoord, zeg zelfs maar babymoord, de scherpste zuren die ik ooit al gedronken heb, ik krijg er zelfs tranen van in mijn ogen, kwamen pas laat opzetten, en waren daardoor vrij verrassend, aanzet was heel zacht en dan plots "BANG" als je het niet meer verwacht, moeilijk om in te schatten waar dit naartoe zal gaan, RP heeft er vertrouwen in, hij geeft deze wijn een 95-score, ik zal binnen een jaar of 5 nog eens een flesje openen en het dan weten te zeggen Smile

score gegeven van 90, maar was niet éénvoudig om hier een score aan te geven
23-02-2011, 11:06 PM
Bericht: #2
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Vond ik ook. Had dat al eens ergens gepost. Ons exemplaar kwam dan nog uit de kelder: veel te koud. Kon daar eerlijk gezegd weinig over melden..

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
23-02-2011, 11:14 PM
Bericht: #3
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
zoals ik altijd zeg: italiaanse wijnen moet je tijd en lucht geven....
2004 in brunello is sowieso bijna altijd een kindermoord (ik drink niks onder de 10-12 jaar en dan nog)

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
23-02-2011, 11:19 PM
Bericht: #4
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
(23-02-2011 11:14 PM)jazzper schreef:  zoals ik altijd zeg: italiaanse wijnen moet je tijd en lucht geven....
2004 in brunello is sowieso bijna altijd een kindermoord (ik drink niks onder de 10-12 jaar en dan nog)

ik heb 6 flessen liggen, dan durf ik jong wel eens ééntje kraken om hem een beetje te kunnen inschatten, maar je hebt gelijk Brunello heeft zijn tijd nodig
23-02-2011, 11:24 PM
Bericht: #5
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Kris ik heb hem vorig weekend gedronken en ik had er ook veel meer van verwacht dan dat ik in het glas kreeg en zat zelfs even aan een "off-bottle" te denken. Zet er een groot vraagteken bij of dat nog wat gaat worden.

Michael Palij (MW)e en grote Italië specialist, vertelde me vorige week dat zijn ervaring met oudere Brunello's teleurstellend was en adviseerde ze niet te lang te laten liggen.
23-02-2011, 11:52 PM
Bericht: #6
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
ik heb wel een goede ervaring gehad met Castello Banfi Brunello di Montalcino 1999, enkele maanden geleden gedronken en ik vond hem toen echt schitterend op dronk

die Il Poggione 2004 heb ik toch mijn twijfels bij of hij goed zal verouderen, die zuren zijn zo extreem dat het heeeeeeel lang zal duren vooraleer die wat zullen milderen, maar zal er tegen dan nog substantie in de wijn zitten is een grote vraag, echt een extreme wijn, ik heb al 2x andere Brunello 2004 gedronken onlangs en die waren toch al veel beter op dronk, nog te jong maar wel al mooi drinkbaar
24-02-2011, 10:38 AM
Bericht: #7
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Het gebrek aan neus en die zuren had ik ook bij mijn eerste fles, de tweede wat eerder uit de kelder gehaald en een uurke of twee gekarafeerd (heeft ie nodig) en vond dat de zuren heel wat minder streng overkwamen. Ik maak me niet echt zorgen, typisch jonge Brunello's ... needs more time.

(11-01-2011 10:38 AM)koen schreef:  @ Carl
(22-11-2010 11:04 AM)koen schreef:  Gisteren (22/11/2010) Il Poggione 2004, Brunello. Bij het openen kruiden en rood fruit, na een paar uur bescheiden aroma's vlezig/leder en een beetje zoethout. Is nog niet volledig open. In de mond heel zachte tannines (mis ze een beetje), kruidigheid en vrij hoog in de zuren. Heeft nog wat jaren kelder nodig. Een 95 van RP, ik hou het voorlopig meer bescheiden en ga voor een 88.

