wijnliefhebbers

Volledige versie: Tenuta San Guido
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Opnieuw een wijntje geopend (drink ik niet wat teveel?). Deze keer de Guidelberto 2007. Heeft een zeer mooie donkere kleur. Geur, zwart fruit met mineraliteit (ijzer). Na walsen, zwart fruit, dierlijk. In de mond, zwart fruit, peper, mokka met mooie zuren en als deze verdwenen zijn komen de nog wat ruwe tannines.
91/100, maar denk met de tijd dat de score nog wat hoger wordt. Nog een beetje jong maar zoals Roeland V al zei erg lekker Slurp
Normaal zegt men: drink niet véél maar beter.
Jij combineert blijkbaar beide kwaliteiten... Wink

Dit gezegd zijnde, de 2006 gaf ik net even veel punten. Herkende ook die mooie mineraliteit. Schitterende wijn.
Gisteren een fles van de 2005 Guidalberto geopend (zoals gezegd, feestje...)

Aangezien dit de laatste fles was, zal de TN iets minder gedetailleerd zijn vrees ik. Wink

Fles geopend en dadelijk beginnen drinkenRolleyes

Zeer diepe kleur, weinig tot geen evolutie. Neus: zwart fruit en wat aarde.

Van smaak zeer elegant en een echte streling voor de tong.

Denk dat deze ver op zijn toppunt zit. Voor mij in alle geval geslaagd met vlag en wimpel, 91 voor mij en de beste fles van gisteren (maar daar had ik al een zwaar vermoeden over).

Vinogan(s)
Zaterdag opnieuw fles Guidalberto 2005 gedronken.

In 1 woord: TOP. Dit was de fles van de avond en blies de andere (CC Castello di Ama 05 en brunello Col d'Orcia 05) gewoon van tafel (en het gezelschap van zijn stoel).

Is natuurlijk merlot/CS blend en heeft niets (meer) te maken met sangiovese.

Robijnrood, donker fruit en wat aarde/teer. Zeer sappig en fruitig, tannines versmolten.

Zeer lekker - deze fles was op +- 35 minuten leeg (bij hoofdgerecht), dat zegt alles. Zit nu echt op piek en onvoorstelbaar wat een enthousiasme en vreugde deze fles nu uitstraalt. Je wordt gewoon blij als je'm drinkt/proeft. Voor mij 92.

Vinogan(s)
(10-09-2012 10:07 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Zaterdag opnieuw fles Guidalberto 2005 gedronken.

In 1 woord: TOP. Dit was de fles van de avond en blies de andere (CC Castello di Ama 05 en brunello Col d'Orcia 05) gewoon van tafel (en het gezelschap van zijn stoel).

Is natuurlijk merlot/CS blend en heeft niets (meer) te maken met sangiovese.

Robijnrood, donker fruit en wat aarde/teer. Zeer sappig en fruitig, tannines versmolten.

Zeer lekker - deze fles was op +- 35 minuten leeg (bij hoofdgerecht), dat zegt alles. Zit nu echt op piek en onvoorstelbaar wat een enthousiasme en vreugde deze fles nu uitstraalt. Je wordt gewoon blij als je'm drinkt/proeft. Voor mij 92.

Vinogan(s)

Slechts één keer gedronken (danku Stevendr) en toen ook zéér onder de indruk... Moet dit dringend nog eens bijkopen... ondertussen nogal duur vermoed ik...
(10-09-2012 07:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Slechts één keer gedronken

De 2005 dan bedoel je?
(10-09-2012 08:49 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-09-2012 07:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Slechts één keer gedronken

De 2005 dan bedoel je?

Eh, nu het zegt, twee keer gedronken dus... Rolleyes
Even straf onder de indruk toen! - ondanks zware concurrentie...
(die andere was 2004 denk ik )

edit: 2006 dus - net even naar boven gescrold.. Rolleyes Rolleyes Rolleyes
(10-09-2012 09:19 PM)Bert schreef: [ -> ]en deze dan?
http://www.vinejo.freebb.be/thread-1900.html
Smile

ah, t was die die ik bedoelde!
2008 dus

[Afbeelding: omg.jpg]
Prijs zit al 5 jaar stabiel op 35 € bij Licata. Maar in primeur gaat er 15% af...
(10-09-2012 09:20 PM)vinejo schreef: [ -> ][Afbeelding: omg.jpg]

Uw kwafure veranderd, Jo? Big Grin
(13-09-2012 09:08 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Prijs zit al 5 jaar stabiel op 35 € bij Licata. Maar in primeur gaat er 15% af...

Valt eigenlijk nog mee, nog nét betaalbaar...

@Bert: Ja, en een lip-o-suctie
Gisteren de 2006 gedronken. Eerste halfuur nogal gesloten, daarna kwam hij mooi open met in de neus veel zwart fruit, gedoseerd hout en iets exotisch (sandelhout?). In de mond heel fris fruit, aards en nog stevige tannines in de afdronk. Die tannines gingen later wel liggen, maar toen kwam er meer zuur opzetten. Binnen 4 jaar absoluut top (denk ik). Prachtige wijn.
Allen,

wou wat meer info over een wijn. Wil me wat meer beginnen verdiepen in de wijnen. Het gaat over het volgende.
De naam van de wijn is, Guidalberto. Deze naam vind ik nergens terug in de wijngids. Ben gaan zoeken onder Tenuta, deze verwijst dan door naar San Guido, deze stuurt je dan op zijn beurt door naar Sassicaia.
Wat is de juiste manier om een wijn te gaan opzoeken?
Zoek je op de naam, streek, ...

Wat vinden jullie van de Guidalberto 2011?

Weet niet of ik deze vraag op de juiste plaats heb gesteld?

Alvast bedankt voor jullie hulp!!
Beste Kearn,

Je kan moeilijk verwachten dat elke wijn in de wijngids vermeld zal staan. Guidalberto is dan misschien wel één van de bekendere 2e wijnen van Italië maar er is daar zo'n grote variëteit aan topwijnen dat ze deze dan toch niet vermelden. Internet is op dat moment een handige tool.
Guidalberto:

http://www.vinejo.freebb.be/thread-413.h...uidalberto

Als je Guidalberto invoert in de search applicatie van vinejo's wijnblog kom je heel wat informatie tegen...

http://www.google.com/cse?cx=partner-pub...gsc.page=1

Veel plezier !
"de wijngids" ken ik niet, maar als guidalberto er niet in staat mag je hem ver weggooien.
(26-02-2013 12:20 AM)koen schreef: [ -> ]"de wijngids" ken ik niet, maar als guidalberto er niet in staat mag je hem ver weggooien.

Big Grinapplaus
Zaterdag voorlaatste fles '05 in het glas. Zelfde ervaring als mijn opmerkingen van 9/10/2012 hier.
Difese 2009
IGT Toscana
Cabernet Sauvignon (70%) / Sangiovese (30%)
14% alcohol

Gekocht bij Semprevino, Mechelen (15,75 Euro)

Twee uur karaf voor consumptie.

Heel herkenbare "Bordeaux" neus, de Cabernet overheerst, rood fruit, aalbessen, sigarenkistje, witte peper, kruidnagel, eucalyptus

In de mond countert de sangiovese de Cabernet mooi, frisse aanzet, voldoende rood fruit, kruidig middenpallet met mooi versmolten tannines, hout in balans & zuurtjes prima in de afdronk.

Heel sappige wijn, quasi perfect op dronk.
Het overgebleven restje smaakte de volgende dag een pak dieper, meer maturiteit & aardse tonen, het fris-fruitige was weg, de sangiovese verdrongen.

Tot hiertoe nooit echt een groot liefhebber geweest van het kleintje van San Guido, maar deze 2009 (nu) is de beste die ik van deze wijn dronk, vooral op dag 1 dan.

Score : 88
In het weekend Sassiscaia 2009 mogen proeven.Al zeer drinkbaar.Zeer veel rood fruit,een beetje taninnes en een geweldige afdronk.De beste Italiaanse wijn die ik al gedronken heb.Ik ben een liefhebber van Franse wijnen,doch deze fles was vlug leeg.Slurp
Gisteren flesje Guidalberto 2007 geopend voor vaderdag. Nog steeds mooie donkere kleur, eigenlijk geen evolutie. Neus op het zwart fruit en wat mineraliteit en 'touche animale'. In de mond, zwart fruit, peper, lichtjes tabak. Mooie zuren voor de frisheid. tannines nog aanwezig maar niet storend.

Is wat zwoeler en rijper dan andere jaargangen die ik dronk heb ik de indruk (door het warme jaar?), maar zeker niet slechter. De elegantie van TSG blijft herkenbaar.

Bij het mooie weer wel oppassen met de temperatuur. Werd ie te warm in het glas, dan ging uiteraard het evenwicht verloren.

Vinogan(s)
Dit weekend de 05 - uit magnum!

Is de 1 e maal dat ik een "eigen" magnum open. Ik kan nu wel snappen waarom mensen zeggen dat magnum eigenlijk het ideale formaat is om te bewaren.

Terwijl mijn laatste gewone fles 05 anderhalf jaar geleden wat tekenen van vermoeidheid begon te vertonen, was dit hier helemaal niet het geval. Meer nog, ik had de indruk dat de wijn uit magnum complexer en fijner was dan het gewone formaat ooit geweest was.

Dronk deze naast een 07 uit gewone fles en was z'n gelijke - 07 wel wat rijper en zwoeler.
(26-07-2015 11:13 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Dit weekend de 05 - uit magnum!

Is de 1 e maal dat ik een "eigen" magnum open. Ik kan nu wel snappen waarom mensen zeggen dat magnum eigenlijk het ideale formaat is om te bewaren.

Terwijl mijn laatste gewone fles 05 anderhalf jaar geleden wat tekenen van vermoeidheid begon te vertonen, was dit hier helemaal niet het geval. Meer nog, ik had de indruk dat de wijn uit magnum complexer en fijner was dan het gewone formaat ooit geweest was.

Dronk deze naast een 07 uit gewone fles en was z'n gelijke - 07 wel wat rijper en zwoeler.

Ik heb nog altijd een sterk vermoeden (dat hier en daar al informeel bevestigd werd) dat men veelal de beste cuves in de magnums en groter doet...
(26-07-2015 01:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ik heb nog altijd een sterk vermoeden (dat hier en daar al informeel bevestigd werd) dat men veelal de beste cuves in de magnums en groter doet...

Daar had ik nog niet van gehoord. Wel al gehoord dat er Chateaux (vooral uit Bordeaux) zijn die de mindere cuvées selecteren voor de verkoop in warenhuizen en de betere voor de wijnhandelaars.
Difese 2012

Heel duidelijk cabernet sauvignon (blend is 70 cs en 30 sangiovese), potloodslijpsel, wat sigarenkistje en rood en zwart fruit. De sangiovese is niet echt merkbaar - behalve in het feit dat de body en de kleur wat lichter is dan je zou verwachten.

Geen merkbare tannines, voor de rest zuren goed in balans. Ik vind geen echt merkbare houtinvloed. Fris genoeg (ook wat sangiovese invloed?).

Dit is OK en op dronk, maar wel niet waw. Goeie, gewone dagelijkse BDX geïnspireerde wijn. Maar hier ga ik geen gekke toeren voor doen om dit in huis te halen. Zit zeer duidelijk een (ferme) trap onder hun "2e" wijn, Guidalberto.

