La Forest 2007, Chablis Premier Cru
Neus gesloten, aards, mineraal verder weinig te bespeuren. De mond is zeer zuur gedomineerd. Wijn in slaapfaze, niks meer van te vertellen. Don't open this bugger ! Zal wel mooie toekomst hebben. Eventjes terug kelder in , hopelijk komt hij toch nog open.....
Momenteel mooie presentatie, wel nog zuur gedomineerd, aardse mineraliteit, komt langzaam open. Wat troebel jus. Paar jaarkes rust gaan deugd doen. Schoon ... begint te evolueren.
La Forest 2007
Erg mineraal, krijterige neus, vegetaal, groene selder en jonge appel, subtiel vanille. Heel strak, rechtdoor, hoog in zuren. Groene appel en limoen. Zeer jonge indruk, zelfs nog licht groene schijn. Volgend jaar nog ééntje. Blijft een apart geval voor de liefhebbers ! Erg Chablis. Kan nog jaren mee.
Petit chablis 2014: oke, een petit chablis gaat niemand hiervan maken. Voor mij is dit het zeer goede gamma 1cru chablis. Hierdoor klopt de prijs van een 20-tal euro ook. Alleen moet je de verwachtingen van een topchablis van een tophuis opzij kunnen zetten (ik proefde niet blind) en weten dat het hier gaat om een petit chablis. Kortom, de prijs voor die kwaliteit is zeker correct, de kwaliteit voor een petit chablis is gigantisch! Dat de 1crus van Dauvissat mega zijn, staat dus buiten kijf, maar de prijs zal evenredig stijgen.
Deze petit geef ik nu 90+, maar heeft nog minimum 5 jaar nodig om ten volle te ontplooien, geloof me vrij.
(19-08-2016 08:46 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Petit chablis 2014: oke, een petit chablis gaat niemand hiervan maken. Voor mij is dit het zeer goede gamma 1cru chablis. Hierdoor klopt de prijs van een 20-tal euro ook. Alleen moet je de verwachtingen van een topchablis van een tophuis opzij kunnen zetten (ik proefde niet blind) en weten dat het hier gaat om een petit chablis. Kortom, de prijs voor die kwaliteit is zeker correct, de kwaliteit voor een petit chablis is gigantisch! Dat de 1crus van Dauvissat mega zijn, staat dus buiten kijf, maar de prijs zal evenredig stijgen.
Deze petit geef ik nu 90+, maar heeft nog minimum 5 jaar nodig om ten volle te ontplooien, geloof me vrij.
Ik omschreef de 2011 als 'subtiele klasse'. Overachieft idd zijn aop big time..
Alle respect voor Vincent Dauvissat, maar is zijn Petit-Chablis dan zoveel beter dan die van sommige andere? Julien Baillard produceert ook een heel mooie, van een perceel net boven "Les Clos" dat toepasselijk "sur les Clos" heet, maar dat mag uiteraard niet op het label staan. Ook deze is, zo verneem ik, erg duur voor een Petit-Chablis....12,80€! Eerst proeven en dan naar het label kijken kan misschien wel wat geld besparen :-)
(21-08-2016 02:51 PM)wvd schreef: [ -> ]Alle respect voor Vincent Dauvissat, maar is zijn Petit-Chablis dan zoveel beter dan die van sommige andere? Julien Baillard produceert ook een heel mooie, van een perceel net boven "Les Clos" dat toepasselijk "sur les Clos" heet, maar dat mag uiteraard niet op het label staan. Ook deze is, zo verneem ik, erg duur voor een Petit-Chablis....12,80€! Eerst proeven en dan naar het label kijken kan misschien wel wat geld besparen :-)
Tja ge weet toch dat het hier allemaal etikettendrinkers zijn he.
En toevallig toch dat Baillard verkocht wordt door Leuvin
Stuur mij anders eens een fleske op, zal ze blind naast elkaar zetten..
(22-08-2016 09:23 AM)vinejo schreef: [ -> ] (21-08-2016 02:51 PM)wvd schreef: [ -> ]Alle respect voor Vincent Dauvissat, maar is zijn Petit-Chablis dan zoveel beter dan die van sommige andere? Julien Baillard produceert ook een heel mooie, van een perceel net boven "Les Clos" dat toepasselijk "sur les Clos" heet, maar dat mag uiteraard niet op het label staan. Ook deze is, zo verneem ik, erg duur voor een Petit-Chablis....12,80€! Eerst proeven en dan naar het label kijken kan misschien wel wat geld besparen :-)
Tja ge weet toch dat het hier allemaal etikettendrinkers zijn he.
En toevallig toch dat Baillard verkocht wordt door Leuvin
Stuur mij anders eens een fleske op, zal ze blind naast elkaar zetten..
Ha maar voor 22€ hebt ge daar al ne premier cru, kunt ge die er naast zetten :-)
Sta altijd open voor (blinde) proeverij.
En we zijn open op zaterdag van 14u tot 17u30 of op afspraak.
Binnenkort (hopelijk...) eindelijk verhuizen want vanaf zondag 28/8 is het Ladeuzeplein dicht voor verkeer, voetgangersgebied, niet zo goed voor business.... Wellicht gaan we dan de openingstijden wat aanpassen, zal dat nog wel posten onder de hoek vd handelaar. Naam is goed gekozen, is idd de onderste hoek ;-)
(21-08-2016 02:51 PM)wvd schreef: [ -> ]Alle respect voor Vincent Dauvissat, maar is zijn Petit-Chablis dan zoveel beter dan die van sommige andere? Julien Baillard produceert ook een heel mooie, van een perceel net boven "Les Clos" dat toepasselijk "sur les Clos" heet, maar dat mag uiteraard niet op het label staan. Ook deze is, zo verneem ik, erg duur voor een Petit-Chablis....12,80€! Eerst proeven en dan naar het label kijken kan misschien wel wat geld besparen :-)
Hij is beter dan de mont de milieu van Fevre en dat is ne premier cru die je hier vermoedelijk evenveel betaalt. En ik vind Fevre een van de beste PQ chablis die ik heb geproefd. Ik vergelijk met wat IK kan vergelijken. Ik heb spijtig genoeg nog niet alle wijn ter wereld geproefd, maar wie wel?
