(03-12-2023 07:30 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Wij hebben glazen van Val St-Lambert (effen, ongeslepen), maar die breken al als je er te wild een rode wijn in schenkt, dus de resten zitten ingepakt in de oorspronkelijke dozen. Intussen hebben we allerlei glasserviezen en stukken ervan gekocht op onze eigen veiling en we beschikken nu op een stevige, elegante kristallen set met voldoende volume en bovendien ook nog afkomstig van een bekende Belgische familie uit de "100 tijkste Belgen"-reeks... Voor de prijs van een paar Riedel glazen en zonder enige stress om er al eens eentje kapot te doen (al zullen we daar moeite moeten voor doen).
Bref, we gaan hier geen prijzen aan glazen geven, waarvoor je een grand cru classé kan kopen.
Het staat uiteraard iedereen vrij te drinken uit het glas dat hem best bevalt en ik heb geen flauw idee hoe je Val St. Lambert's eruit zien.
Al wat ik wel met zekerheid weet is dat het glas wel degelijk een verschil maakt in de appreciatie van de wijn. Voor "eenvoudigere" wijnen misschien net iets minder, maar toch.
Ik zal beginnen met te vertellen dat, toen ik dat eerst hoorde beweren, ik dat ook allemaal quatsch vond, maar ik heb mijn mening moeten herzien.
Ergens in de jaren 80 was ik geabonneerd op Decanter en daar stond dan op een dag een degustatie van....glazen! Een toenmalige vriend van ons vond dat ook allemaal zever. Hij beweerde dat het recipiënt niet uitmaakte.... tot ik hem zijn wijn uitschonk in een Seca-beker, jij kent die zeker nog wel. Toen vond hij toch dat hij minder genoot van de wijn dan uit het glas ernaast.
Ik werd er pas echt een eerste keer mee geconfronteerd op 1 van de eerste Vinexpo's waar ik was. De wijnen van Oostenrijk stonden daar toen samen in een apart deel van de zaal en ze gebruikten allemaal Riedel glazen. Ik proefde enkele wijnen en plots ging het gesprek over de glazen. De man zei me dat zij andere glazen gebruikten voor andere types wijn, enfin, het bleek dat de maker aanwezig was en ik werd voorgesteld en heb een ganse tijd kunnen van gedachten wisselen met Georg Riedel, de vader van Max. Dat gesprek en bijhorende testjes hebben me toen veel geleerd, niet dat ik toen naar de winkel ging om heel der reeksen Riedels aan te schaffen, ik had daar noch de plaats, noch het budget voor toen, maar ik ben wel op zoek gegaan naar echt betere glazen. Mijn eega was ook nogal wantrouwig, maar begin dit jaar werden we uitgenodigd voor een degustatie met Max Riedel en dat heeft haar ook deftig over de streep getrokken.
Ik vind niet dat je echt glazen voor elk soort wijn moet hebben, 1 voor jonge Riesling, 1 voor belegen droge Riesling, 1 voor zoete Riesling, 1 voor New World Sauvignon en een ander voor Sancerre enz., dat is erover, maar geloof me, een Pinot Noir uit een Bordeaux glas, je mist wel wat en omgekeerd ook.
Als liefhebber van vooral rode wijnen van minder diep gekleurde druiven vind ik het Pinot Noir glas onontbeerlijk. Velen zijn het met me eens, anderen vinden bvb. het Conterno Sensory glas je van het. Wij hebben enkele wijnen getest uit een viertal glazen naast mekaar: Spiegelau Authentis Bordeaux, Riedel Pinot Noir, Sensory en Riedel Sommelier Burgundy Grand Cru. Voor zowel Bourgogne als Nebbiolo (Langhe en Alto-Piëmonte) ging ons beider voorkeur steeds uit naar dat glas. Ik heb het dan niet over Veloce, maar over Extreme. Dat heeft exact dezelfde vorm, maar is minder fijn, dikkere steel en..... goedkoper! Je koopt dat op hun
site aan € 45 per set van 4 en dat lijkt me echt geen slechte investering.
Nog straffer: als je hun website bekijkt en Extreme gevonden hebt, zul je zien dat er naast het Pinot glas ook een glas is voor "oaked Chardonnay" dat er erg op gelijkt, alleen wat lager. Wat een onzin..... nee? Op de degustatie met Max kwam dat uiteraard ter sprake want beide glazen stonden ter tafel (naast de Syrah en Sauvignon glazen). Ik verzeker je, de daar geproefde Chardonnay was echt mooier uit dat glas dan uit het Pinot glas, al was het verschil uiteraard minder geprononceerd dan toen w de Chardonnay uit het Sauvignon glas moesten proeven. Dat was echt niet goed, en omgekeerd lukt ook niet al te best.