Bonnes Mares 2007
Voor het eerst dronk ik een Bonne Mares...
Over de oorsprong van de naam Bonnes Mares is geen consensus maar de meeste bronnen vermoeden dat hij afkomstig is van "Bonnes Mères", kloosterzustertjes van de Cisterziënzers.
Drouhin Laroze bezit 11,5 ha in de Cote de Nuits, tussen Gevrey Chambertin en Vougeot. Bijna de helft van hun wijngaarden zijn grand cru.
Zo ook deze wijn dus.
Ik dronk hem samen met enkele geestverwanten maar nam geen notities.
Ik herinner me vooral het instante en constante gevoel van kwaliteit, van bij de eerste snuif tot de laatste slok.
Herfst en bos, een gerookte toets, rood fruit. Een complex aroma dat je neus vastzet in het glas. Als je dan toch je eerste slok neemt ben je niet ontgoocheld. Integendeel, ook het inslikken van deze wijn is moeilijk. Geconcentreerd maar allesbehalve zwaar, evenwicht, sap, lengte.
Genieten kortom.
Het doet ons besluiten dat we meer van deze wijnen willen drinken. Jammer genoeg is de halve wijnwereld van hetzelfde gedacht...
92/100
Vooral het ultieme evenwicht tussen volume, diepgang, zuudrempel. Finesse in al z'n volheid. Dit type PN wijnen kunnen ze enkel in Bourgogne maken, met deze mineraliteit en terroir-eigenschappen. En dat we er slechts een paar uurkes vanaf wonen (ik schreef bijna karaf) ...hemels !!
'k Verlang al naar een even sublieme Corton
Goed huis, he. Ik wil niet moeilijk doen, maar 'k ga het toch doen. Ik geloof dat je al 's eerder een Bonnes Mares proefde, en ik was er bij, en Dr ook
. Ik heb 1 flesje van een andere grand cru van dit huis liggen. En proefde hem al eens voor..
En waar staat die TN? Of zit die tussen de pak papieren met wijnnota s die nooit het internet haalden...
@Matten, 'k had ook al dat gedacht, op de West Vlaamse niet ?
Yep. Domaine Jaffelin, Bonnes Mares 1978.
(11-12-2011 08:06 PM)Matten schreef: [ -> ]Yep. Domaine Jaffelin, Bonnes Mares 1978.
Was beetje oud beestje,...maar viel nog goed te pruimen...
Pruimen? Yep, zitten ook in de Barville Châteauneuf!
Morey-Saint-Denis 2008
Om met de deur in huis te vallen: "Brol in het kwadraat!"
Typische kleur voor Pinot Noir, niet al te veel evolutie. Weinig aroma's in de neus, zowel vlak na openen als na wat karaf. Wat zure kersen, in de verte iets aards,... in de mond zure krieken en... dan was het zoeken om niet veel te vinden. Licht droogtrekkend gevoel, zurig, schraal en dun. Dit is nog het best te vergelijken met een "verschraalde" oude kriek die te lang in het glas stond op een zomers terras.
Gekocht bij: Colruyt Klassewijen (ca. 20 euro / kelderrest)
Ik heb het stilaan gehad met de "the Burghounds". Ja, ik ga hier tegen vele schenen schoppen, ik zal het wetenschappelijk of statistisch wellicht niet kunnen staven,... maar dit is voor mij bij uitstek de meest over het paard getilde wijnregio voor rode wijnen ter wereld. Krijg je ergens anders op deze planeet zo weinig waar voor je geld als hier? Wat mij betreft wel. Uit geen enkele wijnregio ter wereld dronk ik al zoveel ronduit slechte en schrale "dure" wijnen.
Ik weet dat het heel kort door de bocht is, en ik dronk ook al wel eens een lekkere Pinot Noir uit Bourgondië maar prijs/kwaliteit kon mij dit nooit of te nooit bekoren. Ik vermoed dat de "wetenschap" een wijn uit één of andere al dan niet mythische Bourgondische "Côte" in het glas te hebben de geest van menig wijnliefhebber op dit vlak weet te vertroebelen.
Mensen ga voor Gamay, Spätburgunder, Nebbiolo, Nerello Mascalese, Pinot Noir uit Oostenrijk of voor Blaufränkisch/ Kékfrankos,... maar maak een boog rond de veel te dure en vaak matige Pinot Noirs uit Bourgogne.
Ha de PN, ook hier een haat-liefde verhouding, over het algemeen vermijd ik deze druif maar als ie goed is dan is ie hemels.
(26-01-2014 02:38 PM)Innesto schreef: [ -> ]Morey-Saint-Denis 2008
Om met de deur in huis te vallen: "Brol in het kwadraat!"