Woensdag, een Chablis 2017 van Vincent Dauvissat
Bij de opening was de neus niet erg expressief met wat citrusaroma's en fermentatieve accenten, maar met beluchting evolueerde deze ondankbare neus al snel in positieve zin, hij leverde vervolgens noten van verse citroen op een delicate minerale achtergrond,
de mond was bij het eerste contact niet erg prettig, de tamelijk geconcentreerde materie werd gekruist door een iets te uitgesproken zuurheid op de citroen. Ook hier was de beluchting gunstig, de materie en de zuurtegraad smolten en de wijn werd in balans gebracht.
(09-11-2019 03:49 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Woensdag, een Chablis 2017 van Vincent Dauvissat
Bij de opening was de neus niet erg expressief met wat citrusaroma's en fermentatieve accenten, maar met beluchting evolueerde deze ondankbare neus al snel in positieve zin, hij leverde vervolgens noten van verse citroen op een delicate minerale achtergrond,
de mond was bij het eerste contact niet erg prettig, de tamelijk geconcentreerde materie werd gekruist door een iets te uitgesproken zuurheid op de citroen. Ook hier was de beluchting gunstig, de materie en de zuurtegraad smolten en de wijn werd in balans gebracht.
Veel te jong, zou ik denken. 2017 is een topjaar in Chablis.
Wat kost dit tegenwoordig? Rond de 45 euro?
Hallo Frederik, ik betaalde deze 2017 43 € in het restaurant, we kunnen het voor 32 € in een wijnwinkel hebben, we zaten met vrienden en we wilden deze Dauvissat vergelijken met de Chablis 2017 van Droin die we net gedronken hadden, we hadden op dit moment de voorkeur aan de Droin.
(10-11-2019 09:50 AM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Hallo Frederik, ik betaalde deze 2017 43 € in het restaurant, we kunnen het voor 32 € in een wijnwinkel hebben, we zaten met vrienden en we wilden deze Dauvissat vergelijken met de Chablis 2017 van Droin die we net gedronken hadden, we hadden op dit moment de voorkeur aan de Droin.
Mooie prijzen. Ik ben ook wel fan van Droin
De Droin behouden veel frisheid naarmate ze ouder worden. De Dauvissats hebben na een paar jaar paddenstoelenaroma's die ik minder lekker vind.
Mooi om alle postings in dit draadje door te lopen. Wat mij betreft: "JA" de Petit Chablis van Dauvissat (en Raveneau) zijn schrikbarend veel beter dan van andere producenten en slaan veel 1e Crus en Grand Crus van anderen in blind proeverijen van tafel. Sowieso zijn deze 2 domeinen een klasse apart in Chablis als je naar de laatste 40 jaar kijkt. Raveneau de meeste jaren altijd nog net iets beter dan Dauvissat maar in jaargang 2017 en 2018 is Dauvissat beter. We gaan zien of dit blijvend is. Overigens is William Fèvre na het doorvoeren van de stijlverandering naast deze 2 grootheden gekomen en dat is erg knap. Probeer wat van zijn 2018's te kopen. Grotere Chablis voor dat geld ga je niet vinden.
Raveneau en Dauvissat onderscheiden zich pas echt van alle anderen als je ze met serieuze leeftijd drinkt. Pas dan besef je waar Chablis groot in kan zijn en waarom Raveneau en Dauvissat zo veel groter zijn dan alle andere producenten.
Afgelopen december bezocht ik wat Duitse wijnvrienden in Düsseldorf en deden we een "Best Bottle" avond in een wijnbar. Iedereen bracht volledig blind wat flessen mee uit een ieder zijn privekelder en het kan niet meer stuk.
Bij 1 van mijn blinde flessen wit zagen ze dat het een halfje was. Dat zorgt er normaal voor dat de evolutie van de wijn sneller gaat. Vanaf het moment dat de neuzen aan de glazen zaten werd het compleet stil aan tafel. Men keek elkaar aan zonder iets te zeggen en rook opnieuw. Zo mooi als een wijn de hele tafel stil krijgt. Gerijpte Bourgogne, dat was iedereen wel duidelijk maar wat en welke leeftijd? geen idee. Het was groots en uiteindelijk werd het van de 18 wijnen ook unaniem wine of the night. Mede gezien het halfje schatte men 10-15 jaar oud. 1 persoon dacht Chablis, de rest ging voor een Chevalier Montrachet of Batard Montrachet (ook omdat Chablis niet dit niveau van perfectie of close to perfection kan halen......dacht men...
)
Bij demasqué viel men van de stoel.....
Onbetaalbare wijnmomenten en geweldig om andere wijnfreaks dit te mogen laten ervaren.
(14-04-2020 04:26 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooi om alle postings in dit draadje door te lopen. Wat mij betreft: "JA" de Petit Chablis van Dauvissat (en Raveneau) zijn schrikbarend veel beter dan van andere producenten en slaan veel 1e Crus en Grand Crus van anderen in blind proeverijen van tafel. Sowieso zijn deze 2 domeinen een klasse apart in Chablis als je naar de laatste 40 jaar kijkt. Raveneau de meeste jaren altijd nog net iets beter dan Dauvissat maar in jaargang 2017 en 2018 is Dauvissat beter. We gaan zien of dit blijvend is. Overigens is William Fèvre na het doorvoeren van de stijlverandering naast deze 2 grootheden gekomen en dat is erg knap. Probeer wat van zijn 2018's te kopen. Grotere Chablis voor dat geld ga je niet vinden.
