Gelegen in Ladoix-Serrigny, in hetzelfde straatje als Domaine Jacob. In tegenstelling tot Jacob, die staat voor schitterende maar iets toegankelijkere (commerciëlere) wijnen maakt men hier oerdegelijke Bourgogne in de oude stijl, rustieker en daardoor ook wat moeilijker in zijn jeugd.
We dronken gisteren blind de Corton Les Hauts Mourottes van 2003. Deze jaargang doet bij menig wijnliefhebber een rood lichtje branden, maar de premier en grand crus hebben voor fantastische wijnen gezorgd. Op bezoek bij Forey dronken we vorig jaar al een schitterende en verrassend frisse Clos Vougeot 2003, en ook deze Corton blonk uit in finesse. Rijp rood fruit, mineraal, beginnend putje, fluwelig in de neus. Elegant en zacht in de mond, heel subtiel met enkel op het einde wat alcohol.
91
Gisteren met Gerten ons bezoek aan blues Peer vastgelegd en ondertussen een flesje Ravaut Cote de Nuits Villages 2009 uitgelebberd.
Heerlijke, fijne Bourgogne, met niks hout of putje (wel wat aardse toetsen) en een heel fris en evenwichtig mondgevoel.
Bourgogne kan - mits goede wijnbouwer- ook zó mooi zijn in de generieke appellaties..
Ravaut maakt idd goede, meestal redelijk stevige bourgognes. PS: CdN V is bij mijn weten wel village en geen generique niveau. Zou eigenlijk NSG moeten geweest zijn hadden de gemeentes onder Nuits vroeger deze appellation aangevraagd.
(11-07-2013 08:06 PM)gxm schreef: [ -> ]Ravaut maakt idd goede, meestal redelijk stevige bourgognes. PS: CdN V is bij mijn weten wel village en geen generique niveau. Zou eigenlijk NSG moeten geweest zijn hadden de gemeentes onder Nuits vroeger deze appellation aangevraagd.
Inderdaad, de term 'generiek' was fout gekozen... je haalt.ook de reden aan waarom ie zo goed was waarschijnlijk (en dat voor een euro of 12..)
Idd, Cote de Nuits Village is een gemeentelijke appellatie die in het noorden vd CdN Fixin en Brochon omvat en in het zuiden Corgoloin, Comblanchien & Premeaux-Prissey.
(11-07-2013 10:09 PM)nicksn schreef: [ -> ]Idd, Cote de Nuits Village is een gemeentelijke appellatie die in het noorden vd CdN Fixin en Brochon omvat en in het zuiden Corgoloin, Comblanchien & Premeaux-Prissey.
voor de aanvulling, Nick!
Ladoix Les Carrieres 2009
Gisteren na het optreden van Raf Walsschaert (aanrader) nog deze fles gekraakt.
Bij aanvang quasi geen neus, de mond was fijn maar ook nogal weinig smaak.
Na een uurtje kwam de wijn open, nog steeds geen bom maar wel subtiele aroma s van rood fruit, kruiden (nootmuskaat) en mineraliteit.
Vandaag de rest aan het proeven en deze wijn is werkelijk bijzonder elegant.
Heerlijk! 90
De schenker heeft vaak de neiging om iets op tafel te toveren waar op een of andere wijze een leuke link gelegd wordt (een berichtje op t Forum, een recente aankoop,...). Ook deze keer. We werden getrakteerd op een Ladoix Clos Royer. Jaargang 2009. Het net aangekochte maar nog niet geproefde kistje was hier de link.
Heerlijke verfijnde wijn. Materie, zuurtje,... Het zit allemaal heel erg mooi op z'n plaats. Love it! Opnieuw geen proefnotities maar ik herinner me een een klassieke Bourgogne, eentje van de oude stempel. And that's how we like it! Het Gravenhurst gezelschap op de achtergrond maken de tasting ervaring nog mooier.
(18-08-2015 06:44 PM)Fre schreef: [ -> ]De schenker heeft vaak de neiging om iets op tafel te toveren waar op een of andere wijze een leuke link gelegd wordt (een berichtje op t Forum, een recente aankoop,...). Ook deze keer. We werden getrakteerd op een Ladoix Clos Royer. Jaargang 2009. Het net aangekochte maar nog niet geproefde kistje was hier de link.
Heerlijke verfijnde wijn. Materie, zuurtje,... Het zit allemaal heel erg mooi op z'n plaats. Love it! Opnieuw geen proefnotities maar ik herinner me een een klassieke Bourgogne, eentje van de oude stempel. And that's how we like it! Het Gravenhurst gezelschap op de achtergrond maken de tasting ervaring nog mooier.
