wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
(19-11-2020 07:36 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(18-11-2020 06:54 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Boerenkool met worst en 3 x maal Haut Medoc 2015. Mooi om de week even te breken!

1) Moulin de Blanchon - 50 % merlot 50 % CS. Fijn kersen en zwarte bessen in de neus. Frisse stijl. Mooie donkere kleur. Delicaat houtgebruik. In de smaak ook veel fruit aanwezig, fijne zuren en mooie tannines. Mooie lange afdronk waar de tannines en bitters niet storend worden, wat nog wel eens kan gebeuren. Mooi in balans, al lekker maar zal zich nog nog zeker verder ontwikkelen.

2) Pontoise Cabbarus. De donkerste kleur van de 3, maar helaas: KURK. Jammer, herinner mij dit als een goede wijn en was benieuwd naar de vergelijking.

3) Citran 2015. 49 % Merlot 43 % CS 8 % Cabernet Franc. Iets makkelijker gemaakt. Mooie donkere Bordeaux kleur wederom. Neus van zwarte bes en vanille, iets groens / onrijps (Cabernet Franc?) Aandronk is fruitig (zwart) en soepeler met meer hout. Lijkt beter op dronk. In de afdronk verschijnen er echter iets scherpere tannines en wat wrangere zuren wat hem voor mij net iets minder maakt dan wijn 1.

Beide echte Hau-Medoc wijnen en nog jeugdig uiteraard.
Bedankt voor je TN. Ik begrijp uit je notes dat de 2015's nog wat tijd nodig hebben. Hadden ze ook last van t veel alcohol?
(19-11-2020 10:54 AM)Fre schreef: [ -> ]
(19-11-2020 07:36 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(18-11-2020 06:54 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Boerenkool met worst en 3 x maal Haut Medoc 2015. Mooi om de week even te breken!

1) Moulin de Blanchon - 50 % merlot 50 % CS. Fijn kersen en zwarte bessen in de neus. Frisse stijl. Mooie donkere kleur. Delicaat houtgebruik. In de smaak ook veel fruit aanwezig, fijne zuren en mooie tannines. Mooie lange afdronk waar de tannines en bitters niet storend worden, wat nog wel eens kan gebeuren. Mooi in balans, al lekker maar zal zich nog nog zeker verder ontwikkelen.

2) Pontoise Cabbarus. De donkerste kleur van de 3, maar helaas: KURK. Jammer, herinner mij dit als een goede wijn en was benieuwd naar de vergelijking.

3) Citran 2015. 49 % Merlot 43 % CS 8 % Cabernet Franc. Iets makkelijker gemaakt. Mooie donkere Bordeaux kleur wederom. Neus van zwarte bes en vanille, iets groens / onrijps (Cabernet Franc?) Aandronk is fruitig (zwart) en soepeler met meer hout. Lijkt beter op dronk. In de afdronk verschijnen er echter iets scherpere tannines en wat wrangere zuren wat hem voor mij net iets minder maakt dan wijn 1.

Beide echte Hau-Medoc wijnen en nog jeugdig uiteraard.
Bedankt voor je TN. Ik begrijp uit je notes dat de 2015's nog wat tijd nodig hebben. Hadden ze ook last van t veel alcohol?

Ik heb de alcohol percentages niet als storend ervaren. Wijn 1 had 13,5 %, wijn 2 14 % en wijn 3 13 % (dacht ik). Het is zeer zeker niet ten koste gegaan van het frisse linker oever karakter en de percentages vallen dan ook mee. Hoewel degene met het hoogste percentage uiteraard niet heel goed is geproefd vanwege kurk. Ik zie dat de Pontoise Cabbarus in 2014 ook 14 % had en 2013 13 %. Toevallig van beide een flesje liggen.