Heb hem deze keer gekarafeerd en hij kwam veel beter tot zijn recht (+ vorige keer onmiddellijk gedronken na aankoop en heb het al een paar keer meegemaakt dat wijn vlak na transport minder overkomt). De tanninnes en de typische Sangiovese zuurtjes zijn zeer mooi, aroma's zoals de vorige keer maar meer aanwezig ... is een wijn waar je blijft van ruiken. Leunt voor mij persoonlijk meer aan bij de klassieke Brunello. Deze keer een 91

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
24-02-2011, 05:57 PM
Bericht: #8
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
95 points Parker's WA: "The 2004 Brunello di Montalcino is awesome. This finessed, regal Brunello flows onto the palate with seamless layers of perfumed fruit framed by silky, finessed tannins. The wine remains extremely primary at this stage, and its full range of aromas and flavors have yet to emerge, but the sheer pedigree of this Brunello is unmistakable. The elegant, refined finish lasts an eternity, and subtle notes of menthol, spices, licorice and leather add final notes of complexity. The estate's 2004 Brunello is a wine to buy and bury in the deepest corner of the cellar. Brunello is never inexpensive, but this is the real deal, and in relative terms, it is one of the world's great values in fine, cellar worthy wine. Incredibly, there are 18,000+ cases of the 2004 Brunello, so it should be fairly easy to source in various markets. The Brunello is made from four vineyards ranging from 250 to 400 meters in altitude, all in Sant Angelo in Colle. The wines from the various vineyards were aged separately in French oak casks prior to being assembled and bottled. Anticipated maturity: 2014-2034."

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
24-02-2011, 06:13 PM
Bericht: #9
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Aha, misschien dat ik de 2010 voor mijn zoon kan kopen dan Wink Na 30 jaar zal hij toch al wel wijn lusten hopelijk.
24-02-2011, 06:25 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-02-2011 om 06:42 PM door Kris G.)
Bericht: #10
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
ik heb ongeveer dezelfde timing als RP : ik ga in 2016 nog eens flesje proeven, alles daarvoor lijkt me kindermoord, de mooie afdronk geeft wel hoop naar de toekomst toe Smile
vraag me niet hoe het mogelijk is, maar die zuren zijn vandaag nog agressiever en bijtender dan gisteren Confused overheersen nu zelfs de afdronk
25-02-2011, 08:25 PM
Bericht: #11
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
vandaag eindelijk een klein beetje drinkbaar, de zuren zijn iets genuaceerder, wel nog steeds heel sterk aanwezig, maar wel drinkbaar, ik ben echt benieuwd hoe deze wijn zal evolueren, die RP95 lijkt me wel te hoog gegrepen, maar ik ben niet per sé negatief gestemd over de evolutie Smile time will tell Wink
26-02-2011, 08:57 PM
Bericht: #12
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
ik had nog een restje overgelaten voor vandaag en tot mijn grote vreugde kan ik melden dat ik vandaag Brunello heb gedronken ipv zuren applaus

komt dus wel goed met deze wijn, mijn volgende post over deze wijn mag je ergens in 2016 verwachten Wink
26-02-2011, 11:26 PM
Bericht: #13
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
(26-02-2011 08:57 PM)Kris G schreef:  ik had nog een restje overgelaten voor vandaag en tot mijn grote vreugde kan ik melden dat ik vandaag Brunello heb gedronken ipv zuren applaus

komt dus wel goed met deze wijn, mijn volgende post over deze wijn mag je ergens in 2016 verwachten Wink

en hopelijk na minimaal 3 uur karaferen Tongue

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
25-05-2011, 11:57 AM
Bericht: #14
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
iemand de 5+1 op de 2005 bij Grandry gepakt?
25-05-2011, 12:19 PM
Bericht: #15
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Ik heb getwijfeld, maar mijn ervaring met 1 flesje van de '04 heeft de doorslag gegeven. Vreemde wijn was dat (zie vorige post) en nu gaat het over een minder jaar. Niet overtuigd.. Geen slechte prijs nochtans. Ik denk dat de Badia a Passignano '01 (Antinori) meer mijn ding zal zijn Wink.