Net herproefd.
Kersen in de neus, geroosterd brood, cacao, zoethout, fijn.
Veel sap in de mond met behoorlijk wat onderliggende structuur, lichte droogtrekking op t einde. Mooie afdronk (rood fruit) weliswaar met wat alcoholimpressie.
Ook hier een 89 voor mij.
Ps' Gravenhurst is onlangs gestorven op 38 jarige leeftijd...
(18-08-2015 09:49 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-08-2015 06:44 PM)Fre schreef: [ -> ]De schenker heeft vaak de neiging om iets op tafel te toveren waar op een of andere wijze een leuke link gelegd wordt (een berichtje op t Forum, een recente aankoop,...). Ook deze keer. We werden getrakteerd op een Ladoix Clos Royer. Jaargang 2009. Het net aangekochte maar nog niet geproefde kistje was hier de link.
Heerlijke verfijnde wijn. Materie, zuurtje,... Het zit allemaal heel erg mooi op z'n plaats. Love it! Opnieuw geen proefnotities maar ik herinner me een een klassieke Bourgogne, eentje van de oude stempel. And that's how we like it! Het Gravenhurst gezelschap op de achtergrond maken de tasting ervaring nog mooier.
Net herproefd.
Kersen in de neus, geroosterd brood, cacao, zoethout, fijn.
Veel sap in de mond met behoorlijk wat onderliggende structuur, lichte droogtrekking op t einde. Mooie afdronk (rood fruit) weliswaar met wat alcoholimpressie.
Ook hier een 89 voor mij.
Ps' Gravenhurst is onlangs gestorven op 38 jarige leeftijd...
RIP
Voor mij gisteren misschien een puntje meer
(18-08-2015 10:40 PM)Fre schreef: [ -> ] (18-08-2015 09:49 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-08-2015 06:44 PM)Fre schreef: [ -> ]De schenker heeft vaak de neiging om iets op tafel te toveren waar op een of andere wijze een leuke link gelegd wordt (een berichtje op t Forum, een recente aankoop,...). Ook deze keer. We werden getrakteerd op een Ladoix Clos Royer. Jaargang 2009. Het net aangekochte maar nog niet geproefde kistje was hier de link.
Heerlijke verfijnde wijn. Materie, zuurtje,... Het zit allemaal heel erg mooi op z'n plaats. Love it! Opnieuw geen proefnotities maar ik herinner me een een klassieke Bourgogne, eentje van de oude stempel. And that's how we like it! Het Gravenhurst gezelschap op de achtergrond maken de tasting ervaring nog mooier.
Net herproefd.
Kersen in de neus, geroosterd brood, cacao, zoethout, fijn.
Veel sap in de mond met behoorlijk wat onderliggende structuur, lichte droogtrekking op t einde. Mooie afdronk (rood fruit) weliswaar met wat alcoholimpressie.
Ook hier een 89 voor mij.
Ps' Gravenhurst is onlangs gestorven op 38 jarige leeftijd...
RIP
Voor mij gisteren misschien een puntje meer
Wel, na mijn laatste glas ging ik net posten dat ie 90 verdient..
Neus is nu echt zalig, in de mond meer evenwicht.
Wat doe je na een ganse dag pinots proeven op een wijnbeurs? Een andere pinot opentrekken natuurlijk
. De côte de nuits village 2012 van Ravaut: een ietwat ingetogen neus maar na walsen haal je er toch rood fruit en erg veel kruiden (peper, kruidnagel, laurier,...) uit. Qua mondgevoel op dag 1 was 't allemaal nogal moeilijk. Het fruit en de tannines zitten nog niet helemaal waar ze zouden moeten zitten. Veel materie, dat wel. Komt allemaal wat hard over. Heeft nog wat tijd nodig.
Zien hoe deze evolueert...
(22-11-2015 07:28 PM)Fre schreef: [ -> ]Wat doe je na een ganse dag pinots proeven op een wijnbeurs? Een andere pinot opentrekken natuurlijk . De côte de nuits village 2012 van Ravaut: een ietwat ingetogen neus maar na walsen haal je er toch rood fruit en erg veel kruiden (peper, kruidnagel, laurier,...) uit. Qua mondgevoel op dag 1 was 't allemaal nogal moeilijk. Het fruit en de tannines zitten nog niet helemaal waar ze zouden moeten zitten. Veel materie, dat wel. Komt allemaal wat hard over. Heeft nog wat tijd nodig.