Raveneau en Dauvissat onderscheiden zich pas echt van alle anderen als je ze met serieuze leeftijd drinkt. Pas dan besef je waar Chablis groot in kan zijn en waarom Raveneau en Dauvissat zo veel groter zijn dan alle andere producenten.
Afgelopen december bezocht ik wat Duitse wijnvrienden in Düsseldorf en deden we een "Best Bottle" avond in een wijnbar. Iedereen bracht volledig blind wat flessen mee uit een ieder zijn privekelder en het kan niet meer stuk.
Bij 1 van mijn blinde flessen wit zagen ze dat het een halfje was. Dat zorgt er normaal voor dat de evolutie van de wijn sneller gaat. Vanaf het moment dat de neuzen aan de glazen zaten werd het compleet stil aan tafel. Men keek elkaar aan zonder iets te zeggen en rook opnieuw. Zo mooi als een wijn de hele tafel stil krijgt. Gerijpte Bourgogne, dat was iedereen wel duidelijk maar wat en welke leeftijd? geen idee. Het was groots en uiteindelijk werd het van de 18 wijnen ook unaniem wine of the night. Mede gezien het halfje schatte men 10-15 jaar oud. 1 persoon dacht Chablis, de rest ging voor een Chevalier Montrachet of Batard Montrachet (ook omdat Chablis niet dit niveau van perfectie of close to perfection kan halen......dacht men... )
Bij demasqué viel men van de stoel.....
Onbetaalbare wijnmomenten en geweldig om andere wijnfreaks dit te mogen laten ervaren.
En zeggen dat ze bij Raveneau zelf zouden vinden dat je hun wijn best opdrinkt binnen de 7 à 8 jaar... Maar dat hoor je veel in Bourgogne, vind dat nogal raar.
Wat me helemaal over de streep trok toen ik begon met het domein dat wij importeren was een Fourchaume 1989, nog gemaakt door "grand-père". Dat was ook een sublieme wijn!
Op Vinous was een tijd geleden een ganse discussie over de (zeer) grote hoeveelheid premox flessen bij beide domeinen (vooral Raveneau dacht ik) van wijnen van begin deze eeuw. Heb jij daar klachten over?
Zelfs droge witte wijn kan inderdaad soms onwaarschijnlijk goed ouderen. Ik werkte ooit nog op een stand op Vinitaly en kreeg daar, samen met een paar anderen, ook een glas lichtjes gelige wijn onder de neus. Heerlijk mineralig, vet in de mond, ellenlange afdronk. Dat was eind jaren '90 en ons werd gevraagd naar druif en jaartal. Ik schatte flink door en dacht aan een Chardonnay van 15 jaar oud. Maar het was een Pinot Bianco van.... 1947!!
(14-04-2020 04:47 PM)wvd schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:26 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooi om alle postings in dit draadje door te lopen. Wat mij betreft: "JA" de Petit Chablis van Dauvissat (en Raveneau) zijn schrikbarend veel beter dan van andere producenten en slaan veel 1e Crus en Grand Crus van anderen in blind proeverijen van tafel. Sowieso zijn deze 2 domeinen een klasse apart in Chablis als je naar de laatste 40 jaar kijkt. Raveneau de meeste jaren altijd nog net iets beter dan Dauvissat maar in jaargang 2017 en 2018 is Dauvissat beter. We gaan zien of dit blijvend is. Overigens is William Fèvre na het doorvoeren van de stijlverandering naast deze 2 grootheden gekomen en dat is erg knap. Probeer wat van zijn 2018's te kopen. Grotere Chablis voor dat geld ga je niet vinden.
Raveneau en Dauvissat onderscheiden zich pas echt van alle anderen als je ze met serieuze leeftijd drinkt. Pas dan besef je waar Chablis groot in kan zijn en waarom Raveneau en Dauvissat zo veel groter zijn dan alle andere producenten.
Afgelopen december bezocht ik wat Duitse wijnvrienden in Düsseldorf en deden we een "Best Bottle" avond in een wijnbar. Iedereen bracht volledig blind wat flessen mee uit een ieder zijn privekelder en het kan niet meer stuk.
Bij 1 van mijn blinde flessen wit zagen ze dat het een halfje was. Dat zorgt er normaal voor dat de evolutie van de wijn sneller gaat. Vanaf het moment dat de neuzen aan de glazen zaten werd het compleet stil aan tafel. Men keek elkaar aan zonder iets te zeggen en rook opnieuw. Zo mooi als een wijn de hele tafel stil krijgt. Gerijpte Bourgogne, dat was iedereen wel duidelijk maar wat en welke leeftijd? geen idee. Het was groots en uiteindelijk werd het van de 18 wijnen ook unaniem wine of the night. Mede gezien het halfje schatte men 10-15 jaar oud. 1 persoon dacht Chablis, de rest ging voor een Chevalier Montrachet of Batard Montrachet (ook omdat Chablis niet dit niveau van perfectie of close to perfection kan halen......dacht men... )
Bij demasqué viel men van de stoel.....
Onbetaalbare wijnmomenten en geweldig om andere wijnfreaks dit te mogen laten ervaren.
En zeggen dat ze bij Raveneau zelf zouden vinden dat je hun wijn best opdrinkt binnen de 7 à 8 jaar... Maar dat hoor je veel in Bourgogne, vind dat nogal raar.
Wat me helemaal over de streep trok toen ik begon met het domein dat wij importeren was een Fourchaume 1989, nog gemaakt door "grand-père". Dat was ook een sublieme wijn!
Op Vinous was een tijd geleden een ganse discussie over de (zeer) grote hoeveelheid premox flessen bij beide domeinen (vooral Raveneau dacht ik) van wijnen van begin deze eeuw. Heb jij daar klachten over?
Zelfs droge witte wijn kan inderdaad soms onwaarschijnlijk goed ouderen. Ik werkte ooit nog op een stand op Vinitaly en kreeg daar, samen met een paar anderen, ook een glas lichtjes gelige wijn onder de neus. Heerlijk mineralig, vet in de mond, ellenlange afdronk. Dat was eind jaren '90 en ons werd gevraagd naar druif en jaartal. Ik schatte flink door en dacht aan een Chardonnay van 15 jaar oud. Maar het was een Pinot Bianco van.... 1947!!
Dat zijn de mooiste momenten in je wijnleven. Het feit dat die oude Pinot Bianco van 47 nu weer in je hoofd omhoog komt zegt wat een indruk hij maakte. Prachtig!
Ik heb de discussie gezien op Vinous. Het was vooral Dauvissat die er last van had met jaargangen 03, 04 en 05. Ik heb een paar flessen premox 05 gehad. Een mail gestuurd naar het domein en nieuwe flessen retour gekregen (wel huidige jaargang maar dat is prima).
(14-04-2020 05:02 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:47 PM)wvd schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:26 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooi om alle postings in dit draadje door te lopen. Wat mij betreft: "JA" de Petit Chablis van Dauvissat (en Raveneau) zijn schrikbarend veel beter dan van andere producenten en slaan veel 1e Crus en Grand Crus van anderen in blind proeverijen van tafel. Sowieso zijn deze 2 domeinen een klasse apart in Chablis als je naar de laatste 40 jaar kijkt. Raveneau de meeste jaren altijd nog net iets beter dan Dauvissat maar in jaargang 2017 en 2018 is Dauvissat beter. We gaan zien of dit blijvend is. Overigens is William Fèvre na het doorvoeren van de stijlverandering naast deze 2 grootheden gekomen en dat is erg knap. Probeer wat van zijn 2018's te kopen. Grotere Chablis voor dat geld ga je niet vinden.
Raveneau en Dauvissat onderscheiden zich pas echt van alle anderen als je ze met serieuze leeftijd drinkt. Pas dan besef je waar Chablis groot in kan zijn en waarom Raveneau en Dauvissat zo veel groter zijn dan alle andere producenten.
Afgelopen december bezocht ik wat Duitse wijnvrienden in Düsseldorf en deden we een "Best Bottle" avond in een wijnbar. Iedereen bracht volledig blind wat flessen mee uit een ieder zijn privekelder en het kan niet meer stuk.
Bij 1 van mijn blinde flessen wit zagen ze dat het een halfje was. Dat zorgt er normaal voor dat de evolutie van de wijn sneller gaat. Vanaf het moment dat de neuzen aan de glazen zaten werd het compleet stil aan tafel. Men keek elkaar aan zonder iets te zeggen en rook opnieuw. Zo mooi als een wijn de hele tafel stil krijgt. Gerijpte Bourgogne, dat was iedereen wel duidelijk maar wat en welke leeftijd? geen idee. Het was groots en uiteindelijk werd het van de 18 wijnen ook unaniem wine of the night. Mede gezien het halfje schatte men 10-15 jaar oud. 1 persoon dacht Chablis, de rest ging voor een Chevalier Montrachet of Batard Montrachet (ook omdat Chablis niet dit niveau van perfectie of close to perfection kan halen......dacht men... )
Bij demasqué viel men van de stoel.....
Onbetaalbare wijnmomenten en geweldig om andere wijnfreaks dit te mogen laten ervaren.
En zeggen dat ze bij Raveneau zelf zouden vinden dat je hun wijn best opdrinkt binnen de 7 à 8 jaar... Maar dat hoor je veel in Bourgogne, vind dat nogal raar.
Wat me helemaal over de streep trok toen ik begon met het domein dat wij importeren was een Fourchaume 1989, nog gemaakt door "grand-père". Dat was ook een sublieme wijn!
Op Vinous was een tijd geleden een ganse discussie over de (zeer) grote hoeveelheid premox flessen bij beide domeinen (vooral Raveneau dacht ik) van wijnen van begin deze eeuw. Heb jij daar klachten over?
Zelfs droge witte wijn kan inderdaad soms onwaarschijnlijk goed ouderen. Ik werkte ooit nog op een stand op Vinitaly en kreeg daar, samen met een paar anderen, ook een glas lichtjes gelige wijn onder de neus. Heerlijk mineralig, vet in de mond, ellenlange afdronk. Dat was eind jaren '90 en ons werd gevraagd naar druif en jaartal. Ik schatte flink door en dacht aan een Chardonnay van 15 jaar oud. Maar het was een Pinot Bianco van.... 1947!!
Dat zijn de mooiste momenten in je wijnleven. Het feit dat die oude Pinot Bianco van 47 nu weer in je hoofd omhoog komt zegt wat een indruk hij maakte. Prachtig!
Ik heb de discussie gezien op Vinous. Het was vooral Dauvissat die er last van had met jaargangen 03, 04 en 05. Ik heb een paar flessen premox 05 gehad. Een mail gestuurd naar het domein en nieuwe flessen retour gekregen (wel huidige jaargang maar dat is prima).
Ah, dat is wel een andere reactie dan wat ik kreeg van een 3-tal Bx châteaux toen ik hun mailde dat nogal wat flessen uit 1 kist gekurkt waren. In 2 gevallen geen enkele reactie, de derde beloofde een mooie degustatie als ik eens langs kwam op het kasteel.
Ben er nog niet geraakt...