Jaargang 2015 is inderdaad jong maar wel compleet genoeg om al van te genieten, zeker bij wat eten. Ze worden allicht nog mooier en geven nog niet alles. Een paar jaar flesrijping zal ze goed doen.
Wegens een jaartje erbij gisteren uitzonderlijk op donderdagavond al aan de Champagne, meer bepaald aan de Paul Launois Cuvée Monochrome, een blanc de blancs uit Le Mesnil sur Oger. De vin de base van deze Champagne komt uit 2017, waaraan 17 procent vin de réserve is toegevoegd, met een dosage van 2 gram per liter. Sterk bubbelend met hele fijne belletjes. Lichte Champagne met veel fraîcheur en mineraliteit. De rest van de fles is voor vanavond....
Ne gelukkigen cheers
(20-11-2020 09:44 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Wegens een jaartje erbij gisteren uitzonderlijk op donderdagavond al aan de Champagne, meer bepaald aan de Paul Launois Cuvée Monochrome, een blanc de blancs uit Le Mesnil sur Oger. De vin de base van deze Champagne komt uit 2017, waaraan 17 procent vin de réserve is toegevoegd, met een dosage van 2 gram per liter. Sterk bubbelend met hele fijne belletjes. Lichte Champagne met veel fraîcheur en mineraliteit. De rest van de fles is voor vanavond....

Gefeliciteerd! Ik blijf het bijzonder knap vinden om van zulke flessen wat te bewaren voor de volgende dag ; )
Dank allebei!

(20-11-2020 12:03 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Gefeliciteerd! Ik blijf het bijzonder knap vinden om van zulke flessen wat te bewaren voor de volgende dag ; )

Haha, dat snap ik. Met z'n tweeën drinken we haast nooit op één avond een fles op, hoe lekker die ook is. En met een eenvoudige Champagnestop blijven de belletjes in de fles, dus kunnen we er twee dagen na elkaar van genieten!
(20-11-2020 09:44 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Wegens een jaartje erbij gisteren uitzonderlijk op donderdagavond al aan de Champagne, meer bepaald aan de Paul Launois Cuvée Monochrome, een blanc de blancs uit Le Mesnil sur Oger. De vin de base van deze Champagne komt uit 2017, waaraan 17 procent vin de réserve is toegevoegd, met een dosage van 2 gram per liter. Sterk bubbelend met hele fijne belletjes. Lichte Champagne met veel fraîcheur en mineraliteit. De rest van de fles is voor vanavond....

Proficiat! En een mooie fles om dat te vieren Wink
(20-11-2020 12:50 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Haha, dat snap ik. Met z'n tweeën drinken we haast nooit op één avond een fles op, hoe lekker die ook is.
Proficiat!
Ook ik blijf dat ongelofelijk straf vinden, chapeau.
Bij ons gaat de fles Champagne gemiddeld een uurtje meeBlush
Ik vind het gewoon te jammer dat die godendrank te warm wordt in mn glas SleepySleepy
Over die Citran 15. Elders schreef ik onlangs dat het leek of de 2018 ietwat leek te "hermitageren", was daar in de 2015 enig spoor van. Of ligt het aan het oogstjaar of aan mij?
(20-11-2020 03:13 PM)Biff schreef: [ -> ]
(20-11-2020 12:50 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Haha, dat snap ik. Met z'n tweeën drinken we haast nooit op één avond een fles op, hoe lekker die ook is.
Proficiat!
Ook ik blijf dat ongelofelijk straf vinden, chapeau.
Bij ons gaat de fles Champagne gemiddeld een uurtje meeBlush
Ik vind het gewoon te jammer dat die godendrank te warm wordt in mn glas SleepySleepy

Uiteraard, het is tenslotte ook maar een aperitifke... en daarna komt er dan iets serieus in het glas... Cool
(20-11-2020 03:27 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Over die Citran 15. Elders schreef ik onlangs dat het leek of de 2018 ietwat leek te "hermitageren", was daar in de 2015 enig spoor van. Of ligt het aan het oogstjaar of aan mij?

Geen noord Rhône associaties. Er zat wel iets bij wat ik niet kon plaatsen, iets onnatuurlijks voor Bordeaux
Gisteravond afhaal gedaan bij een goed restaurant in de buurt. Bij het hoofdgerecht, een 'Perdreau à l'Alsacienne' (patrijsfilet, zuurkool, spek, worst, petit légumes en pommes fondant), waanden we ons in de Elzas.

Besloten om er iets passends bij te drinken. Het werd de Louis Sipp GC Kirchberg de Ribeauvillé 2016. Natuurlijk wat jong maar geen andere riesling in huis. Lichtgeel van kleur, in de neus citrusvruchten, tropisch fruit en een beetje honing, in de mond veel fraîcheur, een beetje pittig, zoetje minder dominant dan soms het geval is bij riesling. Textuur redelijk vol, een beetje mollig. Geslaagde foodpairing.
Chateau Ferriére 2012 Margaux. Claire Villars-Lurton
6 flesjes liggen, tijd om die eerste te ontkurken. 2012 komt wel wat rapper op dronk.