Zien hoe deze evolueert...
Dag 2 en geen verbetering. Stugge wijn met veel materie maar heeft geen zin om zich te tonen. Spijtig
Ladoix la corvee 2013...ter plaatse gekocht aan ci €24...mooie neus...in de mond veel fruit ....lange afdronk met wel nog wat veel zuren...hopelijk gaan die nog verdwijnen...
Na 1 uur open zijn de storende zuren id afdronk verdwenen...is nu wel top...
(25-07-2018 09:38 PM)MAURICE007 schreef: [ -> ]Ladoix la corvee 2013...ter plaatse gekocht aan ci €24...mooie neus...in de mond veel fruit ....lange afdronk met wel nog wat veel zuren...hopelijk gaan die nog verdwijnen...
Na 1 uur open zijn de storende zuren id afdronk verdwenen...is nu wel top...
Die gaan zéker verdwijnen, Maurice! Ravaut maakt echte bewaarwijnen die zachter worden met de jaren.
ik heb dit jaar nog een Ladoix corvée van het verguisde jaar 2006 gedronken en die was toppie
Ravaut maakt inderdaad bewaarwijnen, maar de zonen gaan sinds millésime 2016 elk hun eigen weg (in goede verstandhouding), ik dacht dat Vincent die weg wil blijven opgaan en Pierre wijnen voor snellere consumptie wil maken, of misschien was het omgekeerd... .
Ik heb 3 flessen Corton Charlemagne 2014 van dit domein.
Moet ik al één proeven of nog wachten?
Ik heb geen ervaring met Ravaut, maar alle rode appellaties in 2014 boven regionaal niveau leken me de laatste maanden op slot te zitten. 2014 zal in rood een jaar worden zoals 2008 denk ik. Dus voor Corton denk ik zeker dat je nog wat tijd hebt...
Edit: ik had Corton en niet Corton Charlemagne gelezen. Gezien de hoge waardering voor wit in 2014 denk ik dat je ook voor Grand Cru daar nog heel wat tijd hebt...
(13-09-2020 02:16 PM)Thomas schreef: [ -> ]Ik heb geen ervaring met Ravaut, maar alle rode appellaties in 2014 boven regionaal niveau leken me de laatste maanden op slot te zitten. 2014 zal in rood een jaar worden zoals 2008 denk ik. Dus voor Corton denk ik zeker dat je nog wat tijd hebt...
Edit: ik had Corton en niet Corton Charlemagne gelezen. Gezien de hoge waardering voor wit in 2014 denk ik dat je ook voor Grand Cru daar nog heel wat tijd hebt...
Corton Charlemagne is meestal een van de traagst rijpende witte Côte de Beaune's en 2014 is een jaar dat naar mijn ervaring nogal wat tijd vraagt. Mijn advies zou zijn: wacht nog een jaar of 4-5, maar ik ken Ravaut niet. Voor alle witte Bourgognes die wij volgen is mijn huidig advies: drink 2015 (super nu) en vergeet 2014. Ook, en misschien nog meer, in Chablis waar "onze" premier cru"s nog steeds te jong zijn, terwijl 2015 zich al begint te geven.
Ik heb enkel rode Ravaut liggen. Die is echt gemaakt om te ouderen. Ik neem aan dat zijn witte niet anders zullen zijn. 2014 is het laatste echt grote jaar voor witte Beaune wijnen. Ik schat inderdaad dat de wijn nog even zal moeten liggen. Anderzijds zou ik met de issues rond premature oxidation toch ook niet te lang wachten. Moest ik jou zijn zou ik na 10 jaar (in 2024) al ééntje durven open doen.
Côte de Nuits villages 2012
Lang geleden dat ik zo’n aardse wijn in t glas had. In de mond veel concentratie. Lage rendementen maar waarschijnlijk ook veel schilmaceratie met pigeage. Bourgogne oude school dus. De tannines zijn beter geïntegreerd dan een paar jaar terug. Alles is wel mooi rijp. In de nadronk heb ik een beetje karamel. Mijn andere flessen laat ik nog een tijdje in mijn wijnkast.
Ladoix 1cru Le bois Roussot 2012
Bos en herfst in t glas. Donker fruit. Stevige wijn waar zelfs de tannines doorschijnen. Overextractie. Onevenwichtig. Dit is mijn voorlaatste fles Ravaut. De laatste, een Corton uit de tweede klasse zal snel open gaan. Want ook daar verwacht ik geen wonderen.
Bij Ravaut passeer ik niet meer.