(15-04-2020 09:28 AM)wvd schreef: [ -> ] (14-04-2020 05:02 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:47 PM)wvd schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:26 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooi om alle postings in dit draadje door te lopen. Wat mij betreft: "JA" de Petit Chablis van Dauvissat (en Raveneau) zijn schrikbarend veel beter dan van andere producenten en slaan veel 1e Crus en Grand Crus van anderen in blind proeverijen van tafel. Sowieso zijn deze 2 domeinen een klasse apart in Chablis als je naar de laatste 40 jaar kijkt. Raveneau de meeste jaren altijd nog net iets beter dan Dauvissat maar in jaargang 2017 en 2018 is Dauvissat beter. We gaan zien of dit blijvend is. Overigens is William Fèvre na het doorvoeren van de stijlverandering naast deze 2 grootheden gekomen en dat is erg knap. Probeer wat van zijn 2018's te kopen. Grotere Chablis voor dat geld ga je niet vinden.
Raveneau en Dauvissat onderscheiden zich pas echt van alle anderen als je ze met serieuze leeftijd drinkt. Pas dan besef je waar Chablis groot in kan zijn en waarom Raveneau en Dauvissat zo veel groter zijn dan alle andere producenten.
Afgelopen december bezocht ik wat Duitse wijnvrienden in Düsseldorf en deden we een "Best Bottle" avond in een wijnbar. Iedereen bracht volledig blind wat flessen mee uit een ieder zijn privekelder en het kan niet meer stuk.
Bij 1 van mijn blinde flessen wit zagen ze dat het een halfje was. Dat zorgt er normaal voor dat de evolutie van de wijn sneller gaat. Vanaf het moment dat de neuzen aan de glazen zaten werd het compleet stil aan tafel. Men keek elkaar aan zonder iets te zeggen en rook opnieuw. Zo mooi als een wijn de hele tafel stil krijgt. Gerijpte Bourgogne, dat was iedereen wel duidelijk maar wat en welke leeftijd? geen idee. Het was groots en uiteindelijk werd het van de 18 wijnen ook unaniem wine of the night. Mede gezien het halfje schatte men 10-15 jaar oud. 1 persoon dacht Chablis, de rest ging voor een Chevalier Montrachet of Batard Montrachet (ook omdat Chablis niet dit niveau van perfectie of close to perfection kan halen......dacht men... )
Bij demasqué viel men van de stoel.....
Onbetaalbare wijnmomenten en geweldig om andere wijnfreaks dit te mogen laten ervaren.
En zeggen dat ze bij Raveneau zelf zouden vinden dat je hun wijn best opdrinkt binnen de 7 à 8 jaar... Maar dat hoor je veel in Bourgogne, vind dat nogal raar.
Wat me helemaal over de streep trok toen ik begon met het domein dat wij importeren was een Fourchaume 1989, nog gemaakt door "grand-père". Dat was ook een sublieme wijn!
Op Vinous was een tijd geleden een ganse discussie over de (zeer) grote hoeveelheid premox flessen bij beide domeinen (vooral Raveneau dacht ik) van wijnen van begin deze eeuw. Heb jij daar klachten over?
Zelfs droge witte wijn kan inderdaad soms onwaarschijnlijk goed ouderen. Ik werkte ooit nog op een stand op Vinitaly en kreeg daar, samen met een paar anderen, ook een glas lichtjes gelige wijn onder de neus. Heerlijk mineralig, vet in de mond, ellenlange afdronk. Dat was eind jaren '90 en ons werd gevraagd naar druif en jaartal. Ik schatte flink door en dacht aan een Chardonnay van 15 jaar oud. Maar het was een Pinot Bianco van.... 1947!!
Dat zijn de mooiste momenten in je wijnleven. Het feit dat die oude Pinot Bianco van 47 nu weer in je hoofd omhoog komt zegt wat een indruk hij maakte. Prachtig!
Ik heb de discussie gezien op Vinous. Het was vooral Dauvissat die er last van had met jaargangen 03, 04 en 05. Ik heb een paar flessen premox 05 gehad. Een mail gestuurd naar het domein en nieuwe flessen retour gekregen (wel huidige jaargang maar dat is prima).
Ah, dat is wel een andere reactie dan wat ik kreeg van een 3-tal Bx châteaux toen ik hun mailde dat nogal wat flessen uit 1 kist gekurkt waren. In 2 gevallen geen enkele reactie, de derde beloofde een mooie degustatie als ik eens langs kwam op het kasteel.
Ben er nog niet geraakt...
Ik ben eigenlijk niet zo van het klagen in geval van kurk. Risico van het vak zeg ik altijd maar (gelukkig kom je het de laatste jaargangen bijna niet meer tegen). Ik koop jaarlijks zo'n 120 flessen Dauvissat. Om die reden mag ik van iedere cuvee ook 3 magnums kopen. 2 Magnums Clos 2005 waren volledig premox en dat vond ik toch wel de moeite om een mail te sturen wat ze heel sportief opnamen.
Over kurk gesproken.....heb wel wat heftige ervaringen gehad:
Petrus 2002, Pingus 2004, 2 x Leflaive Montrachet 2002, Een stuk of 5 flessen Lafleur, wat flessen Unico. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor aardig wat centjes de gootsteen in....
(15-04-2020 09:38 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (15-04-2020 09:28 AM)wvd schreef: [ -> ] (14-04-2020 05:02 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:47 PM)wvd schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:26 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooi om alle postings in dit draadje door te lopen. Wat mij betreft: "JA" de Petit Chablis van Dauvissat (en Raveneau) zijn schrikbarend veel beter dan van andere producenten en slaan veel 1e Crus en Grand Crus van anderen in blind proeverijen van tafel. Sowieso zijn deze 2 domeinen een klasse apart in Chablis als je naar de laatste 40 jaar kijkt. Raveneau de meeste jaren altijd nog net iets beter dan Dauvissat maar in jaargang 2017 en 2018 is Dauvissat beter. We gaan zien of dit blijvend is. Overigens is William Fèvre na het doorvoeren van de stijlverandering naast deze 2 grootheden gekomen en dat is erg knap. Probeer wat van zijn 2018's te kopen. Grotere Chablis voor dat geld ga je niet vinden.