Uit de klimaatkast, kurk minder dan 1mm doordrongen.
Teusje eruit, effe op temperatuur laten komen, hmm weinig neus, in de mond weinig te beleven, zuren overheersen.
Ai, hier is werk aan, hopelijk komt dit goed.

5tal uur in de karaf, terug in het glas.
Tja, de zuren zijn zachter geworden, dat wel.
Weinig neus, mss iets van rood fruit, beetje potloodslijpsel.
Weinig droogtrekking, middellange afdronk.

Na 20 dagen niks gedronken te hebben is dit teleurstellend.
3e GCC onwaardig eigenlijk, te denken dat dit in dezelfde lijst als een Lagrange of Kirwan staat...

Soit, ik betaalde €30 en heb er nog 5 dus...
De volgende es proberen in een 3tal jaar.
Gisteren La Couspaude 2015 in het glas.
Neus met veel fruit, koffie en chocoladetoets.
In de mond fijn en elegant fruit.
Blijft lang hangen.
Mooie wijn.
(22-11-2020 11:05 AM)Jef schreef: [ -> ]Gisteren La Couspaude 2015 in het glas.
Neus met veel fruit, koffie en chocoladetoets.
In de mond fijn en elegant fruit.
Blijft lang hangen.
Mooie wijn.

Fruit, koffie, chocolade, iets voor bij het ontbijt dus? Wink
Chateau Poujeaux 2005, Moulis en Medoc.

Om 15u uit de klimaatkast, decanteerkan binnen.
Kurk minder dan 1mm doordrongen, flink wat bezinksel in de fles.

Na 5 uurtjes in het glas alweer teleurstellend. Zuren teveel aanwezig, te hoog. Bij het proeven bij openen dacht ik dat het nog goed ging komen, niet dus.

Dat 2005 mss nog niet helemaal op zn plooi is, akkoord, maar na 15 jaar zou dit toch al moeten tonen, toch?
Enfin, we zien wel wat de avond nog brengt...
(22-11-2020 09:30 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Poujeaux 2005, Moulis en Medoc.

Om 15u uit de klimaatkast, decanteerkan binnen.
Kurk minder dan 1mm doordrongen, flink wat bezinksel in de fles.

Na 5 uurtjes in het glas alweer teleurstellend. Zuren teveel aanwezig, te hoog. Bij het proeven bij openen dacht ik dat het nog goed ging komen, niet dus.

Dat 2005 mss nog niet helemaal op zn plooi is, akkoord, maar na 15 jaar zou dit toch al moeten tonen, toch?
Enfin, we zien wel wat de avond nog brengt...

Hey maat, de wijn toch geen 5 uur in de karaf gelaten? Wink
(22-11-2020 10:12 PM)Benz schreef: [ -> ]
(22-11-2020 09:30 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Poujeaux 2005, Moulis en Medoc.

Om 15u uit de klimaatkast, decanteerkan binnen.
Kurk minder dan 1mm doordrongen, flink wat bezinksel in de fles.

Na 5 uurtjes in het glas alweer teleurstellend. Zuren teveel aanwezig, te hoog. Bij het proeven bij openen dacht ik dat het nog goed ging komen, niet dus.

Dat 2005 mss nog niet helemaal op zn plooi is, akkoord, maar na 15 jaar zou dit toch al moeten tonen, toch?
Enfin, we zien wel wat de avond nog brengt...

Hey maat, de wijn toch geen 5 uur in de karaf gelaten? Wink
Ai, eigenlijk wel ja Blush een uurtje of 4 toch...
Te geweldig geweest na 15 jaar opgesloten te zitten? Confused
Normaal doe ik vanaf 15 jaar systeem glaasje uit en in de fles laten, maar aangezien 2005 nog niet op zn plooi blijkt dacht ik van goed te doen met paar uurtjes decanteren Confused
(22-11-2020 10:42 PM)Biff schreef: [ -> ]
(22-11-2020 10:12 PM)Benz schreef: [ -> ]
(22-11-2020 09:30 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Poujeaux 2005, Moulis en Medoc.

Om 15u uit de klimaatkast, decanteerkan binnen.
Kurk minder dan 1mm doordrongen, flink wat bezinksel in de fles.

Na 5 uurtjes in het glas alweer teleurstellend. Zuren teveel aanwezig, te hoog. Bij het proeven bij openen dacht ik dat het nog goed ging komen, niet dus.

Dat 2005 mss nog niet helemaal op zn plooi is, akkoord, maar na 15 jaar zou dit toch al moeten tonen, toch?
Enfin, we zien wel wat de avond nog brengt...


Hey maat, de wijn toch geen 5 uur in de karaf gelaten? Wink
Ai, eigenlijk wel ja Blush een uurtje of 4 toch...
Te geweldig geweest na 15 jaar opgesloten te zitten? Confused

Idd. ik doe nooit een wijn van die leeftijd in een karaf, wel een 4 a 5 tal uurtjes op voorhand openen. Wat je bv wel kan doen is na een 2 tal uurtjes eens proeven en als hij dan echt tegenvalt kan je hem wel even (half uurtje) karaf geven en daarna onmiddellijk terug in de fles doen, om dan wat later te gaan schenken. Decanteren dat gebeurt hier zelden met wijnen van die leeftijd, eerder relatief jonge wijnen durf ik wel eens even in de karaf kieperen als die tegenvallen. Wink
(22-11-2020 10:42 PM)Biff schreef: [ -> ]Normaal doe ik vanaf 15 jaar systeem glaasje uit en in de fles laten, maar aangezien 2005 nog niet op zn plooi blijkt dacht ik van goed te doen met paar uurtjes decanteren Confused

Dat was idd. beter geweest. Wink
Morgen is de het vrouwtje jarig.

Eten wordt Gerookte dunne lende en daarna patrijs met witloof en kroketjes.
Iemand suggestie voor de wijn?
(22-11-2020 09:30 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Poujeaux 2005, Moulis en Medoc.

Om 15u uit de klimaatkast, decanteerkan binnen.
Kurk minder dan 1mm doordrongen, flink wat bezinksel in de fles.

Na 5 uurtjes in het glas alweer teleurstellend. Zuren teveel aanwezig, te hoog. Bij het proeven bij openen dacht ik dat het nog goed ging komen, niet dus.

Dat 2005 mss nog niet helemaal op zn plooi is, akkoord, maar na 15 jaar zou dit toch al moeten tonen, toch?
Enfin, we zien wel wat de avond nog brengt...

2005 blijft toch zeer wisselvallig presteren precies... Hangt echt af vh Chateaux, denk dat erbij zijn die nóg 10 jaar nodig hebben om echt à point te zijn..
(23-11-2020 01:43 PM)Jef schreef: [ -> ]Morgen is de het vrouwtje jarig.

Eten wordt Gerookte dunne lende en daarna patrijs met witloof en kroketjes.
Iemand suggestie voor de wijn?

Patrijs met witloof lijkt me prima om zowat elke niet te zware, fijne wijn bij te serveren. Ik denk dan spontaan aan een wat oudere Margaux, een Bourgogne van 2002 (of 2013), Volnay misschien, of een niet al te oude (maar zeker niet te jonge) wijn uit Alto-Piëmonte, Boca bijvoorbeeld of een iets oudere Chianti Classico van wat hoger gelegen wijngaarden (Radda, Lamole of zelfs Castellina) of een rijpe Brunello van rond het stadje (of richting Montosoli), ...
Wat moet ik me voorstellen bij het voorgerecht, slaatje met...?
Gerookte dunne lende met pijnboompitten en rucola.
(23-11-2020 07:29 PM)Jef schreef: [ -> ]Gerookte dunne lende met pijnboompitten en rucola.

Daar lijkt mij een witte bourgogne met mooi houtgebruik heerlijk bij.

Het hoofdgerecht leent zich denk ik goed voor een Morgon cote du py of mooie rode Santenay. Niet te zware bourgogne
(23-11-2020 04:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]2005 blijft toch zeer wisselvallig presteren precies... Hangt echt af vh Chateaux, denk dat erbij zijn die nóg 10 jaar nodig hebben om echt à point te zijn..
Ik keek hier echt wel naar uit, jaargang 2005 en toch een goed chateau...
Ik kan me niet voorstellen dat deze fles met nóg 10 jaar, beter zou presteren.
Mss mn beste zet niet van 4u in de karaf te laten, maar als sommige 2005 echt 25 jaar nodig hebben om echt à point te zijn dan vraag ik me af met wat we dan bezig zijn.

Note to self: Ik ga echt mn horizonten moeten beginnen verleggen en op zoek moeten naar wijnen die vanaf 5 jaar genietbaar zijn.
(23-11-2020 08:59 PM)Biff schreef: [ -> ]
(23-11-2020 04:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]2005 blijft toch zeer wisselvallig presteren precies... Hangt echt af vh Chateaux, denk dat erbij zijn die nóg 10 jaar nodig hebben om echt à point te zijn..
Ik keek hier echt wel naar uit, jaargang 2005 en toch een goed chateau...
Ik kan me niet voorstellen dat deze fles met nóg 10 jaar, beter zou presteren.
Mss mn beste zet niet van 4u in de karaf te laten, maar als sommige 2005 echt 25 jaar nodig hebben om echt à point te zijn dan vraag ik me af met wat we dan bezig zijn.

Note to self: Ik ga echt mn horizonten moeten beginnen verleggen en op zoek moeten naar wijnen die vanaf 5 jaar genietbaar zijn.

Beaujolais!! Big Grin
(23-11-2020 09:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-11-2020 08:59 PM)Biff schreef: [ -> ][quote='vinejo' pid='101220' dateline='1606141664']

Note to self: Ik ga echt mn horizonten moeten beginnen verleggen en op zoek moeten naar wijnen die vanaf 5 jaar genietbaar zijn.

Beaujolais!! Big Grin

Yep!

En Chianti, en Rhone en Roussillon en Jura en Sicilië en Douro en ...... you get the point ;-)
Rayne-Vigneau 1999

Knap glas Sauternes. Goeie spanning tussen zoet - zuur. Confituur van abrikoos en appelsienzeste. Compotte van appel en ananas. Miste misschien wat complexiteit. Buiten bovenvermelde aroma’s vond ik niet veel meer. Zeer correct.
(24-11-2020 10:18 AM)BartS schreef: [ -> ]Rayne-Vigneau 1999

Knap glas Sauternes. Goeie spanning tussen zoet - zuur. Confituur van abrikoos en appelsienzeste. Compotte van appel en ananas. Miste misschien wat complexiteit. Buiten bovenvermelde aroma’s vond ik niet veel meer. Zeer correct.
Hoe was '99 in Sauternes, heb hier nog Rieussec van liggen.
(24-11-2020 11:45 AM)Biff schreef: [ -> ]
(24-11-2020 10:18 AM)BartS schreef: [ -> ]Rayne-Vigneau 1999

Knap glas Sauternes. Goeie spanning tussen zoet - zuur. Confituur van abrikoos en appelsienzeste. Compotte van appel en ananas. Miste misschien wat complexiteit. Buiten bovenvermelde aroma’s vond ik niet veel meer. Zeer correct.
Hoe was '99 in Sauternes, heb hier nog Rieussec van liggen.

RP: 88E Vinous: 91 DRINK
Over Rieussec 1999:
JMQ (in 2001...) 15,25/20 "Dorée. Net. Intensité moyenne. Discret. L'attaque est assez liquoreuse, avec un goût plutôt confit. Le vin se développe rond sur un goût confit prononcé et presque oxydatif. C'est un vin de milieu de bouche assez massif, tout en ayant un caractère fondant. En finale, notez une touche plus acide et boisée avec un fond grillé. Année difficile ? Vin à attendre quelque temps." 2004 - 2015
Vinous (Stephen Tanzer in 2002): "(bottled shortly before my tasting) Explosive aromas of apricot,peach, minerals, creme caramel, grilled nuts and spices, along with cooler hints of licorice and menthol. Thick, sweet and chewy with extract; an impressively mouthfilling wine with lovely framing acidity. Characteristically big and peachy. Finishes spicy, shapely and very long. The class of the tasting. " 94/100 geen drinkperiode vermeld.
Mijn advies op basis van al dit zou toch zijn om er eentje te nuttigen. Ik heb zelf nog Rieussec van 2003. Dat was een groot jaar in Sauternes dat wel een wat snellere ontwikkeling kent dan andere grote jaren als 2005 en ik vind die nu echt top.
Koppelingen