Vanavond de rest van de fles (dus niet leeggeraakt en bij mij is dat eigenlijk geen goed teken ;-) ). Was wel pop'n'pour, dus misschien wat weinig lucht/tijd gehad om te ontwikkelen - maar ik betwijfel dat eerlijk gezegd :-), want gedronken over een tijdsspanne van 4-5 uur.

Ga dit 86 geven, wat p/k nog te doen is (+- 12,5 € betaald in promo bij Licata). Op CT doet ie het wat beter: 87-88.

Vinogan(s)
Moet zeggen dat hij op dag 2 toch wat harmonieuzer voor de dag kwam (alles wat meer geïntegreerd en versmolten tot 1 geheel).

Upgrade naar 87.
Vandaag flesje hiervan gekraakt.

Bij openen (stond nog redelijk fris) overheersten ijzer, bloed en grafiet - cabernet dominantie dus.

Naarmate hij langer openstond kwam het fruit er meer door en werd hij zachter en nog wat ronder (merlot element). Een bepaald ogenblik kwam er precies een licht vegetaal element naar boven, hetgeen me verbaasde aangezien er geen franc in deze fles zit en we het hier toch over 2007, hetgeen een warm jaar was in toscane. Tannines volledig geïntegreerd.

Nu, bij de laatste glazen is dit echter toch terug verdwenen en overheerst het drinkplezier en de elegante klasse waar het domein voor gekend is.

Zeer mooi!

Denk dat dit nog een 4tal jaar meekan, maar niet meer substantieel verbetert.

Ziezo, forum gereanimeerd ;-)
(05-12-2015 12:25 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Vandaag flesje hiervan gekraakt.

Bij openen (stond nog redelijk fris) overheersten ijzer, bloed en grafiet - cabernet dominantie dus.

Naarmate hij langer openstond kwam het fruit er meer door en werd hij zachter en nog wat ronder (merlot element). Een bepaald ogenblik kwam er precies een licht vegetaal element naar boven, hetgeen me verbaasde aangezien er geen franc in deze fles zit en we het hier toch over 2007, hetgeen een warm jaar was in toscane. Tannines volledig geïntegreerd.

Nu, bij de laatste glazen is dit echter toch terug verdwenen en overheerst het drinkplezier en de elegante klasse waar het domein voor gekend is.

Zeer mooi!

Denk dat dit nog een 4tal jaar meekan, maar niet meer substantieel verbetert.

Ziezo, forum gereanimeerd ;-)

Mbt dat vegetale vond ik een interessante bevinding in een artikel :

volatiles other than pyrazines are likely to affect sensory perception of “vegetal”, including fruity compounds (masking) and sulfur-containing compounds (enhancement). Therefore, even if we optimize viticultural practices to achieve low pyrazine levels, the resulting wines may still be perceived as “vegetal”

http://wineserver.ucdavis.edu/pdf/attach...0aroma.pdf
(05-12-2015 12:25 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Vandaag flesje hiervan gekraakt.

Bij openen (stond nog redelijk fris) overheersten ijzer, bloed en grafiet - cabernet dominantie dus.

Naarmate hij langer openstond kwam het fruit er meer door en werd hij zachter en nog wat ronder (merlot element). Een bepaald ogenblik kwam er precies een licht vegetaal element naar boven, hetgeen me verbaasde aangezien er geen franc in deze fles zit en we het hier toch over 2007, hetgeen een warm jaar was in toscane. Tannines volledig geïntegreerd.

Nu, bij de laatste glazen is dit echter toch terug verdwenen en overheerst het drinkplezier en de elegante klasse waar het domein voor gekend is.

Zeer mooi!

Denk dat dit nog een 4tal jaar meekan, maar niet meer substantieel verbetert.

Ziezo, forum gereanimeerd ;-)

Guidalberto... is en blijft toch één van mijn favorieten. Dat sommige mensen er het predicaat "tweede wijn van Sassicaia" blijven opplakken is mijns inziens allesbehalve terecht en onjuist.
Pagina's: 1 2
Koppelingen