(13-03-2021 10:50 PM)Fre schreef: [ -> ]Savigny les Beaune Les Petits Picotins 2015
Savigny, wie koopt nu ‘cheap ass’ Savigny, nietwaar?
Deze wijn koste me dus de helft van pakweg een Fournier bij de wijnhandel.
Maar daar gaat t nu niet over. Wel over t wijnjaar. Dit is een van mijn eerste 2015’s. In de beginjaren vond ik ze soms té. Té veel fruit en soms iets te rond. Maar je kon toen niet ontkennen dat alle elementen aanwezig waren om het later te maken. Daarom heb ik me bijna letterlijk gestort op dit jaar.
Na ontkurken is er nog wat reductie maar gelukkig gaat dit weg na walsen. Daarna een heerlijke framboosjes geur. Koel maar enorm aromatisch. In de mond valt de materie op. Wat een lengte voor een savigny, gouleyant, puur op t rode fruit. Geen alcohol, kersen of kruidigheid. Dat ik hier geen doosje van heb, is een doodzonde. Ja, het verhaal te durven afwijken van de platgetreden paden, is een terecht verwijt. Maar dan mis je... dit. Poeplekkere pinot aan minder dan 20 euro. Waar vind je tegenwoordig nog?
Vandaag ook Les Petits Picotins 2015 opengetrokken. In de neus wat evolutie, met initieel wat bloedappelsien, en wat aardse aroma’s, maar naarmate hij openstaat evolueert dit naar dennenbos, nootmuskaat. Intrigerende neus.
In de mond komt hij minder geëvolueerd over dan in de mond, met inderdaad een opvallende materie, zoals Fre ook zei. In het begin was dit een fruitbom, maar dat vertaalt zich nu naar een zeer evenwichtige wijn, met redelijk wat volume. En ja, inderdaad, de afdronk is opvallend lang. Levendige zuurtjes ook, die deze wijn een heel mooie spanning geven.
Ongelooflijk he toch, de prijs-kwaliteit bij Domaine Jacob!
Les Valozières Aloxe Corton 1er Cru 2014
Dennenbos, fijne kruiden, donkere kers,... er gaat veel om in de neus. Toch redelijk wat evolutie. Net op zijn plooi zou je denken. En inderdaad ook in de mond een zeer harmonieuze wijn. Mooi gelaagd ook. Dit gaat niet beter worden denk ik. Wat toch redelijk vroeg is voor een 1er cru 2014. Ik heb de indruk dat je bij Jacob de wijnen vooral in zijn jeugd moet drinken.
Savigny Les Beaune - Petits Picotins 2016
Bij aanvang toch serieuze twijfel over deze wijn: weinig neus, de mond geeft redelijk weinig.
Een uurtje later toch een anders verhaal, de wijn komt open, geeft meer diepte en lengte. Puur en koel frambozenfruit, zo van die vers geplukte met een heerlijk zuurtje. Ik heb al veel Petits Picotins gedronken van Jacob, maar na 6 jaar zijn er weinig jaargangen die dit gaven. Dan weet je t wel. 2016 is een groot bewaarjaar[/b].
(14-11-2021 11:13 PM)Fre schreef: [ -> ]Les Valozières Aloxe Corton 1er Cru 2014
Dennenbos, fijne kruiden, donkere kers,... er gaat veel om in de neus. Toch redelijk wat evolutie. Net op zijn plooi zou je denken. En inderdaad ook in de mond een zeer harmonieuze wijn. Mooi gelaagd ook. Dit gaat niet beter worden denk ik. Wat toch redelijk vroeg is voor een 1er cru 2014. Ik heb de indruk dat je bij Jacob de wijnen vooral in zijn jeugd moet drinken.
Het ene jaar is het andere niet. Ik dronk gisteren de 2015. Ging vlot binnen want de fles was in no time leeg
Hier absoluut nog geen evolutie. Integendeel, had tijd nodig om open te komen. Rijpe aardbeien, wat zoethout en toch al een zekere gelaagdheid. In de mond redelijke smooth maar nog steeds 'Bourgondisch'. Erg van genoten...