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
12-09-2012, 05:50 PM
Bericht: #16
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Il Poggione 2004

Bij het ontkurken een proevertje gedronken, eerste impressies strak, stroef. Na een drietaluurtjes luchten is ie een stuk verder, het rode fruit komt meer op de voorgrond, zure kersjes, mooie kruidigheid. In de mond ontdek je eerst behoorlijk wat zuurtjes en dan een licht uitdrogend gevoel (herinner ik me niet van bij vorige flessen) en een licht aangenaam bittertje in de afdronk. Zit nog niet helemaal correct ... wachten maar zekers.

Dag drie, mondgevoel heel wat beter, beter verweven maar kan hier nog altijd geen topscore aan geven. 89

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
10-11-2012, 01:24 PM
Bericht: #17
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Rosso di Montalcino DOC 2010

Rosso di Montalcino het prijsvriendelijkere kleine broertje van... maar naar mijn mening in vele gevallen vaak toch wat teleurstellend. Niets van dat bij deze jaargang 2010 van Il Poggione.

Geen zwaargewicht, vlak na openen wel wat alcohol in de neus. Voor de rest fruitig vooral kersen na wat lucht vond ik deze Rosso zowel qua kleur als smaak iets donkerder worden met meer zwart fruit. Voldoende fris, fijne tannines en een zuivere afdronk. Ben eens benieuwd hoe hij na een nachtje op de kast straks uit de strijd komt.

Geen complexe wijn of een uit het glas swingende fruitbom maar gewoon een lekkere en correct geprijsde (11,90-) Rosso di Montalcino voor bij de pasta.
16-04-2013, 11:12 PM
Bericht: #18
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Rosso di Montalcino DOC 2010

Eentje van mijn proefdoosje met enkele "Rosso's" die ik vorig jaar bestelde bij Superiore. Om met de deur in huis te vallen: beduidend minder dan de Rosso di Montalcino 2009 van Uccelliera die ik afgelopen week proefde. Weinig complexe neus, kersen en wat aardse tonen in de verte. In de mond hetzelfde verhaal. Weinig complex, eenzijdig fruitig, alcohol, wederom wat aardse elementen. Oké, maar ook niet meer dan dat. Ik haal deze Rosso di Montalcino alvast niet meer in huis.
26-03-2014, 01:34 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-03-2014 om 01:36 PM door Smaakatleet.)
Bericht: #19
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
Il Poggione Brunello 2004

direct bij dag twee beginnen Smile
dag 1 kun je altijd hier even kijken Wink http://www.vinejo.freebb.be/thread-3277.html

Ja het kleur , Tis dus ne rode wijn Cool
Toch wel een speciaal kleurke.
Nog niet veel wijnen gedronken die er zo uitzien.
Rood mee een klutske geel en zo bekomt u het kleur.
De benaming van dit rood is me vreemd Smile.

Genoeg gekeken ernaar .
Heel veel in de neus kon ik niet thuis plaatsen. Wel dezelfde typerend geur als gisteren . Vinogan omschreef het als een "stink" geurtje.

Bij het proeven is het een volle wijn toch die wel aangenaam binnen vloeit.
Het is niet te zwaar om door te drinken .
Ik bemerk heel klein beetje tabak zuren die zeker al in balans zijn .
en dan het fruit die komt opsteken , kersen klein beetje aan de zure kant .
Storend , helemaal niet ! vrij boeiende afdronk ook de vriendschappelijk schermutseling tussen het "frisse" zure en fruitige.
90+ en morgen nog eens proberen !

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/
26-03-2014, 02:17 PM
Bericht: #20
RE: Il Poggione Brunello di Montalcino
ik begin er meer en meer van overtuigt te geraken dat Brunello echt heel veel tijd nodig heeft, zeker dit exemplaar dat heel hoog in zuren zit, binnen een 5-tal jaar nog eens proberen Wink

het leven is te kort om slechte wijn te drinken


Ga naar locatie: