wijnliefhebbers

Volledige versie: Chateau d 'Yquem
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
dju, ontdekt dus :-)
(13-04-2013 01:07 PM)Venne schreef: [ -> ]dju, ontdekt dus :-)

Tiens Venne, Ik wist dat ge ne grote kelder had maar nu zo groot Cool
Deze avond mijn allereerste Yquem mogen degusteren .... jaartal 1991.
Duur beestje, dus hooggespannen verwachtingen .... deels ingelost.

Absoluut een heerlijke wijn en de beste Sauternes ooit gedronken.
Smaakte subliem van eerste tot laatste slok - bleef zeer lang hangen.
Een mooie gebalanceerde smaak zoet en een kleine hint citrus.
Duidelijke invloeden van perzik, abrikoos, zachte suikers en toch iets fris.
Maar om daar 150+ Euro voor neer te tellen .... dat nu weer niet.

[attachment=1252]

Mathijs
(07-07-2015 09:40 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze avond mijn allereerste Yquem mogen degusteren .... jaartal 1991.
Duur beestje, dus hooggespannen verwachtingen .... deels ingelost.

Absoluut een heerlijke wijn en de beste Sauternes ooit gedronken.
Smaakte subliem van eerste tot laatste slok - bleef zeer lang hangen.
Een mooie gebalanceerde smaak zoet en een kleine hint citrus.
Duidelijke invloeden van perzik, abrikoos, zachte suikers en toch iets fris.
Maar om daar 150+ Euro voor neer te tellen .... dat nu weer niet.



Mathijs

Goh, ik vond er eigenlijk niet veel speciaals aan, eerlijk gezegd. Ik ben wel een beetje teleurgesteld.
Steekt voor mij niet boven een Château Suduiraut of een Rayne Vigneau.

Is iets minder "plakkerig" en minder zwaar dan de meeste andere sauternes die ik tot nu toe geproefd heb, maar absoluut geen fortuin waard.
(08-07-2015 12:25 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(07-07-2015 09:40 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze avond mijn allereerste Yquem mogen degusteren .... jaartal 1991.
Duur beestje, dus hooggespannen verwachtingen .... deels ingelost.

Absoluut een heerlijke wijn en de beste Sauternes ooit gedronken.
Smaakte subliem van eerste tot laatste slok - bleef zeer lang hangen.
Een mooie gebalanceerde smaak zoet en een kleine hint citrus.
Duidelijke invloeden van perzik, abrikoos, zachte suikers en toch iets fris.
Maar om daar 150+ Euro voor neer te tellen .... dat nu weer niet.



Mathijs

Goh, ik vond er eigenlijk niet veel speciaals aan, eerlijk gezegd. Ik ben wel een beetje teleurgesteld.
Steekt voor mij niet boven een Château Suduirauts of een Rayne Vigneau.

Is iets minder "plakkerig" en minder zwaar dan de meeste andere sauternes die ik tot nu toe geproefd heb, maar absoluut geen fortuin waard.

Dat geldt voor alle icoonwijnen natuurlijk. Je drinkt een meer een mythe dan een wijn en je betaalt vooral voor het etiket.
Nu moet gezegd dat 1991 nu niet meteen het meest glorieuze oogstjaar is geweest...
(08-07-2015 12:53 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dat geldt voor alle icoonwijnen natuurlijk. Je drinkt een meer een mythe dan een wijn en je betaalt vooral voor het etiket.

Inderdaad Smile
Dat is dus maar eens te meer bewezen
(08-07-2015 02:20 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(08-07-2015 12:53 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dat geldt voor alle icoonwijnen natuurlijk. Je drinkt een meer een mythe dan een wijn en je betaalt vooral voor het etiket.

Inderdaad Smile
Dat is dus maar eens te meer bewezen

Goed, dan hou ik de Petrus wel op stal Blush
Ik ga nog een DRC opendoen bij de pasta se
(08-07-2015 07:17 PM)Venne schreef: [ -> ]Ik ga nog een DRC opendoen bij de pasta se

TN plaatsen hè
twas bucht :-)
Kan ik inkomen. Pinot noir hè :-)
Nee hoor , het was de Montrachet... ik had weer enkele potjes caviaar die opmoesten voor de nieuwe levering eraan kwam :-)
En nu terug naar Yquem... ooit eens 1 glaasje van gedronken en ik was daar toch behoorlijk van onder den indruk.
D'yquem. Je kan er niet naast dat het een prachtig glas zoet is. Heb enkel nog maar geproefd uit een 2003 impériale flesje. Was zeer zeker top, maar verzonk in het niets tegen de 1989 suduiraut. Tja, oneerlijke vergelijking. Beide toppers gewoon.
Als student heb ik vanaf mijn vijftiende in een restaurant in dezelfde straat als mijn ouders gewerkt. Toen ik eindelijk afstudeerde en een 'echte' job aannam heb ik als dank voor de jarenlange riendschap een fles d'Yquem 1997 gekocht en cadeau gedaan aan de eigenaars (wel een halfje, een startersloon heeft zijn limieten). Afgelopen zomer werd deze eindelijk ontkurkt. Ik heb slechts beperkte ervaringen met de 'grote' Sauternes wijnen, maar ik herinner me wel dat deze zeer mooi was, imposant zonder aan finesse te verliezen, heel puur op zijn fruit en verleidelijk genoeg om mijn interesse voor de goedkopere Sauternes aan te wakkeren.
Kreeg deze net binnen in de mailbox - vanaf heden Yquem ook te bezoeken voor de normale sterveling Rolleyes.

http://www.idealwine.net/2016/02/01/nouv...rce=GLOBAL

Met 60 Euro / persoon duurder dan Mouton, maar een pak minder dan Cos d'Estournel.
Niettemin, een uitgelezen kans om Yquem ( en Y ) te degusteren op het Chateau zelf.

Misschien toch nog eens een weekje Bordeaux inplannen dit jaar Tongue ?

Mathijs
Wat aan het grasduinen geweest:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/proeverijen/

"We keuvelden in trio verder en plots werd het Erik teveel.
Nee, zei hij, ze moet open.
De derde Yquem van de avond werd ontkurkt."

Toch schitterend...en herkenbaar. Een echt sprookskenTongue
(06-03-2017 10:50 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Wat aan het grasduinen geweest:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/proeverijen/

"We keuvelden in trio verder en plots werd het Erik teveel.
Nee, zei hij, ze moet open.
De derde Yquem van de avond werd ontkurkt."

Toch schitterend...en herkenbaar. Een echt sprookskenTongue

T waren wel halfkes... ;-)
Degustatie met de meest hilarische climax ooit... Smile
Goed om weten ... 1996 en 1998 .... toevallig van beide nog één fles in de wijnkast liggen.
Yquem 2002

Aangekocht in 2018 bij een particulier, prijs voor demi-bouteille was 108 Euro ( fles 1/1 )

+ Voorbereiding : uit de wijnkast gehaald en een uurtje of twee in de frigo gezet ( om toch iets frisser te kunnen beginnen )
Dag 1 : ik had de Coravin uitgehaald, omdat ik hier toch zeker minimum twee dagen wou van genieten
Dag 2 : ik was niet te houden, dus kurk eruit en nog ongeveer 1/2 flesje in het glas, rustig op het gemak
+ Kleur : diep goudkleurig met een schijn van koper, duidelijk al wat evolutie. Heerlijke schittering in het glas bij de lichtinval.
Dit heeft 14% alcohol, bij walsen dikke vette gordijnen van tranen die lang aan mijn glas kleven, super !
+ Neus : honing, boenwas, gekonfijt fruit ( vooral pêche ), marsepein ( amandel ), een vol herbarium van geuren, hint vanille, subtiel hout
Dit is wat ik noem een "snuffelwijn", je zou er uren kunnen aan ruiken vooraleer maar een slok te nemen.
+ Mond : lekker vettig zonder plakkerig te zijn, zeer siropig, verveelt totaal niet, zelfs ietwat pit op puntje van de tong,
Een wijn die zeer vlotjes naar binnen glijdt en wat je eigenlijk niet wil doorslikken, zo intens en puur gemaakt
+ Afdronk : puur, enorm lange afdronk ( +10 seconden ), klein beetje hitte van de alcohol ( maar het past in het plaatje ), subtiel bittertje van sinas

Ik hoor en lees dat Sauternes niet langer sexy en modern is ... ik bevind mij alvast niet in dat kamp. Iets wat je altijd in huis moet hebben.
Buiten regen, koud, wind. Binnen lichten uit, kaarsjes op tafel, goeie film, een zoet dessertje en een stevig glas Sauternes. Dat helpt in deze barre tijden.

Nu de punten .... 93-94/100. De 2002 blijkt een "normale" jaargang te wezen, benieuwd wat de overige jaargangen in de kelder gaan doen.

Mathijs
Heerlijke TN, thank you!
thank you @ Mathijs81!
Ook een mooie prijs denk ik zo, voor die prijs schaf ik mezelf ook ooit es een halfje aan.
Maar eerst die Chateau Palmer Wink
Heb nog een halfje liggen van 1999.
Hier wordt niet veel Sauternes meer gedronken.
Is wel zoals je zegt heerlijke wijn.
Ik heb vroeger bij mijn schoonvader al de grote Sauternes mogen proeven.
Ik heb wel nog redelijk wat VT en SGN van de Elzas liggen.
(31-10-2020 10:42 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Yquem 2002

Aangekocht in 2018 bij een particulier, prijs voor demi-bouteille was 108 Euro ( fles 1/1 )