Raveneau en Dauvissat onderscheiden zich pas echt van alle anderen als je ze met serieuze leeftijd drinkt. Pas dan besef je waar Chablis groot in kan zijn en waarom Raveneau en Dauvissat zo veel groter zijn dan alle andere producenten.
Afgelopen december bezocht ik wat Duitse wijnvrienden in Düsseldorf en deden we een "Best Bottle" avond in een wijnbar. Iedereen bracht volledig blind wat flessen mee uit een ieder zijn privekelder en het kan niet meer stuk.
Bij 1 van mijn blinde flessen wit zagen ze dat het een halfje was. Dat zorgt er normaal voor dat de evolutie van de wijn sneller gaat. Vanaf het moment dat de neuzen aan de glazen zaten werd het compleet stil aan tafel. Men keek elkaar aan zonder iets te zeggen en rook opnieuw. Zo mooi als een wijn de hele tafel stil krijgt. Gerijpte Bourgogne, dat was iedereen wel duidelijk maar wat en welke leeftijd? geen idee. Het was groots en uiteindelijk werd het van de 18 wijnen ook unaniem wine of the night. Mede gezien het halfje schatte men 10-15 jaar oud. 1 persoon dacht Chablis, de rest ging voor een Chevalier Montrachet of Batard Montrachet (ook omdat Chablis niet dit niveau van perfectie of close to perfection kan halen......dacht men... )
Bij demasqué viel men van de stoel.....
Onbetaalbare wijnmomenten en geweldig om andere wijnfreaks dit te mogen laten ervaren.
En zeggen dat ze bij Raveneau zelf zouden vinden dat je hun wijn best opdrinkt binnen de 7 à 8 jaar... Maar dat hoor je veel in Bourgogne, vind dat nogal raar.
Wat me helemaal over de streep trok toen ik begon met het domein dat wij importeren was een Fourchaume 1989, nog gemaakt door "grand-père". Dat was ook een sublieme wijn!
Op Vinous was een tijd geleden een ganse discussie over de (zeer) grote hoeveelheid premox flessen bij beide domeinen (vooral Raveneau dacht ik) van wijnen van begin deze eeuw. Heb jij daar klachten over?
Zelfs droge witte wijn kan inderdaad soms onwaarschijnlijk goed ouderen. Ik werkte ooit nog op een stand op Vinitaly en kreeg daar, samen met een paar anderen, ook een glas lichtjes gelige wijn onder de neus. Heerlijk mineralig, vet in de mond, ellenlange afdronk. Dat was eind jaren '90 en ons werd gevraagd naar druif en jaartal. Ik schatte flink door en dacht aan een Chardonnay van 15 jaar oud. Maar het was een Pinot Bianco van.... 1947!!
Dat zijn de mooiste momenten in je wijnleven. Het feit dat die oude Pinot Bianco van 47 nu weer in je hoofd omhoog komt zegt wat een indruk hij maakte. Prachtig!
Ik heb de discussie gezien op Vinous. Het was vooral Dauvissat die er last van had met jaargangen 03, 04 en 05. Ik heb een paar flessen premox 05 gehad. Een mail gestuurd naar het domein en nieuwe flessen retour gekregen (wel huidige jaargang maar dat is prima).
Ah, dat is wel een andere reactie dan wat ik kreeg van een 3-tal Bx châteaux toen ik hun mailde dat nogal wat flessen uit 1 kist gekurkt waren. In 2 gevallen geen enkele reactie, de derde beloofde een mooie degustatie als ik eens langs kwam op het kasteel.
Ben er nog niet geraakt...
Ik ben eigenlijk niet zo van het klagen in geval van kurk. Risico van het vak zeg ik altijd maar (gelukkig kom je het de laatste jaargangen bijna niet meer tegen). Ik koop jaarlijks zo'n 120 flessen Dauvissat. Om die reden mag ik van iedere cuvee ook 3 magnums kopen. 2 Magnums Clos 2005 waren volledig premox en dat vond ik toch wel de moeite om een mail te sturen wat ze heel sportief opnamen.
Over kurk gesproken.....heb wel wat heftige ervaringen gehad:
Petrus 2002, Pingus 2004, 2 x Leflaive Montrachet 2002, Een stuk of 5 flessen Lafleur, wat flessen Unico. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor aardig wat centjes de gootsteen in....
Eén accidenteel flesje, OK (eigenlijk niet!), maar als je in 1 kist 4 gekurkte flessen hebt terwijl er zoiets bestaat als Diam? Dat vind ik geen risico van het vak maar je m'en fou-tisme van de producent. Al jaren mijn strijd: niemand accepteert dat hij om het even wat koopt wat na aankoop waardeloos blijkt, maar bij wijn zou je dat wel moeten aanvaarden? Als jij je nieuwe auto gaat afhalen en hij rijdt niet, dan denk je toch ook niet: "jammer, ik koop dan wel een andere"? Of je koopt een steak bij de slager, komt thuis en hij blijkt rot? Benieuwd hoe snel je terug in de winkel zal staan ipv een eitje te bakken....
Ik weet van vele producenten hoeveel moeite ze doen om hun wijn onder de best mogelijke omstandigheden te bottelen. Goedkopere wijnen kunnen bvb afgesloten worden met schroefdop of zoiets, Diam (en andere) zijn perfect en goedkoper dan natuurkurk en voor de sjieke wijnen is er nu Trescases en andere geteste kurken. Die laatste zijn erg duur, maar op een fles van € 100 + kan dat geen probleem zijn.