Nu in het glas: Savigny Les Beaune - Petits Picotins 2015
De neus is verleidelijk, met fluwelig rijp rood fruit, aardse toetsen, nat herfstbos, pútje! Lang geleden dat ik zo een typische (klassieke) Bourgogne neus rook.
De mond is behoorlijk vol, zuurtjes zitten goed, mooi evenwicht, wat animaal, knappe en idd verbazend lange afdronk (bos!)
Een herfstige wijn die perfect op dronk is, meer nog, zal niet meer verbeteren, wie m liggen heeft (Jef?) zou ik aanraden m snel te openen.
De Savigny van Jacob is zo’n wijn die je beter in zijn jeugd drinkt, op z’n krokant fruit. Het feit dat ie nog recht staat, na 9 jaar, is echt wel door het jaar hier denk ik.
Yep,heb eentje liggen.
Doe hem met Peter open als hij terug is van Gran Canaria.
(10-11-2024 11:03 AM)Jef schreef: [ -> ]Yep,heb eentje liggen.
Doe hem met Peter open als hij terug is van Gran Canaria.
Kijk, dit is voor mij waar een forum als dit zijn nut bewijst!
(09-11-2024 07:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nu in het glas: Savigny Les Beaune - Petits Picotins 2015
De neus is verleidelijk, met fluwelig rijp rood fruit, aardse toetsen, nat herfstbos, pútje! Lang geleden dat ik zo een typische (klassieke) Bourgogne neus rook.
De mond is behoorlijk vol, zuurtjes zitten goed, mooi evenwicht, wat animaal, knappe en idd verbazend lange afdronk (bos!)
Een herfstige wijn die perfect op dronk is, meer nog, zal niet meer verbeteren, wie m liggen heeft (Jef?) zou ik aanraden m snel te openen.
Rest vd fles met mijn pa
“T is ne goeien”
Wijn is níks geoxideerd, heel zacht en sappig.
(10-11-2024 02:38 PM)vinejo schreef: [ -> ] (09-11-2024 07:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nu in het glas: Savigny Les Beaune - Petits Picotins 2015
De neus is verleidelijk, met fluwelig rijp rood fruit, aardse toetsen, nat herfstbos, pútje! Lang geleden dat ik zo een typische (klassieke) Bourgogne neus rook.
De mond is behoorlijk vol, zuurtjes zitten goed, mooi evenwicht, wat animaal, knappe en idd verbazend lange afdronk (bos!)
Een herfstige wijn die perfect op dronk is, meer nog, zal niet meer verbeteren, wie m liggen heeft (Jef?) zou ik aanraden m snel te openen.
Rest vd fles met mijn pa
“T is ne goeien”
Wijn is níks geoxideerd, heel zacht en sappig.
“Dienen achtersmaak is toch heel goed ze”
nailded it Daddy-O
(10-11-2024 02:57 PM)vinejo schreef: [ -> ] (10-11-2024 02:38 PM)vinejo schreef: [ -> ] (09-11-2024 07:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nu in het glas: Savigny Les Beaune - Petits Picotins 2015
De neus is verleidelijk, met fluwelig rijp rood fruit, aardse toetsen, nat herfstbos, pútje! Lang geleden dat ik zo een typische (klassieke) Bourgogne neus rook.
De mond is behoorlijk vol, zuurtjes zitten goed, mooi evenwicht, wat animaal, knappe en idd verbazend lange afdronk (bos!)
Een herfstige wijn die perfect op dronk is, meer nog, zal niet meer verbeteren, wie m liggen heeft (Jef?) zou ik aanraden m snel te openen.
Rest vd fles met mijn pa
“T is ne goeien”
Wijn is níks geoxideerd, heel zacht en sappig.
“Dienen achtersmaak is toch heel goed ze”
nailded it Daddy-O