+ Voorbereiding : uit de wijnkast gehaald en een uurtje of twee in de frigo gezet ( om toch iets frisser te kunnen beginnen )
Dag 1 : ik had de Coravin uitgehaald, omdat ik hier toch zeker minimum twee dagen wou van genieten
Dag 2 : ik was niet te houden, dus kurk eruit en nog ongeveer 1/2 flesje in het glas, rustig op het gemak
+ Kleur : diep goudkleurig met een schijn van koper, duidelijk al wat evolutie. Heerlijke schittering in het glas bij de lichtinval.
Dit heeft 14% alcohol, bij walsen dikke vette gordijnen van tranen die lang aan mijn glas kleven, super !
+ Neus : honing, boenwas, gekonfijt fruit ( vooral pêche ), marsepein ( amandel ), een vol herbarium van geuren, hint vanille, subtiel hout
Dit is wat ik noem een "snuffelwijn", je zou er uren kunnen aan ruiken vooraleer maar een slok te nemen.
+ Mond : lekker vettig zonder plakkerig te zijn, zeer siropig, verveelt totaal niet, zelfs ietwat pit op puntje van de tong,
Een wijn die zeer vlotjes naar binnen glijdt en wat je eigenlijk niet wil doorslikken, zo intens en puur gemaakt
+ Afdronk : puur, enorm lange afdronk ( +10 seconden ), klein beetje hitte van de alcohol ( maar het past in het plaatje ), subtiel bittertje van sinas

Ik hoor en lees dat Sauternes niet langer sexy en modern is ... ik bevind mij alvast niet in dat kamp. Iets wat je altijd in huis moet hebben.
Buiten regen, koud, wind. Binnen lichten uit, kaarsjes op tafel, goeie film, een zoet dessertje en een stevig glas Sauternes. Dat helpt in deze barre tijden.

Nu de punten .... 93-94/100. De 2002 blijkt een "normale" jaargang te wezen, benieuwd wat de overige jaargangen in de kelder gaan doen.

Mathijs

Bedankt voor de mooie tn, Matthijs! Het plziert me te merken dat hier toch nog Sauternes liefhebbers zijn, de mooiste wijnen uit Bordeaux en de meest onderschatte!
Ik heb geen Yquem, ben maar een arme wijnhandelaar en trouwens geen enkele Sauternes in halfjes, dus het is altijd de volle fles open en in de frigo. Ik heb nog nooit enig probleem met oxidatie gehad en bij mij staan ze soms zelfs langer dan een week open!
Ik krijg dat hier moeilijk verkocht (Vera is niet dol op botrytis), maar Sauternes gaat zeer goed bij oneindig vele gerechten.
Toch wel fan hier, en de vrouw ookapplaus
Maar, we drinken er mss wel te weinig, maar tja, we drinken al zoveel andere dingen Rolleyes
(01-11-2020 03:09 PM)wvd schreef: [ -> ]Bedankt voor de mooie tn, Matthijs! Het plziert me te merken dat hier toch nog Sauternes liefhebbers zijn, de mooiste wijnen uit Bordeaux en de meest onderschatte!
Ik heb geen Yquem, ben maar een arme wijnhandelaar en trouwens geen enkele Sauternes in halfjes, dus het is altijd de volle fles open en in de frigo. Ik heb nog nooit enig probleem met oxidatie gehad en bij mij staan ze soms zelfs langer dan een week open!
Ik krijg dat hier moeilijk verkocht (Vera is niet dol op botrytis), maar Sauternes gaat zeer goed bij oneindig vele gerechten.

In alle eerlijkheid, ik heb het ook steeds minder in de kelder, maar af en toe voeg ik een paar flesjes toe.
Jonge jaargangen, die dan natuurlijk een eeuwigheid kunnen ouderen, dus geen haast. Niet altijd Yquem.
Ook uitzonderlijk dat ik ze in halve flesjes heb, ook hier liever de volle fles, kan ik een week van genieten.
In de kelder liggen nog wat Rayne Vigneau, Suduiraut, Rieussec, La Tour Blanche, Clos Haut-Peyraguey en Coutet ( Barsac ),

Qua food-pairing, altijd een moeilijke gevonden, sommigen zeggen bij Chinees, maar suggesties zijn altijd welkom

Mathijs
Sauternes met eten... A bitch.
Met wat blauwe kaas wordt wel eens aanbevolen, maar zelf ben ik daar niet zo zot van.
Meestal is een leuk TV-programma voor ons de beste begeleider, maar een stukje zoet fruit (al dan niet met een gebakje) lijkt me ook wel te doen. Appelcake, perenvlaai, verse ananas, perzik, misschien ben ik gek.

Overigens lijkt jouw voorraadje sauternes sterk op het mijne, al ligt er bij mij ook nog een fles Yquem 1990 al jaren te wachten op de juiste gelegenheid...
(01-11-2020 04:53 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Meestal is een leuk TV-programma voor ons de beste begeleider, misschien ben ik gek.
Helemaal mee eens......met het tv-programma that is....Big Grin
Pagina's: 1 2
Koppelingen