(15-04-2020 10:01 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-04-2020 09:38 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (15-04-2020 09:28 AM)wvd schreef: [ -> ] (14-04-2020 05:02 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:47 PM)wvd schreef: [ -> ] (14-04-2020 04:26 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooi om alle postings in dit draadje door te lopen. Wat mij betreft: "JA" de Petit Chablis van Dauvissat (en Raveneau) zijn schrikbarend veel beter dan van andere producenten en slaan veel 1e Crus en Grand Crus van anderen in blind proeverijen van tafel. Sowieso zijn deze 2 domeinen een klasse apart in Chablis als je naar de laatste 40 jaar kijkt. Raveneau de meeste jaren altijd nog net iets beter dan Dauvissat maar in jaargang 2017 en 2018 is Dauvissat beter. We gaan zien of dit blijvend is. Overigens is William Fèvre na het doorvoeren van de stijlverandering naast deze 2 grootheden gekomen en dat is erg knap. Probeer wat van zijn 2018's te kopen. Grotere Chablis voor dat geld ga je niet vinden.
Raveneau en Dauvissat onderscheiden zich pas echt van alle anderen als je ze met serieuze leeftijd drinkt. Pas dan besef je waar Chablis groot in kan zijn en waarom Raveneau en Dauvissat zo veel groter zijn dan alle andere producenten.
Afgelopen december bezocht ik wat Duitse wijnvrienden in Düsseldorf en deden we een "Best Bottle" avond in een wijnbar. Iedereen bracht volledig blind wat flessen mee uit een ieder zijn privekelder en het kan niet meer stuk.
Bij 1 van mijn blinde flessen wit zagen ze dat het een halfje was. Dat zorgt er normaal voor dat de evolutie van de wijn sneller gaat. Vanaf het moment dat de neuzen aan de glazen zaten werd het compleet stil aan tafel. Men keek elkaar aan zonder iets te zeggen en rook opnieuw. Zo mooi als een wijn de hele tafel stil krijgt. Gerijpte Bourgogne, dat was iedereen wel duidelijk maar wat en welke leeftijd? geen idee. Het was groots en uiteindelijk werd het van de 18 wijnen ook unaniem wine of the night. Mede gezien het halfje schatte men 10-15 jaar oud. 1 persoon dacht Chablis, de rest ging voor een Chevalier Montrachet of Batard Montrachet (ook omdat Chablis niet dit niveau van perfectie of close to perfection kan halen......dacht men... )
Bij demasqué viel men van de stoel.....
Onbetaalbare wijnmomenten en geweldig om andere wijnfreaks dit te mogen laten ervaren.
En zeggen dat ze bij Raveneau zelf zouden vinden dat je hun wijn best opdrinkt binnen de 7 à 8 jaar... Maar dat hoor je veel in Bourgogne, vind dat nogal raar.
Wat me helemaal over de streep trok toen ik begon met het domein dat wij importeren was een Fourchaume 1989, nog gemaakt door "grand-père". Dat was ook een sublieme wijn!
Op Vinous was een tijd geleden een ganse discussie over de (zeer) grote hoeveelheid premox flessen bij beide domeinen (vooral Raveneau dacht ik) van wijnen van begin deze eeuw. Heb jij daar klachten over?
Zelfs droge witte wijn kan inderdaad soms onwaarschijnlijk goed ouderen. Ik werkte ooit nog op een stand op Vinitaly en kreeg daar, samen met een paar anderen, ook een glas lichtjes gelige wijn onder de neus. Heerlijk mineralig, vet in de mond, ellenlange afdronk. Dat was eind jaren '90 en ons werd gevraagd naar druif en jaartal. Ik schatte flink door en dacht aan een Chardonnay van 15 jaar oud. Maar het was een Pinot Bianco van.... 1947!!
Dat zijn de mooiste momenten in je wijnleven. Het feit dat die oude Pinot Bianco van 47 nu weer in je hoofd omhoog komt zegt wat een indruk hij maakte. Prachtig!
Ik heb de discussie gezien op Vinous. Het was vooral Dauvissat die er last van had met jaargangen 03, 04 en 05. Ik heb een paar flessen premox 05 gehad. Een mail gestuurd naar het domein en nieuwe flessen retour gekregen (wel huidige jaargang maar dat is prima).
Ah, dat is wel een andere reactie dan wat ik kreeg van een 3-tal Bx châteaux toen ik hun mailde dat nogal wat flessen uit 1 kist gekurkt waren. In 2 gevallen geen enkele reactie, de derde beloofde een mooie degustatie als ik eens langs kwam op het kasteel.
Ben er nog niet geraakt...
Ik ben eigenlijk niet zo van het klagen in geval van kurk. Risico van het vak zeg ik altijd maar (gelukkig kom je het de laatste jaargangen bijna niet meer tegen). Ik koop jaarlijks zo'n 120 flessen Dauvissat. Om die reden mag ik van iedere cuvee ook 3 magnums kopen. 2 Magnums Clos 2005 waren volledig premox en dat vond ik toch wel de moeite om een mail te sturen wat ze heel sportief opnamen.
Over kurk gesproken.....heb wel wat heftige ervaringen gehad:
Petrus 2002, Pingus 2004, 2 x Leflaive Montrachet 2002, Een stuk of 5 flessen Lafleur, wat flessen Unico. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor aardig wat centjes de gootsteen in....
Eén accidenteel flesje, OK (eigenlijk niet!), maar als je in 1 kist 4 gekurkte flessen hebt terwijl er zoiets bestaat als Diam? Dat vind ik geen risico van het vak maar je m'en fou-tisme van de producent. Al jaren mijn strijd: niemand accepteert dat hij om het even wat koopt wat na aankoop waardeloos blijkt, maar bij wijn zou je dat wel moeten aanvaarden? Als jij je nieuwe auto gaat afhalen en hij rijdt niet, dan denk je toch ook niet: "jammer, ik koop dan wel een andere"? Of je koopt een steak bij de slager, komt thuis en hij blijkt rot? Benieuwd hoe snel je terug in de winkel zal staan ipv een eitje te bakken....