Typische kleur voor Pinot Noir, niet al te veel evolutie. Weinig aroma's in de neus, zowel vlak na openen als na wat karaf. Wat zure kersen, in de verte iets aards,... in de mond zure krieken en... dan was het zoeken om niet veel te vinden. Licht droogtrekkend gevoel, zurig, schraal en dun. Dit is nog het best te vergelijken met een "verschraalde" oude kriek die te lang in het glas stond op een zomers terras.
Gekocht bij: Colruyt Klassewijen (ca. 20 euro / kelderrest)
Ik heb het stilaan gehad met de "the Burghounds". Ja, ik ga hier tegen vele schenen schoppen, ik zal het wetenschappelijk of statistisch wellicht niet kunnen staven,... maar dit is voor mij bij uitstek de meest over het paard getilde wijnregio voor rode wijnen ter wereld. Krijg je ergens anders op deze planeet zo weinig waar voor je geld als hier? Wat mij betreft wel. Uit geen enkele wijnregio ter wereld dronk ik al zoveel ronduit slechte en schrale "dure" wijnen.
Ik weet dat het heel kort door de bocht is, en ik dronk ook al wel eens een lekkere Pinot Noir uit Bourgondië maar prijs/kwaliteit kon mij dit nooit of te nooit bekoren. Ik vermoed dat de "wetenschap" een wijn uit één of andere al dan niet mythische Bourgondische "Côte" in het glas te hebben de geest van menig wijnliefhebber op dit vlak weet te vertroebelen.
Mensen ga voor Gamay, Spätburgunder, Nebbiolo, Nerello Mascalese, Pinot Noir uit Oostenrijk of voor Blaufränkisch/ Kékfrankos,... maar maak een boog rond de veel te dure en vaak matige Pinot Noirs uit Bourgogne.
Tegen mijn schenen schop je zeker niet. Ik heb al prachtige bourgognes gedronken (maar die kan ikzelf niet betalen) en wat ik wel kan betalen heeft me al vele keren ontgoocheld.
Ik heb ook goede ervaringen met PN en Blaufränkisch uit Oostenrijk en PN uit de Elzas (de betere jaargangen voor rood).
(26-01-2014 02:38 PM)Innesto schreef: [ -> ]Morey-Saint-Denis 2008
Om met de deur in huis te vallen: "Brol in het kwadraat!"
Typische kleur voor Pinot Noir, niet al te veel evolutie. Weinig aroma's in de neus, zowel vlak na openen als na wat karaf. Wat zure kersen, in de verte iets aards,... in de mond zure krieken en... dan was het zoeken om niet veel te vinden. Licht droogtrekkend gevoel, zurig, schraal en dun. Dit is nog het best te vergelijken met een "verschraalde" oude kriek die te lang in het glas stond op een zomers terras.
Gekocht bij: Colruyt Klassewijen (ca. 20 euro / kelderrest)
Ik heb het stilaan gehad met de "the Burghounds". Ja, ik ga hier tegen vele schenen schoppen, ik zal het wetenschappelijk of statistisch wellicht niet kunnen staven,... maar dit is voor mij bij uitstek de meest over het paard getilde wijnregio voor rode wijnen ter wereld. Krijg je ergens anders op deze planeet zo weinig waar voor je geld als hier? Wat mij betreft wel. Uit geen enkele wijnregio ter wereld dronk ik al zoveel ronduit slechte en schrale "dure" wijnen.
Ik weet dat het heel kort door de bocht is, en ik dronk ook al wel eens een lekkere Pinot Noir uit Bourgondië maar prijs/kwaliteit kon mij dit nooit of te nooit bekoren. Ik vermoed dat de "wetenschap" een wijn uit één of andere al dan niet mythische Bourgondische "Côte" in het glas te hebben de geest van menig wijnliefhebber op dit vlak weet te vertroebelen.
Mensen ga voor Gamay, Spätburgunder, Nebbiolo, Nerello Mascalese, Pinot Noir uit Oostenrijk of voor Blaufränkisch/ Kékfrankos,... maar maak een boog rond de veel te dure en vaak matige Pinot Noirs uit Bourgogne.
Wat ik al meer dan 30 jaar van de Bourgognes denk ( en zeg) :
" Als er één wijnstreek in Frankrijk is waar zoveel slechte wijnen worden gemaakt wat betreft prijs/kwaliteit, met als koplopers hun rode, dan moet je in de Bourgogne zijn".
Goede Bourgognes zijn eerder een uitzondering en dan vraagt men er meestal een prijs voor die ik niet wens te betalen.
Ik heb nog Bourgognes liggen maar hun aandeel is met de jaren van +/- 25% tot minder dan 5% gedaald.
Net dit weekend een ronduit heerlijke CDNuits Villages 2011 van Louis Boillot gedronken. Twaalf euro.
Op t domein, dat wel...
pas gelezen in perswijn:
Maurice Healy in zijn boek "Stay Me with Flagons": “Burgundy at its best overtops Claret at its best...You will only drink four or five bottles of truly first-class Burgundy in your whole life (and you will be lucky if you find so many....) But you can drink Claret of the highest class several times in a year…” De allermooiste Bourgogne is beter dan de allermooiste Bordeaux…Maar je drinkt misschien maar vier of vijf flessen van dit soort Bourgogne in je hele leven (als je er al zoveel kunt vinden…) Terwijl je heel mooie Bordeaux een paar keer per jaar kunt drinken…
Weinig fans precies van dit huis gezien de laatste post van 9 jaar geleden dateert. Ik bestelde een paar flesjes 2017 Gevrey-Chambertin “10 climats” bij Topwijnen. Ik was gecharmeerd door de note van Jasper Morris:
91 points
(Gevrey-Chambertin “10 climats”, Domaine Drouhin-Laroze, Red) 25% whole bunch vinification. Rich, dense purple, this has some class to the red and black fruit on the nose, good density across the palate, classical oak integration and a nice point of acidity at the back. Stylish, long finish, very well made. Tasted: December 2018.
Classic pinot: Weelderig rood fruit en rozen, het kreupelhout verwijst naar de vatlagering. Aanwezig maar in balans. Mooi parfum. De mond bevestigt het palet. Vrij krachtige wijn. Een mix van rood fruit, veenbes en granaatappel. Goede structuur en tamelijk zachte tannines met pittige zuurtjes. Beetje de signature van het jaartal. Geen krachtpatser maar een mooi samenspel tussen rijp fruit en toch die fraicheur. De volgende laat ik nog een paar jaar liggen.
Ik heb het volgende liggen van Drouhin Laroze:
Drouhin Laroze Bonnes Mares 2018
Drouhin Laroze Clos de Beze GC 2018
Drouhin Laroze Gevrey Chambertin 2018
Drouhin Laroze Gevrey Chambertin 1 Cru Lavaut 2018
Wanneer drinken Fre?
Nog lang wachten met 2018. Zeker de GC’s, minstens 10 jaar.
Drouhin-Laroze was een gevestigde naam in de jaren 60 - 70, maar daarna helemaal weggedeemsterd en ook totaal uit de belangstelling. Alle wijnen leken op elkaar, meer Drouhin-Laroze dan Bourgogne. De prijzen lagen laag voor het label, de verdeling ging via supermarkten.
De laatste jaren zou dat terug helemaal veranderd zijn, maar ik zie nog geen wijnen opduiken op degustaties in Bourgogne en lees er ook nog erg weinig over. Misschien dus inderdaad het moment om toe te slaan?
De Britse en Amerikaanse pers bleef langsgaan. Waarschijnlijk omwille van het indrukwekkende areaal, waaronder Musigny, Clos de Beze en Bonnes Mares.
De laatste jaren is het domein aan een opmars bezig. Caroline en Nicolas Drouhin hebben enkele jaren geleden het roer over genomen. De kwaliteit is er op vooruit gegaan. In 2018 en 2019 was Jasper Morris wel kritisch over de rijpheid van de druiven. Een beetje teveel kirsch en te weinig fraicheur. Ik heb op een enkele uitzondering die jaren links laten liggen. Geen idee hoe het domein in de meest recente jaren presteert.
(30-09-2023 06:39 PM)Fre schreef: [ -> ]De Britse en Amerikaanse pers bleef langsgaan. Waarschijnlijk omwille van het indrukwekkende areaal, waaronder Musigny, Clos de Beze en Bonnes Mares.
De laatste jaren is het domein aan een opmars bezig. Caroline en Nicolas Drouhin hebben enkele jaren geleden het roer over genomen. De kwaliteit is er op vooruit gegaan. In 2018 en 2019 was Jasper Morris wel kritisch over de rijpheid van de druiven. Een beetje teveel kirsch en te weinig fraicheur. Ik heb op een enkele uitzondering die jaren links laten liggen. Geen idee hoe het domein in de meest recente jaren presteert.
En niet te vergeten een mooi perceel in Clos Vougeot, Latricières- en Chapelle-Chambertin.
Misschien toch eens proberen ergens te proeven...
Een ander godvergeten domein met aardig wat wijngaarden in toplocaties is Domaine Henri Rebouseau. Ook een grote naam tot de jaren tachtig. Ik heb er nog mooie wijnen van 1982 en 1983 van gekocht, helaas liep er wat mis met de 1985 in primeur gekocht bij een bevriende handelaar.... die dan failliet ging, maar dat is een ander verhaal.
De erven De Surrel hebben nieuw (Amerikaans?) kapitaal aangetrokken en geïnvesteerd in top materiaal voor vinificatie en rijping. Blijkbaar heeft dat geholpen want de wijnen zouden de laatste jaren absoluut top zijn, helaas nog niet kunnen vaststellen.