Ik weet van vele producenten hoeveel moeite ze doen om hun wijn onder de best mogelijke omstandigheden te bottelen. Goedkopere wijnen kunnen bvb afgesloten worden met schroefdop of zoiets, Diam (en andere) zijn perfect en goedkoper dan natuurkurk en voor de sjieke wijnen is er nu Trescases en andere geteste kurken. Die laatste zijn erg duur, maar op een fles van € 100 + kan dat geen probleem zijn.
ik snap wat je zegt en kan me voorstellen dat anderen er anders over denken dan ik. Ik vind dan ook dat jouw vergelijkingen mank gaan. Als ik een auto koop en ik weet dat de kans bestaat dat hij niet start dan moet ik niet zeiken als ie niet start. Risico van het vak. Net zoals bij het stuk vlees van de slager. Dan pas trek je een eerlijk vergelijk want je weet bij de aanschaf van een fles wijn met natuurkurk dat de kans bestaat dat hij gekurkt is of überhaupt een flesfout kan hebben wat niets met de kurk te maken heeft. Risico van het vak.
Wil je dat risico niet lopen dan moet je wijnen kopen met schroefdop of plastic of diam of wat dan ook. Al kan de wijn dan nog steeds een afwijking hebben.
Wat dat betreft accepteer ik het risico en hoop ik dat de natuurkurk zo lang mogelijk blijft bestaan. Ik zal nooit een wijn kopen met schroefdop of andere afsluiting dan natuurkurk. Ik besef dat het 100% emotie is en niets meer dan dat maar de emotionele fase waarbij je een fles ontdoet van zijn kurk en met spanning ruikt of hij ok is speelt voor mij ook een voorname rol bij de "beleving" van wijn.
Mensen met geld,het doet wat.
Ik ben al teleurgesteld dat er een CdR kurk heeft.
(15-04-2020 03:19 PM)Jef schreef: [ -> ]Mensen met geld,het doet wat.
Ik ben al teleurgesteld dat er een CdR kurk heeft.
Zoals ik al aangaf kan ik me goed voorstellen dat anderen er anders over denken. Toen ik 20 jaar terug geen geld had om een fles te kopen duurder dan 10 euro dacht ik er net zo over. Het heeft dus niets met geld te maken. Jammer dat je een hele groep mensen veroordeeld en over 1 kam scheert. Vrij respectloos en kortzichtig.
Daar gaat het niet over.
Ik heb al alles van groot gedronken.
Maar de essentie blijft bij mij dat elke fles met stop zonde is.
(15-04-2020 05:23 PM)Jef schreef: [ -> ]Daar gaat het niet over.
Ik heb al alles van groot gedronken.
Maar de essentie blijft bij mij dat elke fles met stop zonde is.
Dat is je goed recht. Veroordeel anderen niet om hun mening als deze afwijkt van de jouwe.
Ik respecteer uw mening,maar ik denk dat u het ook zonde vindt dat een wijn van 100,200 of 20 euro zonde is dat het kurk heeft.
(15-04-2020 05:34 PM)Jef schreef: [ -> ]Ik respecteer uw mening,maar ik denk dat u het ook zonde vindt dat een wijn van 100,200 of 20 euro zonde is dat het kurk heeft.
Zonde is het zeker maar ik zal er geen seconde verdriet of irritatie om hebben. Kan gebeuren. Snel een andere fles openen en genieten.
@ Vinoco: Wat vind je fout aan Diam?
Dat geeft toch dezelfde "plop" en (bijna) zelfde uitzicht en het IS ook kurk tenslotte. Ik ben integendeel erg blij als ik een Diam zie en voor de bio-puristen is er nu zelfs de nieuwe Diam-bio. Vele top producenten (ben even de namen kwijt, maar er zitten zelfs enkele geklasseerde Bx bij) zijn aan het overschakelen.
Wat doe jij als een klant een fles terugbrengt wegens kurk?
(16-04-2020 09:56 AM)wvd schreef: [ -> ]@ Vinoco: Wat vind je fout aan Diam?
Dat geeft toch dezelfde "plop" en (bijna) zelfde uitzicht en het IS ook kurk tenslotte. Ik ben integendeel erg blij als ik een Diam zie en voor de bio-puristen is er nu zelfs de nieuwe Diam-bio. Vele top producenten (ben even de namen kwijt, maar er zitten zelfs enkele geklasseerde Bx bij) zijn aan het overschakelen.
Wat doe jij als een klant een fles terugbrengt wegens kurk?
Goedemorgen Werner,
Diam lijkt een prima alternatief. Aangezien ik weinig hele jonge wijnen drink kan ik nog niet zeggen of er smaakverschil waarneembaar is bij wijnen onder Diam. Daar zijn namelijk discussies over. Als na verloop van tijd blijkt dat Diam geen invloed heeft op de wijn dan is dat zeer zeker geweldig. Ik heb inmiddels aardig wat flessen in de kelder onder Diam dus de toekomst zal het zeggen. Volgens mij gebruiken Leflaive en Comtes Lafon inmiddels Diam en beide koop ik graag.
In de afgelopen 1,5 jaar heb ik 2 keer een melding gehad van kurk. Beide keren betrof het een restaurant (1 ster en 3 sterren). Het waren flessen van 20 en 35 euro waarbij ik van beide flessen in mijn prive kelder nog wat had liggen en dus heb ik de flessen vervangen.
Mijn standaard policy is dat bij een fles kurk het pech is en ik de fles niet vervang. Mijn ervaring leert dat het alleen horeca is die het meldt en minder dan 5% van mijn klanten is horeca.
Chablis 2012
in de neus lichte tertiaire toets, verrassende mollige aanzet van kweepeer en amandel (duidelijk een rijp jaar), naar midden en einde toe komt de saliniteit opzetten met wat anijs in de afdronk. Correcte lengte. Maar voor zo'n pedigree had ik net iéts meer verwacht...